Jump to content



Linux και 4GB memory


backgman

Recommended Posts

Καλησπέρα, σε ένα μηχάνημα (P4 3.0E + ASUS P4P800-X + 4x1GB Kingston + 200GB SATA) αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Έχει Linux (Debian - Woody) και όταν έχει και τα 4 dimmακια σέρνεται, ενώ όταν έχει 3 (SC-DDR) ή 2 (DL-DDR) πάει αρκετά πιο γρήγορα. Έχω καταλάβει οτι κάτι τρέχει με το πυρήνα του λειτουργικού.

Έκανα compile και με 4GB support και με 64GB support, αλλα δεν είδα διαφορά.

Επίσης όταν έχει 4 dimmακια πάνω μάλλον πρέπει να αργεί το access στο SATA.

Μήπως ξέρει κανένας τι επιλογές να βάλω στο πυρήνα (2.6.9) ωστε να μην έχω αυτή τη καθυστέρηση??

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε όλους τους συνδιασμούς με τα dimms να δείς άν κάποιο τα'παιξε.Αν είναι όλα καλά μπορεί να τρώει ζόρι η μητρική με τα ρέυματα για τα 4Χ1 GB DIMMS μαζί με όλες τις συσκεύες που έχεις.Εξαρτάται επίσης απο το άν το έχεις τσιτώσει όπως επίσης και απο το τροφοδοτικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από unseen [Σήμερα, στις 11:45]

μηπως το ενα dimmaki τα παιξε? Δεν νομιζω να εχει προβλημα το os να δει 4gb μνημη...

Συμφωνώ απόλυτα... κάποια μνήμη είναι στα τελειώματα...

να σε ρωτήσω κάτι... 4 GB μνήμη... τι την θες; ;)

Link to comment
Share on other sites

Κανένα dimmακι δε τα έπαιξε. Το πρώτο που δοκίμασα είναι αυτό τα dimmακια ανα 2 σε όλα τα slots.

Το θέμα είναι οτι με LiveCDs των WinXP Pro SP1 και του Knoppix είτε 2 είτε 4 GB το μηχάνημα ανταποκτίνεται το ίδιο. Για παράδειγμα το superPi σε ίδιους περίπου χρόνους.

Με το Linux που έχω εγκαταστήσει όταν βάζω 4GB το superPI μου βγάζει σχεδόν διπλάσιους χρόνους απ' ότι με τα 2GB και γενικά τα μηχάνημα σέρνεται (αργεί να φορτώσει τα Χ, το dselect).

Το μηχάνημα είναι σε εργαστήριο και τα 4GB χρειάζονται ολόκληρα (για να μη πώ παραπάνω) για να τρέχει ενα πρόγραμμα VLSI Simulation.

Όποιος ξέρει να μου πεί τι ρυθμίσεις πρέπει να κάνω στο kernel για να υποστηρίζει 4GB + SATA χωρίς προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα μάλλον δεν είναι στις μνήμες αλλά στο SATA. Η υποστήριξη στο Linux δεν είναι ακόμα η καλύτερη δυνατή. Εγώ τουλάχιστον χρειάστηκε να πατσάρω τον πυρήνα ώστε να μπορέσω να δω SATA στο NForce3. Για τα Intel δε γνωρίζω αλλά γιατί δε δοκιμάζεις και καμιά νεότερη version του kernel από την 2.6.9 ?

Περί SATA στο Linux μπορείς να δεις και εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Η 2.6.9 είναι η τελαιταία σταθερή εκδοση του πυρήνα.

Χτές δοκίμασα το Knoppix 3.6 το οποίο έχει 2 πυρήνες (2.4.27 και 2.6.9)

Με τον 2.4.27 και 4GB μπούταρε κανονικά και έτρεχε και κανονικά, με τον 2.6.9 δε μπουταρε καν. Σκέφτηκα οτι κάτι θα τρέχει με τον 2.6 πυρήνα. Κατέβασα τον 2.4.28 και μετα απο το σετάρισμα πάλι δεν έτρεχε κανονικά με τα 4GB μνήμη πάνω.

Για το SATA ο 2.6.9 έχει υποστήριξει για το ich5 και με SCSI emulator και χωρίς αλλα και τα δυο που τα δοκιμασα τα ίδια προβλήματα είχα. Το μόνο που μένει έιναι να κατεβάσω το 2.4.27 να πάρω το config file απο το knoppix και να κάνω compile στο μηχάνημα να δώ τι θα γίνει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.