Jump to content



εξιχνίαση επανεκκίνησης...!!


Recommended Posts

Έχω πέσει στη γνωστή δύσκολη υπόθεση, όπου το pc κάνει επανεκκινήσεις σε ανυποψίαστες στιγμές.

Είναι ένα καινούριο desktop με W7 εγκατεστημένα, SP1 περασμένο, εγκατεστημένα το AVG, και 1-2 προγράμματα ακόμη.

Intel Core i3

RAM:1 x module DDR3 8GB

mobo:ASROCK

PSU:Coolermaster 700W

1 x SSD

1 x VGA PCIe

1 x DVD+-RW

1 x κάρτα με 2 εξόδους Firewire

Το γνωστό πρόβλημα είναι ότι δεν κάνει επανεκκινήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε ακριβή χρόνο. Ώστε, να αλλάξω αρχικά το τροφοδοτικό, και να δω ότι (προφανώς) λύθηκε το πρόβλημα. Νομίζω πως το πρώτο που θα σκεφτόταν κάποιος είναι πρόβλημα τροφοδοτικού. Ο υπολογιστής είναι μόλις 10-12 ημερών, και κάνει τις επανεκκινήσεις. Συμβαίνουν, όμως, κι αυτά. Μηχανήματα είναι. Parts. Έπεσα σε κάποιο ελαττωματικό(ά).

Προχθές το είχα ανοιχτό απ' τις 08:00 μέχρι 21:00, και δεν έκανε καμία επανεκκίνηση. Κι άλλες φορές, σε μικρότερα όρια, έκανε. Το δικό μου σενάριο είναι, με κάποιο τρόπο να βάλω αυτές τις επανεκκινήσεις σε ένα χρονικό διάστημα, και έτσι να αρχίσω τα πειράματα. π.χ. να βάλω το AVG να σκανάρει, ταυτόχρονα να κάνω RAM module scan, ταυτόχρονα..., ταυτόχρονα... κ.λπ., να ζοριστεί λίγο, και έτσι να ξέρω ότι στα 20-30 λεπτά το πολύ σίγουρα θα έχω επανεκκίνηση. Έτσι θα είναι πιό εύκολο να βγάλω συμπεράσματα από κάποιες δοκιμές. Αν και νομίζω πως, τα δύο πιό πιθανά parts (αν είναι θέμα h/w) είναι PSU και mobo. Για να μην πω πάω για PSU.

Βέβαια, δεν αποκλείουμε και την πιθανότητα επανεκκίνσης από s/w (κάτι στα Windows, Service Pack, virus, κ.λπ.).

Εσείς τί λέτε;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας λες τι εργασια κανεις λιγο πριν την επανεκινηση...

Θα πάω να το δω σε έναν φίλο που έχει το pc. Να προσπαθήσουμε εκεί να βρούμε τη βλάβη. Απ' ό,τι μου έχει πει ως τώρα, μπορεί να κάνει κάτι απλό, αλλα τις περισσότερες απ' τις φορές που του το έχει κάνει είναι όταν δουλεύει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας video. Δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή πως το λένε. Μόλις πάω στο σπίτι του, θα σας το πω.

Τσέκαρε καλού κακού τα sensors για θερμοκρασίες/volt.

Αν εννοείς με πολύμετρο, δυστυχώς αυτή την εργασία δεν ξέρω να την κάνω. Αν εννοείς κάτι άλλο, με βοηθάς με το πώς;

Σου πεταει μπλε οθονη πριν την επανεκινηση?

Όχι, μπλε οθόνη δεν έχει βγάλει ποτέ.

Εσυ το σεταρες το μηχανημα η το πηρες ετοιμο? Ποιο μοντελο μητρικης εχεις?

Το σέταρε ο φίλος μου. Όταν μάθω το μοντέλο της μητρικής, θα το ανεβάσω κι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς με πολύμετρο, δυστυχώς αυτή την εργασία δεν ξέρω να την κάνω. Αν εννοείς κάτι άλλο, με βοηθάς με το πώς;

Με software (πχ Everest EVEREST Ultimate Edition - PC Diagnostics | Lavalys.com ).

Link to comment
Share on other sites

Το έχω δει το Everest στο παρελθόν. Μία ερώτηση πάνω σ' αυτό:εάν είναι όντως το τροφοδοτικό, πώς μπορεί ένα λογισμικό να με βοηθήσει να το καταλάβω; Προφανώς με κάποια test που θα κάνει στα sensors όπως λες περί θερμοκρασιών και volts. Μπορεί ένα λογισμικό να κάνει τέτοια test και να βοηθήσει σε τέτοια συμπεράσματα;

Link to comment
Share on other sites

Το έχω δει το Everest στο παρελθόν. Μία ερώτηση πάνω σ' αυτό:εάν είναι όντως το τροφοδοτικό, πώς μπορεί ένα λογισμικό να με βοηθήσει να το καταλάβω; Προφανώς με κάποια test που θα κάνει στα sensors όπως λες περί θερμοκρασιών και volts. Μπορεί ένα λογισμικό να κάνει τέτοια test και να βοηθήσει σε τέτοια συμπεράσματα;

Σίγουρα η Asrock έχει κάποιο λογισμικό που σου δείχνει τις θερμοκρασίες και τις τάσεις που αναφέρει η μητρική. Εγκατέστησέ το και τρέχε το για να βλέπεις τι παίζει. Όχι δεν είναι ακριβείας οι μετρήσεις που θα βλέπεις, αλλά παίρνεις μια ιδέα.

Νομίζω πως το πρώτο που θα σκεφτόταν κάποιος είναι πρόβλημα τροφοδοτικού.

Όχι δεν σκεφτόμαστε πρώτο το τροφοδοτικά από random restarts.

Γνώμη μου να αφήσεις το τροφοδοτικό ήσυχο και να ψάξεις για τους συνήθεις υπόπτους Μνήμες, δίσκο. Στο τέλος αφήνουμε μητρική και mobo που είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν.

Επίσης τρέξε και ένα ubuntu live για μερικές ώρες να δεις αν και εκεί έχεις πρόβλημα με restarts. Διότι τελικά μπορεί να έχουν πρόβλημα τα win σου.

Link to comment
Share on other sites

τα Windows επίσης αυθεντικά;

Η μόνη ερώτηση στην οποία για την ώρα μπορώ να απαντήσω είναι περί Win. Είναι αυθεντικά.

Είναι πολλά τα test που πρέπει να κάνω από όλα όσα μου λέτε, και πολλά που πρέπει να τσεκάρω. Όταν ολοκληρώσω, θα ανεβάσω αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινώντας να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό που έγινε το πρωί. Με την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή, φτάνοντας στο σημείο που ζητάει admin password στα Windows, δεν πρόλαβε ο φίλος μου να πάει το βελάκι στο password box (είχε αρχίσει να το κινεί προς τα κει), και έγινε επανεκκίνηση!!!

Ποιο μοντελο μητρικης εχεις?

ASROCK H87 Pro4 και έχει CPU Intel Core i5-4460 3.20GHz

Τρέξε bootable (όχι μέσα από win) memtest 7-8 ώρες να ελέγξεις μνήμες.

Αν περάσεις το test, τρέξε prime95 σε όλους τους πυρήνες 2-3 ώρες. Ανάφερε τα αποτελέσματα

Τρέξαμε bootable memtest για 6 ώρες και δεν έβγαλε κανένα σφάλμα.

Αν δεν το κάνει αλλού, ίσως είναι κ προβληματική "ενεργοποίηση" του προγράμματος βίντεο. Ας δοκιμάσει κ κάποιο άλλο.

Πρόκειται για το AVID πρόγραμμα video. Αγορασμένο? :nono:

Δυστυχώς, ούτε εγώ ούτε ο φίλος μου έχουμε τόσες γνώσεις, ώστε να μπορέσουμε και τόσο εύκολα και γρήγορα που χρειαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα από τα Everest και Prime95. Τα έχω στα χέρια μου, αλλά είναι το εξής:νομζω πως τα sensors που αναφέρει ένας φίλος πιό πάνω είναι τα sensors του επεξεργαστή. Εγώ είπα σε μία απάντησή μου για πολύμετρα, νομίζοντας πως πάμε για μέτρηση των sensors-pins του τροφοδοτικού. Φαντάζομαι για τα sensors της CPU έλεγε.

Κι αυτά τα ανακάλυψα χθες, προσπαθώντας να δω σε κάποια sites τα περί ορίων θερμοκρασιών των cores του i5. Αλλά, τα πράγρματα δεν είναι και τόσο απλά. π.χ. απ' το λίγο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου, είδα ότι το Prime95, για να σου πει κάτι πρέπει παράλληλα να τρέχεις και ένα άλλο πρόγραμμα που δείχνει θερμοκρασίες/volts. Γι' αυτό και πιό πάνω ο gdp77 λέει για το πρόγραμμα της Asrock. Να το εγκαταστήσω, και να το τρέχω παράλληλα με prime95 (ελπίζω να έχω καταλάβει σωστά!!). Και, φαντάζομαι, κάτι ανάλογο, κάποια ιδιαιτερότητα, πρέπει να έχει και το everest.

Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη τις γνώσεις. Βέβαια, ψάχνοντας θα το πάμε και θα αυξήσουμε και τις γνώσεις μας. Και, βασικά, θα λύσουμε και το πρόβλημα. Που, αυτό είναι που μας καίει με τον ολοκαίνουριο υπολογιστή. Αλλά, εδώ είναι λαβύρινθος!!! Αν κάποιος έχει χρόνο και όρεξη, και μπορεί να μας βοηθήσει περαιτέρω με τα των θερμοκρασιών και volts (prime95 και everest), κάποια απλά πράγματα περί θερμοκρασιών και volts των cores, κ.λπ., που πρέπει να ξέρουμε πάνω στον έλεγχο με τα προγράμματα, θα ήταν πολύτιμο.

Αυτά όσον αφορά θερμοκρασίες/volts.

Για τα υπόλοιπα, event viewer, κ.λπ., είμαστε σε αναμονή. Με την πρώτη ευκαιρία θα κοιτάξω, και θα ανεβάσω αποτελέσματα. Για την ώρα, το memtest δεν έβγαλε κάτι, και αυτό περί άμεσης επανεκκίνησης στην αρχή της απάντησης.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.