Jump to content



vpcf11m1e αλλαγή επεξεργαστή.


MeddlingMageGR

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Εδώ και περίπου 4 χρόνια έχω το παραπάνω λάπτοπ της Sony από το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το μοντέλο αυτό έχει έναν επεξεργαστή i5-520M, με chipset Intel PM55_Express.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα ότι το παραπάνω chipset υποστηρίζει πληθώρα επεξεργαστών.

http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/PM55_Express.html

Ερωτήσεις :

Α) Από το παραπάνω λινκ πράγματι αποδεικνύεται ότι μπορώ να αλλάξω επεξεργαστή χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα;

Β) Αν ναι, πιστεύεται ότι θα έχω κάποιο θέμα τεχνικό; Είναι απλά ένα βαλε-βγάλε του καινούργιου επεξεργαστή;

Γ) Με το θέμα της ψύξης τι κάνω; Αρκεί ο μαμά ανεμιστήρας;

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

Κανείς ρε παιδιά;

Ας κάνω πιο εύκολα τα πράγματα. Αποφάσισα ότι θέλω να αγοράσω τον i7-740QM ο οποίος είναι σε πολύ καλή τιμή. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Παίζει με 45 Watt TDP. Ενώ αυτός που έχω, ο i5-520M είναι στα 35 Watt TDP. Υπάρχει περίπτωση να ταιριάζει; έχουν το ίδιο socket. Όπου έχω κοιτάξει λέει ότι είναι συμβατός.

Βασικά, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι το dtp και τι ρόλο παίζει;

6eveqyqe.jpgnuzaseby.jpg

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

Kαλυτερα να απαντησει κανεις πιο εμπειρος με λαπτοπ και Sony...αλλα

γενικά αν δεν εχει κανει παρομοιο πραγμα καποιος νομιζω είναι δύσκολο να σου απαντήσει κανεις με σιγουριά γιατι το chipset ειναι συμβατό αλλα δεν ειναι σίγουρο 101% οτι θα τον δεχτεί και η mb και το Bios της χωρίς προβλήματα. (ισως και η RAM)

εδώ ειναι ο αλλος με τον i7 σύγκριση

Product Comparison | VAIO & computing | Overview | Sony - εχεις καλες πιθανοτητες.

χιντ - http://forum.notebookreview.com/sony-owners-lounge-forum/569280-official-sony-vaio-f-series-owners-thread-part-6-a-106.html#post7793611

Θα εβλεπα αν οι εκδόσεις των bios απευθύνονται και στα 2 λαπτοπ, δλδ ειναι ιδιες.

και προσωπικά δεν θα το ρισκαρα, αν δεν ρωτούσα σε καποιο cummunity της Sony ή το support της, ή τελος παντων αν δεν εβρισκα αναφορες στο net οτι εχει γινει το upgrade.

tdp χοντρικα ειναι η ενεργεια που πρεπει να απαγάγει το σύστημα ψυξης για να δουλεψει στα ορια κατασκευαστή το cpu σε load. Πηγαινοντας απο 35 σε 45 περιμενεις μεγαλυτερες θερμοκρασιες, αν τα cooler των 2 παραπάνω λαπτοπ ειναι ιδια, απο αποψη απαγωγής θερμότητας δεν θα εχεις πρόβλημα, γιατι εχουν ανοχες, και παιζει ρολο ποτε και πως δουλευουν

(βεβαια παιζουν και αλλα ρολο, πχ αν ειναι διαφορετικα τα bios και παρ ολα αυτα παιξει, θα εχουν διαφορετικους αλγοριθμους στροφων fan κτλ)

δυστυχως προσωπικα δεν μπορω να ειμαι συγκεκριμενος, οπως σου ειπα, θα απευθυνόμουν σε Sony support.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το support της Sony είναι απαίσιο. Έχω μια εμπειρία εντελώς "τραυματική". Κάποια στιγμή καθαρίζοντας το πληκτρολόγιο έπεσε πιο πολύ καθαριστικό υγρό μέσα του, με αποτέλεσμα το πληκτρολόγιο να αχρηστευτεί. Περνώ τηλ στα κεντρικά, μου λένε θα σου δώσουμε ένα τηλ για να καλέσεις Βέλγιο να κάνεις παραγγελία ένα πληκτρολόγιο. Πράγματι παραγγέλνω ένα προς καμιά 80αριά ευρώ (σημειωτέον το backlit στο eBay είχε 25, αλλά το έμαθα κατόπιν εορτής) και 3 μέρες μετά μου έρχεται κανονικά.

Πάω στο Μαρούσι στο κεντρικό σέρβις, και ακούω το εξής κουφό. "Δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Κακώς το αγοράσατε εσείς, έπρεπε εμείς να το φέρουμε και να κάνουμε και τη διάγνωση". "Βρε παιδιά εσείς μου είπατε να το αγοράσω. Το πληκτρολόγιο της Sony είναι". "Όχι δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Ωραία λέω. Μπορείτε τουλάχιστον να μου το βάλετε; Και να με χρεώσετε. Όχι και πάλι όχι. Τελικά το έβαλα μόνος μου με τη βοήθεια ενός φίλου.

Σ σε αυτούς τους βλάκες δεν ξαναπάω. Πρώτα απ όλα γιατί αυτό που ζητάω είναι λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, δεύτερον γιατί δεν έχουν οικονομικό όφελος αφού τον επεξεργαστή θα τον πάρω απ έξω 60 ευρώ, και τρίτον δεν πιστεύω ότι θα ασχοληθούν μαζί μου. Θα μου πούνε ένα όχι για να με φοβίσουν και να φύγω. Στην τελική αγόρασε άλλο λάπτοπ.

Btw μιας που το ανέφερες ο i7-740QM συνεργάζεται με μνήμες στα 1033 τις οποίες ήδη φοράω. 8GB. Σχετικά με το bios, φαντάζομαι ότι ενα καλό μαγαζί που επισκευάζει λάπτοπ θα μπορεί να ψάξει να μου βγει ένα για φλασάρισμα... Εδώ κάνουν αλλά και άλλα...

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

Περνώ τηλ στα κεντρικά, μου λένε θα σου δώσουμε ένα τηλ για να καλέσεις Βέλγιο να κάνεις παραγγελία ένα πληκτρολόγιο. Πράγματι παραγγέλνω ένα προς καμιά 80αριά ευρώ (σημειωτέον το backlit στο eBay είχε 25, αλλά το έμαθα κατόπιν εορτής) και 3 μέρες μετά μου έρχεται κανονικά.

Πάω στο Μαρούσι στο κεντρικό σέρβις, και ακούω το εξής κουφό. "Δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Κακώς το αγοράσατε εσείς, έπρεπε εμείς να το φέρουμε και να κάνουμε και τη διάγνωση". "Βρε παιδιά εσείς μου είπατε να το αγοράσω. Το πληκτρολόγιο της Sony είναι". "Όχι δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Ωραία λέω. Μπορείτε τουλάχιστον να μου το βάλετε; Και να με χρεώσετε. Όχι και πάλι όχι.

:lazy:

καλα αστο με την επίσημη Sony εχεις δικιο...οχι μονο εδω αλλα και email να στειλεις δεν νομιζω να βγαλεις ακρη, ελεγα μηπως εβρισκες τπτ σε κανα "support forum της"

περνα και μια βολτα απο το notebookreview.com εχουν κανει 6 parts για τα F series (με 4 δισ ποστ)

Οπως ειπα και παραπανω εχεις καλες πιθανοτητες, αν επρεπε να διαλεξω κατι ειναι οτι θα παιξει

αν δεν εισαι οριακα με τις θερμοκρασιες τωρα και εφόσον κανει 60e παρτο βαλτο, αν δεν παιξει πουλα το σε κανα ebay.

Λογικα εδω θα σου απαντησει και κανενας αλλος πιο γνωστης.

παντως αυτος απο VPCF13E1E/H και 460m αναβάθμισε απ οτι λεει και δειχνει σε 740qm

http://forum.notebookreview.com/sony-owners-lounge-forum/569280-official-sony-vaio-f-series-owners-thread-part-6-a-94.html

και πηρε και αλλο cooler...

http://forum.notebookreview.com/sony-owners-lounge-forum/569280-official-sony-vaio-f-series-owners-thread-part-6-a-100.html#post7768830

εσυ παντως νομιζω οτι εχεις το ιδιο με το VPCF12M0E/B (740qm)

Link to comment
Share on other sites

Δεν αξίζει τον κόπο και τα έξοδα αυτό που έχεις υπόψιν να κάνεις.

Kαταρχήν ψάξε να δείς τί διαφορές θα δείς από τον ι5 που έχεις τώρα στο ι7.

Επίσης, τρέχεις τίποτα «περίεργες» εφαρμογές στον φορητό που απαιτούν επεξεργαστική ισχύ;;;

Μιλάμε για λάπτοπ 4 ετών όχι κάτι καινούργιο, αν και εφόσον σε αφήσει το bios θα πρέπει να διασφαλίσεις το ότι θα μπορέσει να αντέξει το κύκλωμα ψύξης τον νέο επεξεργαστή(αμφίβολο λίγο)...

Περισσότερα θα έβλεπες αν έβαζες κάποιον γρήγορο ssd και ίσως περισσότερη μνήμη παρά αν αλλάξεις τον επεξεργαστή πάντως...

Link to comment
Share on other sites

Δεν αξίζει τον κόπο και τα έξοδα αυτό που έχεις υπόψιν να κάνεις.

Kαταρχήν ψάξε να δείς τί διαφορές θα δείς από τον ι5 που έχεις τώρα στο ι7.

Επίσης, τρέχεις τίποτα «περίεργες» εφαρμογές στον φορητό που απαιτούν επεξεργαστική ισχύ;;;

Μιλάμε για λάπτοπ 4 ετών όχι κάτι καινούργιο, αν και εφόσον σε αφήσει το bios θα πρέπει να διασφαλίσεις το ότι θα μπορέσει να αντέξει το κύκλωμα ψύξης τον νέο επεξεργαστή(αμφίβολο λίγο)...

Περισσότερα θα έβλεπες αν έβαζες κάποιον γρήγορο ssd και ίσως περισσότερη μνήμη παρά αν αλλάξεις τον επεξεργαστή πάντως...

Τα έξοδα είναι λίγα. 60 ευρώ μόνο κοστίζει ο επεξεργαστής. Άρα συμφέρει να πάω σε 4 διπύρηνο. Για τα περαστικά έχω φίλο που έχει μαγαζί που επισκευάζει λάπτοπ.

Όσον αφορά τη μνήμη, ήδη έχω 8GB επάνω, και ήδη έχω 128αρη SSD Corsair GT3. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνεται τεχνικά αυτό που θέλω. Δεν υπολογίζω ούτε κόστος ούτε θυσίες.

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

εκανα edit.

τοτε και εφοσον σου φαινεται χαμηλο το κοστος, ειναι χαμηλου ρισκου κινηση, αν στραβωσει κατι το πουλας.

δες τις επιδόσεις αν αξίζουν που θα το έχεις κανει, για αυτό και συζητάμε, και προχωρα.

Αν διαβασεις και τα παραπανω λινκ θα δεις οτι τουλαχιστον ο 740 εχει πολλες πιθανοτητες να παιξει.

ανοιξτε το και δεστε το cooler, και συγκρινε το μ αυτο του VPCF12M0E και αν ηδη με τον 540 εχεις καλες θερμοκρασιες πιστευω οτι το πειραμα θα πετυχει.

καθαρισμα καλη παστα κτλ....αν ηδη τα εχεις κανει αυτα, και εχεις με τον 540 50-60 idle και >85 load θα εισαι δυσκολα, με τον quad με το ιδιο cooler.

edit :

τι δικο σου ειναι αυτο? Sony VPCF11M1E Heatsink and Fan 300-0001-1263

Sony VPCF11M1E Heatsink and Fan 300-0001-1263 | eBay

$(KGrHqJHJFUFF-hVSrFoBRnVrSbZU!~~60_12.JPG

γιατι του quad μαλλον ειναι αυτος με 3 heatpipes

Sony Vaio L

$T2eC16hHJGwE9n)yVT-qBRKhRFs9ew~~60_58.JPG

και δυστυχως δεν ειναι καθολου ιδια απο αποψης απαγωγής (η mb ιδια φαινεται)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ [MENTION=4508]Dem[/MENTION].

Το θέμα της αλλαγής της ψύξης είναι πράγματι ένα πρόβλημα. Από την άποψη ότι δεν γνωρίζω το κατά πόσο θα χωράει και θα εφαρμόσει τέλεια μέσα στο σασί.

Ρωτώντας κάποια μαγαζιά επισκευής λάπτοπ, έλαβα μια ενδιαφέρουσα απάντηση :

Κε ###### καλησπέρα σας,

*

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τα ερωτήματά σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται.

*

Κατ’ αρχάς σε όλους τους φορητούς υπολογιστές οι κατασκευαστές συνήθως καλύπτουν μια συγκεκριμένη γκάμα σε υποστήριξη επεξεργαστών από το*Bios. Για το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ως προς την υποστήριξη επεξεργαστή i7-740QM, ούτε και κάποιο*bios*update*που να αναφέρει τέτοια υποστήριξη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν υποστηρίζεται στην πραγματικότητα και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να δουλέψει κανονικά.

*

Στην περίπτωση λοιπόν που δουλεύει υπάρχει το δεύτερο πρόβλημα της θερμοκρασίας με το οποίο θα υπάρχει σχεδόν σίγουρα πρόβλημα μιας και η σχεδίαση της ψύξης είναι για άλλου είδους επεξεργαστή με άλλες ανάγκες ψύξης. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολύ μικρές βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη ψύξη αλλά όχι στο βαθμό που θα χρειαζόταν. Σε ότι αφορά το*TDP, αυτό δεν είναι η*maximum*απόδοση που μπορεί να πιάσει ένας επεξεργαστής αλλά ένα μέσος όρος απόδοσης σε εμπορικές εφαρμογές από την οποία οι κατασκευαστές καταλαβαίνουν τις ανάγκες ψύξης για την σχεδίαση των*board*τους. Με λίγα λόγια ένας επεξεργαστής*i7 έχει συνήθως*realmax*temperature*περίπου τους 100*C*πράγμα που σημαίνει πως αν ο*i5 δουλεύει σε θερμοκρασίες 55 – 90 βαθμούς με αυτή την ψύξη ο*i7 είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τους 100 με αποτέλεσμα την άμεση πτώση του συστήματος.

*

Γενικά οι αναβαθμίσεις που προτείνουμε για τους φορητούς υπολογιστές προτιμούμε να είναι *από την ίδια οικογένεια (πχ*i5) με μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας και πάντα με μια ενίσχυση της ψύξης από την οποία υποφέρουν σχεδόν όλα τα φορητά.

*

Με βάση όλα τα παραπάνω εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε την συγκεκριμένη αναβάθμιση κυρίως για λόγους αξιοπιστίας και σωστής λειτουργίας του συστήματος.

==========

Πολύ καλή απάντηση. Άρα αν θέλω επιμένοντας να χρησιμοποιήσω τον i7-740QM, θα πρέπει να είμαι τυχερός με το bios, να αγοράσω άλλη ψύκτρα, και να είμαι πάλι τυχερός να λειτουργεί κανονικά. Εν ολίγοις θα πρέπει να πληρώσω 150 ευρώ με αμφίβολα αποτελέσματα.

Κοιτάζοντας πάλι λίγο τους επεξεργαστές που είναι διαθέσιμοι, θέλω να σε ρωτήσω την άποψη σου για τον i7-640M. Αυτος φαίνεται να τηρεί τις προδιαγραφές θερμότητας μιας και είναι και αυτός στα 35W TDP όπως ο i5-520M που έχω. Είναι όμως 2πύρηνος... Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα γιατί είχα συνηθίσει να ακούω ότι οι i7 είναι 4πύρινοι. Βέβαια ένα σιτε το cpuboss τους βγάζει ισσόπαλους..

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-740QM-vs-Intel-Core-i7-640M

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής κοστίζει 150 ευρώ και με γλιτώνει από το πρόβλημα της θερμοκρασίας και την αλλαγή ψύξης. Πιστεύεις ότι είναι καλύτερη επιλογή; Και γενικά ποια είναι η γνώμη σου για τους 2 πύρινους i7 vs 4 πύρινους i7 ;

(Είναι λογικό ένας 2 πύρινος να λογίζεται i7;)

Και εδώ ένα συγκριτικό με τον επεξεργαστή που έχω

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-640M-vs-Intel-Core-i5-520M

*

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

μου κανει εντυπωση το υφος τους, ποιο μαγαζι με διαβαζει ωρε? : P

Θα σε ξενερώσω, όχι δεν αξίζει να πας με 150e απο 520 σε 640.

φαντασου οτι με ~450e (ιδίως σε καμια προσφορά απ εξω) μπορεις να βρεις

καινουριο λαπτοπ με ισοδυναμο cpu αν οχι καλυτερο..

να πουλησεις το αλλο,

αφου κρατησεις τον ssd

και αν κανεις τα μαθηματικά βγαίνει εύκολα συμπέρασμα.

Προσωπικά, αν με κάλυπτε το συστημα ψυξης, με 60e για τον 740qm θα μπορουσα να το ρισκαρω και ειδικα αν χρειαζομουν τους +2 πυρηνες

Να εδινα 150e για τον 640 δεν θα με ενθουσίαζε η ιδεα.

Για να ειμαι ειλικρινής δεν θα το σκεφτόμουν καν. Οχι μονο για οικονομικούς λόγους αλλα δεν εχει νόημα πλέον αυτη η αλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

Το να αλλάξω λάπτοπ είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι καθόλου. Με 450 ευρώ δε βρίσκεις οθόνη 1080p, ούτε 8GB μνήμη, ούτε θέσεις για 2 σκληρούς, ούτε i7 επεξεργαστή. Μπορεί ίσως η προσφορά της προσφοράς σε κάποιο μαγαζί που κλείνει σε έναν ερημικό δρόμο στην Αγγλία να πουλήσει κάτι παρόμοιο, αλλά ο κανόνας είναι ότι με 450 ευρώ δεν θα βρεις κάτι αξιόλογο. Εκτός αυτού μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το μηχάνημα. Μου αρέσει το σχήμα του, το πληκτρολόγιο του, το πράσινο λαμπάκι του αριστερά. Και όπως βλέπεις έχω ασχοληθεί μαζί του και το έχω κάνει τούμπανο. "Πιο σοκολάτα γάλακτος δε γίνεται".

Μπορείς να μου εξηγήσεις αν ξέρεις γιατί οι επεξεργαστές μέχρι τον i7-640Μ έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών HD Nehalem ; Την έχουν μόνο για ταινίες HD ή και για κάτι άλλο;

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε i7 740QM (1.73 GHz, L3 6 MB max 2.933 GHz) κατάστασης ΝΕW, και μιας i7 820QM (1.73 GHz, L3 8 MB max 3.067 GHz) κατάστασης Manufacturer refurbished, ποια θα διαλέγατε ? Τιμή ίδια 100 ευρώ.

what does manufacturer refurbished mean?

http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20081014234543AAADroZ

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

Για την ιστορία και μόνο, και αφου διάβασα ακριβώς αυτό εδώ το ποστ,

http://hardforum.com/showthread.php?t=1517367 αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά της i7 820QM, Engineering Sample "version". Δεν φαίνεται να έχει κάποιο μειονέκτημα συγκρινόμενη με της ΟΕΜ. Αποτελέσματα σε κάνα μήνα που θα μου έρθει.

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Ο i7 740QM δούλεψε κανονικά. Όπως και καινούργια ψύκτρα. Σε ενα τεστ που έκανα για θερμοκρασίες (έπαιζα Lineage, είχα βάλει 2 ταινίες 720p να παίζουν μια με τον vlc και η άλλη με τον bs player, και έκανα scan με το malwarebyte) η μνήμη και ο επεξεργαστής δεν τερμάτισαν, και οι θερμοκρασίες κινήθηκαν περίπου στους 65 βαθμούς.

ehu6aneh.jpg

From Galaxy Note 2 with Swype "talk and type"

Link to comment
Share on other sites

Λιγο καθυστερημενα, αλλα ενας ψιλο σιγουρος τροπος (που τουλαχιστον για μενα εχει δουλεψει στο 100% σε 4 λαπτοπς) ειναι να δεις αν σε αλλα λαπτοπς της ιδιας σειρας εχουν αυτους τους επεξεργαστες. Δηλαδη αν σε ενα ανωτερο Vaio της ιδιας σειρας με της δικιας σου (και ιδιας γενιας εννοειται) ειχαν τον 740m τοτε σιγουρα θα δουλευε και στο δικο σου.

Anyway, τελος καλο ολα καλα. Ποια ψυξη εβαλες?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.