Jump to content



φορτιστής usb 2.4 A και συσκευές


Recommended Posts

γεια σας . πήρα πρόσφατα ένα πολύπριζο apc το οποίο έχει δύο θύρες USB για φόρτιση συσκευών. μέγιστη ένταση γράφει 2.4 αμπερ .  

το δοκίμασα σε ένα iPod nano 5 γενιάς , μου το φόρτισε σε 3 ώρες και κάτι, δεν μου το έκαψε.

θέλω τώρα να δοκιμάσω να φορτίσω τις μπαταρίες της go pro 1 γενιάς οι οποίες φορτίζουν μέσω USB και αυτές . δεν είχαν φορτιστή .

να το δοκιμάσω ή θα καούν οι μπαταρίες ?(Official)

Link to comment
Share on other sites

μου είχε πει ένας ηλεκτρονικός οταν είχα πάει να αλλάξω ένα τροφοδοτικό με το κουτάκι πίσω , ότι δεν κάνει να παίρνουμε μεγαλύτερα αμπερ από αυτά που γράφει γιατί εάν περάσει μεγαλύτερη ένταση από την προηγούμενη αναγραφόμενη μπορεί να καψει την συσκευή. μήπως ισχύει και για τις μπαταρίες μπαταρίες αυτό ???

Link to comment
Share on other sites

δοκίμασα σήμερα να γράψω βίντεο με την ίδια κάμερα και μου έκανε εντύπωση ότι σε μια ώρα είχε φτάσει η μπαταρία στην τελευταία της γραμμή. στο σιτε λέει ότι πάει μέχρι δύο ώρες . έχω καιρό να τη χρησιμοποιήσω . θα δοκιμάσω να τη φορτίσω και μέσω του usb του υπολογιστή να δώ εαν θα έχει διαφορά . νομίζω πάντως ότι πήγαινε περισσότερο .

Link to comment
Share on other sites

Στις μπαταρίες παίζει ρόλο πάντα και η θερμοκρασία λειτουργίας. Όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία τόσο λιγότερο κρατάνε. Αν η τελευταία χρήση ήταν καλοκαίρι και κράταγε 2 ώρες λογικό τώρα με τέτοιο καιρό και 10-15 βαθμούς να αποδίδει χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Η ιστορία με τα τροφοδοτικά και τους φορτιστές είναι κάπως πονεμένη ! :)

Τυπικά ένα τροφοδοτικό (τάσης) χαρακτηρίζεται από την τάση του, που πρέπει να μένει σταθερή σε όλο το φάσμα του φορτίου του.

Δηλαδή αν λέει το τροφοδοτικό ότι είναι 5V /  3 Α, τότε θα πρέπει να διατηρεί την τάση των 5 V σταθερή από 0Α έως και 3 Α (πραγματικά έως 3 + κάτι ακόμα ).

Συνεπώς ότι συσκευή και να βάλεις επάνω σε ένα τέτοιο τροφοδοτικό, δεν έχει πρόβλημα , αρκεί οι απαιτήσεις της  σε ρεύμα, να καλύπτονται από τις αντίστοιχες δυνατότητες του τροφοδοτικού.

Αν η συσκευή έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, κανονικά (ανάλογα βέβαια την κατασκευή του τροφοδοτικού) αυτό είτε θα διακόψει την λειτουργία του μέχρι να βγάλουμε από πάνω του την ενεργοβόρα συσκευή, είτε θα χαμηλώσει την τάση του, προκειμένου να διατηρήσει το ρεύμα μέσα στα πλαίσια που αντέχει η έξοδός του.

 

Με τους φορτιστές όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Συνήθως εκεί τα πράγματα είναι "ανάποδα", κατά κανόνα  διατηρούν το ρεύμα τους σε μια σταθερή τιμή και προσαρμόζουν την τάση τους κατάλληλα έτσι ώστε μια άδεια μπαταρία να μην μπορεί να τραβήξει υπερβολικό ρεύμα , αλλά να μπορεί να φορτίσει και μαι μισογεμάτη , και φυσικά να μπορεί να ολοκληρωθεί μια φόρτιση.

Αυτό σημαίνει ότι η τάση του είναι μεταβλητή και μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την κατάσταση της μπαταρίας μέχρι μια μέγιστη τιμή, η οποία εξαρτάται από τον τύπο των μπαταριών για τις οποίες προορίζεται.

Αλλά φυσικά αυτά δεν αρκούν για να έχουμε αξιόπιστη φόρτιση των μπαταριών μας.

Χρειάζονται και άλλα μέσα προκειμένου να ανιχνευτεί ότι πράγματι οι μπαταρίες γέμισαν και βεβαίως να αποφύγουμε την υπερφόρτισή τους!

Αυτό γίνεται είτε με την ανίχνευση του προφίλ της τάσης τους, είτε με την ανίχνευση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας τους, είτε με συνδυασμό και των δύο τεχνικών   (αυτά στους καλούς φορτιστές), γιατί στους φτηνούς παίζουν και άλλες πιο ριψοκίνδυνες τεχνικές, όπως είναι η φόρτιση για συγκεκριμένο χρόνο που τον αποφασίζει η συσκευή, είτε το αφήνει σε εμάς  (!!!)

 

Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε ένα σχετικό video :

 

 

Κάποιος λοιπόν τύπος φορτιστή υπάρχει μέσα σε κάθε συσκευή που μπορεί να φορτίζεται από μια θύρα USB, το ποιος είναι ακριβώς και τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχει, είναι μια μάλλον "σκοτεινή" υπόθεση!

 

Όπως όμως και να έχει, δεν είναι δουλειά της θύρας να αποφασίζει για το ρεύμα που επιτρέπεται να τραβήξει το φορτίο που θα της συνδέσουμε (εντός βέβαια των περιθωρίων λειτουργίας της ! ), αυτή είναι δουλειά του ενσωματωμένου στην συσκευή φορτιστή, ο οποίος θα πρέπει να κάνει κάτι (η και περισσότερα από αυτά που είπα πιο πάνω).

Η θύρα είναι το "τροφοδοτικό" και η συσκευή  είναι ο "φορτιστής"!

 

Edit:

Και για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα για το τι συμβαίνει με τις μπαταρίες ιόντων Λιθίου:

 

 

Μέχρι και το 22min είναι περιγραφή και μετά γίνεται λίγο πιο τεχνικό καθώς παρουσιάσει φ΄θλλα δεδομένων από τσιπάκια φορτιστών, μπαταρίες κλπ .

 

Καλή διασκέδαση ! :)

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1)δεν έγινες συγκεκριμένος. δηλαδή μπορούμε να φορτίζουμε μέσω της θύρας usb που είναι στο πολύπριζο και συσκευές που είναι χαμηλότερης έντασης από την μέγιστη του πολύπριζου ???ή θα καούνε ???

2)εαν περάσει μεγαλύτερη ένταση μέσω της θύρας τι θα γίνει στη συσκευή που είναι για μικρότερες εντάσεις ??? (η θύρα usb 2.0 στις πρώτες εκδόσεις είχε ένταση ρεύματος 0,5 Α . Μετά την ανεβάσανε λίγο )

Link to comment
Share on other sites

1) ναι 

2) το ποσο ενταση αντεχει ο αγωγος εχει να κανει με το παχος και το ειδος του υλικου του . Ειναι παραλογο λοιπον ενα κινητο να σου ερχεται με ενα καλωδιο που αντεχει 1Α ενω κατα την φορτιση το κινητο να τραβαει 2Α . 

 

Το usb του υπολογιστη νομιζω πως οντως δινει λιγοτερο , πραμα που εχω παρατηρησει απο τον χρονο που θελει να φορτισει το κινητο μου . Βεβαια αυτο πιθανον να αλλαζει απο μητρικη σε μητρικη 

Link to comment
Share on other sites

1)δεν έγινες συγκεκριμένος. δηλαδή μπορούμε να φορτίζουμε μέσω της θύρας usb που είναι στο πολύπριζο και συσκευές που είναι χαμηλότερης έντασης από την μέγιστη του πολύπριζου ???ή θα καούνε ???

2)εαν περάσει μεγαλύτερη ένταση μέσω της θύρας τι θα γίνει στη συσκευή που είναι για μικρότερες εντάσεις ??? (η θύρα usb 2.0 στις πρώτες εκδόσεις είχε ένταση ρεύματος 0,5 Α . Μετά την ανεβάσανε λίγο )

Να το πω με άλλα λόγια:

Έστω ότι έχεις μαι θύρα USB που έχει σταθερή τάση εξόδου 5Vdc και μπορεί να παρέχει στα "φορτία" που θα συνδεθούν σε αυτήν,  ρεύμα μέχρι 2,4Adc.

Συνδέουμε λοιπόν σε αυτή τη θύρα μια συσκευή που όταν τροφοδοτηθεί σωστά (5Vdc) απορροφά 1 Adc.

Αυτή η συσκευή δεν έχει κανένα πρόβλημα διότι η Θύρα δεν έχει κανένα τρόπο να της επιβάλει να απορροφήσει περισσότερο ρεύμα .

Το τι ρεύμα θα απορροφήσει ο καταναλωτής (συσκευή) εξαρτάται μόνο από τον καταναλωτή (συσκευή), δεν καθορίζεται από την πηγή (USB).

 

Αν όμως η συσκευή, όταν τροφοδοτηθεί σωστά (5Vdc), απαιτεί για να λειτουργήσει 4 Αdc, τότε απλά η θύρα USB δεν μπορεί να τα υποστηρίξει και αν έχει τις κατάλληλες αυτοπροστασίες, θα πάψει ας πούμε να βγάζει τα 5Vdc, ή τέλος πάντων θα κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει όταν βρεθεί σε υπερφόρτιση.

 

Συνεπώς, μια συσκευή εφόσον συνδεθεί σε μια τροφοδοτική πηγή (που έχει και διατηρεί, την σωστή τάση τροφοδότησης σε μια περιοχή ρευμάτων, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της συσκευής), δεν κινδυνεύει με κανένα τρόπο να καταστραφεί !

 

Ο λόγος για το προηγούμενο είναι ότι μια πηγή ορισμένης τάσης (V) δεν μπορεί να καθορίσει το τι ρεύμα (Ι) θα απορροφήσει από αυτήν μια κατανάλωση, αυτό το καθορίζει η  "εσωτερική  αντίσταση" (R), της συσκευής.

Η σχέση που διέπει τα τρία μεγέθη είναι :  V= R x I

Συνεπώς το ρεύμα που θα απορροφήσει η συσκευή θα είναι : Ι = V / R

To V της πηγής είναι σταθερό, οπότε αυτό που θα καθορίσει την τιμή του I που απορροφά η συσκευή, είναι μόνο ητης συσκευής!

 

Για να γίνει μεγαλύτερο το Ι της συσκευής και να καταστραφεί (προϋποτιθέμενου  ότι το R της, παραμένει σταθερό, δηλαδή η συσκευή δεν έχει βλάβη), θα πρέπει αυτή να συνδεθεί σε πηγή μεγαλύτερης V, πχ, να βάλεις την συσκευή στα 12 VDC!

 

Ελπίζω ότι τώρα να είναι αρκετά σαφές αυτό  που είπα πιο πρίν! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.