Jump to content



Μυστηρια συμπεριφορα 1ΤΒ external HDD


Recommended Posts

Παιδια εχω εδω και περιπου 4,5 χρονια εναν εξωτερικο δισκο Seagate 1ΤΒ. Ολα καλα και ολα ανθηρα μεχρι που εδω και καποιες ωρες συμπεριφερεται περιεργα. Συγκεκριμενα, οταν προσπαθω να ανοιξω καποιους φακελους (σχεδον ολους) για καποιο διαστημα κανει περιπου 7-8 sec μεχρι να τους ανοιξει. Ολο αυτο μπορει να γινεται για κανα 20λεπτο συνολικα. Μετα ξαφνικα ο δισκος τα ανοιγει ολα μπαμ μπαμ, ως δια μαγειας και αυτη η καθυστερηση εξαφανιζεται. Αυτος ο δισκος περιεχει αρχεια βιντεο( γυρω στα 400GB περιπου ). Οποτε αν παω να τρεξω καποιο απο αυτα την ωρα που γενικως καθυστερει, το αρχειο κανει 30-40sec να ανοιξει (μετα παιζει κανονικα).

ΥΓ. Με την εκτελεση ενος checkdisk του κλασικου των windows, παρατηρω οτι σε καποιο σημειο ο δισκος κανει θορυβο και καθυστερει να προχωρησει το checkdisk. Μετα απο αρκετη ωρα, αυτο ολοκληρωνεται και δε δειχνει καποιο σφαλμα (τι περιεργο).

ΥΓ2. Λογικα βαρεσε ο δισκος , αλλα δεν ειναι μυστηριο που μετα απο καποια φαση τα παντα ειναι προσπελασιμα στην ταχυτητα που επρεπε να ειναι; Λετε να προσπαθησω να μεταφερω τα βασικοτερα αρχεια μου καπου και να του κανω format/defrag? (δεν εχει γινει ποτέ κατι απο τα 2,μεχρι χτες δουλευαν ολα ρολοι)

ΥΓ3. Αν πρεπει να ελεγξω τον δισκο με καποιο προγραμμα, ποιο προτεινετε; Το HD sentinel δουλευει σωστα;

Ευχαριστω εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

Για αρχή ρίξε μια ματιά στις τιμές του SMART είτε με το Sentinel που λες είτε με το HD Tune.

Στην πορεία τρέξε τα διαγνωστικά του SeaTools να δεις τι σου λέει.

Επειδή είναι εξωτερικός, ενδέχεται να μην έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες (ειδικά αν συνδέεται με USB). Οπότε αν μπορείς να τον αφαιρέσεις και να τον συνδέσεις με κανονικό SATA θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Εννοείται σε κάθε περίπτωση σώσε τα αρχεία που χρειάζεσαι όσο έχεις πρόσβαση...

Link to comment
Share on other sites

Οριστε καποια screens . Χωρις καν να κανω self-test εβγαλε αυτα. Οταν επιχειρησα Self-Test μου ειπε οτι απετυχε λογω αδυναμιας αναγνωσης. Οι υπολοιποι δισκοι ειναι σε 100% Υγεια και Επιδοσεις και το self-test τους γινεται κανονικα. Δεν ετρεξα το seatools ακομη αλλα απ'οτι καταλαβαινω υπαρχει bad sector.

Αντε τωρα να εμπιστευτεις ξανα το δισκο... Σωζω οτι σωζεται προς το παρον και αν ειναι να τον κανω ενα φορματ;

Εχω αρκετο χωρο στον Toshiba ωστε να τα χωρεσω τα περισσοτερα (γυρω στα 80GB αυτα που επειγουν)

EDIT: Ετρεξα οπως φαινεται και το Seatools και βλεπω το μηνυμα που παραθετω. Συνεπως πρωτα θα επιχειρησω να σωσω τα αρχεια και υστερα θα τρεξω το long generic μπας και γινει τιποτα.

post-30231-1416078924,9822_thumb.jpg

post-30231-1416078925,0537_thumb.jpg

post-30231-1416078925,1056_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Yeap, σώσε τα αρχεία που θες και κάνε και short και long test να δεις αν διορθώνονται. Αν ολοκληρώνονται με επιτυχία, κάνεις ένα γέμισμα με μηδενικά και επιστρέφεις στο σκληρό όσα αρχεία δεν είναι σημαντικά. Λογικά θα σου αυξηθεί και το reallocated sector count μετά από αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Αυτη τη στιγμη γινεται μεταφορα περιπου 75GB αρχεια. Μετα απο λιγο θα μεταφερθουν μερικα ακομη επιλεκτικα γυρω στα 50 οπως υπολογιζω,και θα παραμεινουν στον toshiba ο οποιος ειναι και αυτος αποθηκη (απλα ειναι 2.5ρης για μεταφορά) και ευτυχως εχει χωρο..

Οπως βλεπω μεταφερονται οπως θα μεταφεροταν σε καθε περιπτωση. Μεχρι τωρα ολα κανονικα. Χωρις καποιο προβλημα

Περαστηκαν, απλως σε καποιες στιγμες ακουγοταν εντονα ο δισκος. Παρολα αυτα περαστηκαν κανονικα τα αρχεια. Το Short Generic Test δε το περναει. Εβαλα long generic και σε περιπτωση που ολοκληρωθει θα δω αν και τι γινεται repair.

Ευχαριστω για το χρονο !

Edit: Mετα απο αρκετη ωρα , failed. Να κανω το ιδιο και με το HD Sentinel? Δε νομιζω οτι υπαρχει επιστροφη.

post-30231-1416078925,6533_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.