Jump to content



Πρώτη αγορά UPS ever - Συμβουλές


mr_element

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά.

Θέλω να αγοράσω ένα UPS για το PC μου. Πριν αρχίσω να ψάχνω και επειδή πρώτη φορά ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι hardware, τι θα πρέπει να ξέρω ή να αποφασίσω πριν αρχίσω την έρευνα αγοράς μου?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις οποιεσδήποτε απαντήσεις.

Φιλικά,

Γιώργος. :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Καταρχάς θα πρέπει να δεις τί θες να φορτώσεις πάνω στο UPS και άρα να υπολογίσεις τα συνολικά Watts που θα χρειαστεί να σηκώσει το UPS.

Αν π.χ. θες έναν υπολογιστή μαζί με μια Οθόνη + Modem router + θα δεις τα watts του τροφοδοτικού (τα ονομαστικά πάντα) + τα ονομαστικά της οθόνης. Τα modem router είναι αμελητέα ποσότητα.

Συνήθως για έναν υπολογιστή με 500watts τροφοδοτικού + 15watts οθόνης με ένα 800VA UPS είσαι καλυμμένος για να τα κρατήσεις λίγα λεπτά αναμμένα και να τα σβήσεις με ασφάλεια αφού έχεις σώσει τη δουλειά που κάνεις.

Η αναλογία των UPS VA με τα Watts παίζει συνήθως στο 0.6

Στα 1000VA UPS μπορείς να φορτώσεις μέχρι 600Watts συσκευών.

Σημαντικό κομμάτι επίσης είναι οτι υπάρχουν UPS για διαφορετικές δουλειές και με διαφορετικά κόστη.

Standby

Line Interactive

Online

H τελευταία κατηγορία δε σε ενδιαφέρει μιας και απευθύνεται σε επιχειρήσεις με κόστος που ξεφεύγει.

Η διαφορά στις πρώτες 2 είναι οτι το standby δε προσφέρει κάποια προστασία από διακυμάνσεις και απλά ενεργοποιεί τη μπαταρία μόλις πέσει τελείως το ρεύμα. Το Line Interactive έχει κάποια παραπάνω ρυθμιστικά για τις αυξομειώσεις και θεωρείται ως η value for money λύση για να προστατεύεις επαρκώς τις συσκευές ακόμα και από τις μικρο-διακυμάνσεις χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή ρεύματος.

Καλές εταιρίες είναι:

η APC ως 1η στο χώρο και κορυφαία

η Dell επίσης με πολύ καλή ποιότητα

καθώς και η Eaton, Accupower ως περισσότερο φιλικές στην τιμή αν οι 2 πρώτες της λίστας είναι μακριά από το budget.

Να ξέρεις οτι το UPS όπως η Οθόνη και το τροφοτικό είναι τα κομμάτια που μένουν περισσότερο καιρό σε μια σύνθεση και άρα το θεωρείς σαν επένδυση που δεν αγοράζεις συχνά. Πάρε ότι καλύτερο αντέχει η τσέπη για να είσαι ήσυχος.

Μερικές προτάσεις μου από την ακριβότερη στη φθηνότερη.

Msystems.gr - Προϊόντα - APC Back-UPS 1100VA AVR 230V

Msystems.gr - Προϊόντα - Eaton Ellipse ECO 1200VA USB DIN

Msystems.gr - Προϊόντα - Accupower eyeOn UPS 1000VA

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ μου έδωσες ακριβώς τις απαντήσεις που έψαχνα!

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι έχω ένα σύστημα με 800ρι τροφοδοτικό (το οποίο όμως δε πιστεύω ότι το αξιοποιώ στο 100% επουδενή - ζήτημα 400-450 - απλά το έχω πάρει με προοπτικές SLi για graphics rendering) + 1 οθόνη LG 19'' (η οποία τώρα δεν ξέρω πόσο είναι πρέπει να την γυρίσω ανάποδα + 1 modem/router Thomson της σειράς για πόσα Watt μιλάμε περίπου και τι UPS θα χρειαστώ αναλογικά?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα Watts που τραβάει ένα 800άρη της σειράς με ένα 800άρη με πιστοποίηση 80+ bronze silver gold.

Οπότε το βασικό σου μέλημα είναι να δεις πόσα πραγματικά watts θα τραβάει το τροφοδοτικό σε πλήρη φορτίο για όσα κάνεις ήδη αλλά και πόσα σε μια μελλοντική αναβάθμιση για να μην βγάλεις άχρηστο το UPS μελλοντικά και χρειάζεσαι μεγαλύτερο.

Υποψιάζομαι πάντως οτι με την 1η επιλογή θα είσαι καλυμμένος ακόμα και αν φτάσεις το 800άρη κοντά στα όριά του. (μια 19άρα TFT δε τραβάει πάνω από 10-15watts)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα Watts που τραβάει ένα 800άρη της σειράς με ένα 800άρη με πιστοποίηση 80+ bronze silver gold.

To δικό μου είναι σίγουρα 80+ Bronze (αν θυμάμαι καλά έχω 800ρι Corsair της σειράς GS '2013 Edition'). Υπάρχει software που μπορώ να δω αυτή τη στιγμή κάτω από κάποιες συνθήκες πόσο τραβάει το pc ή πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο ειδικό εργαλείο ηλεκτρολόγου , (πως λέγονται πολύμετρα; ) ?

Link to comment
Share on other sites

[ame=http://www.amazon.com/gp/aw/d/B00009MDBU/ref=redir_mdp_mobile/177-5021903-6038646?qid=1316787571&ref_=sr_1_1&s=hi&sr=1-1]P3 International P4400 Kill A Watt Electricity Usage Monitor:Amazon:Home Improvement[/ame]

Θες κάτι σαν αυτό. Μικρό κόστος κ διαθέσιμο σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για όλα! Μάλλον όπως φαίνεται θα σε ακολουθήσω πιστά και θα πάω για το APC που πρότεινες ή ίσως και για το Ellipse (αν η τσέπη αποδειχτεί αδύναμη).

Να 'σαι καλά! :)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως έχω αυτό εδώ το ups

APC Backup UPS ES 700VA : Time to shut down properly | Mr.Gadget

και δουλεύει άψογα. του έχω πάνω και το pc και το monitor αλλά και τον nas server και μέσω λογισμικού μπορεί να κλείνει στα δύο λεπτά απώλειας ρεύματος και να επανέρχεται.

Το μόνο κακό σε αυτά είναι ότι παράγουν θόρυβο στο ρεύμα τους και δεν μπορεις να βάλεις πάνω τους στερεωφονικά ιδίως με phono έξοδο.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά θα ήθελα κι εγώ μια βοήθεια για αγορά ups. Το σύστημα είναι αυτό της υπογραφής μου, το τροφοδοτικό είναι 850w αλλά δεν νομίζω ούτε καν να το φτάνει αυτό το νούμερο το pc μου.

Η ερώτηση που έχω να κάνω είναι στα πόσα VA και άνω πρέπει να κοιτάξω για να αποφασίσω ποιο ups να αγοράσω?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.