Jump to content



PWM ελεγχος στροφων


akis3

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια προσφατα αγορασα το συγκεκριμενο ανεμιστηρακι ARCTIC COOLING F12 PWM CO FAN 120MM θα ηθελα να ρωτησω για να ελεγξω τις στροφες θα πρεπει να αγορασω ενα pst cable?? το εχω ψαξει και στο ιντερνετ αλλα δν εχω καταλαβει τι παιζει με το pwm controlled! αν μπορει καποιος π ξερει τι παιζει ! ευχαριστω!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ειναι 4pin αυτό το fan? εννοεί οτι οι στροφές ρυθμίζονται απο το motherboard σε συνάρτηση με την θερμοκρασία. Σε καποια μοντέλα εχει παραμετροποιηση του τυπου στους 50°C οι στροφές του fan 70%

Link to comment
Share on other sites

Αποτι λενε στα σχολια ειναι 4πινο. Οποτε πρεπει να το συνδεσεις σε 4πινη υποδοχη στη μητρικη για να μπορεις να ελεγχεις τις στροφες.

Εχει και στο bios επιλογες για ελεγχο στροφων, αλλα υπαρχει και προγραμμα στο cd της μητρικης που κανει τετοιες ρυθμισεις απο windows.

Link to comment
Share on other sites

 αν υποστηρίζει fan voltage control η μητρική μπορείς να βάλεις και 3πινα ανεμιστηράκια. Τσέκαρε την μητρική σου και δες επίσης αν έχει και 4pin fan headers, μην πάρεις τσάμπα 4πινο fan, αν και οι περισσότερες δίνουν πλέον 1-2 υποδοχές σίγουρα (πέρα του CPU fan).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε @akis3!

Δεν υπάρχει τέτοιο καλώδιο (pst), αν δεις τις οδηγίες λίγο πιο "ψύχραιμα" -είναι λίγο στρυφνές καθώς στερούνται κειμένου- θα το βρεις εύκολα τι παίζει.

Οι περιπτώσεις είναι τρεις, αλλά θα αναφέρω μόνο την "δυσκολότερη" :)

 Αν η μητρική σου έχει ένα μόνο 4 pin fan Header (PWM controled) πάνω στο οποίο λογικά θα είναι βυσματωμένο το βύσμα του ανεμιστήρα της ψύκτρας  (CPU fan), τότε αποσυνδέεις το βύσμα αυτό από την μητρική και στη θέση του βυσματώνεις το "αρσενικό" κύριο βύσμα (A) του F-12 και πάνω στο "θηλυκό" βύσμα (Β) του F-12 συνδέεις το βύσμα των ανεμιστήρων της CPU.

Στην ουσία δηλαδή παρεμβάλεις το μικρό καλωδιάκι που υπάρχει μεταξύ των βυσμάτων Α και Β του F12, μεταξύ Mobo Fan header και CPU fan plug.

Έτσι βέβαια η μητρική δεν θα βλέπει τις στροφές του ανεμιστήρα (F12), έτσι η Arctic προέβλεψε το καλωδιάκι του tacho signal να είναι ξεχωριστό με δικό του 3pin plug ©, οπότε το βυσματώνεις και αυτό σε ένα διαθέσιμο 3pin fan header (Voltage controled) της μητρικής και μπορείς να δεις και τις στροφές του ανεμιστήρα.

 

Στη συνέχεια είτε μέσα από το Bios, είτε με κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα  θα μπορείς  να ρυθμίσεις τις στροφές του εκεί που θέλεις εσύ!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.