Jump to content



Αναβάθμιση λειτουργικού σε MacBook Pro


gokuthelegend

Recommended Posts

Χαιρετώ το φόρουμ,

καταρχήν να ενημερώσω ότι δεν είμαι χρήστης Apple και δεν έχω ιδιαίτερη γνώση πάνω στα συστήματά της.

Ένας γνωστός μου του κάνανε δώρο το 2010 έναν MacBook Pro. Τότες είχε έκδοση σίγουρα μικρότερη της 10.6.8 (Snow Leopard), και αργότερα έγινε αναβάθμιση στην 10.6.8. Ο φίλος μου, επίσης κάτοχος ενός iphone, όταν ήρθε η έκδοση 7, με ρώτησε να ψάξω αν παίζει καμιά αναβάθμιση και στον MacBook. Ψάχνοντας βρήκα ότι η 10.6.8 ήταν η τελευταία δωρεάν αναβάθμιση και ότι με 15 ευρώ μπορούσαμε να πάμε στην 10.8 (Mountain Lion) αν θυμάμαι καλά. Επειδής ζητούσαν χρήματα και η πληρωμή γινόταν με κάρτα Visa που ο φίλος μου δεν είχε, αποφάσισε να μην κάνουμε προς το παρόν αναβάθμιση.

Κοιτάζοντας σήμερα εντελώς τυχαία είδα ότι βγήκε η έκδοση 10.9 (Mavericks) και αναφέρεται από την Apple σαν free update. Ξέρει κανείς τι παίζει με αυτό; Είναι όντως δωρεάν; Μπορείτε να με κατατοπίσετε περισσότερο; Έχουμε αποφασίσει ότι αν είναι όντως δωρεάν, τότες θα κάνουμε την αναβάθμιση και σε αυτή την περίπτωση θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πραγματάκια ακόμη.

1) Ο υπολογιστής είναι το μοντέλο Macbook Pro A1278 με οθόνη 13,3 ίντσες glossy, 2x2GB Ram, 2,4GHz επεξεργαστή (intel υποθέτω), 250GB σκληρό δίσκο και αυτή την στιγμή όπως ανέφερα και προηγουμένως φοράει την έκδοση 10.6.8. Από ότι είδαμε στα specifications της έκδοσης 10.9 (Maverick), ο υπολογιστής μπορεί να αναβαθμιστεί σε αυτή την έκδοση, αλλά για να είμαστε σίγουροι μπορεί να μας το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος;

2) Η έκδοση 10.9 από ότι είδα στο appstore της Apple είναι κατιτίς παραπάνω από τα 5GB, και επειδής ο φίλος μου έχει 2mbps γραμμή και επειδής έχουμε και δουλειές και δεν μπορούμε να περιμένουμε να κατεβεί (θέλει 8ωρο σίγουρα), μπορώ να το κατεβάσω από κάπου αλλού και να το μεταφέρουμε στον υπολογιστή του με οποιονδήποτε τρόπο; Και αν ναι από που μπορούμε να το κατεβάσουμε; Να σημειώσω επείσης ότι το κατέβασμα ενδέχεται να γίνει από υπολογιστή με Windows οπότε δεν θα έχουμε το Appstore.

3) Μπορείτε να με κατατοπίσετε στο περίπου πως θα γίνει η αναβάθμιση; Να σημειώσω ότι προτιμούμε να γίνει αναβάθμιση της υπάρχουσας εγκατάστασης και όχι φορματ-καθαρή εγκατάσταση γιατί ο φίλος έχει αρχεία μέσα και δεν θέλει να τα χάσει. Επίσης η αναβάθμιση πως θα γίνει; Πρέπει να κάψουμε το αρχείο που θα κατεβάσουμε σε δισκάκι ή μπορούμε να το μεταφέρουμε στον σκληρό του και να το τρέχουμε από εκεί;

Προς το παρόν δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο για να ρωτήσω, οποιαδήποτε πληροφορία/ερώτηση δεκτή.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Το Mac OSX Mavericks είναι δωρεάν για αυτούς που έχουν Mac με OSX >= 10.6 και μπορούν να αναβαθμίσουν σε αυτό. Αυτοί που έχουν 10.5 (Leopard), Intel CPU και μηχάνημα μέσα στις προδιαγραφές επισήμως πρέπει να αναβαθμίσουν πρώτα σε 10.6 (Snow Leopard).

1) Ναι, γίνεται. Δεν έχω το συγκεκριμένο μοντέλο αλλά εφόσον η Apple λέει ότι το upgrade κάνει για MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer), είστε μέσα.

2) Επίσημα όχι, χρειάζεται κάποιο Mac που έχει πρόσβαση στο App Store. Εναλλακτικά, μπορεί να κατεβεί η τελική έκδοση από κάποιο unofficial/πειρατικό/κτλ site με όποιο επακόλουθο μπορεί να έχει αυτό.

3) Η εφαρμογή Install OS X Mavericks θα εγκατασταθεί από το AppStore στο φάκελο /Applications , από εκεί και πέρα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο Mac αν π.χ. πρώτα αντιγραφεί αυτούσιο σε USB stick, να δημιουργηθεί bootable USB stick για εγκατάσταση σε Macinotsh ή Hackintosh (με εύκολη διαδικασία) κτλ.

Εσείς απλά κατεβάζετε και τρέχετε την εφαρμογή από το AppStore (ή την τρέχετε από το σκληρό/USB stick/... όπου την έχετε αντιγράψει). Ο Installer αυτόματα τα αρχεία της εγκατάστασης σε κάποιο ψευδοpartition του MacBook, στο καπάκι γίνεται επανεκίνηση από αυτό και γίνεται το upgrade στο ήδη υπάρχον λειτουργικό.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και όχι πολύ χρονοβόρα (για OS upgrade). Κάποιες εφαργμογές που δεν είναι συμβατές θα μετακινηθούν σε κάποιο φάκελο. Τα υπόλοιπα παραμένουν, κάποια πράγματα όπως λογαριασμοί στο Apple Mail, iPhoto/iMovie Libraries θα γίνουν upgrade πιθανώς με την πρώτη εκκίνηση των προγραμμάτων.

Φυσικά καλό είναι πρώτα να έχει παρθεί κάποιο backup, τουλάχιστον για το φάκελο του χρήστη.

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα παραπάνω.

ΥΓ Το /Applications/Install OS X Mavericks θα παραμείνει στο σκληρό του Mac αν το έχετε κατεβάσει από το AppStore. Αν αργότερα δεν το χρειάζεστε μπορείτε να το σβήσετε (το ξανακατεβάζετε από το AppStore δωρεάν αν ξαναχρειαστεί) ή να το μετακινήσετε/αντιγράψετε κάπου αλλού.

Link to comment
Share on other sites

Gorg είσουν πάρα πολύ κατατοπιστικός.

Δεν με μπέρδεψες καθόλου, είμαι σχετικός με τους υπολογιστές, απλώς δεν έχω δουλέψει πολύ σε Apple, αλλά πιστεύω ότι θα βγάλω άκρη τώρα.

Όσον αφορά την 2η ερώτηση, μάλλον θα το κάνουμε έτσι, θα του πω να φέρει τον υπολογιστή στο σπίτι μου που έχω ποιό γρήγορη γραμμή.

Αυτό που με ενδιέφερε επίσης και που το ανέφερες είναι αν θα μείνουν ή αν θα χαθούν τα προσωπικά αρχεία όπως βίντεο, φωτογραφίες, έγγραφα κλπ, καθώς και οι εγκατεστημένες εφαρμογές με τις ρυθμίσεις τους. Εμείς φυσικά για να είμαστε σίγουροι θα πάρουμε ένα bakcup.

Αν προκύψει κάτι άλλο θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.