Jump to content



Άλλα λέει ο κατασκευαστής, άλλα δείχνουν τα διαγνωστικά


Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα,

να πως εξαρχής πως δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τέτοια πράγματα (ούτε με o/c γενικώς).

Λοιπόν, έχω σε ένα μηχανάκι μια MSI 975X Platinum Powerup, v2.1, με BIOS v7.7, και 2Gb μνήμη σε dual-channel.

Είπα λοιπόν να του προσθέσω άλλα 2Gb μνήμης, κι επειδή δεν θυμόμουν καθόλου τι φόραγε, τον άνοιξα να δω, για να πάρω αν είναι ίδιες, ή με ίδια χαρακτηριστικά. Διαβάζω λοιπόν στην ετικέτα πάνω στα DIMMs: Super Talent T800UX2GC4 (2x1Gb kit) DDR2-800/PC2-6400 4-4-3-8

Ώπα μεγάλε λέω, εδώ έχουμε... φεραρικό και δεν το ξέρουμε :lol: Βρίσκω στο δίκτυο τα specs από το site του κατασκευαστή, τα οποία το επιβεβαιώνουν!

Ανοίγω που λέτε ένα CPU-Z (v1.70) για να δω τι γίνεται, και μου λιστάρει τα DIMMS ως 333Mhz (αντί για 400), δηλαδή 667Mhz αντί για 800 λόγω του dual-channel, και με latencies 5-5-5-15. Κοιτάζω πάλι τα specs στο παραπάνω datasheet και βλέπω πως είναι σωστά τα latencies, αλλά η συχνότητα έπρεπε να είναι 400 (δλδ 800/2).

Μπαίνω στο BIOS και βλέπω πως έχει στο Auto τον πολλαπλασιαστή, κι από κάτω μου γράφει 667Mhz (άρα με το default 266 FSB, ο Auto πολλαπλασιαστής default-άρει στο 1.25). Τον αλλάζω σε 1.5 (μου γράφει από κάτω κανονικά 800Mhz) μπουτάρω, τρέχω το CPU-Z και βλέπω σωστή συχνότητα, λάθος latencies (1η εικόνα) κι ακόμα χειρότερα, στην SPD καρτέλα μού λιστάρει λάθος συχνότητα με σωστά latencies (2η εικόνα). Χώρια ότι μου λιστάρει και τα DIMMS ως PC2-5300 (αντί για PC2-6400).

2w5ivs7.png21u34i.png

Ομοίως και το hwinfo:

2qjj3p1.png243s0aw.png

Οκ λέω, θα παώ στο BIOS και θα βάλω χειροκοκίνητα τα latencies (4-4-3-8). E, ότι και να πειράξω στο BIOS χειροκίνητα αντί για "by SPD" το PC δεν μπουτάρει... δεν κάνει καν ποστ (ξεκινάνε οι σκληροί, κλπ, το παλεύει για μερικά secs και μετά ξανά μπουτάρει... και ξανά μανά.). 5 φορές αναγκάστηκα να βγάλω την μπαταρία για να καθαρίσει το BIOS, ώστε να μπορέσει να μπουτάρει και να μπορέσω να πειραματιστώ ξανά.

Τι στην ευχή συμβαίνει, μπορεί κάποιος να βγάλει άκρη; Ο κατασκευαστής δίνει SPD στα 800Mhz με 5-5-5-15 και guaranteed 800MHz 4-4-3-8 έως και 2.2V κι εγώ είτε παίρνω άλλα αντί άλλων στα διαγνωστικά, είτε δεν μπουτάρει το PC.

Και πέστε πως το παίρνω απόφαση ότι για κάποιον λόγο δεν καταφέρνω να τα κάνω να τρέξουν σωστά όπως πρέπει, δλδ 800Mhz 4-4-3-8 (βασικά δεν το παίρνω απόφαση γιατί η μητρική με αφήνει να πειράξω τα πάντα, και μάλιστα μου βγάζει και διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το πόσο επικίνδυνα ή όχι είναι τα voltage, οι συχνότητες, κλπ) ... μπορεί κάποιος να μου πει τι σκ@τά νέα DIMM-άκια θα πάρω για να τα ζευγαρώσω με αυτά που έχω ήδη σε dual-channel;

Σόρι για τον εκνευρισμό μου, αλλά έχω φάει πάνω από 5 ώρες με την αυτή την π@π@ριά, κι άκρη δεν έχω βγάλει :(

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω, το πρόβλημα σου είναι ότι δε bootαρει το σύστημα με cl4 όταν είναι 800MHz;

Η μνήμη είναι 800/5-5-5@1.8V. To ότι "εγγυούνται" η μνήμη να κάνει oc σε 4-3 κτλ με >2V είναι marketspeak. Δες κάτω στα ψιλά γράμματα τι λέει. Εγγυημένο σε μία μητρική, αλλα μπορεί να έχεις άλλα αποτελέσματα yada yada.

Οπότε άμα το θέμα σου είναι τα σφιχτά timings, βάλτο 5-5, τώρα σε ddr2 δε θα σε σώσει αυτό.

Εκτός άμα έχεις άλλο θέμα που δε κατάλαβα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση.

Το πρόβλημά μου μάλλον είναι αποτέλεσμα της άγνοιάς μου (παρόλο το τρελό διάβασμα που έριξα χθες προσπαθώντας να βγάλω μια άκρη).

Ο βασικός μου στόχος είναι να βρω τι είδους dimms πρέπει να αγοράσω για να τα ζευγαρώσω με τα υπάρχοντα, ώστε να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα ασυμβατότητας (όχι απλώς να τρέχουν, αλλά να τρέχουν και τα 4 στα σωστά τους specs).

Στην πορεία μού προέκυψε και το ότι ενώ το μηχανάκι φοράει 800άρες μνήμες, αυτές (αν το κατάλαβα σωστά) τρέχουν στα 667. Σύμφωνα με το datasheet του κατασκευαστή που βρήκα και παράθεσα, με SPD ρυθμίσεις οι μνήμες τρέχουν στα 800 με 5-5-5-15. Σε μένα όμως, τα διαγνωστικά δείχνουν σε SPD τα DIMMS ως PC2-5300 (667/2 Mhz). Οπότε ένα πρόβλημα είναι αυτό.

Ανεβάζω στο BIOS τον πολλαπλασιαστή στο 1.5 (από το 1.25 που τον default-άρει με Auto) για να τις φορσάρω να τρέξουν στα 800, και εκεί αρχίζω να χάνω την μπάλα. Τα διαγνωστικά ναι μεν δείχνουν overall τη μνήμη χρονισμένη στα 800, αλλά στα επιμέρους χαρακτηριστικά των DIMMs μου τα δείχνουν ως 667/2 (αντί για 800/2) και μάλιστα με έστω και οριακά χειρότερα latencies (5-5-6-15 αντί για 5-5-5-15). Δες για παράδειγμα στο προηγούμενο ποστ μου την 2η εικόνα από το hwinfo, όπου αριστερά στο δέντρο είναι διαλεγμένο το 1ο DIMM. Και μάλιστα αν δεις στο τέλος αυτής της εικόνας, που δείχνει τα supported frequencies & latencies, δεν υπάρχει καν 400άρα συχνότητα. Η 1η εικόνα του hwinfo δείχνει overall την μνήμη.

Οπότε τι ακριβώς σημαίνουν οι παραπάνω ενδείξεις. Με πολλαπλασιαστή στο 1.5 στο BIOS η μνήμη τρέχει ή όχι στα 800; Δεν έχω καταλάβει! Γιατί η overall ένδειξη μου δείχνει τη μνήμη χρονισμένη στα 800, άλλα οι ενδείξεις των επιμέρους DIMMS μου τα δείχνουν όχι μόνο χρονισμένα στα 667, αλλά και ανήμπορα να χρονιστούν στα 800 (δεν υπάρχει αυτή η συχνότητα στον πίνακα με τα supported frequencies/latencies); Οπότε ένα 2ο πρόβλημα είναι αυτό.

Από εκεί και πέρα, το 3o μου πρόβλημα είναι με το BIOS. Έχει ξεχωριστή ρύθμιση για τα latencies, η οποία είναι από μαμά ρυθμισμένη ως "by SPD". Αλλάζοντάς την σε "Manual", ανοίγει μενού με τα latencies, τα οποία έχουν αρχικά όλα τιμή ίση με "Auto". Ε, ότι και να πειράξω εκεί, το PC δεν ξανα-μπουτάρει. Μάλιστα δοκίμασα ακόμα και απλώς να αλλάξω την γονική ρύθμιση από "by SPD" σε "Manual" χωρίς μετά να πειράξω τίποτα στα latencies (τα άφησα δηλαδή σε "Auto"). Πάλι δεν ξανα-μπουτάρισε το PC.

Σημείωση πως δεν υπερχρονίζω FSB (default στα 266), τάσεις, κλπ. Τα αφήνω στα default τους.

Π.χ.

105plxz.png

Βασικά δεν θέλω να υπερχρονίσω τίποτα (δεν μου αρέσει το o/c, δεν έχω υπερχρονίσει ποτέ κανένα μου μηχανάκι). Το μόνο που θέλω είναι να βεβαιωθώ πως τα υπάρχοντα DIMMS δουλεύουν στις κανονικές τους προδιαγραφές (και όχι υποχρονισμένα, δηλαδή ότι δουλεύουν τουλάχιστον σε 800/5-5-5-15) ώστε να πάω μετά να πάρω άλλα 2 ίδιων προδιαγραφών, για να τα ζευγαρώσω.

Btw, το μηχανάκι φοράει Windows XP 32-bit, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να δει πάνω από 3.2-3.5Gb μνήμη, αλλά ίσως το αναβαθμίσω σε Windows7 κάποια στιγμή, οπότε ας έχει από τώρα 4Gb.

Και μια σχετικο-άσχετη ερώτηση ακόμα: Τα υπάρχοντα SuperTalent είναι dual-channel kit. Αυτά που θα πάρω (όταν με βοηθήσετε να βγάλω πρώτα μια άκρη με τα παραπάνω) παίζει ρόλο αν θα είναι κι αυτά σε kit ή αυτόνομα;

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Το SPD tab του GPU-z ξέχασε το τελείως. Αναφέρει τι θεωρεί ότι είναι τα dimmάκια. Όχι σε τι τρέχουν. Και σε μένα χαζομάρες βγάζει, αναφέρει ότι είναι 10700 (667) ενώ είναι 800ρες (1600ΜΗz). Τα jedec επίσης ξέχασε τα.

Στο memory tab είναι το ζουμί. Λέει 400ΜΗz; Τρέχει στα 400 (800ΜΗz Double data rate). Τι timings λέει εκεί; Αυτά τα timings τρέχει. Οπότε στη περίπτωση σου:

DDR2 800 με 5-5-6-15-21.

-----

To 1.25=> 1.5 που λες ότι ανέβασες δεν είναι o "multiplier" του επεξεργαστή. Είναι το RAM: Bus ratio. Έχεις 266 Bus, 266 x 1.25 = 332 (333) RAM και το πήγες ορθώς στα 266 x 1.5 = 399 (400). *

Δεν έκανες overlock. O multiplier σου είναι 10x. Το bus σου είναι 266ΜΗz. Η συχνότητα του επεξεργαστή σου είναι 10 x 266 = 2666MHz. Για να κάνεις overclock πρέπει να αλλάξεις το bus speed (ή το multiplier αλλά νομίζω δεν ανέβαιναν οι multi στους c2d).

edit

* Στο CPU-z το βλέπεις σαν FSB:RAM = 2:3 => RAM:FSB = 3:2 = 1.5

Έγινε επεξεργασία από Volrath
Link to comment
Share on other sites

Από αυτά που τρέχεις φαίνεται ότι οι μνήμες τρέχουν μαμά στα 333 και

ότι ο κατασκευαστής τις πλασάρει ως 400αρες.

Δες και τι κωδικούς έχουν πάνω τα τσιπάκια και γουγλαρε να δεις

τα χαρακτηριστικά τους.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=1199]Volrath[/MENTION]:

Αδέρφι δεν ξέρεις τι ανακούφιση μου έδωσες :)

Είχα πάει να τρελαθώ με όλες αυτές τις ασυνέπειες μεταξύ του SPD και του Memory tab στο cpu-z, κι ένας λόγος παραπάνω ήταν πως εμφανίζονται ακριβώς το ίδιο ασυνεπείς και στο hwinfo. Εφόσον λες να τις αγνοήσω, τι αγνοώ και θεωρώ πως οι μνήμες όντως τρέχουν στα 400Mhz (κάνα άλλο εργαλείο πλην αυτών των 2 για να διασταυρώσουμε υπάρχει; ) Παρεμπιπτόντως, ναι το είχα δει πως αλλάζω τον λόγο RAM/Bus (και όχι τον πολλαπλασιαστή της cpu)... αλλά νόμιζα πως κι αυτός πολλαπλασιαστής λέγεται (άσχετος γαρ).

Οπότε τώρα έχει το θέμα με τα latencies:

Καταρχήν, γιατί δεν συνάδουν με αυτά του κατασκευαστή; Αυτός δίνει 5-5-5-15, κι εμένα μου δείχνει στα εργαλεία 5-5-6-15. Με ενδιαφέρει αυτό στην αγορά των νέων dimms για ζευγάρωμα ή να το αγνοήσω κι αυτό;

Βασικά το κιτ που φοράει τώρα το mobo είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό εδώ: 2GB Kit 2x1GB Super Talent DDR2 800MHz PC2 6400 T800UX2GC4 Desktop RAM | eBay (ακριβώς όμως... κρίμα που ο συγκεκριμένος δεν στέλνει Ελλάδα, γιατί το έχει και τζάμπα!)

Το βρίσκω με ίδια specs (αλλά διαφορετικό κάλυμμα) από Γερμανία, στα €40.00 μαζί με τα μεταφορικά.

Έλεγα μήπως την έβγαζα με καμιά 25αριά με τίποτα Mushkin: 1, 2, 3 (αυτό είναι μονό, άρα θέλω 2). Ή αν είναι να δώσω 40άρα, μήπως κάνω δουλειά με τίποτα G.Scale: 1, 2 (x2 αυτό), 3 (x2 αυτό) που θα είναι και του κουτιού (και με δική μου εγγύηση).

Θα είναι και καινούρια αυτά, θα είναι κι από Ελλαδα, αλλά θα μου τρέξουν ή θα αρχίσω να τρέχω εγώ πάλι; Δεν βρίσκω και τίποτα με latencies 5-5-6-15... με νοιάζει ή όχι;

Επίσης, τα νέα dimms που θα πάρω, πρέπει να είναι κι αυτά dual-channel kit ή μπορώ να πάρω 2 μόνα τους; Βασικά, υπάρχουν μονά dimms ειδικά για dual-channel και ειδικά για μη dual-channel;

Σόρι για το πρήξιμο (άσχετος γαρ), κι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου να με βοηθήσεις να βγάλω μια άκρη.

[MENTION=3356]axi[/MENTION]:

Αδερφέ, πάνω που με καθυσήχασε ο Volrath, ξανά ανάβεις φωτιές εσύ! Εννοείς δηλαδή πως δεν πρέπει να αγνοήσουμε το SPD tab του cpu-z (και συνεπώς τις αντίστοιχες ενδείξεις στο hwinfo) και πως τα dimm-άκια είναι όντως 667άρια;

Αυτό που μου λες να κάνω, είναι το 1ο πράγμα που έκανα και ποστάρισα μάλιστα κι ολόκληρο σεντόνι στο 1ο ποστ μου, με links στις πηγές του κατασκευαστή. Προφανώς έριξα πολύ περισσότερο googling από απλά να βρω τη σελίδα του κατασκευαστή. Παντού τα dimm-άκια αναφέρονται με τις προδιαγραφές που δίνει το link του κατασκευαστή, και μάλιστα βρήκα πολλά reviews & tests της εποχής, που τα δοκίμαζαν και SPD και o/c και τα εκθείαζαν για την σταθερότητα και τις επιδόσεις τους, και αυτόνομα και συγκριτικά με άλλα ddr2 kits της εποχής.

Τώρα, γιατί εγώ τρώω μπαν στο bios με το που πάω να αγγίξω τις ρυθμίσεις των latencies, μου είναι παντελώς άγνωστο, και με έχει βάλει και στο τριπάκι να βρω το γιατί. Αλλά ο 1ος μου στόχος στο νήμα είναι να με συμβουλέψετε τι είδους νέα dimm-άκια πρέπει να πάρω για να τα ζευγαρώσω με τα υπόλοιπα.

Το θέμα με το BIOS και τα o/ced latencies έρχεται σε 2η μοίρα (αλλά δεν θα με χάλαγε καθόλου αν βρισκόταν κάποιος να με βοηθήσει και σε αυτό το θέμα).

ΥΓ. Τελικά φαίνεται πως το 'χω χούι να γράφω σεντόνια :hehe:

Έγινε επεξεργασία από migf1
προσθήκη λινκ για διαθεσιμότητα από Γερμανία
Link to comment
Share on other sites

Το 975 ειναι λιγο δυστροπο, δικιμασε με ενα dimm βαλε στο bios οτι ρυθμισεις θελεις, τσεκαρε το και μετα βαλε και τα υπολοιπα ( εννοειτε στα ενδοιαμεσα να κλεινεις ρευματα κλπ ετσι;)

Link to comment
Share on other sites

Πάρε τα mushkin (σετάκι). Εδώ τα έχει λίγο φτηνότερα (άμα τα έχουν δλδ, eshop είναι και αυτό). Μη πετάξεις πάνω από 25ε δεν αξίζει. Δε θα έχεις πρόβλημα. Στη χειρότερη να θέλουν λίγο ρεύμα παραπάνω.

Μη σκας ρε συ καθόλου. Ακόμα και 666 single channel να δουλεύουν διαφορά δε θα δεις. Αλλά τώρα παίζουν σε 800 dual channel, και όταν κοτσάρεις και τα άλλα 2 θα παίζουν και αυτα σε 800/dual channel.

Άσε τι λέει το GPU-z στο spd. Ακόμα και τα dimms να ήταν 666 ή και 533 (που δεν είναι) δε σε ενδιαφέρει. Το θέμα είναι ότι παίζουν στα 800 χωρίς πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Πάρε τα mushkin (σετάκι). Εδώ τα έχει λίγο φτηνότερα (άμα τα έχουν δλδ, eshop είναι και αυτό). Μη πετάξεις πάνω από 25ε δεν αξίζει. Δε θα έχεις πρόβλημα. Στη χειρότερη να θέλουν λίγο ρεύμα παραπάνω.

Πάω, κι ο Θεός βοηθός!:hang2:

Btw, ο skroutz λέει πως το PC1.gr θέλει ελάχιστα μεταφορικά €3.00. Τα βρίσκω εδώ και πιο φτηνά, αλλά ο skroutz λέει €6.00 μεταφορικά. Τέσπα, δεν είναι το πρόβλημα τα 2-3 ευρώ τώρα, το θέμα είναι να υπάρχουν και να κάνουν και δουλειά. Θα ξεκινήσω τηλεφωνικά από eshop που έχει και σημείο παραλαβής δίπλα μου, και βλέπουμε.

Σε ευχαριστώ πολύ, θα ενημερώσω σχετικά :)

Μη σκας ρε συ καθόλου. Ακόμα και 666 single channel να δουλεύουν διαφορά δε θα δεις. Αλλά τώρα παίζουν σε 800 dual channel, και όταν κοτσάρεις και τα άλλα 2 θα παίζουν και αυτα σε 800/dual channel.

Άσε τι λέει το GPU-z στο spd. Ακόμα και τα dimms να ήταν 666 ή και 533 (που δεν είναι) δε σε ενδιαφέρει. Το θέμα είναι ότι παίζουν στα 800 χωρίς πρόβλημα.

Μακάρι! Διάβαζα πως έτσι κι αλλιώς το bottleneck στους c2d είναι το bus, οπότε οτιδήποτε πάνω από 533 δεν πρόκειται να δώσει τίποτα της προκοπής. Μόνο αν υπερχρονιστεί το bus αρχίζουν να αποδίδουν οι ταχύτερες μνήμες. Αλλά οκ, μιας που είπα να ασχοληθώ, κι έχει ήδη πάνω 800άρες, και τις υποστηρίζει και η mobo κρίμα θα είναι να γίνει μισή δουλειά.

Ευχαριστώ και πάλι!

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Το 975 ειναι λιγο δυστροπο, δικιμασε με ενα dimm βαλε στο bios οτι ρυθμισεις θελεις, τσεκαρε το και μετα βαλε και τα υπολοιπα ( εννοειτε στα ενδοιαμεσα να κλεινεις ρευματα κλπ ετσι;)

Είχα ξεκινήσει να γκουγκλάρω σχετικά όταν μου ήρθε ειδοποίηση πως υπήρξε απάντηση στο νήμα. Μόνο δύστροπο; Εδώ βλέπω γίνεται της... Πόπης :hehe: Γεμάτο το Google με παρόμοιες περιπτώσεις (π.χ. MSI 975X Platinum PowerUp Edition and 800mhz memory - MSI-Microstar - Motherboards)

Χώρια ότι υπάρχουν κι ένα κάρο BIOS versions. Αυτοί εκεί έχουν κάτι πολύ παλιότερες από τη δική μου (7.0 με 7.3)... εγώ έχω 7.7 (μάλλον θα το είχα φλασάρει κάποια στιγμή, ούτε που θυμάμαι :hehe:). Οι 2 επόμενες εκδόσεις του BIOS δεν δείχνουν στα changelogs τους να διορθώνουν κάτι σχετικό με το θέμα μου.

Θα το δοκιμάσω όμως έτσι όπως προτείνεις, αν και βαριέμαι αφάνταστα τη διαδικασία "βγάζω-μπαταρία,

πατάω-power-για-30secs-μπουτάρω-ξαναφτιάχνω-βασικά-settings-στο-bios, κλπ, κλπ". Αν και άμα κάτσουν σωστά τα Muskin (αν τα βρω τελικά δηλαδή) δεν έχει νόημα να ασχοληθώ με cl4 settings στα SuperTalent (αφού τα Mushkin είναι cl5)... σωστά;

Πάντως λέω να ποστάρω πρώτα καλού-κακού στο φόρουμ της MSI. Μου φαίνεται τελείως άκυρο να μην μπουτράρει ακόμα κι αν απλώς αλλάζω από "by SPD" σε "Manual" κι αφήνω σε "Auto" όλα τα latencies.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

...Θα ξεκινήσω τηλεφωνικά από eshop που έχει και σημείο παραλαβής δίπλα μου, και βλέπουμε.

Σε ευχαριστώ πολύ, θα ενημερώσω σχετικά :)

...

Έγινε η αρχή (το ήμισυ του παντός δλδ :p)... τα παρήγγειλα τηλεφωνικά στο eshop.gr. Θα τα παραγγείλουν μου είπε σήμερα, Δευτέρα θα τους έρθουν και λογικά Τρίτη με Τετάρτη θα μου στείλουν μήνυμα στο κινητό να πάω να τα παραλάβω από το κατάστημα παραλαβής που είναι δίπλα μου.

Για να δούμε τι θα δούμε :dirol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σόρι για την μεγάλη καθυστέρηση αλλά ήμουν εκτός Αθηνών, χωρίς Ίντερνετ.

Λοιπόν, το e-ahop.gr άψογο... όπως ακριβώς μου είπε το παλικάρι στο τηλέφωνο, την Τετάρτη ήρθε μήνυμα στο κινητό πως οι μνήμες έφτασαν (Mushkin 996758 Silverline (2X1GB) DDR2 800MHz PC6400) . Επειδή όμως γύρισα Αθήνα το Σάββατο το βράδυ, πήγα και τις πήρα πριν από λίγο (τους είχα ειδοποιήσει τηλεφωνικώς πως έλειπα).

Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα...

Κρασαρίσματα στον Firefox (από το λίγο που δοκίμασα) και BSOD (Blue Screens of Death). Αρχικά είχα βάλει τις Mushkin στα σλοτς 2 & 4, αφήνοντας τις παλιές (SuperTalent) στα σλοτς 1 & 3, όπως ήταν και μόνες τους. Εκεί ο Firefox κράσαρε σχεδόν με το καλημέρα.

Αλλάζοντάς τους θέσεις (1 & 3 οι νέες Mushkin, 2 & 4 οι παλιές SuperTalent) βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση: δεν κράσαρε ο Firefox, αλλά τελικά έφαγα πάλι BSOD.

Αφήνοντας μόνες τους τις νέες Mushkin στα σλοτς 1 & 3 όλα δείχνουν να δουλεύουν ΟΚ. Υποθέτω το ίδιο ΟΚ θα δουλεύουν αν τις βάλω και στα σλοτς 2 & 4 (δεν το δοκίμασα).

Ξανακουμπώνοντας τις παλιές στα σλοτς 2 & 4, ανοίγω τα CPU-Z και HWINFO, και παρατηρώ πως στις SPD ενδείξεις τους, εξακολουθούν να μου δείχνουν τις παλιές ως 666άρες (2x333 λόγω dual-channel) ενώ τις νέες τις δείχνουν κανονικά ως 800άρες (2x400). Παραθέτω στιγμιότυπα από CPU-Z (πρώτα το Mushkin στο σλοτ 1, μετά το SuperTalent στο σλοτ 2... οι ενδείξεις προφανώς είναι αντίστοιχες και για τα σλοτς 3 & 4).

Mushkin:

nhuDuGG.jpg?1

SuperTalent:

lDCZSIs.jpg?1

Έχοντας αυτό ως δεδομένο, πάω BIOS κι αλλάζω τον διαιρέτη από 1.5 που τον είχα βάλει για 800Mhz (όπως αναλύσαμε στα προηγούμενα ποστ) σε 1.25 για 666Mhz... παρεμπιπτόντως, 1.25 βάζει και η επιλογή "Auto" στην σχετική ρύθμιση.

Από τότε, κι εδώ και κάνα μισάωρο, όλα δείχνουν να λειτουργούν ΟΚ. Δεν έχω φάει ακόμα ούτε BSOD ούτε έχει κρασάρει ο Firefox (παρόλο που έχω επίτηδες ανοιχτές 6-7 καρτέλες). Έχω επίσης ανοίξει ένα Gimp 2.8, ένα Corel Paintshop Pro X7 και ένα τουμπανιασμένο από plugins Notepad++... όλα καλά.

Συμπέρασμα, ή οι SuperTalent είναι όντως 666άρες, παρόλο που τα αυτοκόλλητα πάνω στα DIMMs τους (καθώς και όλα τα sites που γκούγλαρα) τις αναγράφουν 800MHz και μάλιστα με σούπερ-latencies, ή το mobo που έχει το μηχανάκι είναι τελείως ΓΤΠ, ή πρέπει να κάνω κάνα BIOS update (παρόλο που είμαι μόλις 2 εκδόσεις πίσω από την latest (7.7 αντί για 7.9) και στα changelogs τους δεν γράφουν κάτι σχετικό με αυτό το θέμα).

Προς το παρόν φαίνεται πως έχω να επιλέξω μεταξύ 2Gb Mushkin στα 800Mhz και 4GB Mushkin + Supertlent στα 666Mhz... και προφανώς έχω επιλέξει το 2ο (άσχετα που τα XP μου βλέπουν μέχρι 3.2GB).

Έχεις κανείς καμιά ιδέα για το αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να τρέξουν και τα 4 dimm-άκια στα 800MHz; Μου φαίνεται απίστευτο τα SuperTalent να τα έχουν branded ως 800άρια αλλά να είναι 666άρια).

Μήπως αν συνεχίσουν και δουλεύουν απροβλημάτιστα στα 666Mhz να τα αφήσω και να μην ξανα-ασχοληθώ;

ΥΓ. Α, σε single-channel δεν δοκίμασα καθόλου τις μνήμες, ούτε τις νέες ούτε τις παλιές.... έχει κάνα νόημα να δοκιμάσω;

Link to comment
Share on other sites

Κατέβασε το CPU-Tweaker και πόσταρε ένα screenshot, να δούμε τα timings που έχει δώσει αυτόματα.

Δές αν σου δίνει τιμή για DDR voltage το HWinfo, για να δείς τί τάση παίρνουν τελικά οι μνήμες, σαν τετράδα.

Οι Supertalent είναι dual-sided modules, οι Mushkin τί είναι ?

Κάντο το bios update για να είσαι σίγουρος, μερικές φορές βελτιώνουν συμπεριφορά και συμβατότητες με μνήμες κλπ.

Ακραίο μου φάινεται να μην παίζουν οι Supertalent, δεδομένου ότι είναι 800CL4. Αν δεν βρεθεί λύση με τα παραπάνω, ίσως να πρεπει να τις τεστάρεις με memtest στο #5 να δείς αν είναι οκ τα στικάκια...

Αλλιώς όπως είπε και ο [MENTION=1199]Volrath[/MENTION] νομίζω παραπάνω, δεν θα δείς διαφορά από 666 σε 800, οπότε συμβιβάζεσαι με το υπαρχον σετάρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση.

Κατέβασε το CPU-Tweaker και πόσταρε ένα screenshot, να δούμε τα timings που έχει δώσει αυτόματα.

Δές αν σου δίνει τιμή για DDR voltage το HWinfo, για να δείς τί τάση παίρνουν τελικά οι μνήμες, σαν τετράδα.

Το CPU-Tweaker μου λέει πως δουλεύει μονάχα όταν ο memory controller είναι integrated (στους c2d δεν είναι) και μου προτείνει να τρέξω το Memset (διαθέσιμο στην ίδια σελίδα με το CPU-Tweaker) το οποίο όμως μου λέει πως τρέχει μονάχα με τα fonts σεταρισμένα στα 96dpi (εγώ έχω 22-άρα οθόνη και τα έχω στα 120dpi... αλλιώς θέλω μεγεθυντικό φακό για να διαβάσω την οθόνη :p).

Πάντως τόσο το BIOS όσο και τα CPU-Z (στιγμιότυπα στο προηγούμενο ποστ) & HWINFO (στιγμιότυπα αμέσως παρακάτω, σε spoiler) τις δείχνουν κανονικά στα 1.8V τις τάσεις

Mushkin:

azBkvok.jpg?1

SuperTalent:

I8wMV8c.jpg?1

Οι Supertalent είναι dual-sided modules, οι Mushkin τί είναι ?

Για double τις είδα κι αυτές, αλλά τώρα που το λες, δεν το είχα διευκρινίσει όταν τις παρήγγειλα... λες να την πάτησα; Αυτές εδώ είναι οι μνήμες που παρέλαβα: Mushkin Enhanced Silverline 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Desktop Memory Model 996758 - Newegg.com (η μεσαία από τις 3 εικόνες δείχνει την πίσω μεριά τους, η οποία όπως καταλαβαίνω φοράει κι αυτή ψύκτρα... άρα λογικά είναι double-sided, έτσι δεν είναι; ... οι ψύκτρες είναι κλειστές στις άκρες τους και δεν μπορώ να δω αν υπάρχουν τσιπάκια, ούτε εμπρός ούτε πίσω... θα δω το απόγευμα μήπως διακρίνεται τίποτα αν τις ξεκουμπώσω).

Κάντο το bios update για να είσαι σίγουρος, μερικές φορές βελτιώνουν συμπεριφορά και συμβατότητες με μνήμες κλπ.

Να σου πω το κρίμα μου, διστάζω γιατί διάβασα πάρα πολλά horror-stories για τα BIOS update tools της MSI. Θα προσπαθήσω να το αποφύγω, ως έσχατη λύση.

Ακραίο μου φάινεται να μην παίζουν οι Supertalent, δεδομένου ότι είναι 800CL4. Αν δεν βρεθεί λύση με τα παραπάνω, ίσως να πρεπει να τις τεστάρεις με memtest στο #5 να δείς αν είναι οκ τα στικάκια...

Αλλιώς όπως είπε και ο [MENTION=1199]Volrath[/MENTION] νομίζω παραπάνω, δεν θα δείς διαφορά από 666 σε 800, οπότε συμβιβάζεσαι με το υπαρχον σετάρισμα.

Μάλλον για εκεί με βλέπω τελικά.

ΥΓ1. Πω-πω φίλε μου, τελικά νομίζω πως είναι single-sided τα Mushkins... βλέπω πως το HWINFO τις δίνει με Number of ranks: 1, ενώ τις Supertalent με 2 (φαίνεται και στα στιγμιότυπα που έβαλα σε spoiler παραπάνω)... αυτό δεν σημαίνει το "Number of ranks";

Οπότε; Θα δεχτεί το e-shop.gr να μου τις αλλάξει με double-sided; Αν δεχτεί, έχει κανείς να προτείνει μνήμες με αυτά τα χαρακτηριστικά και αν είναι δυνατό σε παραπλήσια τιμή;

EDIT:

ΥΓ2. Με λίγο γκουγλάρισμα είδα πως άλλο πράγμα είναι το rank άλλο το side στα DIMMs. Επίσης, στο λινκ που έχω δώσει παραπάνω στο Newegg που δείχνει φωτογραφίες από τις μνήμες, ακριβώς πάνω από την μπάρα με τα social-media likes έχει ένα λινκ: See 2 questions | 9 answers. Πατώντας το, ανοίγει popup όπου η 1η ερώτηση (σε μπλε φόντο) ρωτάει αν τα DIMMs αυτά είναι double ή single sided. Στην 1 και μοναδική απάντηση που έχει από κάτω, του λένε πως είναι double-sided.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Προσθήκη του ΥΓ2
Link to comment
Share on other sites

Το να δείς αν είναι single ή double, σε πεερίπτωση που δεν αναφέρεται είναι απλό σχετικά.

Τις κοιτάς κατά πάχος, και αν στην πίσω πλευρά δεν έχουν τσιπάκια απλά θα δείς μόνο το thermalpad να παρεμβάλεται μεταξύ πλακετας και ψύκτρας, αλλιώς θα φαίνονται τα τσιπάκια.

To Cpu-Tweaker ήταν όντως δική μου παράλειψη που δεν σου είπα να βάλεις την παλιότερη έκδοση (Memset). Καλό θα ήταν να κάνεις μια προσπάθεια για να ξέρεις ακριβώς τι timings σου δίνει στο auto. Βάλτο απλά για screenshot και ξαναβγάλτο.

Καλό θα είναι να τις τσεκάρεις και με το memtest, πέρα από αυτό, ενδέχεται απλά να είναι περίεργα τσιπάκια και να θέλουν λίγο τσίμπημα την τάση, γιαυτό σου είπα και να τσεκάρεις ακριβώς την τάση που δίνει η μητρική σου, όχι τα module characteristics.

π.χ. Aida64 > Sensor Tab , ή κάποιο από τα Sensors του ΗWinFO, να δεις τι DRAM Voltage δίνει.

Tο διαφορετικό rank εχει να κάνει και με την εσωτερική δομή στα τσιπάκια που χρησιμοποιούνται

Link to comment
Share on other sites

Το να δείς αν είναι single ή double, σε πεερίπτωση που δεν αναφέρεται είναι απλό σχετικά.

Τις κοιτάς κατά πάχος, και αν στην πίσω πλευρά δεν έχουν τσιπάκια απλά θα δείς μόνο το thermalpad να παρεμβάλεται μεταξύ πλακετας και ψύκτρας, αλλιώς θα φαίνονται τα τσιπάκια.

Δυστυχώς, όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, οι ψύκτρες είναι κλεισμένες στις άκρες τους γύρω-γύρω, οπότε δεν φαίνεται τι περιέχουν. Σε πάχος πάντως ίδιες μου φαίνεται και οι μπροστινές και οι πισινές ψύκτρες.

To Cpu-Tweaker ήταν όντως δική μου παράλειψη που δεν σου είπα να βάλεις την παλιότερη έκδοση (Memset). Καλό θα ήταν να κάνεις μια προσπάθεια για να ξέρεις ακριβώς τι timings σου δίνει στο auto. Βάλτο απλά για screenshot και ξαναβγάλτο.

Καλό θα είναι να τις τσεκάρεις και με το memtest, πέρα από αυτό, ενδέχεται απλά να είναι περίεργα τσιπάκια και να θέλουν λίγο τσίμπημα την τάση, γιαυτό σου είπα και να τσεκάρεις ακριβώς την τάση που δίνει η μητρική σου, όχι τα module characteristics.

π.χ. Aida64 > Sensor Tab , ή κάποιο από τα Sensors του ΗWinFO, να δεις τι DRAM Voltage δίνει.

1.8V πρέπει να δίνει, γιατί δεν το έχω πειράξει ποτέ. Λίγο πριν ανοίξω το thread είχα δοκιμάσει να βάλω τις SuperTalent στα 1.9V με χειροκίνητες CL4 ρυθμίσεις όπως τις έδινε ο κατασκευαστής για o/c και δεν ξανα-μπούταρε το PC (έβγαλα & ξανάβαλα μπαταρία, για να μπορέσει να ξανακάνει post).

Μου είναι λίγο άβολο να αλλάξω το dpi μόνο και μόνο για το Memset, αλλά ότι άλλο utility έχω τρέξει δείχνει 1.8V (π.χ. το μαμίσιο dual-core-center της msi) και κάνα 2 όπως τα speccy & hwmonitor δίνουν 1.84V (βάζω νέα στιγμιότυπα σε spoiler)...

Στιγμιότυπα:

MSI DualCoreCenter:

R4zctq1.jpg?1

Speccy:

hsQAX7g.jpg?1

HWMonitor:

9zg8MMj.jpg?1

Θα τρέξω και i-nex από Linux (έχω Ubuntu 12.04 σε dual-boot) αλλά δεν νομίζω να δείξει κάτι διαφορετικό (βασικά δεν θυμάμαι κιόλας αν δείχνει τάσεις το -inex).

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, οι ψύκτρες είναι κλεισμένες στις άκρες τους γύρω-γύρω, οπότε δεν φαίνεται τι περιέχουν. Σε πάχος πάντως ίδιες μου φαίνεται και οι μπροστινές και οι πισινές ψύκτρες.

Και πάλι, δεν αλλάζουν πάχος οι ψύκτρες, το τί παρεμβάλλεται αλλάζει, η ψύκτρα είναι συμμετρική ως προς την πλακέτα της μνήμης.

1.8V πρέπει να δίνει, γιατί δεν το έχω πειράξει ποτέ. Λίγο πριν ανοίξω το thread είχα δοκιμάσει να βάλω τις SuperTalent στα 1.9V με χειροκίνητες CL4 ρυθμίσεις όπως τις έδινε ο κατασκευαστής για o/c και δεν ξανα-μπούταρε το PC (έβγαλα & ξανάβαλα μπαταρία, για να μπορέσει να ξανακάνει post).

Οι μνήμες αυτές είναι πιστοποιημένες για 4-4-3-8 στα 2.2V. Δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να σου ανοίξει καν με 1.9V που δοκίμασες. Το σπεκ είναι του κατασκευαστή και δίνει πρωτεύοντα timings σε σχέση με voltage, όχι timings σκέτα.

Γενικά μπορεί να το θέλουν το ρευματάκι τους. Το ότι δεν έχουν SPD για 800MHz, μπορεί να προκαλεί πρόβλημα στη μητρική με τις ρυθμίσεις που δίνει.

Μου είναι λίγο άβολο να αλλάξω το dpi μόνο και μόνο για το Memset, αλλά ότι άλλο utility έχω τρέξει δείχνει 1.8V (π.χ. το μαμίσιο dual-core-center της msi) και κάνα 2 όπως τα speccy & hwmonitor δίνουν 1.84V (βάζω νέα στιγμιότυπα σε spoiler)...

Στιγμιότυπα:

MSI DualCoreCenter:

R4zctq1.jpg?1

Speccy:

hsQAX7g.jpg?1

HWMonitor:

9zg8MMj.jpg?1

Θα τρέξω και i-nex από Linux (έχω Ubuntu 12.04 σε dual-boot) αλλά δεν νομίζω να δείξει κάτι διαφορετικό (βασικά δεν θυμάμαι κιόλας αν δείχνει τάσεις το -inex).

Το πρόγραμμα αυτό σου δίνει μια πληροφορία που τα υπόλοιπα που έχεις δεν σου δίνουν. Η μητρική σου μπορεί να ρυθμίζει τις μνήμες αυτές με timings που δεν "αρέσουν" στις μνήμες, όταν είναι στο auto.

Εκτός κι αν στο bios σου, δίπλα από το "Auto" σε κάθε timing δίνει την τρέχουσα τιμή, τότε θα πρέπει να δείς με κάποιο πρόγραμμα στα Win σε τι ρυθμίσεις τρέχουν οι μνήμες ( και τα δευτερεύοντα timings μιλάμε ), όσο άβολο κι αν το θεωρείς.

Τα προγράμματα που τρέχεις δείχνουν voltage monitoring. Αυτό που σου προτείνω είναι για πλήρες σετ timings των μνημών. Δεν έχει σχέση με τα άλλα προγράμματα.

Δοκίμασε στην τελική το AIDA64/Speccy να δείς τι timings δίνει στην καρτέλα μημών/μητρικής για τις τρέχουσες ρυθμίσεις μνημών.

Από voltage πάντως δείχνει κομπλέ, αν στηριχτούμε καθαρά στις μετρήσεις των προγραμμάτων.

Έγινε επεξεργασία από felix
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι, δεν αλλάζουν πάχος οι ψύκτρες, το τί παρεμβάλλεται αλλάζει, η ψύκτρα είναι συμμετρική ως προς την πλακέτα της μνήμης.

Είναι κλειστές γύρω-γύρω οι ψύκτρες. Δεν μπορείς να δεις αν περικλείουν ή όχι τσιπάκια. Η μόνη πηγή που κατάφερα να βρω είναι αυτή που παρέθεσα σε προηγούμενο ποστ, που ένας ρώταγε αν είναι double-sided αυτά τα ντιμάκια και του απάντησε ένας άλλος καταφατικά.

Οι μνήμες αυτές είναι πιστοποιημένες για 4-4-3-8 στα 2.2V. Δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να σου ανοίξει καν με 1.9V που δοκίμασες. Το σπεκ είναι του κατασκευαστή και δίνει πρωτεύοντα timings σε σχέση με voltage, όχι timings σκέτα.

Γενικά μπορεί να το θέλουν το ρευματάκι τους. Το ότι δεν έχουν SPD για 800MHz, μπορεί να προκαλεί πρόβλημα στη μητρική με τις ρυθμίσεις που δίνει.

Βασικά, όπως έγραψα και σε κάποιο προηγούμενο ποστ, οτιδήποτε και να πάω να πειράξω στις ρυθμίσεις των timings στο BIOS (ακόμα κι απλώς να αλλάξω την γονική ρύθμιση από "by SPD" σε "manual" και κατόπιν αφήσω στο "auto" τις επιμέρους ρυθμίσεις, έτσι τις δίνει από μαμά) μετά δεν ξαναμπουτάρει το PC. Αυτά πριν πάρω τις Mushkin... με τις Mushkin ή και με 4 DIMMs κουμπωμένα δεν έχω δοκιμάσει να αλλάξω timings.

Το πρόγραμμα αυτό σου δίνει μια πληροφορία που τα υπόλοιπα που έχεις δεν σου δίνουν. Η μητρική σου μπορεί να ρυθμίζει τις μνήμες αυτές με timings που δεν "αρέσουν" στις μνήμες, όταν είναι στο auto.

Εκτός κι αν στο bios σου, δίπλα από το "Auto" σε κάθε timing δίνει την τρέχουσα τιμή, τότε θα πρέπει να δείς με κάποιο πρόγραμμα στα Win σε τι ρυθμίσεις τρέχουν οι μνήμες ( και τα δευτερεύοντα timings μιλάμε ), όσο άβολο κι αν το θεωρείς.

Τα προγράμματα που τρέχεις δείχνουν voltage monitoring. Αυτό που σου προτείνω είναι για πλήρες σετ timings των μνημών. Δεν έχει σχέση με τα άλλα προγράμματα.

Δοκίμασε στην τελική το AIDA64/Speccy να δείς τι timings δίνει στην καρτέλα μημών/μητρικής για τις τρέχουσες ρυθμίσεις μνημών.

Από voltage πάντως δείχνει κομπλέ, αν στηριχτούμε καθαρά στις μετρήσεις των προγραμμάτων.

Ok, παραθέτω στιγμιότυπα από το Memset σε spoiler... πρώτα για το Mushkin DIMM στο slot 1, και μετά για το SuperTalent στο slot 2...

Mushkin:

HJDHaN0.jpg?1

SuperTalent:

be4Wu35.jpg?1

Όπως είπα, είναι η 1η φορά που χρειάστηκε να ασχοληθώ με αυτά τα πράγματα, οπότε μπορεί άνετα να με χαρακτηρίσετε άσχετο (μιας και είμαι). Δεν βλέπω όμως καμιά χτυπητή διαφορά στις ενδείξεις του Memset από τις ενδείξεις των άλλων εργαλείων. Έκανα κάτι λάθος στο Memset;

ΥΓ. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, τον χρόνο που αφιερώνεις, και για την υπομονή σου :)

Link to comment
Share on other sites

Κάπου έχω φυλαγμένα timings από τις 4-4-3-8 τις Supertalent από παλιές ψακτικές....

Όταν γυρίσω θα τις εντοπίσω και θα σου πώ.

EDIT : 2 screenshots που είχα σώσει από αναzήτηση σε forum , είναι corrupt ( ένα στικάκι μου χε κάνει ζημιές )

Βρήκα αυτό εδώ το θέμα, που αναφέρει λανθασμένη ρύθμιση timings σε εκδόσεις bios μετά την 7.1

Έγινε επεξεργασία από felix
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.