Jump to content



Επιλογή τροφοδοτικού


Recommended Posts

Μετά την απάντηση του dimgr στο θέμα που είχα ανοίξει για τους σκληρούς μου, αποφάσισα να αλλάξω τροφοδοτικό (αυτό που έχω τώρα είναι 600Watt, από μια ό,τι να'ναι μάρκα, αγορασμένο γύρω στα 30 ευρώ στις αρχές του 2009) οπότε θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με το τι να επιλέξω.

Το PC έχει τις παρακάτω προδιαγραφές και "στεγάζεται" σε ένα Cooler Master CM 690 II:

CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 + Akasa X4 cooler

Motherboard: Asus P5Q PRO

Κάρτα γραφικών: Sapphire ATI HD 4830

RAM: 4 x 2GB Kingston DDR2 HyperX

SSD: Corsair SSD F60

HDDs: Seagate 3TB, Samsung F3 1TB, WD 640GB, WD 320GB και λογικά θα προστεθεί σύντομα και ένας WD 3TB RED

+1 αρχαίο DVD-RW

+2 140mm (νομίζω) ανεμιστήρες του κουτιού

Εκτός από τα παραπάνω, που και που (για backup) συνδέω μέχρι 2 εξωτερικούς δίσκους χωρίς δική τους τροφοδοσία, και σχετικά σπάνια usb sticks, κινητό, και φωτογραφική.

Κατ' αρχήν, με βάση τα παραπάνω, να πάω πάλι σε 600Watt, ή κάτι άλλο;

Από εκεί και πέρα, ποιες θεωρούνται σοβαρές εταιρείες;

Ό,τι μοντέλο και να επιλέξω θα δουλέψει με τη motherboard μου, ή έχουν αλλάξει τα πράγματα οπότε πρέπει να προσέξω για κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό;

Ψάχνοντας για τροφοδοτικά γύρω στα 600W γύρω στα λεφτά που μπορώ να διαθέσω, βρήκα ένα της [ame=http://www.amazon.co.uk/Corsair-Builder-Series-Modular-Certified/dp/B00ALYOTTI/]corsair[/ame], ένα της [ame=http://www.amazon.co.uk/Thermaltake-SMART-80plus-Certificated-Supply/dp/B006DKGZPU/]thermaltake[/ame], ένα της [ame=http://www.amazon.co.uk/XFX-Edition-Bronze-Semi-Modular-Supply/dp/B008O50WKG/]XFX[/ame] (αν και ξεφεύγει κάπως σε τιμή κάτι που δεν είναι και πολύ επιθυμητό), και ένα της [ame=http://www.amazon.co.uk/Cooler-Master-B-Series-Single-Supply/dp/B00B8EQE7K/]cooler master[/ame].

Από αυτά, για κάποιο λόγο μου έκατσε πιο καλά αυτό της corsair. Αξίζει κανένα από αυτά, ή έχετε κάποιο άλλο να προτείνετε (θα αγοραστεί από αγγλία, οπότε links από amazon θα είναι το ιδανικό).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να υπολογίσεις κάτι ιδιαίτερο. Το πιό ενεργοβόρο κομμάτι ενός σύγχρονου συστήματος είναι η κάρτα γραφικών. Δεν υπάρχει μονή κάρτα στο εμπόριο που να μη της φτάνουν τα 650W. Οπότε, είσαι καλυμμένος 100%.

Το συγκεκριμένο στο πρότεινα γιατί έχει 5 χρόνια εγγύηση, σχεδόν silver efficiency (τυπικά είναι bronze, αλλά με 230V φτάνει το 88%), είναι semi-modular και επίσης, είναι haswell compatible, σε περίπτωση που θέλεις στο μέλλον να αναβαθμίσεις cpu-mobo.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, άρα θα πάω σε κάποιο 600-650W και θα είμαι ήσυχος.

Να σε ρωτήσω και κάτι για την εγγύηση. Αναφέρεις πως αυτό που πρότεινες έχει 5 χρόνια. Στο amazon δε λέει κάτι, και εδώ λέει για 2 χρόνια (24 μήνες). Άλλα cooler master βέβαια όπως αυτό (που δεν είναι modular) αναφέρουν 5 χρόνια (60 μήνες).

Τα ίδια και στην corsair: αυτό (600W non-modular) έχει 5 χρόνια εγγύηση, ενώ αυτό και αυτό (600W και 650W semi-modular) έχουν 3 χρόνια.

Γενικά απ' ότι βλέπω τα modular έχουν μικρότερες εγγυήσεις, και είναι λίγο ακριβότερα. Πέραν της ευκολίας του να χρησιμοποιήσεις μόνο όσα καλώδια χρειάζεσαι, αξίζει το να έχεις μικρότερη εγγύηση; Ή μήπως έχουν λεπτομέρειες τις οποίες το άπειρο μάτι δε μπορεί να τις ξεχωρίσει;

Τέλος, από τα μοντέλα που έβαλα από το scan (2 της cooler master και 3 της corsair) ποιο θα επέλεγες; Ρωτάω γιατί μάλλον θα καταλήξω να το πάρω από εκεί τελικά.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Link to comment
Share on other sites

To Cooler Master GM έχει 5 χρόνια εγγύηση της εταιρείας. Δες την λίστα: Cooler Master Customer Service System Να κοιτάς τις ιστοσελίδες των εταιρειών για τέτοια θέματα. Δεν ξέρω γιατί θα αγοράσεις από εξωτερικό. Με τα μεταφορικά, μία η άλλη έρχεται. Μεταξύ αυτών που επέλεξες το G650M θα διάλεγα. Και με λίγα παραπάνω το CS650 της Corsair. H εγγύηση δεν ξέρω να έχει σχέση με τα αποσπώμενα καλώδια. Τα καλύτερα για μένα είναι τα semi modular όπως το G650M, γιατί τα βασικά καλώδια (24pin, cpu 8pin και pcie) είναι κολλημένα και τα δευτερεύοντα αποσπώμενα (molex, sata).

Link to comment
Share on other sites

To tdp του επεξεργαστή σου μαζί με την gpu είναι κάπου στα 200W, οπότε καταλαβαίνεις οτι δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Βασικά, το 600αρι είναι υπερβολή γι αυτό το σύστημα. Αν έχεις περιορισμένο budget καλύτερα πάρε κάτι με λιγότερα W αλλά πιο ποιοτικό (μεγαλύτερο efficiency κτλπ).

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=31462]pnick[/MENTION]: Θα αγοράσω από το scan γιατί μένω πολύ κοντά στο φυσικό κατάστημά τους, οπότε θα πάω να το πάρω από εκεί. :)

Να κάνω και την τελευταία χαζή ερώτηση: Και τα 2 που πρότεινες (G650M και CS650M) αναφέρουν πως έχουν ένα 4+4pin CPU +12V connector, και ένα 20+4 Pin m/b connector.

Τα specifications της motherboard μου (asus p5q pro), αν τα διαβάζω σωστά, αναφέρουν πως χρειάζεται ένα 24-pin ATX Power connector κι ένα 8 pin ATX 12V Power connector.

Θα δουλέψουν με τη m/b μου, έτσι; Έχω χρόνια να στήσω pc οπότε δε με εμπιστεύομαι στο διάβασμα των specs. :(

[MENTION=21050]ppkstat[/MENTION]: Το power calculator που ανέφερα πριν μου έβγαλε (με σκληρούς κλπ) γύρω στα 450W, χωρίς φυσικά να ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι. Η αλήθεια είναι πάντως πως έχω ήδη αρκετούς σκληρούς πάνω, θα προστεθεί ακόμα ένας, και συνδέω τουλάχιστον 2 εξωτερικούς κάθε τόσο, οπότε καλύτερα να 'μαι σίγουρος.

Δεν είναι ποιοτικά αυτά που συζητήσαμε με τον pnick; Φυσικά υπάρχουν και πολύ πιο ακριβά μοντέλα, αλλά απ' όσο έψαξα είδα πως έχουν καλή φήμη και η corsair και η cooler master. (σίγουρα καλύτερη από το no-name που έχω τώρα :D)

Link to comment
Share on other sites

450W αυτό το σύστημα σε φυσιολογικές (ή ακόμα και μή) συνθήκες το θεωρώ πολύ δύσκολο να τραβήξει.

Mην ανησυχείς, μια χαρά είναι αυτά που σου προτείνει ο picnic. H συζήτηση απο ένα επίπεδο και μετά είναι περισσότερο 'για να γίνεται'. Για την χρήση που θέλεις και το σύστημα σου ένα σχετικά ποιοτικό τροφοδοτικό χωρίς να σου αδειάσει την τσέπη θα είναι περισσότερο απο οκ.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=31462]pnick[/MENTION]: Θα αγοράσω από το scan γιατί μένω πολύ κοντά στο φυσικό κατάστημά τους, οπότε θα πάω να το πάρω από εκεί. :)

Να κάνω και την τελευταία χαζή ερώτηση: Και τα 2 που πρότεινες (G650M και CS650M) αναφέρουν πως έχουν ένα 4+4pin CPU +12V connector, και ένα 20+4 Pin m/b connector.

Τα specifications της motherboard μου (asus p5q pro), αν τα διαβάζω σωστά, αναφέρουν πως χρειάζεται ένα 24-pin ATX Power connector κι ένα 8 pin ATX 12V Power connector.

Θα δουλέψουν με τη m/b μου, έτσι;

Ναι θα δουλέψουν. Το 4+4 είναι το 8άρι που αναφέρει το manual της μητρικής. Και συγγνώμη, δεν κατάλαβα που έμενες και για αυτό είπα να πάρεις από εδώ. Εννοείται σε συμφέρει έτσι. Δες και το Seasonic 620W αν θέλεις από Scan. Καλές αγορές λοιπόν.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.