Jump to content



Δημιουργία htpc audio συστήματος


chek2fire

Recommended Posts

Οπως λέει και το νήμα θέλω να δημιουργήσω ένα audio htpc music streamer. Ο πρωταρχικός του σκοπός θα είναι η μουσική και να στριμάρει τα audio αρχεία από τον nas server μέσω wifi και να τροφοδοτεί ένα dac το οποίο θα είναι συνδεδεμένο στο ενισχυτή μου.

Αρχικά να πω τι θέλω γενικά από το όλο σετ.

-Μητρική με πολύ καλές audio δυνατότητες και φυσικά να είναι mini itx. Να έχει και ενσωματομένη κάρτα γραφικών καθώς δεν

-Κάρτα ήχου αν δεν είναι διαθέσιμη πάνω στην μητρική

-επεξεργαστή κατά προτίμηση σε χαμηλά nm και νομίζω οι 22αριδες είναι η ιδανική λυση για τις θερμοκρασίες. Θέλω να μην έχει τάση για υψηλές θερμοκρασίες ο επεξεργαστής καθώς σκέφτομαι να κάνω το όλο σετ τελείως fanless.

-ψύξη επεξεργαστή τελείως fanless αλλά και που να χωράει σε ένα κουτί htpc.

-κουτί hptc που να έχει και καλή θερμική συμπεριφορά χωρίς ανεμιστήρες.

-fanless τροφοδοτικό.

-ssd σκληρό δίσκο

Φυσικά θα του προσθέσω wifi, usb radio tuner./

Το όλο σύστημα θα το στήσω πάνω σε linux με xbmc. Το ποια διανομή θα βάλω θα το αποφασίσω αφού πρώτα στήσω τον υπολογιστή αλλά μάλλον θα πάω σε ubuntu server να μην έχει δλδ καθόλου γραφικό περιβάλον και να του βάλω από πάνω το xbmc.

Εχω αρκετή εμπειρία με τους υπολογιστές αν και πρώτη φορά έστησα αυτόν εδώ τον υπλογιστή πριν λίγους μήνες για dekstop και δουλεύει άψογα

http://www.thelab.gr/cases-psu-and-mods/ftiaxnontas-to-neo-pc-h-proti-mou-123409.html

Link to comment
Share on other sites

Θα ξεκινήσω την αναζήτηση με τις μητρικές αφού θα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία του συστήματος . Εχω καταλήξει στις παρακάτω μητρικές και μάλλον τελικά θα πάω για asus. Οι μητρικές είναι οι εξής

MAXIMUS VI IMPACT - Motherboards - ASUS

https://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VI_IMPACT/

P8h67-I PRO

https://www.asus.com/Motherboards/P8H67I_PRO/

E45M1 -I Deluxe

https://www.asus.com/Motherboards/E45M1I_DELUXE/

GA-H67N-USB3-B3

GIGABYTE - Motherboard - Socket 1155 - GA-H67N-USB3-B3 (rev. 1.0)

MSI Z77IA-S01

MSI Europe ? Motherboard - Z77IA-S01

EVGA Z77 stringer

EVGA Corporation

Ολες τους άψογες μητρικές και όλες με realtek audio chipset με τις ποιο σύγχρονες μορφές του στην maximus impact και όλες τους με οπτική έξοδο.

Πάω ποιο πολύ προς την asus impact καθώς έχει και ξεχωριστή κάρτα ήχου αλλά και δυνατότητα wifi ενσωματομένο και bluetooth σύν ότι έχει περάει και τα test συμβατότητα από την ίδια την asus σε linux.

Πάντως όποια δικιά σας πρόταση καλοδεχούμενη.

Link to comment
Share on other sites

αν ειναι μονο για streamer και οχι για κατι πιο βαρυ και ΑΤΟΜ να βαλεις το ιδιο ειναι, αφου λοιπον θες fanless, οποιο επεξεργαστη και να παρεις (αν εχεις καποιο συστημα προχειρο μπορεις να το χρησιμοποιησεις ανετα) μπορεις να του χαμηλωσεις λιγο την fsb και δε θα παιξει θεμα θερμοκρασιων.

Αυτο που δεν καταλαβα παντως ειναι αν το θες για streamer ή για player (streamer τι να την κανει την καρτα ηχου?)

Αν θες streamer το ubuntu server μια χαρα ακουγεται, η οποιαδηποτε ελαφρια διανομη σε βολευει (προσωπικα θα εβαζα τιποτα σαν puppy linux) Αν ομως θες player (ή player + streamer) τοτε η πας σε κατι σαν ubuntu studio ή φτιαχνεις κατι δικο σου (debian base αφου σε βολευει το ubuntu)

Σχετικα τωρα με την καρτα ηχου, οι mobo που εχουν ενσωματωμενο εφαμιλο με των καρτων ειναι αρκετα ακριβες για τετοιο συστημα, οποτε θεωρω μια καρτουλα πως θα επρεπε να μπει, εκτος αν προτιμησεις να βγαλεις ινα που ειναι ισως και το καλυτερο αν εχεις καποιο καλο ενισχυτη.

Link to comment
Share on other sites

Για player steramer το θέλω δλδ στην ουσία να πέρνει τα αρχεία από τον nas server και να το παίζει στο ενισχυτή. δλδ χρειάζετε η κάρτα ήχου. Και θα πάω για οπτική ίνα καθώς θα το συνδέσω με dac και αυτό θα πάει στο ενισχυτή.

Νομίζω το htpc είναι η καλύτερη λύση για ένα ψηφιακό audio σύστημα καθώς μπορείς να του βάλεις τα πάντα πάνω από spotify μέχρι grooveshark η soundcloud.

Link to comment
Share on other sites

κοιτα, αν πας σε καποια καρτα σαν αυτη της υπογραφης μου δε χρειαζεται, αλλα μιλαμε για mobos της ταξεως των 200-300 ευρω... (με τοσα παιρνεις τον ενισχυτη η ενα apple tv πχ)

Αν ειναι απλα για music player δεν αξιζει, γιατι πολυ απλα τετοιες μητρικες ειναι φτιαγμενες με τρελο εξοπλισμο για να κανουν πολυ περισσοτερα πραγματα γι αυτο και κοστιζουν τοσο.

στην περιπτωση σου ξεκινα λεγοντας ποιο ειναι το budget και απο ενισχυτες αν εχεις κατι καλο με ψηφιακη/οπτικη εισοδο, η αν εχεις σκοπο να αποκτησεις

Link to comment
Share on other sites

Budget δεν υπάρχει συγκεκριμένο και εδώ που τα λέμε ένα htpc ακόμα και να το φορτώσεις με τα πάντα δεν θα υπερβεί τα 500-600 ευρώ. Ετσι και αλλιώς θα παίξω το σύστημα κομμάτι κομμάτι και όχι όλα μαζί.

Ενισχυτή έχω μια χαρά rotel τελικό με προενισχυτή και ένα dac της cambridge audio με ηχεία δαπέδου kef δλδ θα τροφοδοτήσει ένα σχετικά καλό σύστημα. Δεν είναι high end αλλά είναι αξιοπρεπές hifi.

Πάω πάντως προς maximus impact αν και φτάνει και αυτή στα 200 ευρώ αλλά έχει πάρα πολλά πράγματα πάνω της.Το θέμα έιναι αν αξίζει μια τέτοια μητρική για htpc σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

το qnap ts-210

Στο κομμάτι του Home Movie/Video Center έχει built-in λειτουργίες από όσο ξέρω το συγκεκριμένο.

Λογικά αν έχεις τηλεόραση που υποστηρίζει dlna θα το δεί αμέσως και θα στριμμάρει τις ταινίες από εκεί.

Επίσης, στο κομμάτι του ήχου που αναφέρθηκες αν ο ενισχυτής σου έχει οπτική είσοδο δεν σε ενδιαφέρει η κάρτα ήχου του μπόρντ καθώς θα κάνει μόνο Pass-through τον ήχο κατευθείαν από την πηγή στον ενισχυτή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν με ενδιαφέρει για τις ταινίες αφού από τι είπες και εσύ τις στριμάρω κανονικά από το qnap στην τηλεόραση χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να φτιάξω ένα audio htpc.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε τι είναι καλύτερα να συνδέσεις μια μητρική με ένα dac μέσω οπτικής, μέσω usb η μεω coaxial.

Υπάρχουν γνώμες που λένε μέσω usb καθώς η μετάδοση της πληροφορίας γίνετε τελείως ασύγχρονα. Δεν ξέρω αν είναι σωστό η όχι.

Link to comment
Share on other sites

εχω βρει και άλλη μια audio linux διανομή αυτήν εδώ

AudioPhile Linux | Quality audio on Linux

με low latency kernel και με jack audio server που τον εκμεταλεύετε. Γενικά στο στήσιμο της διανομής δεν με προβληματίζει. Πλέον έχω αναθεωρήσει με τις motherboard και ξανακοιτάω στο να έχει κυρίως coaxial και οπτική παρά για την κάρτα ήχου όπως πριν.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι να παίζει μόνο ραδιόφωνο ή και ίντερνετ ράδιο ή και mp3 κομμμάτια από το qnap θα σου έλεγα ότι δεν αξίζει τον κόπο να κάτσεις να γίνεις γκουρού στα του ήχου και τις μετάδοσης αυτού.

Ένα αξιοπρεπές μπορντάκι με οπτική έξοδο θα σου κάνει μια χαρά την δουλειά που θέλεις περνώντας απλά τον ήχο από το qnap ή το νετ κατευθείαν στον ενισχυτή σου.

Ότι άλλο θεωρώ πως είναι χάσιμο χρημάτων και ίσως και χρόνου, με την έννοια ότι το υπόλοιπο σύστημα σου ΔΕΝ είναι high end, άρα η οποιαδήποτε εξειδίκευση στην κάρτα ήχου ή στην συνδεσμολογία με τον ενισχυτή δεν θα γίνει αντιληπτή από τα αυτιά σου.

Μιλάμε για στερεοφωνικό ήχο πάντα οπότε και μια απλά καλή κάρτα ήχου ή και ένα μπόρντ με σχετικά ποιοτική ενσωματωμένη κάρτα θα σε καλύψει μια χαρά με την έξοδο στέρεο και ένα σχετικά καλό καλώδιο mini jack σε διπλό rca...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι high end αλλά είναι high fi με τους rotel να είναι ένα βήμα πριν το high end. με λίγα λόγια μια χαρά σύστημα είναι.

Το ότι θέλω να φτιάξω htpc είναι ποιο πολύ να παίζω όλα τα αρχεία που έχω ακόμα και τα flac η τα υψηλού bitrate αλλά και υπηρεσίες όπως το spotify, grooveshark, soundcloud.

Εψαχνα πριν λύση για ολοκληρωμένα συστήματα που music streamer αλλά δυστηχώς όσα υπάρχουν στην αγορά έχουν αρκετές μειωμένες δυνατότητες και όλο και κάτι τους λείπει. Δλδ νομίζω η καλύτερη λύση είναι να φτιάξω κάτι μόνος μου.

Τώρα δεν ξέρω πως θα το συνδέσω στο dac δλδ με οπτική με coaxial η μέσω usb. Στα διάφορα audio forum προτρέπουν σαν καλύτερη λύση το coaxial ενώ σαν αμέσως επόμενη την οπτική.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω στην περίπτωσή σου και με τα μηχανήματα που έχεις,σου κάνει το πιο απλο παναπλο σετ που η mobo βγάζει optical.

Το wifi το προσθετεις.

Ενας φτηνός pentium haswell θα ειναι μια χαρά πιστεύω.

Η igpu θα σε καλύψει άνετα και για ταινίες αμα σου έρθει.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ προς τα εκεί προσανατολίζομαι πλέον και ψάχνω να βρω και καμία μητρική να έχει και coxial πάνω εκτός από οπτική.

Για τις ion motherboard τι γνώμη έχετε. Θα τα καταφέρνουν σε απόδοση γιατί είδα σε zotac υπάρχουν κάποιες καλές με αθόρυβο σύστημα ψύξης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι high end αλλά είναι high fi με τους rotel να είναι ένα βήμα πριν το high end.

Αν δεν έχεις ακουμπήσει κάνα 200-300άρι ευρώ το μέτρο για π.χ. τα καλώδια των ηχείων τότε έχεις πολύ δρόμο ακόμα μέχρι το high end φίλε μου... :D

Και εγώ προς τα εκεί προσανατολίζομαι πλέον και ψάχνω να βρω και καμία μητρική να έχει και coxial πάνω εκτός από οπτική.

Για τις ion motherboard τι γνώμη έχετε. Θα τα καταφέρνουν σε απόδοση γιατί είδα σε zotac υπάρχουν κάποιες καλές με αθόρυβο σύστημα ψύξης.

Εγώ επιμένω ότι δεν χρειάζεσαι ντέ και καλά ομοαξονική αλλά αφού είσαι «high fi» προχώρα. :jump1: (δεν μπορώ να μην στην πώ και λίγο :laughing: )

Για την δουλειά που θες να κάνεις δεν θα έχεις πρόβλημα ότι επεξεργαστή και αν επιλέξεις, επειδή όμως ενδέχεται στο μέλλον να θελήσεις κάτι παραπάνω από το σύστημα που θα στήσεις προτίμησε συνδυασμό μπόρντ/επεξεργαστή που να είναι κάπως ποιό δυνατοί. ;)

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος τα ion είναι και παλιά αλλά μου αρέσει που έρχονται έτοιμα με αθόρυβη ψύξη.

Καλόβλεπα και το squeezebox touch αλλά και αυτό έχει αρκετούς περιορισμούς δλδ μπορεί να έχει την αμεσότητα μια ολοκληρωμένης streaming συσκευής αλλά έχει περιορισμούς σε διάφορα θέματα. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι να φτιάξω ένα σύστημα μόνος μου.

Και sorry για το typo πριν :p

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω μαζί σου σχετικα με τις έτοιμες λύσεις.

Δεν ξέρω αλλά παρόλο που γενικά καλοβλέπω συσκευούλες όλα-σε-ένα τύπου synology, qnap ή γενικώς αθόρυβα μικρά συστήματα έχω ψιλοαπογοητευτεί με ότι έχει τύχει να δοκιμάσω αφού σχεδόν πάντα κάτι προκύπτει και σου χαλάει τη σούπα.

Στήσε λοιπόν ένα συστηματάκι με κάποιο από τα μπορντάκια που πόσταρες στην αρχή και πες μας τί του έβαλες επάνω για να πάρουμε ιδέες.

Don't brake down (κοινώς χαλιέσαι :spell: ) για το typo. :dirol:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.