Jump to content

Seafalco

Reviewers
 • Δημοσιευσεις

  10.440
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  8

Όλες οι δημοσιεύσεις του χρήστη Seafalco

 1. Κατασκευή Heatsink!

  Αν δεν έχω καταλάβει κάτι πολύ λάθος . . . . . . . γίνεται ! Η φώτο δεν βοηθάει όσο χρειάζεται αλλά πιστεύω ότι το κάλυμμα έχει αυτάκια και στις δύο πλευρές του και δεξιά εκεί που βιδώνει στην ψύκτρα, και αριστερά, εκεί που βιδώνει στον πάτο. Η διαδικασία που περιγράφω δεν θα πρέπει να συναντά κάποιο πρόβλημα. Αν δεν είναι έτσι, για πες πως είναι και κάτι θα γίνει !
 2. DIY-heatsink_Staxtis_modd_08cw.jpg

  Από το άλμπουμ Artistic photos 4

 3. DIY-heatsink_Staxtis_modd_08cw.jpg

  Από το άλμπουμ Artistic photos 4

 4. Εργαλεία που παρέλαβα και δύο λόγια γι' αυτά

  LOL ! ! ! Ο ένας λόγος είναι αυτός που είπες, αλλά για τους εμπνευστές της κατασκευής δεν είναι ο κυρίαρχος! Αυτά τα σφυράκια είναι σχετικά βαριά για την λαβή που πρέπει να έχουν (κατά κανόνα είναι λαβή σαν μικρού σφυριού. Για να περάσει η ξύλινη λαβή θέλει ακριβότερη κατασκευή του ίδιου του ματσακονιού. Ενώ τώρα είναι μια ράβδος και ένα κόλλημα μιας άλλης επάνω της. Η λαβή όμως εργονομικά είναι απαραίτητη, όμως δεν λέει με τίποτε λόγο κόστους να μπεί ελαστική λαβή. Τι το απλούστερο από μια ελατηριωτή κατασκευή που δεν χαλάει δεν σπάει , δεν στραβώνει και επιπλέον δεν κοστίζει και σχεδόν τίποτε! Και κερασάκι στην τούρτα . . . το αντικραδασμικό της ! 'Άλλο κόστος έχει αυτό : Και όσο αφορά στα αντικραδασμικά, αν κάνεις σωστα τη δουλειά σου (και φοράς γάντια δηλαδή) οι κραδασμοί δεν είναι το θέμα που θα σε απασχολεί. Μια και όμως το έφερε η κουβέντα, αυτό που έχει σημασία είναι το μέταλλο και η σκληρότητα του,, για να μην είσαι συνέχεια στο τρόχισμα! Επίσης σημασία ε΄χει και το σχήμα, και ανάλογα της δουλειά υπάρχει και το κατάλληλο ματσακόνι, Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ματσακόνια για εσωτερικές γωνιές σε μεγάλες κατασκευές: που κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια στις τρίεδρες γωνιές δεξαμενών και γενικά κατασκευών που δεν σου επιτρέπουν να χτυπήσεις τη πάστα υπό την κατάλληλη γωνία ! Υπόψιν ότι αυτό έχει λαβή σωλήνα για να μην αλλοιώνει το ζύγισμα του εργαλείου, πράγμα που το ελατηριωτό , δεν το έχει (το καλό ζύγισμα) . Αλλά όλα αυτά έχουν σημασία όταν ασχολείσαι επαγγελματικά, εμείς οι ερασιτέχνες, έχουμε πιο πολλά περιθώρια να αντέξουμε και λίγη άσκοπη ταλαιπωρία παραπάνω στο όνομα του "πάχους των αγελάδων" ! ! !
 5. Περασμένη η ώρα και στο χαλαρωτικό ψάξιμο έπεσα πάνω σε ένα video που το είχα δεί και πιο παλιά, (Αγάπη ) και μου μπήκε η ιδέα να μαζέψουμε σε μια μεριά ενδιαφέροντα video σχετικά με κατασκευές , μεθόδους ελέγχους, τεχνικές κλπ. ) Καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι ψιλοαπέραντο, οπότε θα χρειαστεί κάποιο νοικοκύρεμα σύντομα. Πιθανά να κολάει και σε κάποια ήδη υπάρχουσα κατηγορία, αλλά η ώρα είναι περίεργη, οπότε δεν το βασάνισα πολύ ! Εγώ το βάζω εδώ και θα δούμε πως θα το τακτοποιήσουμε ανάλογα με το γενικότερο προσανατολισμό των video που θα μαζευτούν, έτσι ώστε κάποια στιγμή να έχουμε μια μικρή videoθήκη επιμόρφωσης και διάδοσης της ασθένειας! ! Συγκριτική δοκιμή μεταξύ των τρόπων σύνδεσης σε ξυλοκατασκευές. Pocket holes vs. mortise and tenon joints Είναι του Matthias Wandel
 6. Κατασκευή Heatsink!

  Ναι, πράγματι, ιδροκόπησα λες κι έσκαβα χαντάκι ! Κάθε άλλο, το θέμα ήταν προκλητικό και πολύ το ευχαριστήθηκα και εξακολουθώ . . . Για να δούμε όμως, μήπως πλησιάσουμε κι' άλλο στο 100% ! Είπες ότι με την κατασκευή αυτή, το καπάκι του Mount που είναι προς την πλευρά του καλύμματος του κουτιού, είναι τόσο κοντά στο κάλυμμα έτσι ώστε δεν έχει νόημα να διαμορφωθεί σε ψύκτρα αυτό το χάλκινο κομμάτι. Εφόσον είναι έτσι, ανοίγεται μια άλλη προοπτική που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ψύξη της GPU χωρίς να επιβαρύνει χωροταξικά σε τίποτα το κουτί. Για δες . . . Το καπάκι Α του Mount φτιάχνεται σε πάχος τέτοιο που να έρχεται σε "επαφή" με το εσωτερικό του καλύμματος του κουτιού, το οποίο αν θυμάμαι καλά είναι αρκετά παχύ. Αν διαμορφώσεις το καπάκι Α σε μια μορφή παραλληλόγραμμου τραπέζιου, μπορείς να μεταφέρεις μέρος της θερμότητας κατευθείαν στο κάλυμμα του κουτιού. Για καλύτερη και βεβαιότερη θερμική σύζευξη μεταξύ τους μπορείς την επιφάνεια του καπακιού που θα ακουμπά στο κάλυμμα του κουτιού να την κάνεις αδιόρατα κυρτή. Παρεμβάλλεις και ένα αυτοκόλλητο (από τη μια πλευρά ) thermal pad στο εσωτερικό του καλύμματος και με τέσσερις φρεζάτες βίδες (μαύρες κατά προτίμηση), στερεώνεις την ψύκτρα και επάνω στο κάλυμμα του κουτιού ! Αυτό βέβαια θα γίνεται αφού κλείσει το κουτί! Για να γίνεται εύκολα χρειάζεται προσεκτικό μέτρημα και σημάδεμα και μπορείς να εξασφαλίσεις και μαι μεγαλύτερη ανοχή προσαρμογής κάνοντας στο κάλυμμα την τρύπα που περνάει ο κορμός της φρεζάτης βίδας, λίγο πιο μεγάλη από ότι χρειάζεται για να περάσει η βίδα. Έτσι θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο για να βρεθούν οι βίδες στην σωστή θέση ! Άλλη εναλλακτική, είναι να χρησιμοποιήσεις βίδες (sloted) με κεφάλι επίπεδο και πλατύ και οι τρύπες στο κάλυμμα του κουτιού να γίνουν αρκετά μεγαλύτερες από το κορμό της βίδας! http://www.tme.eu/html/EN/slotted-flat-head-machine-with-large-head-screws-din921-zink/ramka_9668_EN_pelny.html http://us.pts-uk.com/Products/Machine_Screws_Large_diameter_Slotted_Pan_Head_Machine_Screws_Metric_A2_18-8/A9210412 Έτσι θα το κλείσιμο του κουτιού και το σφίξιμο της ψύκτρας επάνω στο κάλυμμά του θα είναι παιχνίδι ! Επιπλέον αυτού, μπορείς να βελτιώσεις και άλλο την συμβολή του καλύμματος του κουτιού στην ψύξη, καθαρίζοντας από την βαφή το εσωτερικό του καλύμματος -να μείνει σκέτο αλουμίνιο- στην περιοχή που πατάει η ψύκτρα! Και για να κλείσω, ανοίγοντας ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί . . . Πως ακριβώς σκέφτεσαι να ρυθμίσεις το air flow του κουτιού ; Γιατί είναι πολύ σημαντικό, καθώς η αποτελεσματικότητα μιας οποιαδήποτε παθητικής ψύκτρας, αυξάνεται κατακόρυφα, αν την δροσίζεις με ένα σταθερό ρεύμα αέρα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας. Αν κάνεις ένα σκαρίφημα για το τι σκέφτεσαι και που να μπει, ίσως η κουβέντα να αποκαλύψει κάποια καλύτερη λύση, ή να επιβεβαιώσει την ορθότητα της επιλεχθείσας λύσης! Καλή συνέχεια !
 7. DIY-heatsink_Staxtis_modd_07cw.jpg

  Από το άλμπουμ Artistic photos 4

 8. Μαστορέματα ημέρας!

  Και λίγα λές ! ! ! Νομίζω ότι το δράπανο έχει κατά μήκος μια κοιλότητα (ρηχό λούκι) και από τις δύο πλευρές, και εκεί πιάνουν τα στυλιαροτμήματα ! Πάντως συμφωνώ και επαυξάνω, και ο λαιμός κράτημα για περισσότερη σταθερότητα με σχιστό κολάρο 43 mm ξύλινο και βίδα σφιξίματος! Επίσης το "τραπέζι" που ακουμπάνε τα προς λείανση, καλό είναι να είναι ενιαίο με τη βάση του δραπάνου και λίγο ψηλότερα, για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε αντικείμενα με μεγάλο μήκος, καθώς θα "αλφαδιάζουν" καλύτερα πάνω στο δίσκο λείανσης και κυρίως θα αποφευχθούν τα σκαρφαλώματα και τα παιξίματα του δίσκου πάνω στο αντικείμενο! Στέλιο χαρά στο κουράγιο σου ! ! !
 9. Κατασκευή Heatsink!

  Δηλαδή, αν το πιάνω καλά λές να το κάνεις έτσι : Εφόσον τα heat pipes μπορούν να βγούν από το block του rizer και ο πυθμένας του λουκιού είναι -λογικά- επίπεδος, μπορείς να φτιάξεις αυτό το σύνθετο block, αντιγράφοντας τα λούκια. Τα heat pipes θα πρέπει και στην μέχρι τώρα μη ορατή πλευρά τους -που ακούμπαγε στο λούκι- να είναι επίπεδα χωρίς εξογκώματα στις άκρες τους, που θα εμποδίσουν το σωστό πάτημά τους. Άν είναι έτσι , τοτε μπορεί άνετα να γίνει αυτό που λες και σίγουρα θα κερδίσεις και μάλιστα όχι απλά κάτι, αλλά κάτι αισθητό ! ! Επίσης δες αυτό που σημειώνω στη περίπτωση που αριστερά έχεις χώρο, μήπως την πλάκα που θα "κλείνει" το σύνθετο mount την κάνεις σε μορφή ψύκτρας ! Τώρα για την μεταξύ των heat pipes απόσταση: Είναι καλύτερα να μην βάλεις τις δύο ομάδες "κολλητά" τη μιά στην άλλη. Ο λόγος φαίνεται στο επόμενο σκαρίφημα: Τώρα όχι ότι θα γίνει και κάνα κακό, αλλά δεν σου κοστίζει τίποτε να το κάνεις πιο σωστά και επίσης θα έχει μεγαλύτερη μηχανική αντοχή που σε ενδιαφέρει . Αυτό το σύνθετο block , το φτιάχνεις με χαλκό, για καλύτερη θερμική σύζευξη των heat pipes μεταξύ τους ! Άντε να δούμε την εξέλιξη του πράγματος! ! Καλή συνέχεια ! !
 10. Μέρες αργίας και το μυαλό τρέχει ολούθε ! Χρόνια πολλά κιόλας ! Λέω πως θα είναι καλή ιδέα να μεζέψουμε σε μια μεριά ότι πηγές βρίσκουμε κατά περιόδους σε περίεργα ή δύσκολα υλικά για τις κατασκευές μας. Σήμερα ας πούμε έπεσα πάνω σε μια πηγή για μεταλικούς αποστάτες, χθες σε μια με βίδες , την άλλη μερα σε ελατήρια και πάει λέγοντας! Προκειμένου λοιπόν κάθε φορά να "ανακαλύπτουμε τη φωτιά", ας κάνουμε ό καθένας τη συνεισφορά του εδώ, με μια συντομη περιγραφή του υλικού για να μπορεί να την βρίσκει η αναζήτηση, μια φωτογραφία για να συνενοούμεθα και ένα link ! Αν έχουμε ψωνίσει από εκεί, καλό είναι να το πούμε και πως μας φάνηκε. Αν αυτό το υλικό συζητήθηκε σε κάποιο άλλο θέμα, καλό θα ήταν βα βάλουμε και μια παραπομπή σε αυτό, η κουβέντα πάντα βοηθάει ! Ξεκινάω πρώτος: Μεταλλικοί αποστάτες μικροκατασκευών. Πλαστικοί αποστάτες μικροκατασκευών. Εταιρία: Contact http://www.electrocontact.eu/home.aspx?f=31&sf=31002&values=65075, Ο ιδιος έχει και πλαστικούς αποστάτες Δεν έχω ψωνίσει από εκεί, αλλά οι τιμές είναι πολύ λογικές! Για ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας δεν ξέρω, αλλά σίγουρα μπορεί να βρεθεί λιανοπωλητής. Σχετικά μπορείτε να δείτε και εδώ: https://www.thelab.gr/forums/topic/174658-επισκευή-πλαστικού-άξονα-σε-πολνημα-hp/?do=findComment&comment=2564200 Φυσικά για τη διαχείριση του νήματος, οι admin μπορούν να το ρυθμίσουν/τροποποιήσουν ελεύθερα σε κάτι πιο λειτουργικό ! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mini Ευρετήριο DEXION ράφια και Συστήματα Element Δημητρουλάκος ΑΒΕΕ - Ιερά Οδός 54, Βοτανικός - 2103470649 http://www.dimitroulakos.gr/ Μπουρμπούνης Κωνσταντίνος - Ανδρέα Μεταξά 21, Εξάρχεια - 2103813225 https://www.xo.gr/profile/profile-907355278/el/ ΑΓΟΡΑ PLEXIGLASS - ΚΟΠΗ ΣΕ LASER Βαρδής - Δοϊράνης 181, Καλλιθέα - 2109329209 http://www.vardisk.com/el/vardis-kataskeues-plexiglass-kallithea-athina-arxiki ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ, ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, ΟΡΕΙΧΑΛΚΟΣ, ΤΕΦΛΟΝ (βιομηχανικα πλαστικά)κλπ Αργυράκης Πόντου 27, Ταυρος - 2103421202 http://argyrakisalumin.gr/ Μανουσαρίδης Εργασίας 2, Νέα Ιωνία - 2102715650 http://www.manousaridis.com.gr/index.html ΒΙΔΕΣ ΣΙΝΤΕΡ Ελλάς Πέτρου Ράλλη 35, Ταύρος - 2103477332 http://www.sinter-hellas.gr/ Τσαμούρης Αρχιμήδους 12, Ταύρος και ΒΙ.ΠΕ. Οινοφύτων Θέση Λάκκα Παππά 2104821368 (πουλάει μόνο σε μεγάλες ποσότητες) Μπουζάνης Γεώργιος Καλλιρόης 63 (Συγγρού Φιξ) Νέος Κόσμος, 2109247304 http://www.vrisko.gr/details/1a37b1c0747_b343757id35h721aba2f ΛΑΣΤΙΧΑ - U-CHANNEL, GROMMETS, O-RINGS κλπ Μπένος Xαλκοκονδύλη 54 Aθήνα, 104 32 - 2105232556 http://www.benos.com.gr/Products-on-Demand/Rubber-Profiles.aspx ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑΔΙΚΑ Παναγόπουλος Σ & ΣΙΑ ΟΕ - Μεσογείων 442 - 2106000855 https://goo.gl/lO4AUF Ν.Χ. Μπουζόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε - Δραγατσανίου 34, 18545 Πειραιάς - 2104174539 http://www.bouzopoulos.gr/ ΞΥΛΕΙΑ (ΚΟΝΤΡΑ ΠΛΑΚΕ, ΠΛΑΚΑΖ, ΜΕΛΑΜΙΝΕΣ, MDF, ΠΑΓΚΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ κλπ) Χατζηκυριάκος Βασίλης Δ/νση Σπινθάρου 46 - Νέος Κόσμος - 2103451319 https://www.xo.gr/profile/profile-910964359/el/ ΞΥΛΕΙΑ ΜΑΣΙΦ, ΚΑΠΛΑΜΑΔΕΣ κλπ Καλλιγάς Δ/νση Πουλοπούλου 49 & Δημοφωντος 2 - Θησείο - 2103451319 http://www.vrisko.gr/details/_51fc53c2fa6753b552b6h614dae126h Κανελλόπουλος Α. & ΣΙΑ Ε.Ε. Διεύθυνση Φίλωνος 3 - Αισχύλου 6 - Άγιος Δημήτριος - 210 9705772 http://www.woodkanellopoulos.gr/ ΣΙΔΕΡΑ, ΔΟΚΟΙ, ΠΡΟΦΙΛ ΣΙΔΗΡΟΥ Ασίκης Κωνσταντίνος - Μενεκράτους 61, Αθήνα - Νέος Κόσμος - 2109017737 http://www.vrisko.gr/details/chbd3k6e23db5_57c4ceae7j7d255jc7 Κ. ΚΑΡΑΠΛΗΣ Μουτσοπουλου 95α ,Καμινια Πειραιας ΤΗΛ.2104209450 - 2104209374-5 Παπαδάκης Ε. και ΣΙΑ ΕΕ Δημοκρατίας 40, Παλαιό Φάληρο ΤΚ17563 2109810383 ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ (ΜΕΝΤΕΣΕΔΕΣ, ΠΟΜΟΛΑ, ΛΕΝΤΟΤΑΙΝΙΕΣ, ΟΔΗΓΟΙ ΣΥΡΤΑΡΙΩΝ, ΚΑΒΙΛΙΕΣ κλπ) 3 Σίγμα ΕΕ - Αγίου Δημητρίου 285 - Αγ. Δημήτριος - 2109827373 http://3sigma.gr/gr/ ΑΦΟΙ ΛΥΓΝΟΥ ΟΕ - Αγίου Δημητρίου 13 - Άγιος Δημήτριος - 2109713197 http://www.lygnos.gr/index.php?lang=1 Μ. Κατσαρας ΑΕ - Αριστοτέλους 73, 10434 και Ευκαλυπτων 39, 10447 - 2108230429-2103457368 http://katsaras.gr/index.htm Κατσικερός - Σοφοκλή Βενιζέλου 24, Λυκόβρυση - 210 2844056 http://www.katsikeros.gr/ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΗ ΧΟΜΠΥ, ΔΕΙΚΤΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ κλπ http://www.xeiropoiein-deco.gr/index.php/εργαλεία-υλικά/μηχανισμοί-ρολογιου-αριθμοί ΧΕΙΡΟ_ΠΟΙΕΙΝ HOBBYLAND Decoupage, Scrapbooking, Powertex & Hobby Νοταρά 35, Πειραιάς Ι. Μελά 25, Λευκάδα Επίσης κατάστημα με δείκτες ρολογιών, μηχανισμούς ρολογιών κλπ http://dissios.com/make-your-own/mixanismoi.html RYTHMOS - DISSIOS ΘΗΣΕΩΣ 13 ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΘΗΝΑ, 10562 ΤΗΛ: 210 3314468 INFO@DISSIOS.COM Τροχεία, καταστήματα κοπτικών, ανταλλακτικές λάμες για πριονοκορδέλες και δίσκοι κοπής δισκοπρίονων φαλτσοπρίονων Εργαλεία CMT, δίσκοι κοπης μελαμίνης κλπ, λάμες για πριονοκορδέλες, κοπτικά ρούτερ, σβουρες και ηλεκτρικά εργαλεία Παπαδόπουλος - Πλουτάρχου 65, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ17342 http://www.papadopoulostools.com/index.php?route=common/home Τροχείο Shop με λάμες για πριονοκορδέλες, δίσκους κοπής, κοπτικά ρούτερ, σφιγκτήρες bessey κλπ Π.ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, Δημητρίου Μιχαλά 34, ΤΚ 54629, Θεσσαλονίκη - 2310-739156 , 2310-720222 http://www.troxeioshop.gr/el/ Δίσκοι κοπής Freud, ηλεκτρικά εργαλεία, κοπτικά κλπ Μ. Παπαδοπούλου - Χ. Τερψίδης Ο.Ε. - Δ. ΓΟΥΝΑΡΗ 31-33, T.K. 185 31, ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Τηλ.: 210 - 41 31 716, 210 - 41 15 448 http://www.prometheus.gr/ ERGALKO (Καραβιάς Εμμανουήλ Κ.) http://www.ergalko.gr/ Τροχείο Κοπτικών Εργαλείων Περιφερειακή Οδός Οινοφύτων, Οινόφυτα, 32011, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262056121 2262056121 Ακριβου Παν. Αχιλλεας Καστοριάς 57, Αθήνα https://www.google.gr/maps/place/Καστοριάς+57,+Αθήνα+104+47/@37.9822859,23.7107885,19z/data=!4m5!3m4!1s0x14a1bcd94cdb11af:0x4f8ba65180b6b93f!8m2!3d37.9824293!4d23.7106985 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ TUFFSAWS http://www.tuffsaws.co.uk/ Εξαιρετικής ποιότητας λάμες για πριονοκορδέλες με πολύ καλή και φιλική εξυπηρέτηση Διαθέτει λάμες για πριονοκορδέλα από 3mm. FINE TOOLS https://www.fine-tools.com/ Πολλά και ψαγμένα εργαλεία γύρω από το ξύλο. Κόστος μεταφορικών 9.9€ DICTUM https://www.dictum.com/en/ Εργαλεία, εξαρτήματα, υλικά για ξύλο και μέταλλο AXMINSTER http://www.axminster.co.uk/ Εργαλεία, εξαρτήματα, υλικά για ξύλο και μέταλλο
 11. DIY-heatsink_Staxtis_modd_05cw.jpg

  Από το άλμπουμ Artistic photos 4

 12. DIY-heatsink_Staxtis_modd_06cw.jpg

  Από το άλμπουμ Artistic photos 4

 13. Αν είναι αχρησιμοποίητα , και πολύ καλά το σκέφτεσαι ! Μεγειά την πλήρως αποξηραμένη ξυλεία !
 14. Μπορεί να είναι βάση για antisnipe jig του ξεχονδριστήρα! ! Πες ότι το βρήκα ! ! !
 15. Αν τα ξύλα είναι από καλούπια και σκαλωσιές -αν το έκοψα καλά- καλύτερα να μην πλησιάσετε τα "μαχαίρια" σας εκεί ! Εκτός αν το έχετε στο πρόγραμμα για ένα τρόχισμα αμέσως μετά ! Προσεκτική ανίχνευση για καρφιά (έστω και αν δεν φαίνονται τα κεφάλια τους), επίσης!
 16. Εργαλεία Χειρός (Κατσαβίδια, πένσες, κόφτες κλπ)

  Μόνο η γκαζοτανάλια μου λείπει! Αλλά δε σκάω, έχω ένα ακόμα πιο μικρό ! Κοφτάκι της CK που κρύβεται στη χούφτα και με box joint μάλιστα ! Φώτο μετά , τώρα έχει μαγείρεμα . . . σουτζουκάκια σήμερα ! ! !
 17. Noctua NH-D15 SE AM4 Dual Tower AMD Ryzen CPU AirCooler

  Παιδιά συμπαθάτε με, αλλά λόγω του ότι έχω μπλέξει με πολλά κάπου μου διέφυγε το ερώτημα σου @pasjohn, ελπίζω η απάντηση που σου έδωσε ο φίλος @idonthave,-για την οποία τον ευχαριστώ πολύ - να σε βοήθησε να βρείς αυτό που ήθελες. Όπως όμως και να έχει, θα ήταν καλύτερα σε κάθε review να μπαίνει μια παραπομπή που θα οδηγεί στις πληροφορίες αυτές! Για ότι άλλο θά ήθελες να ρωτήσεις, χαρά μου θα είναι να το συζητήσουμε !
 18. Πρόλογος Καλοκαίρι τέλος, αλλά όσο και αν αυτό δεν σημαίνει ότι η περίοδος των διακοπών τελείωσε, είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε για την επάνοδο στο οικείο περιβάλλον! Τι καλύτερη αρχή -και πρόκληση- γι' αυτή, από την παρουσίαση μιας από τις κορυφαίες λύσεις ψύξης για τους νέους επεξεργαστές Ryzen της AMD, που έρχονται με το νέο AM4 socket. Αυτή είναι η τρίτη ψύκτρα της κατασκευάστριας η οποία έρχεται με ειδικό και αποκλειστικό mounting hardware για το συγκεκριμένο socket και οι πιο πρόσφατες παρουσιάσεις μας εδώ στο TheLab, αφορούσαν στα άλλα μοντέλα της Noctua που έχουν αποκλειστική συμβατότητα με αυτό. Η σημερινή φιλοξενούμενη του εργαστηρίου, είναι το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας, ακούει στο όνομα NH-D15 SE AM4, και όπως και τα μικρότερα αδέλφια της, διαφοροποιείται από το εδώ και καιρό σε κυκλοφορία αντίστοιχο μοντέλο NH-D15, μόνο στο mounting hardware. Η δομή της κατά τα άλλα, είναι ακριβώς η ίδια! Οι διπλοί ογκώδεις πύργοι με τα μικρότερα πτερύγια στο κάτω μέρος -για εξασφάλιση συμβατότητας με μνήμες που έχουν υψηλά heat spreaders- ψύχουν τα δώδεκα άκρα των έξη heat pipes, που μεταφέρουν την θερμότητα από το ογκώδες χάλκινο block σε αυτούς! Την κυκλοφορία του αέρα αναλαμβάνουν δύο ειδικής έκδοσης NF-A15 PWM, που έχουν από καιρό "δώσει εξετάσεις" με εξαίρετη επιτυχία, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς σε αυτό το ιδιόμορφο πλαίσιο των 140/150mm, βρίσκουμε πρακτικά σχεδόν όλες τις τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει στον τομέα των ανεμιστήρων η Noctua! Η κατασκευάστρια λοιπόν -όπως το συνηθίζει- έχει μια πρόταση εγγυημένη για την απόδοσή και την υψηλή ποιότητά της, που απευθύνεται σε όσους έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το σύστημά τους και προτιμούν την γαλήνη πνεύματος και αυτιών, που χαρίζουν οι αερόψυκτες λύσεις! Ακολουθήστε μας στην συνέχεια της παρουσίασης να την γνωρίσουμε από κοντά ! Τεχνικά χαρακτηριστικά Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Noctua NH-D15 SE AM4. Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων κάποια, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες, καθώς επίσης -δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές- είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών. TDP Quidelines Η ελάχιστη ταχύτητα των δυο ανεμιστήρων εξαρτάται από τον fan controller που τους τροφοδοτεί. Με έναν fan controller συμβατό με το σχετικό πρότυπο (Duty Cycle = 25kHz, min 1%), εύκολα μπορούμε να έχουμε 200 rpm! Information Sheet Instalation manual Μέσα για στήριξη τρίτου ανεμιστήρα δεν διατίθενται, αλλά ούτως ή άλλως, αυτός είναι περιττός! Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μια από τις ογκωδέστερες αερόψυκτρες! Τα πτερύγια της δεν είναι πολύ πυκνά, και μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά, ακόμα και με πολύ χαμηλό airflow! Η Noctua NH-D15 SE AM4 έχει εξαετή εγγύηση και τη στιγμή που γράφεται το review, μπορείτε να την βρείτε στα Ελληνικά καταστήματα προς 103,56€, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου συν κάποια μεταφορικά βέβαια (3,84€). Συσκευασία και παρελκόμενα Η κλασική διακριτική συσκευασία της Noctua, αυτή τη φορά είναι λίγο πιο μεγάλη, καθώς η ψύκτρα έρχεται με δύο ανεμιστήρες. Οι βασικές εικόνες έχουν μια απέριττη σύνθεση, κάποια πτερύγια και το όνομα της εταιρίας! Η Noctua ξέρει ότι δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά, αρκεί να βάλει το όνομά της, έστω και . . . ανάποδα ! Όμως στην πραγματική πληροφορία, δεν υπάρχει φειδώς . . . Τα βασικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας σε πολύγλωσση περιγραφή -από την οποία λείπουν τα Ελληνικά- και τα τεχνικά χαρακτηριστικά με τις διαστάσεις της, είναι μόνο το πρώτο μέρος των στοιχείων που διαθέτει η κατασκευάστρια στον χρήστη για να αποφασίσει την αγορά του. Το "κύριο πιάτο" βρίσκεται στην πίσω πλευρά , από την οποία επικεντρωνόμαστε στην παρουσίαση των τεχνικών λύσεων που ενσωματώνει η Noctua NH D15 SE AM4, για κάποιες από τις οποίες έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων ! Συνοψίζοντας σε τίτλους τα βασικά, ξεχωρίζουμε την αποδεδειγμένα εξαιρετική σχεδίαση και ποιότητα των διπλών πύργων με τα "κομμένα" πτερύγια στο κάτω μέρος για χάρη των μνημών που φέρουν υψηλές ψύκτρες, τους πολλαπλά πρωτοποριακούς ανεμιστήρες και την δυνατότητα ψύξης και των περιφερειακών της CPU εξαρτημάτων. Δεν μας διαφεύγει βεβαίως η εξαετής εγγύηση, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε στα ενδότερα του κουτιού ! Τα περιεχόμενα της συσκευασίας είναι σε επιμέρους κουτιά και όλα μαζί προστατεύονται από όλες τις πλευρές με παχύ αφρώδες υλικό. Νέα συσκευασία για τα παρελκόμενα, ο δεύτερος ανεμιστήρας και η ίδια η ψύκτρα φασκιωμένη κυριολεκτικά σε πολλαπλές στρώσεις κυματοειδούς χαρτονιού! Ο συνοδευτικός ανεμιστήρας είναι ίδιος με αυτόν που είναι ήδη στερεωμένος πάνω την ψύκτρα. Ας τα βάλουμε όλα μαζί σε μια "οικογενειακή φωτογραφία" και ας δούμε με λεπτομέρειες τα παρελκόμενα, που τακτοποιημένα το κάθε ένα στο σακουλάκι του, συνοδεύουν την ψύκτρα. Αριστερά έχουμε το ιδιόμορφο κατσαβίδι Philips -σήμα κατατεθέν- της εταιρίας, και δεξιά του τις βίδες και τους αποστάτες που θα χρειαστούμε για την στερέωση των retension bars πάνω στο προϋποτιθέμενο CPU back plate. Βλέπουμε δύο ζεύγη retension bars (NM-AMB4 και ΝΜ-ΑΜΒ5), ένα για κάθε προσανατολισμό της ψύκτρας καθώς -θυμίζουμε- οι οπές στερέωσης στο AM4 socket διατηρούν τη γνωστή ασυμμετρία της AMD. Δεξιότερα έχουμε τρία fan adapters να αναπαύονται πάνω στο αναλυτικότατο φυλλάδιο οδηγιών, ένα Υ-4wire fan splitter (NA-YC1) και δύο -ίδια- LNA adapters (NA-R7) που φροντίζουν για την μείωση των στροφών των ανεμιστήρων, στην περίπτωση που τους συνδέσουμε σε μη ρυθμιζόμενο fan header. Κάτω ακριβώς από αυτά, είναι το μεταλλικό σήμα της Noctua, που -αν το θέλουμε- θα κοσμήσει το κουτί μας και από κάτω τα δυο wire clips για την στερέωση του δεύτερου ανεμιστήρα. Τέλος, το πληρέστατο πακέτο παρελκομένων κλείνει με μια σύριγγα με την εξαιρετική θερμοαγώγιμη πάστα (NT-H1) της κατασκευάστριας. Κάτι μοιάζει να ξεχάσαμε . . . . . . καθόλου! Απλά θέλουμε να κλείσουμε αυτό το τμήμα της παρουσίασης, με μια εικόνα φροντίδας από την κατασκευάστρια προς τον τελικό καταναλωτή! Κυριολεκτικά δεν υπάρχει πιο προσεκτική συσκευασία ψύκτρας, υπάρχουν προστασίες επί προστασιών με σκοπό την απολύτως εγγυημένη παράδοση της ψύκτρας σε άριστη κατάσταση, σε αυτόν που τιμά την εταιρία με την προτίμησή του! Η ψύκτρα από κοντά Η NH-D15 SE AM4 για λόγους προστασίας έρχεται με τον ένα ανεμιστήρα ήδη επάνω στον πίσω πύργο . . . . . . τοποθετούμε και τον άλλο και έχουμε μια πρώτη εικόνα του διόλου ευκαταφρόνητου όγκου της ψύκτρας. Φυσικά τις πρώτες εντυπώσεις κλέβει το περίεργο σχήμα των ανεμιστήρων, που δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς: 1. Η "απομάκρυνση των γωνιακών "πατημάτων" του πλαισίου, ταιριάζει σωστά με την ελαττωμένη -λόγο περικοπής των κάτω πτερυγίων- καθ' ύψος διάσταση των πύργων, επιτρέποντας την κατακόρυφη μετακίνηση του ανεμιστήρα. 2. Επιπλέον αυτού και πιο σημαντικό, είναι ότι αυτή η μορφή του πλαισίου, δεν "σκεπάζει" τις άνω γωνίες του εμπρός πύργου και έτσι με την βοήθεια του μεσαίου ανεμιστήρα, αναπτύσσεται ένα ρεύμα αέρα που ψύχει και αυτήν, την συνήθως μπλοκαρισμένη περιοχή! Κάνοντας το γύρο της ψύκτρας, εντοπίζουμε το δεύτερο σημαντικό -για τα αυτιά μας αυτή τη φορά- στοιχείο, την αρκετά μεγάλη απόσταση που μεσολαβεί μεταξύ του πρώτου πύργου και του μεσαίου ανεμιστήρα. Αυτά τα σχεδόν 10mm, απομακρύνουν την φτερωτή του μεσαίου ανεμιστήρα από τις απολήξεις των πτερυγίων του εμπρός πύργου, και έτσι, ακόμα και όταν οι ανεμιστήρες δουλεύουν στο μέγιστο των στροφών τους, δεν αναπτύσσεται το φαινόμενο της "σειρήνας", που συνοδεύεται από εξαιρετικά ενοχλητικό και υψίσυχνο θόρυβο! Ολοκληρώνοντας την περιστροφή καταλήγουμε στην πίσω όψη, όπου υπάρχει το τρίτο στοιχείο ενδιαφέροντος, που δεν είναι άλλο από την κατανομή των heat pipes σε όλη την διαθέσιμη διατομή των πύργων, με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στην θερμική συμπεριφορά του ψυκτικού πυρήνα της NH-D15 SE AM4 ! Επίσης, σημειώνουμε το πόσο μεγάλο τμήμα του ανεμιστήρα "κρέμεται" κάτω από τα πτερύγια της ψύκτρας και στέλνει ανεμπόδιστα ένα ισχυρό ρεύμα αέρα, στην κοντά στο socket κρίσιμη περιοχή της μητρικής, ψύχοντας αποτελεσματικά μνήμες, VRM, πηνία και πυκνωτές! Η περιήγησή μας όμως δεν θα είναι πλήρης, αν δεν δούμε την πιο ενδιαφέρουσα όψη της ψύκτρας . . . . . . όπου δεσπόζει το ογκώδες χάλκινο block με τα 12 άκρα των heat pipes, να "βυθίζονται" μέσα πτερύγια των πύργων! Δεν ξέρω αν και σε εσάς αυτό θυμίζει "κόσμημα", αλλά το σίγουρο είναι ότι, σαν ψυκτική λύση κοσμεί τις λίστες των σχετικών προϊόντων συγκαταλεγόμενη μεταξύ των κορυφαίων κατασκευών! Όμως είναι ώρα για να δούμε τη φιλοξενούμενή μας . . . "γυμνή" ! Το radiator Radiator, γιατί καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους! Ας ρίξουμε μια πιο πολύπλευρη ματιά στο "σώμα" της ψύκτρας που αναλαμβάνει να ακτινοβολήσει την θερμότητα του επεξεργαστή μας, στο περιβάλλον. Στα πλευρά των δύο πύργων τα πτερύγια είναι αναδιπλωμένα και με ειδικό πρεσάρισμα, "κλειδωμένα" το ένα πάνω στο άλλο. Με αυτό το τρόπο το σύνολο των πτερυγίων γίνεται πολύ πιο άκαμπτο και επιπλέον αυτού, αυτά τα "κλειστά" πλευρά δημιουργούν έναν "αεραγωγό", που επιτρέπει την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των ανεμιστήρων και την υψηλότερη θερμική απαγωγή από τα πτερύγια. Στη δεξιά φωτογραφία έχουμε πιο καλή θέα στην αναγκαστική "θυσία" ενός μέρους από την θερμοαπαγωγική ικανότητα της ψύκτρας, που έγινε προς χάριν των μνημών με υψηλά heat spreaders. Τα πτερύγια δεν είναι τελείως παραλληλόγραμμα, αλλά σχηματίζουν μια ελαφρά "τριγωνική" εσοχή προς το κέντρο τους, η οποία διευκολύνει την εισροή του αέρα στην "τυφλή περιοχή" πίσω από τον κινητήρα των ανεμιστήρων, βελτιώνοντας την διανομή του και αυξάνοντας τις επιδόσεις της ψύκτρας. Η δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια, είναι αυτή λωρίδα όπου τα πτερύγια, έχουν πριονωτή μορφή. Αυτή η διαμόρφωση δέχεται το ρεύμα του αέρα που προωθούν προς αυτήν τα ταχέως κινούμενα ακροπτερύγια του ανεμιστήρα, και διασπώντας το σε μικρότερους στροβίλους, περιορίζει σημαντικά το θόρυβο, εξαλείφοντας την -λόγω συντονισμού- πιθανή ενίσχυση συγκεκριμένων συχνοτήτων του ακουστικού φάσματος. Με το τρόπο αυτό, ο θόρυβος μπορεί στην πράξη να μην μειώνεται αισθητά, αλλά απαλλάσσεται από όλες τις ενοχλητικές συνιστώσες του, αφήνοντας να φτάνει σε εμάς μόνο ένα ήπιο "φύσημα" ! Η κάτω όψη μας δείχνει την τελείως συμμετρική δομή της ψύκτρας και μια καλή εικόνα του συστήματος στήριξης της ψύκτρας, όπως και του cold plate. Η εξαιρετικής ποιότητας επινικέλωση της ψύκτρας εγγυάται την μακροχρόνια προστασία της από οξειδώσεις, και φυσικά, την ανάλογη διατήρηση των επιδόσεών της. Το block Η κατασκευή του block είναι η κλασική που χρησιμοποιεί η Noctua. Δύο παχιές πλάκες καθαρού χαλκού, με ημικυλινδικές διαμορφώσεις που υποδέχονται τα heat pipes και τα εγκλωβίζουν σφιχτά. Το σύνολο κατόπιν υφίσταται εν θερμώ συγκόλληση (brazing) και σε τελική φάση επεξεργασίας, επινικελώνεται. Η τεχνική αυτή αποδίδει μια πολύ στιβαρή συναρμογή, και έχει εξαιρετική θερμική συμπεριφορά, καθώς η θερμική σύζευξη των διαφόρων μερών, είναι η καλύτερη δυνατή! Οι ανοχές μεταξύ των heat pipes και των κυλινδρικών υποδοχών του block προς την πλευρά του cold plate είναι πολύ μικρές και πρακτικά, ακόμα και χωρίς συγκόλληση θα παρουσίαζε πολύ καλή θερμική αγωγιμότητα, αλλά για την κατασκευάστρια, το πολύ καλό, απλά, δεν είναι αρκετό! Εξ ίσου άριστη εικόνα υπάρχει και στην επάνω πλευρά, όπου διακρίνουμε τόσο τα ίχνη της κόλλησης, αλλά -μεγεθύνοντας- και τα ίχνη της κατεργασίας του block. Κατεργασία που μπορούμε πιο άνετα να την δούμε στο cold plate . . . . . . όπου είναι ευδιάκριτα τα ίχνη που άφησε η διαμόρφωση της επιφάνειάς του, με CNC. Η επιφάνεια δεν είναι τελείως επίπεδη, αν μεγεθύνουμε την φωτογραφία, φαίνονται οι απειροελάχιστου μεγέθους αυλακώσεις, που εσκεμμένα έχει αφήσει το κοπτικό εργαλείο. Αυτές οι αυλακώσεις παίζουν διπλό ρόλο, αφενός οι κορυφές τους έρχονται σε κυριολεκτικά άμεση επαφή με το CPU heat spreader (HIS) και αφετέρου, όλα αυτές οι μηδαμινού βάθους αυλακώσεις, "απορροφούν" οποιαδήποτε περίσσεια θερμοαγώγιμης πάστας, εξασφαλίζοντας εξαιρετική θερμική σύζευξη μεταξύ των δύο επιφανειών! Διαστάσεις και θέματα συμβατότητας Παρά τα αρκετά θέματα που είχε η NH D15 με το LGA socket και την πρώτη PCIe θύρα (λόγος που οδήγησε στην έκδοση της NH D15S), η δομή των AMD μητρικών για ΑΜ4 socket, μάλλον της κάνει τη χάρη και δεν εμφανίζει τόσα προβλήματα. Η απόσταση ( 2 ) είναι 32mm αν βάλουμε ανεμιστήρα 140mm και 52mm αν διαλέξουμε 120mm ανεμιστήρα. Με απόσταση από τις μνήμες περίπου 25mm και με τη βοήθεια του περιορισμένου πλάτους των κατώτερων επτά πτερυγίων, σίγουρα δεν θα έχει κανένα θέμα με τις μνήμες "όσο" υψηλά heat spreaders και αν έχουν αυτές. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τον εμπρός ανεμιστήρα! The front fins of the NH-D15 generally protrude over the RAM slots. Due to the recessed lower fins, it is still possible to use RAM modules with up to 65mm height in single fan mode. In dual fan mode, the front fan will sit above the RAM slots as well. In this case, Noctua recommends using standard height RAM (up to 32mm). However, in chassis with more than 165mm CPU cooler clearance, the front fan can be moved upwards to make room for memory modules taller than 32mm (e.g. moving the fan 5mm up will increase the total height from 165 to 170mm and make room for 37mm tall modules). Τα περιθώρια "ανόδου" του ανεμιστήρα είναι πολλά (μέχρι που η κάτω του πλευρά να έρθει στο ίδιο ύψος με το πρώτο πλήρες κάτω πτερύγιο, τότε όμως δεν θα έχουμε τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ανεμιστήρα, και σίγουρα θα πρέπει να έχουμε ένα κουτί με εσωτερικό ύψος από τη μητρική, της τάξης των 21cm. Διαφορετικά -αν επιμένουμε- μπορούμε στη θέση του Push ανεμιστήρα να βάλουμε έναν των 120mm, με άριστη επιλογή τον Noctua NF-F12 PWM. Έχει λίγο περισσότερο θόρυβο, αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά! Σε σχέση με τις PCIe θύρες, τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν, η πρώτη (συνήθως είναι PCIex1) αγγίζει το όριο του πλευρού της ψύκτρας, αλλά η επόμενη, που "κατά κανόνα" είναι η πρώτη PCIex16 -που είναι και το βασικό πρόβλημα- είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από το 10mm. Καλό όμως είναι να συμβουλευτείτε τον πίνακα Mainboard Compatibility που έχει η δημοσιεύσει κατασκευάστρια. Επίσης καλό, είναι πριν την εγκατάσταση της ψύκτρας, να ελέγξετε αν με τον ομολογουμένως μεγάλο όγκο της, "σκεπάζει" κάποιο κρίσιμο βύσμα, οπότε θα πρέπει να το συνδέσετε πριν μπει η ψύκτρα και δυσκολέψει την πρόσβαση σε αυτό! Οι ανεμιστήρες Οι ανεμιστήρες που συνοδεύουν την ΝH-D15 SE AM4 είναι μια special έκδοση του NF-A15 PWM η οποία δεν διατίθεται ξεχωριστά. Η διαφορά τους είναι ότι η stock στρέφεται με 300rpm παραπάνω από την retail έκδοση. Σαν κατασκευή, πρακτικά είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν και έχει δείξει "τη διαγωγή" της εδώ και αρκετά χρόνια! Και δεν μιλάω μόνο για την εξαιρετική ποιότητα των υλικών (να είχε άλλο χρώμα και τι στο κόσμο! ), αλλά κυρίως γι' αυτό που αποτελεί σε τελική ανάλυση το πιο ισχυρό χαρτί της Noctua, την αταλάντευτη προσήλωση στην διαρκή προσπάθεια εξέλιξης στα ζητήματα ουσίας, που έχει κάνει τα προϊόντα της ορόσημα στο χώρο της αερόψυξης! Τα επτά φαρδιά πτερύγια του ανεμιστήρα διαχωρίζονται από κενά που έχουν περίπου το μισό "μέγεθος" σε σχέση με αυτά, σηματοδοτώντας μια σχεδίαση που συνδυάζει την υψηλή στατική πίεση, με το σχετικά υψηλό airflow. Οι καμπύλες πίσω ακμές των πτερυγίων (trailing edge), σε συνδυασμό με τα αντίθετα καμπυλωμένα μπράτσα στήριξης του κινητήρα, περιορίζουν το θόρυβο εξαλείφοντας το φαινόμενο της "σειρήνας". Η σχετικά μεγάλη κλίση που έχουν τα πτερύγια προς την πλευρά του κινητήρα, επιτρέπει την πιο ελεύθερη ροή του αέρα και την τροφοδότηση του τυφλού σημείου (πίσω από το κινητήρα). Αντίθετα η μειωμένη κλίση προς τα άκρα των πτερυγίων και το μεγαλύτερο πλάτος τους, στοχεύει στην ανάπτυξη υψηλότερης στατικής πίεσης. Οι ομαλές επιφάνειες μετάβασης σε όλες τις "γωνιές" της φτερωτής (η περιμετρική ακμή του hub και οι βάσεις των πτερυγίων), εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του αέρα χωρίς περιττούς στροβιλισμούς. Βέβαια με τα παραπάνω, ίσα που "ξύσαμε την επιφάνεια" όσων τεχνικών λύσεων έχει αναπτύξει και ενσωματώσει σε αυτόν τον ανεμιστήρα -και όχι μόνον- η Noctua. Για μια κάπως καλύτερη ματιά, ας δανειστούμε μια φωτογραφία από την παρουσίαση της Noctua NH D15S, στην οποία είχε γίνει μια εκτενής αναφορά στον ανεμιστήρα αυτό, για να δούμε -επιγραμματικά- πως λειτουργούν οι τεχνολογίες αυτές στα δυο επίμαχα ζητήματα: Στατική πίεση: Η κλιμακωτή διαμόρφωση του χείλους εισόδου του αέρα στο πλαίσιο του ανεμιστήρα, καθώς και οι μικρές εσοχές στην εσωτερική περίμετρό του, συμβάλουν στην δημιουργία ενός στρώματος αέρα που τείνει να μείνει προσκολλημένο στο πλαίσιο. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής της φτερωτής, το μεταλλικό έδρανό της και η ισχυρή μαγνητική ανάρτηση του άξονά της, δίνει την απαραίτητη ακαμψία και ακρίβεια, έτσι ώστε αυτή να περιστρέφεται πολύ κοντά στο πλαίσιο του ανεμιστήρα, "βουτώντας" τα ακροπτερύγιά της μέσα σε αυτό ακριβώς το στρώμα του "ακίνητου" αέρα. Αυτό το “αέρινο” στεφάνι, που “σφραγίζει” περιμετρικά την φτερωτή, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη στροβίλων από τα ακροπτερύγιά της, και επιπλέον ελαττώνοντας την προς τα πίσω διαφυγή του αέρα, αυξάνει τελικά τη στατική πίεση που αναπτύσσει αυτή ! Air flow: Τα σφηνοειδή ανάγλυφα στις άκρες των πτερυγίων, ορίζουν μεταξύ τους χοανοειδή κανάλια ταχύτερης ροής του αέρα. Αυτή η ταχύτερη ροή, ελαττώνει τη τάση του οριακού στρώματος να αποκολληθεί από την άνω επιφάνεια του πτερυγίου, έστω και αν στην περιοχή αυτή επικρατεί η χαμηλότερη πίεση! Η αποφυγή των στροβιλισμών που θα δημιουργούσε η αποκόλληση του οριακού στρώματος και οι στρογγυλεμένες γωνίες των πτερυγίων, συμβάλλουν ουσιαστικά τόσο στον περιορισμό του θορύβου, όσο και στην αύξηση της απόδοσης της φτερωτής, λόγω της ομαλότερης ροής του αέρα που τροφοδοτεί το επόμενο πτερύγιο. Για τις τεχνολογίες αυτές υπάρχουν αρκετά ακόμα, τα οποία θα τα βρείτε αναλυτικά στην προηγούμενη παρουσίαση του NF-A15 PWM*, αλλά πιστεύω, πως είναι ήδη φανερό, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο τεχνικών, που στοχεύοντας στον καλύτερο δυνατό συνδυασμό των πρακτικά αντίθετων παραγόντων της υψηλής ροής του αέρα και της υψηλής "στατικής" πίεσής του, μας δίνουν ένα επίτευγμα αεροδυναμικής που -πραγματικά- δύσκολα έχει όμοιό του! Και επειδή αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και εξέλιξης, ειλικρινά αισθάνομαι ότι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω από αυτή τη θέση, είναι να απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο στην κατασκευάστρια που τιμά την προτίμηση των χρηστών με τον καλύτερο τρόπο ! Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά Στο κεφάλαιο αυτό συνήθως βρίσκουμε την ευκαιρία να δούμε πως είναι κατασκευασμένη μια ψύκτρα, να αναδείξουμε τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και να κρίνουμε την επιτυχία, ή μη, των τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές. Η εγκατάσταση της ψύκτρας Η Noctua με το σύστημα στερέωσης Secufirm 2, παρέχει στο χρήστη ένα από τα ευκολότερα, στιβαρότερα και ασφαλέστερα συστήματα στήριξης ψύκτρας. Ένα μόνο πράγμα αν προσέξετε, η εγκατάσταση θα είναι θέμα ενός λεπτού! Απλά, όταν πλησιάζετε την ψύκτρα προς το socket, προσέξτε τα δύο σωληνάκια που εσωτερικά έχουν το σπείρωμα, να πάνε να καθίσουν πάνω στις βίδες των retension bars. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται, παρά μόνο το προοδευτικό σφίξιμο αυτών των σωληνοειδών παξιμαδιών. Και όταν λέω προοδευτικό σφίξιμο, το εννοώ! Στρίβετε μια στροφή την μία βίδα και μετά πάτε στην άλλη, και ξανά στην πρώτη και συνεχίζετε αυτή την εναλλαγή μέχρι τα σωληνάκια να πατήσουν πάνω στα retension bars. Διαθέστε μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω και θα έχετε ένα πολύ καλό πάτημα αποφεύγοντας τα προβλήματα! Το ελατήριο που έχει η κάθε βίδα, φροντίζει η δύναμη σύσφιξης να είναι σταθερή και ανεξάρτητη από το πόσο χειροδύναμος είναι ο χρήστης! Προσοχή, για κανένα λόγο μην βιαζόσαστε, και προπαντός, μην χαλαρώσετε και μετά ξανασφίξετε κάποια βίδα! Αν για οποιοδήποτε λόγο συμβεί αυτό, είναι καλύτερα να σταματήσετε την εγκατάσταση και να την αρχίσετε σωστά από την αρχή, αφού καθαρίσετε καλά την πάστα και από τις δύο επιφάνειες και ευτυχώς για εσάς, η σύριγγα με την θερμοαγώγιμη πάστα περιέχει αρκετή ποσότητα γι' αυτό! Διαφορετικά . . . μπορείτε να δείτε εδώ στο "Η εγκατάσταση της ψύκτρας", πώς αναπτύσσονται θύλακες αέρα μεταξύ των δύο επιφανειών οι οποίοι εμποδίζουν την ψύκτρα να κάνει την δουλειά της ! Η κατασκευάστρια έχει αναρτήσει και σχετικό με την εγκατάσταση video, το οποίο παραθέτουμε για ευκολία: Η συναρμογή heat pipes και πτερυγίων Η κατασκευάστρια δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την τεχνική συναρμογής που εφαρμόζει, καθώς δίνει την καλύτερη θερμική σύζευξη. Οι σωληνίσκοι εκτόνωσης των πτερυγίων καλύπτουν πλήρως τα heat pipes και επιπλέον αυτού, έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους με μεταλλική κόλληση (brazing). Μπορεί να κοστίζει, αλλά η απόδοση της ψύκτρας δικαιολογεί και με το παραπάνω το επιπλέον κόστος! Ένα μόνο πράγμα θα θέλαμε να δούμε διαφορετικό! Στις δύο φωτογραφίες από πάνω, φαίνεται ότι τα ακραία heat pipes δεν έχουν αρκετό μήκος για να προβάλουν σωστά πάνω από την επιφάνεια του τελευταίου πτερυγίου. Αποτέλεσμα αυτού, είναι τα δυο-τρία τελευταία πτερύγια να μην έχουν καλή επαφή με αυτά τα heat pipes. Το πρόβλημα βέβαια είναι περισσότερο "αισθητικό", παρά ουσιαστικό, καθώς η εξαιρετική απόδοση της ψύκτρας "αντέχει" αυτή την μηδαμινή απώλεια! Η επιπεδότητα του cold plate Η γνωστή μέτρηση έγινε δυο φορές, μια παράλληλα προς τα heat pipes και μία κάθετα. Το cold plate στην παράλληλη προς τα heat pipes κατεύθυνση είναι απολύτως επίπεδο (20/100mm - 20/100mm =0mm), αντίθετα στην κάθετη προς αυτά διεύθυνση, εμφανίζει μια ελαφρά κύρτωση της τάξης των 7/100mm (30/100mm-23/100mm=7/100mm=70μm). Πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια από την Noctua αλλά και από άλλες εταιρίες είναι τα ελαφρώς κυρτά cold plates καθώς αυτό, οδηγεί σε καλύτερη συμβατότητα με τα ελαφρώς κοίλα CPU heat spreaders. Η κυρτότητα μόνο προς την μια διεύθυνση σχετίζεται με τον τρόπο κατεργασίας του cold plate, και μας δίνει πρακτικά μια επιφάνεια επαφής "κυλινδρική". Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας Η φωτογράφηση μετά την προσεκτική αποκόλληση της ψύκτρας από τον Loader μας έδωσε: Αριστερά έχουμε την επιφάνεια του Loader, και δεξιά αυτήν του cold plate. Έχοντας κατά νου ότι η επιφάνεια του Loader είναι τελείως επίπεδη, η επαφή των δύο μόνο σαν πάρα πολύ καλή μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε ολόκληρη την κεντρική ζώνη επαφής, η οποία καλύπτει τα 3/5 της συνολικής επιφάνειας, η πληθώρα των μικροσκοπικών δενδροειδών ιχνών μαρτυρά την ελάχιστη ποσότητα της θερμοαγώγιμης πάστας που παρέμεινε μεταξύ των επιφανειών. Επιπλέον αυτού, στο κεντρικό τμήμα αυτής της ζώνης που είναι και το κρισιμότερο, η επαφή είναι πρακτικώς "μέταλλο με μέταλλο"! Έξω φυσικά από αυτήν την περιοχή, προς τα άκρα της κάθετης προς τα heat pipes διεύθυνσης, η επαφή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τέλεια, αλλά αυτό είναι φυσικό, γιατί ο Loader είναι τελείως επίπεδος, και πέραν αυτού -ακόμα και αν το CPU heat spreader ήταν τελείως επίπεδο- η μη τέλεια επαφή κοντά στα όρια του cold plate δεν είναι κρίσιμη, καθώς το CPU die δεν φτάνει στην περιοχή αυτή. Μετρήσεις Μετά από μια καλή -ελπίζω- επαφή με την ψύκτρα και τα χαρακτηριστικά της, ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι αριθμοί ! Ας δούμε συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα όλων των βασικών δοκιμών που κάναμε στην Noctua NH-D15 SE AM4, γιατί δοκιμές έγιναν κι' άλλες, αλλά γι' αυτές . . . αργότερα! Στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν οι τυπικές δοκιμές που κάνουμε σε έξη επίπεδα θερμικής καταπόνησης, στους τρεις βασικούς προσανατολισμούς της ψύκτρας και σε τρία διαφορετικά air flow. Θυμίζουμε ότι η Noctua δίνει τα 95 Watt σαν TDP της ψύκτρας, εμείς έχουμε "πρασινίσει" τα πλησιέστερα 120Watt και -όπως συνηθίζουμε- φωτίσαμε με πορτοκαλί τα πολύ πλησιέστερα στις δυνατότητες της ψύκτρας, 240 Watt. Οι πλήρεις μετρήσεις των τριών air flow υπάρχουν αντιστοίχως εδώ: Οριζόντια τοποθέτηση: Πίνακας Ho μετρήσεων, Γράφημα Ho Δθ, Γράφημα Ho Rca Πλάγια τοποθέτηση: Πίνακας La μετρήσεων, Γράφημα La Δθ, Γράφημα La Rca Κατακόρυφη τοποθέτηση: Πίνακας Ve μετρήσεων, Γράφημα Ve Δθ, Γράφημα Ve Rca Με δυο λόγια, η NH D15 SE AM4 έχει τις υψηλότερες θερμικές επιδόσεις από όλες τις αερόψυκτρες που έχουμε δοκιμάσει με τον "Ήφαιστο" και αυτές έρχονται με το θόρυβο να κυμαίνεται από το απλά παρατηρήσιμο φύσημα, μέχρι το τελείως αθόρυβο ! Ο καλύτερος προσανατολισμός είναι ο κατακόρυφος, πράγμα φυσικό για ψύκτρα σχεδιασμένη για απόδοση με σχετικά χαμηλό air flow, ακολουθεί ο πλάγιος προσανατολισμός που είναι και ο συνηθέστερος για τα κουτιά-πύργους, και τελευταία έρχεται η οριζόντια τοποθέτηση. Μόνο στο υψηλό air flow και μάλιστα στην μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, αρχίζει να παίζει ρόλο ο βέλτιστος προσανατολισμός των heat pipes, επιτρέποντας στον οριζόντιο προσανατολισμό να περάσει -"βραχεία κεφαλή"- μπροστά στις επιδόσεις ! Αυτό, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία για την ισορροπημένη σχεδίαση της ψύκτρας. Οι θερμοκρασίες -με το περιβάλλον στους ~30ο C και στην πιο μειονεκτική τοποθέτηση- κυμαίνονται ανάλογα με το air flow, από 44 έως 47ο C για το τυπικό TDP (120Watt), και αντιστοίχως από τους 56 έως τους 61ο C για το "πραγματικό" TDP της (240Watt) ! Αν δε, η καταπόνηση γίνει σχεδόν τετραπλάσια της τυπικής, η ψύκτρα -στην χειρότερη περίπτωση- απλά . . . "φλερτάρει" με το "ψυχολογικό" όριο των 75o C! Ο θόρυβος των απαλλαγμένων από ενοχλητικές συχνότητες ανεμιστήρων, στην χειρότερη περίπτωση είναι ένα διακριτικό "φύσημα" και κυμαίνεται στις αντίστοιχες καταπονήσεις, από τα πλήρως ανεκτά 40 dB(A), μέχρι το τελείως αθόρυβο! Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, στο μέσο air flow, που θα είναι και το πιο σύνηθες, για να αντιληφθείτε τον θόρυβο που παράγει η ψύκτρα, θα πρέπει να ζείτε σε . . . σπήλαιο ! Οι συνδυασμένες επιδόσεις της NH D15 SE AM4 μπορούν -χωρίς ενδοιασμούς- να χαρακτηριστούν σαν εξαιρετικό παράδειγμα ισορροπίας και συγκερασμού των απαιτήσεων για την μακροζωία του επεξεργαστή και την άνεση του χρήστη! Η ψύκτρα μπορεί να υποστηρίξει σημαντικό O/C του επεξεργαστή χωρίς να γίνεται σε καμία περίπτωση ενοχλητική, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει εξαιρετικά "διακριτική" -έως "ανύπαρκτη" (!)- με τις θερμοκρασίες στην χειρότερη περίπτωση ( χαμηλό air flow και "παράλογα" -για την περίπτωση- υψηλό O/C), να μην ξεπερνούν τους ασφαλέστατους 76ο C ! Σε λογική χρήση, καθιστά τον επεξεργαστή μας ικανό να παίξει όλους τους ρόλους που μπορεί να απαιτήσει ένα χρήστης από το PC του, από την "παιχνιδομηχανή" υψηλών απαιτήσεων, μέχρι το τελείως αθόρυβο "HTPC", για την αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών ! Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Στο γράφημα που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε τις ίδιες μετρήσεις του προηγούμενου πίνακα, αλλά πλέον είναι φανερά κάποια στοιχεία που απλά "κρύβονται" ανάμεσα στους αριθμούς, αφήνοντας την αποκάλυψή τους στη γραφική απεικόνιση! Σημειώνοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία έχουμε: 1. Η θερμική γραμμικότητα της ψύκτρας είναι παραδειγματική (!) καθώς, τα διαγράμματα όλων των air flow και σε όλο το φάσμα της θερμικής καταπόνησης, πρακτικά είναι ευθείες. 2. Η μεταβολή των θερμοκρασιών που προκαλεί η αλλαγή του air flow, είναι επίσης σχεδόν πλήρως γραμμική, καθώς οι γραμμές (κόκκινες διακεκομμένες) που συνδέουν την ίδια θερμική καταπόνηση μεταξύ των διάφορων air flow, είναι πρακτικά ευθείες ! Αυτά δείχνουν τόσο, τον πολύ καλό σχεδιασμό της ψύκτρας, όσο και ότι αυτή -ακόμα και στα 360 Watt- βρίσκεται πολύ μακριά από το θερμικό της όριο! Αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο . . . 3. Η δέσμη των γραφημάτων κάθε air flow (που συμπεριλαμβάνει και τους τρεις βασικούς προσανατολισμούς) είναι εξαιρετικά "συμπαγής", καθώς και οι τρεις τοποθετήσεις, δίνουν πρακτικά περίπου τις ίδιες θερμοκρασίες. Αυτό το τελευταίο, μπορεί μεν για το χρήστη να σημαίνει απλά ότι, όπως και να τοποθετήσει την ψύκτρα αυτή θα έχει την ίδια θερμική συμπεριφορά, αλλά το να πετύχεις τόσο μεγάλη "αδιαφορία" στο θέμα του προσανατολισμού των heat pipes (που δεν διακρίνονται για την σχετική αναισθησία τους), αποτελεί πραγματικά, τεχνικό επίτευγμα το οποίο δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο και άνευ συγχαρητηρίων προς την κατασκευάστρια. Εδώ είναι που ο reviewer, λέγοντας τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, έχει τη σπάνια ευκαιρία, να πει ένα ανενδοίαστο . . . Εύγε ! ! ! Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα Στο συγκεκριμένο τμήμα των παρουσιάσεων έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια σημαντικά ζητήματα των εκάστοτε φιλοξενούμενων και -κατά περίπτωση- να "βγάλουμε και λαγό" ! Αυτή τη φορά όμως δεν έχει "θηράματα", η Noctua με την NH D15, ήδη από καιρό έχει "καθαρίσει το τοπίο"! Όμως, η αναβάθμιση του εξοπλισμού μετρήσεων των ψυκτρών, μας δίνει πλέον τα περιθώρια να ερευνήσουμε λίγο πιο πέρα τα πράγματα (a.k.a. να "ξεφύγουμε" τελείως ! ). Στη συνέχεια έχουμε τα αποτελέσματα . . . Δοκιμή πολύ υψηλής θερμικής καταπόνησης (480 Watt @ 1500rpm) (Για τον πίνακα μετρήσεων: Noctua-NH-D15-SE-AM4_Extra-High-Load-Test_Table_HoPusMiHi_01) Το θέμα του πόσα Watt θεωρούμε σαν μέγιστο αποδεκτό θερμικό φορτίο ανά heat pipe, είναι εν πολλοίς λυμένο, καθώς η τιμή των 60 Watt έχει δείξει ότι μπορεί να αποκαλύψει τις δυνατότητες μιας ψήκτρας, αλλά και τις ενδεχόμενες αδυναμίες της. Βέβαια με την προηγούμενη δομή του setup δοκιμών, για τις ψύκτρες με έξι heat pipes -και να θέλαμε- δεν είχαμε το περιθώριο να πάμε πιο ψηλά! Έτσι, μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (λιγότερα heat pipes και ανθεκτικές ψύκτρες), μπορούσαμε να περάσουμε σε περιοχές καταπονήσεων που δεν είναι εύκολο να μπεις και είδαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα! Όμως πλέον, αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει ! Η ψύκτρα δοκιμάστηκε με 80 Watt / heat pipe σε υψηλό air flow, μέχρι τη συνολική μέγιστη ισχύ των 480 Watt. Η θερμοκρασία δεν έφτασε καν το "ψυχολογικό" όριο των 75ο C (Δθ < 50ο C ), αλλά τελικά, το σημαντικότερο είναι ότι, ακόμα και σε τέτοια "εξωφρενική" καταπόνηση, η ψύκτρα δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη "κόπωσης" ! Το γράφημα της θερμοκρασίας δεν "ανηφορίζει" καθόλου, διατηρεί την κλίση του παραμένοντας πρακτικά μια ευθεία, και όσο για την Θερμική αντίσταση, δεν εμφανίζει την παραμικρή τάση οριζοντίωσης. Αντίθετα, από βήμα σε βήμα, η τιμή της Rca βελτιώνεται ελαφρά, δείχνοντας ότι η Noctua έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο στη σχεδίαση, όσο και στη κατασκευή της NH D15 SE AM4 ! Μετά από αυτή τη μέτρηση, πιστεύω ότι δικαιολογείται ο "σκεπτικισμός" που εκφράσαμε για την πολύ χαμηλή τιμή του TDP της ψύκτρας και τελικώς, από ότι φαίνεται -για μια φορά ακόμα- η κατασκευάστρια προτιμά να είναι άκρως "συντηρητική", να "λέει" λίγα και να κάνει πολλά, αποφεύγοντας τον οποιοδήποτε εντυπωσιασμό και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τους χρήστες! Δοκιμή σε πολύ χαμηλό air flow (500rpm @ 300Watt) (Για τον πίνακα μετρήσεων: Noctua-NH-D15-SE-AM4_Very-Low-AirflowTest_Table_HoPusMiVLo_01) Αυτό είναι το δεύτερο θέμα ενδιαφέροντος, γιατί "Noctua", σημαίνει χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλός θόρυβος, με τον δεύτερο να μην είναι ο "φτωχός συγγενής" σε αυτή τη σχέση ! Το ποια ήταν η τιμή του θορύβου, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να σας πούμε, καθώς το όργανο μέτρησης απλά μας έδειχνε το θόρυβο υποβάθρου (29,3 dB(A) ) στο χώρο των μετρήσεων και ήδη αυτός ήταν κάτω από το όριο ακρίβειας του οργάνου! Μόνο με το αυτί κολλημένο "πάνω"στη φτερωτή σαν να αισθανόμαστε κάποιο αμυδρό θρόισμα! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν θέλετε να έχετε ένα κυριολεκτικά dead silent σύστημα, θα πρέπει να ψάξετε αλλού τον θόρυβο! Aπό την ψύκτρα δεν θα είναι, καθώς αυτή θα υποστηρίξει κάθε απαίτησή σας, ακόμα και αν αυτή είναι παράλογη (300 Watt ! ! ! ), χωρίς να δείτε BSOD ! Δοκιμή με μηδενικό και εξαιρετικά χαμηλό air flow Φυσικά και το δοκιμάσαμε και αυτό! Με μηδενικό air flow (ανεμιστήρες ακίνητοι και την ψύκτρα σε κατακόρυφη θέση για να εκμεταλλεύεται το ανοδικό θερμικό ρεύμα), μετά από μιάμιση ώρα σε διαρκή καταπόνηση 60 Watt, φτάνει σε ισορροπία στους 74,2ο C @ Δθ=44,8ο C και αν έχετε ένα καλό fan controller, μπορείτε να οδηγήσετε τους ανεμιστήρες στις 200rpm (κατεβαίνουν και χαμηλότερα ! ) και να έχετε στα 60 Watt @ Δθ=24,1ο C και στα 120 Watt αντίστοιχα, Δθ=45,7ο C ! Όσο για τον θόρυβο (!), ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε με το αυτί σας, αν η φτερωτή του NF A15 PWM γυρίζει είναι να το βάλετε . . . μέσα σε αυτήν ! ! ! Η θερμική αντίσταση της ψύκτρας (Rca) (Για τον πίνακα μετρήσεων: Noctua-NH-D15-SE-AM4_Rca-Estimation_Table_HoPusPulVar_01) Η δοκιμή έγινε με τους δυο ανεμιστήρες EBM-Papst 4412 /2HHP που χρησιμοποιούμε, οι οποίοι λόγω πάχους (38mm) μπήκαν εξωτερικά των πύργων της ψύκτρας, ο ένας σε Push και ο άλλος σε Pull θέση . Τα αποτελέσματα ακολουθούν: Φυσικά και ΔΕΝ θα συζητήσουμε για τον θόρυβο ! Από απόδοση όμως, είναι φανερό ότι η ψύκτρα έχει "ατελείωτα" αποθέματα καθώς η Rca της, φτάνει σε τιμή 0,0874o C/Watt, χωρίς να δείχνει ίχνη "συμβιβασμού" ! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, την τιμή 0,100o C/Watt την πιάνει στις 2800rpm και εδώ, το επόμενο διάγραμμα θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν αξίζει το κόπο να πάρουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλάζοντας ανεμιστήρες στην ψύκτρα. Σημειώνοντας τα πιο σημαντικά συμπεράσματα, έχουμε: 1. Δεν έχει κανένα νόημα να πάμε πάνω από τις 2800rpm, καθώς από εκεί και πέρα το κέρδος είναι ελάχιστο και έρχεται με ανυπόφορο θόρυβο! 2. Συγκρίνοντας όμως το γράφημα που προέκυψε από τους extra ανεμιστήρες, με αυτό που πήραμε από τους stock ανεμιστήρες, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ! 3. Αυτό που επιτυγχάνουν οι extra ανεμιστήρες στις 2500rpm, οι stock έχουν καταφέρει ήδη από τις 1500rpm (!) και το πόσο καλά ταιριασμένοι είναι οι ανεμιστήρες της κατασκευάστριας με την ψύκτρα, φαίνεται από το ότι η θερμοκρασία που "επιτυγχάνουν" οι extra ανεμιστήρες στις 1500 rpm, είναι ~7ο C υψηλότερη. Συνεπώς -όπως επαναλαμβάνουμε κατά καιρούς από αυτή τη θέση- συνήθως οι κατασκευαστές ξέρουν τι κάνουν, και όταν μιλάμε για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή ειδικά, το "συνήθως" είναι . . . περιττό ! Συγκριτική κατάταξη Τα ραβδογράμματα που ακολουθούν, πρέπει να διαβάζονται συνυπολογίζοντας την σχεδιαστικά ορισμένη θερμική ισχύ (TDP) των ψυκτρών που αναφέρονται και έχουμε τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό, όταν έχουμε να κάνουμε με ψύκτρες που διαφέρουν αισθητά από άποψη κατασκευής. Με αυτό κατά νου, είναι η ώρα να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη της Noctua NH-D15S το διάγραμμα συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab ! Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθο και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθο. (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m) 1. Ήδη από τις μετρήσεις, φάνηκε ότι η Noctua NH D15 SE AM4 τα πήγε στις δοκιμές πάρα πολύ καλά, αλλά το πόσο καλά, φαίνεται μόνο εδώ, καθώς η φιλοξενούμενή μας, όχι μόνο ήρθε και στρογγυλοκάθισε -επάξια- στην κορυφή των λύσεων αερόψυξης, αλλά υποσκέλισε και κάποιες από τις ΑΙΟ του πίνακα! Και εδώ καλό είναι να θυμηθούμε ότι το cold plate της ψύκτρας είναι ελαφρά κυρτό και τελείως άκαμπτο. Η διαφορά της NH D15 SE AM4 από την "ομότιμή" της NH D15S -σε Push-"Pull"- οφείλεται καθαρά στο ότι η δεύτερη δοκιμάστηκε με μεσαίο ανεμιστήρα έναν retail NF A15 PWM που έχει 300rpm λιγότερες. 2. Πέρα από εκεί, λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα "συμβίωση με το χρήστη", απλά δεν υπάρχει έδαφος σύγκρισης! Η πιο "ήσυχη" ΑΙΟ, που είναι καλύτερη σε θερμοκρασία (-1,35o C), παράγει σημαντικά υψηλότερο θόρυβο (+6,8 dB(A)) και η πιο αποδοτική σε θερμοκρασία ψύκτρα, μπορεί να είναι 7,5o C καλύτερη, αλλά αυτό, έρχεται με υπερδιπλάσιο θόρυβο (+13,5 dB(A))! Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο. (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m) 1. Με βάση το dB(A) meter, σαφώς και δεν είναι από τις πιο αθόρυβες ψύκτρες! Αλλά εδώ, ο αναγνώστης θα πρέπει να εμπιστευτεί τα αυτιά του reviewer, ο οποίος για μια φορά ακόμα κοίταζε με "δυσπιστία" την μέτρηση του θορύβου! Και αυτό όχι γιατί το όργανο μετράει λάθος, αλλά απλά γιατί είναι έξω από τις δυνατότητές του, να μετρήσει την απουσία των ενοχλητικών ενισχύσεων κάποιων συχνοτήτων που γινόμαστε πολλές φορές μάρτυρες. Αυτές απλά απουσιάζουν, το μόνο που ακούς είναι ένα χαμηλό "φύσημα". Αν όμως συνυπολογίσουμε την θερμική της απόδοση, τότε πραγματικά δεν έχει αντίπαλο! 2. Αλλά επειδή μας αρέσει να βλέπουμε "πίσω" από τους αριθμούς, την πραγματική διάσταση των "προβλημάτων", μπήκαμε στο "πειρασμό" να δούμε ποια είναι η κατάταξη της ψύκτρας στο μέσο air flow (1130rpm) και αν αυτό, σημαίνει δυσβάστακτο κόστος σε θερμική επιβάρυνση . . . α. Με θόρυβο μόλις 33,3 dB(A) και επιβάρυνση μόνο ~4,5ο C, κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλο καθώς, οι μόνες ψύκτρες που έχουν καλύτερες θερμικές επιδόσεις παράγουν από δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο θόρυβο! β. Με την καταπόνηση στα 240 Watt και το air flow στην χαμηλότερη "σκάλα" (880rpm), η ψύκτρα εξαφανίζεται από το ηχητικό τοπίο (30,2 dB(A)), με το Δθ να είναι μόλις ~31οC! Νομίζω ότι τα σχόλια, απλά περιττεύουν! Συμπεράσματα και βαθμολογία Μετά από αρκετές ημέρες που περάσαμε δοκιμάζοντας την NH D15 SE AM4, ήρθε η στιγμή όλα αυτά να μπουν σε μερικές γραμμές. Αυτό που κρατάμε σαν το πιο σημαντικό είναι ότι, όσο και αν προσπαθήσαμε να την φέρουμε στα όριά της, αποτύχαμε «οικτρά»! Το «ορόσημο» μεταξύ των αεροψυκτρών -και όχι μόνον- παραμένει και δείχνει για άλλη μια φορά . . . Noctua! Το εξαιρετικά αποτελεσματικό θερμοαπαγωγό σώμα της, με την βοήθεια δύο ανεμιστήρων που με τις τεχνολογίες τους, αβίαστα αποσπούν το innovation award, είναι σε θέση να κρατήσει τον AMD Ryzen επεξεργαστή μας δροσερό και ασφαλή κάτω από όλες τις συνθήκες χρήσης και αυτό, χωρίς καμία ουσιαστική παραχώρηση στο θέμα του θορύβου, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ του εύκολα ανεκτού και του τελείως αθόρυβου! Ο χρήστης μετά από μια εύκολη και εξαιρετικά αξιόπιστη εγκατάσταση, μπορεί να έχει ένα επεξεργαστή ικανό να αντεπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις του, καλύπτοντας το φάσμα από την σημαντικά υπερχρονισμένη, αλλά ήσυχη "παιχνιδομηχανή", μέχρι το dead silent multimedia σύστημα! Με δυνατότητες να κρατήσει το σύστημά μας ήσυχο και ασφαλές έστω και αν δεχτεί το πενταπλάσιο θερμικό φορτίο σε σχέση με το TDP της, όχι μόνο κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των αεροψυκτρών, αλλά υποσκελίζει και μερικές λύσεις LC-AIO, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι ο θόρυβος δεν είναι αναπόφευκτος συνοδός των υψηλών επιδόσεων! Μοναδικά της "μειονεκτήματα", ο μεγάλος όγκος και η σχετικά υψηλή τιμή της. Αλλά, με τη φυσική του πράγματος να απαντά στο πρώτο, και την ποιότητα κατασκευής, τις επιδόσεις και τον χαμηλό έως ανύπαρκτο θόρυβο, να αντισταθμίζουν και με το παραπάνω το δεύτερο, δεν μας μένει ουσιαστικά τίποτε να της καταλογίσουμε ! Αν λοιπόν, είσαστε σε αναζήτηση της ψύκτρας εκείνης που θα επιτρέψει στο νέο AMD Ryzen σύστημά σας να "ξεδιπλώσει" τις δυνατότητές του, χωρίς να σας επιβάλλει συμβιβασμούς στην προσωπική σας ηρεμία, καλά θα κάνετε να δείτε πολύ σοβαρά την "πρόταση" NH D15 SE AM4 της Noctua! Αν το κουτί σας το επιτρέπει, η αναζήτησή σας τελείωσε! Υπενθυμίζουμε ότι η Noctua NH-D15 SE ΑΜ4 συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 103,56€, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου, συν κάποια μεταφορικά βέβαια (3,84€). Προσβλέποντας λοιπόν σε μια λογική μείωση των τιμών που θα φέρει ο ανταγωνισμός, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της. Υψηλής ποιότητας κατασκευή. Κορυφαίες επιδόσεις. Πολύ καλές επιδόσεις σε μέσο air flow, όπου ο θόρυβος πρακτικά δεν είναι αισθητός. Καλή συμβατότητα όσον αφορά στην πρώτη θύρα PCI-e χ 16, πλην περιορισμένων εξαιρέσεων. Συμβατότητα με μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders. Πολύ καλή ψύξη των εξαρτημάτων πέριξ του socket. Λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στερέωσης (SecuFirm V2) με πολύ εύκολη εγκατάσταση. Σταθερή πίεση συναρμογής ψύκτρας / CPU, η οποία ορίζεται μέσω ελατηρίων. Εξαιρετικά γραμμική θερμική συμπεριφορά. Πολύ αποτελεσματικοί και εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών, αθόρυβοι PWM ανεμιστήρες. Μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια, το μέγιστο θερμικό φορτίο, παράγοντας "μηδενικό" θόρυβο. Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες. Sleeved καλώδιο ανεμιστήρων. Παρέχεται ρυθμιστικό μέσο των στροφών (LNA), για κάθε ανεμιστήρα. Παρέχεται ένα PWM Fan Y-splitter για την τροφοδότηση και των δύο ανεμιστήρων από ένα fan header . Παρέχεται θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογές. Αναλυτικό manual. Εγγύηση έξι ετών. Μολονότι δικαιολογημένη η υψηλή τιμή της, θα θέλαμε να την δούμε χαμηλότερη για να γίνει ευπρόσιτη σε περισσότερους χρήστες. Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-D15S, δε μπορεί να είναι μικρότερη από: ? theLAB.gr Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής. Για το TheLab.gr Seafalco 11/9/2017
 19. Το μικρό (ή το μεγάλο) μου εργαστήριο

  Νίκο ένα πράγμα θα σου πω : Μετά τις πρώτες κολλήσεις, δεν θα πιστεύεις πόσο καλός έγινες ! Γι' αυτό οι πρώτες να μην είναι στα εμφανή σημεία ! Άντε καλή αρχή και καλύτερη διασκέδαση ! ! !
 20. Κατασκευή Heatsink!

  Λοιπόν αυτό το θέμα είναι σημαντικό, αλλά δυστυχώς, σχετικά ακαθόριστο. Ο μόνος τρόπος που έχεις είναι να ρυθμίσεις κατασκευαστικά τις σχετικές θερμικές αγωγιμότητες. Αλλά πριν εξηγήσω τι εννοώ, καλό είναι να δούμε το τι σκέφτεσαι να κάνεις -αν έχω καταλάβει σωστά: Ι. Το HT4 riser παραλαμβάνει τη θερμότητα από τη GPU και κάνει δυο πράγματα: Ια . Μεταφέρει ένα μέρος από τη θερμότητα στην DIY ψύκτρα μέσω των heat pipes που συνδέουν τα δύο τμήματά του Ιβ. Μεταφέρει δια μέσου του αριστερού block του, ένα μέρος από τη θερμότητα στην χάλκινη πλάκα προσαρμογής (CIP) των heat pipes του riser, με αυτές του Mount2. (Αυτή η πλάκα είναι απαραίτητη καθώς τα heat pipes είναι κάθετα μεταξύ τους) ΙΙ. Η πλάκα χαλκού μεταφέρει τη θερμότητα που παρέλαβε στο Mount2. ΙΙΙ. Το Mount2 μέσω των heat pipes του μεταφέρει ότι θερμότητα παρέλαβε στη κύρια πλευρική ψύκτρα του κουτιού. Τα παρεμβαλλόμενα στρώματα θερμοαγώγιμης πάστας Με βάση αυτά που είπα πριν έχουμε δυο βασικές διαδρομές προς τα Θερμοαπαγωγά στοιχεία της κατασκευής: α. GPU >>1>> Riser-a >>A>> Riser heat pipe-a >> 4 >> DIY Cooler >> Case Air β. GPU >>1>>Riser-a >>A>> Riser heat pipe-a >> 2 >> CIP >> 3 >> Mount2 >> Heat pipes >> Mount1 >> 5 >> Side panel Cooler >> Ambient Air Εξετάζοντας αυτές τις δύο διαδρομές έχουμε κατ' αρχάς, ένα κοινό τμήμα (GPU >>1>> Riser-a >>A). Εδώ ο "άγνωστος" παράγοντας είναι το πόσο καλή θερμική σύζευξη υπάρχει μεταξύ του αριστερού block του Riser (Rizer-a) και των heat pipes του. Αυτό το σκέφτομαι γιατί από ότι βλέπω στη φωτογραφία του HT4 riser, τα heat pipes του είναι απλά σφηνωμένα μέσα στο block και όχι κολλημένα. Βεβαίως από ότι φαίνεται, η ενσφήνωση των heat pipes έχει γίνει με πρεσάρισμά τους μέσα στο blok, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι μεταξύ τους έχουν μια καλή μηχανική επαφή. Αλλά επειδή η Steacom δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει το riser ανάστροφα (εδώ η θερμότητα ρέει από την πλάτη του block προς τα heat pipes ! ), δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να φροντίσει και για την βέλτιστη θερμική σύζευξη των heat pipes με το block. Απλά της αρκεί η σφιχτή μηχανική συναρμογή. Συνεπώς η θερμική σύζευξη των heat pipes του riser με το ίδιο το block που τα περιέχει, είναι ένας άγνωστος παράγοντας, ευτυχώς όμως είναι κοινός και για τις δύο διαδρομές, άρα, δεν πρόκειται από αυτόν να δημιουργηθεί ανισοκατανομή της θερμικής ροής στους δύο κλάδους ψύξης της GPU. Ας θεωρήσουμε -για να μην μπλέξουμε ανεπανόρθωτα ( )- ότι τα heat pipes έχουν μηδενική θερμική αντίσταση. Έχουμε δυο κλάδους ψύξης που παραλαμβάνουν τη θερμότητα από την "διατομή" Α (πράσινη διακεκομμένη γραμμή) : α2. Riser heat pipe-a >> 4 >> DIY Cooler >> Case Air β2. Riser heat pipe-a >> 2 >> CIP >> 3 >> Mount2 >> Heat pipes >> Mount1 >> 5 >> Side panel Cooler >> Ambient Air Λαμβάνοντας υπόψιν πως σε οποιαδήποτε θερμική διαδρομή -εξαιρουμένου του αέρα- το υλικό που έχει την χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα, είναι η θερμοαγώγιμη πάστα (ΤΙΜ), γίνεται πολύ σημαντικός παράγοντας -γενικά- όχι μόνο η επιλογή της αλλά και η σωστή της διάστρωση και κατανομή της ! Αλλά εδώ έχουμε ένα πιο σοβαρό ζήτημα, το γεγονός ότι δεν έχουμε μια στρώση ΤΙΜ, αλλά περισσότερες! Η διαδρομή α2, έχει μια στρώση ΤΙΜ (4), αλλά η διαδρομή β2, έχει τρεις (2, 3, 5) Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό! Για να βάλουμε όμως ακόμα μια παράμετρο στο θέμα μας, αυτήν την διαφοράς θερμοκρασίας και του ρόλου που παίζει στην ροή της θερμότητας: 1. Η θερμότητα ρέει από ένα σημείο κάποιας Χ θερμοκρασίας προς ένα σημείο Ψ θερμοκρασίας, μόνο αν η Ψ είναι χαμηλότερη της Χ. 2. Η θερμότητα ρέει από το Χ στο Ψ τόσο πιο γρήγορα, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του Ψ από το Χ. 3. Η θερμότητα ρέει πιο γρήγορα σε ένα κύκλωμα που παρουσιάζει χαμηλότερη θερμική αντίσταση (Rth) , από ότι ρέει σε ένα που έχει υψηλότερη Rth. 4. Η θερμοκρασία του κουτιού (Case Air) είναι σαφώς υψηλότερη από την θερμοκρασία του αέρα έξω από αυτό (Ambient Air) {Για πιο εύκολη κατανόηση του προβλήματος, μπορούμε να σκεφτούμε ένα ηλεκτρικό ανάλογο, αν πούμε ότι η Θερμική αντίσταση είναι μια κοινή Ηλεκτρική αντίσταση (Re) και η διαφορά θερμοκρασίας είναι η διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού (διαφορά τάσης)Ve τότε τη ροή της θερμότητας μπορούμε να την σκεφτόμαστε σαν το Ηλεκτρικό ρεύμα (Ie) που ρέει σε ένα κύκλωμα αντίστασης Re το οποίο βρίσκεται σε τάση Ve.} Αν συνδυάσουμε αυτά τα δεδομένα, έχουμε ότι: Το κύκλωμα α έχει χαμηλότερη αντίσταση από το κύκλωμα β, αλλά η θερμοκρασία του κουτιού είναι υψηλότερη από αυτήν του περιβάλλοντος. Συνεπώς είναι σαν να λέμε ότι ναι μεν το κύκλωμα α έχει χαμηλότερη αντίσταση, από το β, αλλά τροφοδοτείται και με χαμηλότερη τάση από ότι το β ! Επομένως το πιο θα είναι το ρεύμα του κάθε κυκλώματος, εξαρτάται και από τους δύο παράγοντες και είναι πολύ πιθανό το ρεύμα (λέγε με ροή θερμότητας) του κυκλώματος α να είναι χαμηλότερη από το ρεύμα του κυκλώματος β. Μπορεί βεβαίως να συμβαίνει και το αντίθετο ! Σαν να μην έφτανε αυτό το μπέρδεμα, έχουμε και ένα αστάθμητο παράγοντα ακόμα: Η ψύκτρα του Side panel του κουτιού, δεν εξυπηρετεί μόνο την GPU αλλά -και κυρίως- και την CPU ! ! ! Αυτό σημαίνει ότι, το ποια θα είναι η θερμοκρασίας της ψύκτρας του Side panel εξαρτάται και από το θερμικό φορτίο της CPU και συνεπώς, αυτή η άκρως επιθυμητή χαμηλή θερμοκρασία του Side panel cooler (λέγε με υψηλότερη τάση), δεν είναι καθόλου βέβαια, οπότε, επίσης αβέβαιο είναι και το ποια θα είναι η ροή θερμότητας (a.k.a. ρεύμα) προς αυτό ! ! ! Και -κερασάκι στην τούρτα- είναι το ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του side panel cooler, σημαίνει αυτόματα και μια κάποια αύξηση και στην θερμοκρασία του αέρα του κουτιού! ! ! Ειλικρινά, το θέμα φτάνει να αποτελεί αντικείμενο "στοχαστικής ανάλυσης" ! Με άλλα λόγια δεν είναι καθόλου εύκολο - για να μην πω αδύνατον- να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα του: "Προς τα που θα πάει η θερμότητα; " Εμείς οι κοινοί θνητοί, δεν έχουμε τα θεωρητικά όπλα των επιστημόνων, αλλά ευτυχώς -έστω και με το δύσκολο τρόπο- έχουμε ένα από τα δυνατά τους εργαλεία ! Έχουμε το πείραμα και όλη αυτή η ανάλυση στόχευε κύρια στο να φανεί ποιες είναι οι παράμετροι και οι μεταβλητές που υπεισέρχονται στο θέμα που συζητάμε, έτσι ώστε αφενός, να μην "χαθούμε" στις πειραματικές δοκιμές και αφετέρου, να έχουμε κάποιο τρόπο να καταλάβουμε καλύτερα το τι συμβαίνει και γιατί ! Δε λέω, φιλόδοξος ο στόχος και εύχομαι να μην υπολείφτηκα απαράδεκτα αυτού! Ελπίζω ότι όποιος έφτασε μέχρι εδώ, να βρήκε κάτι χρήσιμο σαν ανταμοιβή του της σεντονοθεραπείας που τον υπέβαλα ! Καλό βράδυ και καλή αυριανή ! ! !
 21. DIY-heatsink_Staxtis_modd_04w.jpg

  Από το άλμπουμ Artistic photos 4

 22. Εργαλεία που παρέλαβα και δύο λόγια γι' αυτά

  Αγάπη μεγειές και καλοδούλευτος ! ! ! Εγώ ήδη διαβάζω για πατέντες ! ! !
 23. Κατασκευή Heatsink!

  Εγώ για στις δοκιμές χρησιμοποιώ την Arctic MX4, γιατί αποτελεί ένα καλό συνδυασμό καλής θερμικής αγωγιμότητας και κόστους και επιπλέον δεν έχει curing time πράγμα που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα στις δοκιμές. Φυσικά υπάρχουν και καλύτερες και θα σου έλεγα να πας προς αυτές, καθώς θα έχεις πολλαπλές στρώσεις θερμοαγώγιμης. Δες εδώ ένα γενικό πίνακα από δοκιμές παστών : Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η συναρμογή των επιφανειών να είναι πολύ καλή όσον αφορά την επιπεδότητά τους. Στο προηγούμενο post, είπα κάτι που δεν ξέρω αν είναι μέσα σε αυτά που είναι εφικτά ή που σκοπεύεις να κάνεις. Μιλάω για το καπάκι του κουτιού που το πλαϊνό του βρίσκεται δίπλα στο Mount2. Αυτό το καπάκι τι πάχος έχει ? Πόσο απέχει από το mont2? Αν είναι αρκετά παχύ και δεν απέχει πολύ, ίσως αξίζει το κόπο να το βάλεις να συμμετέχει και αυτό στην ψύξη ! Σε δεύτερη φάση φυσικά, αλλά αν το σκεφτείς από τώρα ενδεχομένως κάποια πράγματα να γίνουν από τώρα έτσι ώστε η μετέπειτα ενεργοποίησή του. Έτσι όπως το σκέφτομαι είναι σχετικά απλό και μάλιστα χωρίς οπτικές θυσίες στην όψη του κουτιού, αρκεί να βολεύουν οι διαστάσεις!
×