Jump to content



Do it yourself επιδιόρθωση λευκής συσκευής vs κάλεσμα τεχνικού


Recommended Posts

Εδώ και περίπου 4 χρόνια έχουμε ένα 8κιλο πλυντήριο της Samsung. Εδώ και κάποιες μέρες, είχα παρατηρήσει αύξηση του χρόνου πλύσης (10-20 λεπτά ανάλογα το πρόγραμμα) σε συνδιασμό με υπολείμματα νερομένου μαλακτικού στο σκαφάκι.

Κάποια στιγμή, έβαλε η γυναίκα μου ένα ρούχο της μικρής σε ένα σύντομο πρόγραμμα για ευαίσθητα και επειδή έτυχε τη συγκεκριμένη στιγμή να είμαι στο μπάνιο για ξύρισμα, παρατήρησα ότι το πλυντήριο έκανε κοντά 10 λεπτά να αρχίσει. Στο διάστημα αυτό ακουγόταν ένα μούγκρισμα. Τελικά, ξεκίνησε και όλα δούλεψαν ρολόι.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν δυνατόν να το αφήσω έτσι. Αφού επιβεβαίωσα με δοκιμές ότι το ζήτημα δεν ήταν μεμονωμένο, και αφού το πλυντήριο ήταν εκτός εγγύησης, αποφάσισα να το ανοίξω να δω τι παίζεται.

Πριν το ανοίξω, με τη βοήθεια του google, εντόπισα πως το πιθανότερο πρόβλημα ήταν κάτι σχετικό με την παροχή νερού. Με παραξένεψε βέβαια το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πλύσης το πλυντήριο έπαιρνε κανονικά νερό και γέμιζε γρήγορα, οπότε έψαξα λίγο παραπάνω το πώς γεμίζει ένα πλυντήριο.

Όπως ξέρετε όσοι χειρίζεστε πλυντήριο ρούχων, τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, έχουν ένα συρτάρι με 3 διαμερίσματα για το απορρυπαντικό της κύριας πλύσης, το μαλακτικό και το απορρυπαντικό της πρόπλυσης. Αυτά τροφοδοτούνται με νερό από τρύπες που υπάρχουν ακριβώς από πάνω τους. Άρα το πρώτο πράγμα που κοίταξα ήταν μήπως υπήρχαν βουλωμένες τρύπες. Με τη βοήθεια μιας παλιάς οδοντόβουρτσας και μιας οδοντογλυφίδας τα καθάρισα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Έτσι το άνοιγμα του πλυντηρίου είχε σειρά.

Αφού αφαίρεσα το καπάκι, είδα ότι το πλυντήριο έχει μία διπλή βαλβίδα. Η μία ανοίγει για να δώσει νερό στην κύρια πλύση, ενώ η άλλη δίνει στην πρόπλυση. Για να δωσει νερό για το μαλακτικό, ανοίγουν και οι δύο βαλβίδες, οπότε οι δύο ροές νερού συναντιόνται και κατευθύνονται προς το κεντρικό σκαφάκι που είναι το μαλακτικό. Στην παρακάτω φωτογραφία αγνοήστε την βαλβίδα ζεστού νερού, μιας και είναι για όσα πλυντήρια μπορούν να συνδεθούν με τον ηλιακό θερμοσίφωνα για εξοικονόμηση ενέργειας.

washingmachinedrawer.jpg

Εφόσον ήξερα ότι η μία βαλβίδα λειτουργεί σωστά, με τη βοήθεια ενός πολύμετρου μέτρησα τους ακροδέκτες και των δύο και διαπίστωσα ότι είναι εντάξει (έδειχναν και οι δύο αντίσταση περίπου 1800 ohm). Βαλβίδες ΟΚ, συρτάρι ΟΚ, κάτι παιζόταν στο ενδιάμεσο. Πρώτη σκέψη τα σωληνάκια που συνδέουν αυτά τα δύο. Τα βγάζω μπας και είναι βουλωμένα, τίποτα. Άρα το πρόβλημα ήταν κάπου εντός του συρταριού. Μετά από περίπου μία ώρα κατάφερα και το ξήλωσα και άρχισα να το περιεργάζομαι. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι το σημείο στο οποίο συνδεόταν το λαστιχο που τροφοδοτεί νερό την πρόπλυση είχε φράξει με άλατα. Ένα τακ με μια οδοντογλυφίδα και το πρόβλημα είχε λυθεί.

Φυσικά μιας και είχα βγάλει το συρτάρι και είχα πρόσβαση στον σωλήνα που τροφοδοτεί με νερό το κάδο, έριξα ένα καλό καθάρισμα μιας και είχαν άπειρη βρώμα από κατάλοιπα απορρυπαντικού, μοντάρισα ξανά το πλυντήριο και έβαλα μερικές δοκιμαστικές πλύσεις. Όλα δούλευαν ρολόι.

Τι δουλειά έχουν όλα αυτά όμως σε ένα τεχνολογικό φόρουμ όπως το Lab; Η όλη διαδικασία λύσε, βρες πρόβλημα, καθάρισε, δέσε μου πήρε κοντά δύο ώρες. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί άλλη μία ώρα διαβάσματος.

Αφού τελείωσα αναρωτήθηκα το εξής. Εάν δεν είχα ανοίξει το πλυντήριο και είχα καλέσει τεχνικό τι θα είχε γίνει; Θα με είχε χρεώσει μόνο εργασία και το καθάρισμα της οπής με οδοντογλυφίδα; Θα είχε βάλει και μια βαλβίδα στο λογαριασμό; Θα είχε βγάλει πρόβλημα πλακέτας; Ανάλογα τον τεχνικό θα μου πείτε...

Σε κάθε περίπτωση, εάν πιάνουν τα χέρια σας, μην τις φοβάστε τις λευκές συσκευές. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στο διαδίκτυο και αρκετά video-tutorials που εάν μπορείτε να τα αξιοποιήσετε, θα γλιτώσετε πολλά χρήματα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εισαι ωραίος που κατάφερες να το φτιάξεις-λύσεις.

Ένα πλυντήριο και ένα ανεμιστήρα που έχω ανοίξει δυστυχώς είχαν θέμα πυκνωτή οπότε έπρεπε να δώσω λεφτά για ανταλλακτικά όπως και δήποτε, αλλα η εμπειρία του να ανοίγεις και να πειράζεις ειναι ολα τα λεφτα:neo::neo::neo:

Link to comment
Share on other sites

μπραβο . πρεπει ο κοσμος επιτελους να φυγει απο την λογικη του "δεν ξερω" "δεν μπορω" θα καλεσω βοηθεια . Χερια εχεις , εργαλεια εχεις , χρονο και μυαλο εχεις , καντο μονος σου :p

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.