Jump to content

Dem

Premium Members
 • Content Count

  4,257
 • Joined

 • Last visited

About Dem

 • Rank
  Registered User
 • Birthday 01/01/1930

Πληροφορίες Προφίλ

 • Περιοχή
  Θεσσαλονίκη

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ναι αλλά αντικαθιστάς τους Χ με τους ΧΤ επανεισάγοντας MSRP , κάνεις ανανέωση και στις τιμές με το ίδιο υλικό αυτό λέει ο @GoMaR και έχει δίκιο. Για 100mhz ST που είναι παραγωγής και μόνο κερδίζεις ένα ωραιότατο traction στην αγορά για να ακουστείς και εσύ λίγο μέσα στις κυκλοφορίες της Intel μέχρι να μπεις στα zen3. Tα Χ θα ξεστοκάρουν και δεν θα χάσουν άλλο κόστος στα ράφια και θα αντικατασταθούν από τα ίδια με καινούρια τιμή εισαγωγής. Με την τοποθέτηση περι των δηλώσεων που αναφέρεις στο άρθρο συμφωνούμε απόλυτα. Δηλώσεις όπως αυτές μαζί με τις προηγούμενες "δεν χωράει το bios zen3 στα 450/470" λειτουργούν αρνητικά στη βάση της AMD και στο κόπο των τεχνικών τμημάτων της AMD που τελευταία έχει κάνει άλματα VS σε πολλαπλάσια resources της Intel. Αν θέλει να το παίξει Intel η AMD πολύ σύντομα θα πέσει φάπα και θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν. (δηλαδή αν δεν βρει σύντομα λύσεις η Intel αγοράζει και το μισό προσωπικό της AMD και τελειώνει το πανηγύρι που λέει ο λόγος) Εκτός αν το έχει αποδεχτεί και σκέφτονται όσο προλαβαίνουμε, δεν είμαι ειδικός στο marketing αλλά νομίζω μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικές "τακτικές" από την Intel.
 2. κοντά 20% 30 % 40% πιο ακριβοί στο Lunch από τους αντίστοιχους X με λίγο τσιμπημένα boost , που πρακτικά δεν θα κάνουν καμια διαφορά χωρίς κανένα OC headroom φυσικά (εδώ μπίναραν 3700Χ και 3800Χ περιμένεις ΟC headroom, ?) στην πραγματικότητα κανά +100αρι ST boost και αν που είναι διαφορές σε επίπεδο benchmark , χωρίς cooler πλέον εκτός από τον 3600.... traction marketing , ok κανένα πρόβλημα , αλλά αν καθυστερήσουν τα zen3 κάνουν μεγάλη χάρη στην Intel, μόνο κολλητός επιστήθιος φίλος τέτοιες χάρες.
 3. εννοώ στην περίπτωση που πας για midi κουτί, μην παρεξηγηθώ, ειδικά αν θέλεις να βάλεις κανά ΑΙΟ για CPU μπροστά που είναι η καλύτερη θέση, και δεν σου μένουν θέσεις για fans μπροστά. Αν έχεις κάτω psu cover που δεν βγαίνει και δεν έχεις θέσεις να βάζεις αέρα δεν πνίγεις μόνο την gpu αλλά και τις μνήμες. Αν έχεις zen πολύ πιθανόν να θέλεις συχνότητες και timings στις μνήμες και στα bdies πχ θα ήθελες κάτω από 50C να είναι οι μνήμες για να έχεις όσο τον δυνατόν καλύτερη σταθερότητα με λιγότερη τάση. Εντάξει θα μου πεις δεν τρέχει και τίποτα να έχεις την gpu στα 70C load με 50-60% τα fan της και 50C τις μνήμες, αλλά αφού μπορείς με πολύ λιγότερο θόρυβο και καλύτερες θερμοκρασίες και μικρότερες τάσεις γιατί όχι. Το suppressor F31 που είχα πάρει μπορεί να είναι ΤΤ αλλά δεν το πήρα στην τύχη έβαζε τα περισσότερα τικ που ήθελα και ήταν πολύ φθηνό, και κυρίως με έχει αφήσει να δοκιμάσω όλους τους συνδυασμούς του παραπάνω video, επίσης είναι σχετικά κοντό και όχι βαθύ, κάτι που κάνει τα fans να είναι κοντά στα ενεργά μέρη
 4. στο 3700Χ με B450 msi tomahawk max (ναι τελικά λάκισα τελευταία στιγμή και δεν πήρα master / CH, χεχεχε) idle avg vcore < 0.4 με min vcore 0.186V και forticlient πάνω, μετά από format έχω δει και 0.130V, βέβαια το SVI2 στο die διαβάζει περίπου 0.9V Τα mghz πάνε από 3.4-4.4 τώρα που μιλάμε και 2.8 κάποιοι πυρήνες αν κοιμηθούν τελείως και με το browser κλειστό. τα idle temps δεν τα δίνω καν σημασία στα zen με avg vcore στα 10 λεπτά 0.3V έχω 40C-43C αλλά σε realbench stress test 15min δεν πάει πάνω από 65C με 28C θερμοκρασία περιβάλλοντος, και πριν κανα 2 βδόμαδο δεν πήγαινε πάνω από 60C και idle πάλι 40C είχα. (δεν το σε σένα ) Όμως με τα idle temps δεν βγαίνει άκρη στα ryzen τρέξτε πχ ένα realbench 15 λεπτο και δείτε που κάθετε η load. PS 25C idle ? στο CPU core voltage SVI2 τι βλέπεις ? @fatalara για αυτό κουτί που δεν έχει θέσεις fan κάτω με psu cover τρώει άκυρο κατ ευθείαν από μένα. Ωραίο πχ το P600S αλλά θέλει ένα σωρό μόντες κάτω και για να βγεί το psu cover.
 5. Δοκίμασε και C-state Enabled Cool'n'Quiet Enabled PPC PState 0 στο Bios. ευτυχώς σ έμενα δεν έχει δείξει τέτοια συμπεριφορά , άλλα μου έχουν βγάλει την πίστη πχ Logitech , TT rgb plus, δεν κάνουν conflict αλλά είναι για τα ανάθεμα. και πίστεψέ με αν έχεις AIO και ryzen είναι κρίμα να μην μπορείς να ρυθμίζεις τα fan με την θερμοκρασία του νερού. ειδικά αν θέλεις PWM λειτουργία στα fans και τέρμα silent σε ελαφρύ φορτίο pc. τον έλεγχο των 9 fans που έχω εκτός από τα default silent curves που έχω σετάρει στο bios, αν θέλω να αλλάξω κάτι στα rpm ανοίγω icue και msi command center (όχι το dragon center της msi που είναι ψιλο άθλιο) αλλάζω curves ή ποσοστά (saved customs profiles) exit από το system tray , τέλος.
 6. Τα services του icue δεν κρατάνε ψηλά την τάση, ρυθμίζεις ότι θέλεις στο icue ,κάνεις exit το app από το system tray. Μια χαρά είναι το icue, αν θέλεις να ρυθμίζεις αντλία και στροφές ανάλογα με θερμοκρασία νερού (που είναι πολύ καλύτερο ειδικά στα ryzen) και όχι cpu (που στα ryzen δουλεύει με spikes) . icue έχω τα ρυθμίζω όλα μια χαρά και idle η τάση κατεβαίνει στο 0.160v Αντιθέτως πχ το TTRGB plus είναι για τα πανηγύρια. μια χαρά είναι υπάρχουν άλλα που με απλό exit από το system tray δεν αλλάζουν τίποτα σε σχέση με τις τάσεις και πρέπει να σκοτώνεις services. Δεν ξεσκίζουν κανένα επεξεργαστή απλά δεν είναι γραμμένα με την λογική λειτουργίας των ryzen. Κάποια δεν αφήνουν το παρκάρισμα των cores. Ειδικά αυτά που για κάνουν monitor κάνουν trigger τα cores. και το nvidia Gforce experience και το msi afterburner μπορεί να κρατάει ψηλά την τάση σε idle που δεν έχει σχέση με rgb.. Άλλο τάση άλλο δεν κάνουν idle τα cores , άλλο τα φορτία, είναι διαφορετικά πράγματα. μπορείς να εξοικειωθείς έχοντας ανοιχτό το HWinfo που δεν επηρεάζει καθόλου την idle λειτουργία.
 7. Αυτό ακριβώς εννοώ. Όταν έστηνα το pc, τα έβαλα 12v και να γυρνάνε και τα δοκίμαζα με το χέρι στις διάφορες θέσεις του κουτιού, παίζοντας. το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι ότι το ίδιο fan στις ίδιες στροφές αν το βάλεις αν το βάλεις να τραβάει αέρα μέσα από σίτα κάνει περισσότερο θόρυβο απ ότι αν σπρώχνει προς την σίτα. Με λίγο απόσταση στα σημεία στήριξης χαμηλώνεις πολύ τον θόρυβο. Βέβαια ήμουν και λίγο ψιλιασμένος, κοινή λογική. Τα περιφερειακά τα είχα έτοιμα πριν έρθουν τα πράγματα, τα οποία λόγο έλλειψης χρόνου, άργησα κανα χρονάκι ακόμα να τα πάρω . : P Δοκίμασα και το άλλο Το Α) με το ψυγείο πίσω ακριβώς από την πόρτα... ανταγωνίζεται το Β), όπως το βλέπεις στις φωτογραφίες στο πιο πάνω post. και το Γ) το οποίο δεν είναι καλή λύση...και μάλιστα είναι χειρότερο του Α) επίσης Ιδανικά στο push pull πρέπει οι στροφές να είναι ίδιες στα push και pull, και με λίγες περισσότερες στα pull δεν έχεις πρόβλημα σε καμία περίπτωση τα push δεν πρέπει να έχουν περισσότερες στροφές. θα επανέλθω...
 8. κατά αρχήν ρώτα όσα θέλεις . Realbench έβαλα γιατί στρεσαρει cpu/gpu , και τα cinebench κάνουν μικρά runs δεν προλαβαίνουν ζεστάνουν το νερό. Ενώ το άλλο το βάζεις κανα μισάωρο. Σχετικά με τον θόρυβο όλα τα ανεμηστήρια και ειδικά αν τραβάνε αέρα μέσα από γρίλια φίλτρα κτλ ελαττώνουν πολύ θόρυβο αν τα απομακρύνεις λίγο. Για αυτόν το λόγο όλα τα fan τα έχω με πλαστικά αποστατικά 10mm από τα σημεία στήριξης. Φαίνεται λίγο αρρωστημένο αλλά κάνει διαφορά. Ε ναι 300-450 rpm έχουν διαφορά με 950-1000rpm ειδικά σε push, σε pull λιγότερο. κάτω από 700-800rpm δεν θα σε απασχολήσουν ούτε βράδυ. αυτά πάνω κάτω ισχύουν για όλα τα ΤΤ riing trio που έχω silent wings 3, ML corsair
 9. και μένα ήταν απορία μου Αν έχεις τα fan κάτω από 600rpm και το pc πάνω στο γραφείο δίπλα σου με ανοιχτό πλαϊνό, κλειστά τα fans της gpu ναι μπορείς να καταλάβεις διαφορά, σαν ένα μικρό coil whine φαντάσου. Αλλά δεν το έχω έτσι το pc. Είμαι λίγο περίεργος με τον ήχο , η αντλία από το δεξί μου αυτί απέχει 1 μετρο περίπου και για να σου απαντήσω έπρεπε να σκύψω κάτω να ανοίξω το πλαινό, για να την ακούσω την διαφορά και είναι βράδυ με χαμηλά επίπεδα θορύβου. Δεν νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα. Ελπίζω να το εξήγησα κάπως χεχεχε. : P Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο σενάριο, το σενάριο που παίζει σε μένα 95 % των περιπτώσεων είναι όλα τα fans κάτω από 700rpm, η corsair 115i στο quiet mode 350-600rpm fans / 1000rpm αντλία, και οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω από 60C avg. 2000 rpm δεν βάζω όχι λόγου θορύβου, αλλά μπας και αντέξει το αντλιάκι παραπάνω, και αφού δεν υπάρχουν προβλήματα θερμοκρασίας γιατί όχι το Realbench το στρεσάρει πολύ παραπάνω το pc απ ότι εγώ. Δεν κάνω κάτι βαρύ με το pc, και στο sottr bench / control κάτι 45αρια 50αρια βλέπω, PBO disabled.
 10. PBO, όρια στην κατανάλωση κτλ δεν έχουν να κάνουν με την idle - χαμηλού φορτίου συμπεριφορά στα ryzen, έχω δοκιμάσει και PBO, χωρίς όρια στις καταναλώσεις. εκτός αν κάνεις static oc, με καρφωμένη τάση - συχνότητες. Σε κάθε περίπτωση imo θα πρέπει να έχει δυναμική συμπεριφορά η τάση άσχετα αν κάνει spikes και ανεβοκατεβαίνει συνέχεια που είναι νορμαλ συμπεριφορά Zen , αλλά στο avg είναι άλλη ιστορία. μια χαρά είναι όλα, αρκεί να τα χαίρεσαι, την Giga gaming ΟC την διάλεξα για το cooler/θερμοκρασίες/ ησυχία και μου βγήκε 100%, ενταξ νερό στην κάρτα είναι υπερβολή για μένα φαντάσου την περισσότερη ώρα κλειστή είναι, με λαπτοπς δουλεύω, για ξεχαρμανιασμα έγινε το desktop. ενώ του @giorgos2187 την βλέπω κολλημένη στα 1.38V με σχεδον παντα εχει ανεβασμενα mhz όπως λέει. ναι μεν δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι και η βέλτιστη συμπεριφορά αυτή και λογικά τον κόβει και στα στιγμιαία ST boost. Δες τι έχεις στα services από system configuration (κάνε ένα hide all Microsoft services πρώτα) μην δίνεις σημασία στο cpu usage, τα cores σου σε idle δεν κάνουν sleep δεν κατεβάζουν τάση και φαβορί για αυτό είναι κάποιο rgb/monitoring app.
 11. λοιπόν κάτι απίστευτα review που γράφει ο @Seafalco https://www.thelab.gr/reviews/heatsinks-coolers-watercooling-reviews/corsair-icue-h115i-rgb-pro-xt_aio-2x140-cpu-cooler_review-r762/ δεν γίνεται να μην σε μπριζόσουν, βέβαια να πω την αμαρτία μου το έχω περάσει πολύ γρήγορα δεν το έχω μελετήσει ακόμα σε βάθος, μάλλον το ΣΚ, θέλουν και αξίζουν χρόνο τέτοιες γραφές, αλλά βρήκα ένα 40 λεπτο να κάνω μια υπερ πρόχειρη δοκιμή και είπα να την βάλω εδώ, να μην βρομίζω εκείνο το thread. RealBench_v2.56 stress test 3700Χ AIO corsair 115i rgb pro όλα τ άλλα ανεμηστήρια μεταξύ 600-700rpm. κουτί ΤΤ F31 κλειστή πόρτα και πλαινό, πάνω και πίσω ανοιχτό λόγο fan. σε όλη την διάρκεια η gpu 57-59C 1000-1200rpm η πάστα είναι αυτή που είχε πάνω, έχω και την MX4 αλλά δεν την έβαλα. Πρώτη φορά με νερό έστω και AIO. Pull 2X140mm 950rpm Push 2X140mm 0 rpm Pump 1000rpm 15 min νερό 33.5C / CPU 65-66C stop stress test (και μετά από 3-4min με νερό 28C) start Pull 2X140mm 950rpm Push 2X140mm 950rpm Pump 1000rpm 15 min νερό 32.5C / CPU 64-65C δεν το σταματάω το stress, το αφήνω και τρέχει ανεβάζω pump Pull 2X140mm 950rpm Push 2X140mm 950rpm Pump 2000rpm στο 20ο min νερό 30.5C / CPU 60C δεν το σταματάω το stress, το αφήνω και τρέχει σβήνω τα push με 2000rpm αντλία. Pull 2X140mm 950rpm Push 2X140mm 0rpm Pump 2000rpm στο 25ο min νερό 33.0C / CPU 63C δεν το σταματάω το stress, το αφήνω και τρέχει ανοίγω τα push με 2000rpm αντλία. Pull 2X140mm 950rpm Push 2X140mm 950rpm Pump 2000rpm στο 27ο min νερό 31.3C / CPU 61C δεν το σταματάω το stress, το αφήνω και τρέχει τερματίζω τα push, τα pull 250rpm παραπάνω με 2000rpm αντλία. Pull 2X140mm 1400rpm Push 2X140mm 1150rpm Pump 2000rpm στο 30ο min νερό 30.2C / CPU 59C - 60C - Τέλος test χρόνου - παντόφλα. κανονικά θα έπρεπε να σταματάω το test να περιμένω να έρθει το νερό / CPU στην ίδια κάθε φορά θερμοκρασία πριν το επόμενο start, και αν γίνεται να βλέπω τους χρόνους που έρχεται σε ισορροπία το σύστημα και κάθε τεστ φυσικά να έχει τον ίδιο χρόνο. και η διάταξη/τοποθέτηση είναι η παρακάτω.
 12. nope 29C idle σήμερα με 3700Χ και Η115i Pro της Corsair [quiet mode fans&pump] με την στοκ πάστα. tip βλέπε που είναι το avg vcore σου και σύγκρινε το με το δικό μου. Για την 5700 δεν ξέρω αλλά η 2080s της giga idle / thelab.gr είναι 33C κλειστά fans και gaming 47-50max 44% fans την Η115i Pro την έχω μπροστά σε κλειστό κουτί silent oriented με πόρτα. ΤΤ suppressor F31. μπορείς να κάνεις super silent και κρύο pc με ryzen.
 13. και είναι πολύ σημαντικό αυτό με τα ryzen που τέτοιες εφαρμογές δεν αφήνουν το vcore να κάνει σωστή "idle" λειτουργεία. Η hardware αποθήκευση icue λειτουργεί μια χαρά, μπορείς να ανοίγεις το icue να κάνεις αλλαγές και να κάνεις απλό exit την εφαρμογή και είσαι ok χωρίς να πειράζεις τα άλλα corsair services. σε αντίθεση πχ το TT RGB plus της Thermaltake σπάει νεύρα. Δεν αποθηκεύει σωστά τιμές μετά την έξοδο από την εφαρμογή και ο μόνος τρόπος είναι να σκοτώνεις το app κάθε φορά από το task manager. Έχω την PRO RGB, και από τους ανεμιστήρες ML που έχει και η ΧΤ είμαι πολύ ευχαριστημένος. Οι παρατηρήσεις που έχω μέχρι στιγμής είναι ότι τα fans μετά τα 800rpm δεν προσφέρουν πρακτικά τίποτα. Σε push pull που έχω κάνει επίσης δεν νομίζω να αξίζει το κόπο. Σε αυτά τα μικρά ψυγεία με αυτά τα fins μάλλον 2 ανεμιστήρες αρκούν. Αντίθετα η θερμοκρασία κατεβαίνει αισθητά βάζοντας την αντλία από 1000rpm στα 2000rpm. Πολλά συγχαρητήρια στον @Seafalco με βεβαιότητα προαφαίρει τα καλύτερα review στο χώρο.
 14. αν και τα ξέρεις μερικές διευκρινήσεις όμως για να μην υπάρχουν "παρεξηγήσεις", αυτά ισχύουν με τα 1) - 6) Στα zen δεν αξίζει το oc ούτε το static οc, ούτε scalar , ούτε LLC (καλά σε αυτό είμαι αρνητικός έτσι κι αλλιώς, αλλά είναι άλλη κουβέντα), καλύτερα να τ αφήνεις να κάνουν μόνα τους την δουλειά. Αλλά εφόσον με ένα 1) αρνητικό offset - 0.05V δεν χάνω κάτι πουθενά, γιατί όχι? 2) AMD Cool'n'Quiet = Enabled (στις MSI υπάρχει, στις Gigabyte λέγεται κάπως αλλιώς) - default 3) Global C-state Control = Enabled - default 4) Power Supply Idle Control = Low Current Idle - default και 5) και πολύ σημαντικό στις idle - χαμηλού φόρτου εργασίες, κλειστά από τα services όλα τα monitoring applications τύπου icue TTrgb plus, aorus engine κτλ. δυστυχώς όλα αυτά τα προγράμματα εκτός από το HWinfo64, ( από αυτά που έχω συναντήσει ) άσχετα αν παρκαρουν την συχνότητα κρατούν την τάση πάνω από 1.0 - 1.2V (εντάξ δεν είναι κακό) αλλά στο avg vcore των Light εργασιών έχει επιπτώσεις. καλύτερα δυναμικά να ξεκινάει από 0.160V - 0.2V όπως είναι σχεδιασμένο. Σου ξανα θυμίζω PBO off, δεν μου προσφέρει τίποτα εμένα , αν έκανα MT και σε πολύωρες εργασίες κέρδιζα λεπτά με on θα το είχα ανοιχτό άνετα. Απλά με on αλλάζει την κατανάλωση και συνεπώς και τις θερμοκρασίες. 6) GPU power management mode - optimal power (default) στο control πχ η συχνότητα πάει από 1600- 2010 ανάλογα την ζήτηση δεν είναι καρφωμένη στα 2000 ή 1980 μόνιμα. Τώρα αν αρχίσεις να σκαλίζεις και αλλάζεις τα PPT EDC TDC scalar vcore κτλ μπορείς άνετα πας και στο 3Χ τις καταναλώσεις απλά στην ουσία δεν θα κερδίσεις τίποτα.
 15. για να έχεις μια εικόνα με Cpu: 3700X ( - 0.050V offset , PBO off , stock) σε cinebench single core 100W και CPU 170W και Β450 που σιγά τα αμπερ που θέλει το θηρίο το 3970x/trx40 με pbo on και τάσεις στο auto μια χαρά πηγαίνει, idle 145W... sry για το off topic πάμε παρακάτω
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.