Jump to content



ψύξη σκληρού με απλή ψύκτρα. γίνεται?


Piratis

Recommended Posts

έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό σύστημα pentium 1 και αφού ξήλωσα 2-3 ενδιαφέροντα πραγματάκια ανεμιστηράκια, fan grill κλπ έβγαλα και την ψύκτρα του pentium η οποία είναι μια αρκετά μεγάλη παθητική ψύκτρα περίπου στις διαστάσεις ενός σκληρού ΄

όσοι έχουν κάποιο "Επίσημο" σύστημα ψύξης σκληρού hardacano klp ή όσοι ξέρουν, από που "τραβάνε" την θερμότητα του σκληρού αυτά τα συστήματα?

σε ποια σημεία έρχονται σε επαφή? υποθέτω χωρίς να έχω εμπειρία από το επάνω μέταλλικό σφράγισμα. ομως είναι σχεδόν ολόκληρο καλυμένο με το αυτοκόλλητο με τα στοιχεία του σκληρού.

Η ψύκτρα που έχω είναι λίγο μεγαλύτερη στη βάση από το αυτοκόλλητο. πιστεύετε ότι θα κάνει δουλειά?

Link to comment
Share on other sites

σιγουρα και πανω απο τα αυτοκολλητα να την βαλεις θα κανει δουλεια... βεβαια καλυτερα χωρις τα αυτοκολλητα...

Ομως γιατι θες τοσο πολυ ψυξξηη στον σκληρο; δεν ειναι και το πιο μειζονος σημασιας στοιχειο του πισι οσον αφορα την θερμοκρασια... αλλωστε και με την ψυκτρα κολημμενη πανω στον σκληρο για να γινει σωστη δουλεια θα πρεπει να εχεις και καμια φανα να παιρνει τη "ζεστη" της ψυκτρας...

Αλλα αμα επιμενεις τοσο: ξεκολλημα τα αυτοκολλητα που δεν εχεουν σχεση με την εγγυηση (αν ο σκληρος εχει) και καρφωμα της ψυκτρας επανω, και μια φανα να τη φυσαει καλοδεχουμενο ειναι....

Link to comment
Share on other sites

απλώς ρώτησα για να μου πει καποιος που έχει κανονικό σύστημα ψύξης σκληρού που κάνει επαφή το σύστημα ψύξης με τον σκληρό.για το αυτοκόλλητο έχω την εντύπωση ότι χάνεις την εγγύηση αν το βγάλεις. οι σκληροί δεν είναι απαραίτητο να έχουν έξτρα ψύξη αλλά δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται. το ότι στο κουτί βρίσκονται μπροστά από τη θέση του ανεμιστήρα εισαγωγής δεν είναι τυχαίο.

Για το αν είναι μείζωνος σημασίας τα πιο πολλά που συζητάμε σε τέτοια forum είναι σχετικό ,αν τα πεις στο μέσο χρήστη υπολογιστή που παίρνει το έτοιμο πακέτο και δεν ανοίγει το κουτί ποτε ούτε καν βρίσκει τους τελευταίους οδηγούς για τις συσκευές, μπορεί να σε πει και τρελαμένο :).

Link to comment
Share on other sites

εγω φιλε μου εχω μια ακασα απο κατω απο το σκληρο στο κατω μερος εκαι που ειναι τα τσιπακια!βεβαια αυτη εχει και 2 φανες!ειναι αυτη που δινει το ε-σοπ!και οντως στο κατω μερος του σκληρου ειναι που ανεβαζει πολυ θερμοκρασια αλλα και πανω!για τα αυτοκολλητα μονο κατι κουλα "μαγαζια"σαν το πλαισιο και τις γραμμες και την cosmodata θα σου πουν οτι χανεται η εγγυηση αμα τα βγαλεις!

Link to comment
Share on other sites

βασικά τα περισσότερα συστήματα ψήξης για σκληρούς (αν εξαιρέσεις ένα zalman νομίζω) δεν έρχονται σε επαφή με το σκληρό, απλά έχουν ανεμιστήρες που φυσάνε το σκληρό από μπροστά ή κάτω. Πάντως το σημείο στο οποίο αξίζει να επικρεντρώσεις την προσοχή σου είναι το κέντρο του μοτέρ, ενώ και η πλακέτα συνήθως ζεσταίνεται αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Προτείναω να μήν κολήσεις τίποτα και πουθενά! Απο πάνω υπάρχει μια τρύπα απ'όπου "αερίζεται" ο σκληρός! ΜΗΝ την καλύψεις σε καμία περίπτωση. Απο κάτω υπάρχουν τα ηλεκτρονικά. Αν κολήσεις κάτι εκεί ίσως προκληθεί κάποιο βραχυκύκλωμα! Όσο για την θέση των ανεμιστίρων στο μπροστά κάτω μέρος του κουτιού δεν νομίζω να το βάλλαν για τους σκληρούς. Απλά ως γνωστόν, ο ψυχρός αέρας έρχεται απο κάτω, θερμένεται και ανεβαίνει πανώ για να βγεί απο το πίσω/πάνω μέρος του κουτιού. Είναι η πιο φυσική ροή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Κατα την γνώμη μου η ψύχη χρειάζεται σε κλειστά κουτιά (αρα υψηλή θερμοκρασία μέσα στο κουτί), σε SCSI δίσκους άντε και σε κανένα Raptor! Αν πάντως θές όπωςδήποτε, πέρε έτοιμο fan που βιδώνει κάτω απο τον δίσκο!

...ούφ

Link to comment
Share on other sites

Αν πραγματικά πιστεύεις ότι πρέπει να ψύξεις το σκληρό σου καλύτερα να πάρεις τους ανεμιστήρες με τη βάση που είναι για αυτή τη δουλειά (αυτούς που λέει ο planetman).

Αν θέλεις απλά να modάρεις λίγο το κουτί σου, τότε βάλε πάνω την ψύκτρα. Και να μην έχεις κανένα όφελος εσύ τουλάχιστον προσπάθησες...

Link to comment
Share on other sites

1. Το απάνω μέρος του σκληρού είναι καπάκι και εφάπτεται περιμετρικά επομένως δε βοηθάει και πολύ αν κολλήσεις απλά μια ψήκτρα εκεί πάνω.

2. Όπως σου είπανε μην σκεπάσεις την τρυπούλα που αερίζεται ο δίσκος (πολλοί δίσκοι το γράφουν και απάνω “do not cover this hole”)

3. Μην βγάλεις τα αυτοκόλλητα, αν δεις συνήθως γράφουν απάνω “warranty void if any label or screw is removed or broken”..

Δεν είναι κακό που θέλεις να ψύξεις τον δίσκο. Συνήθως αρκεί ένα fan από μπροστά (στο κουτί δλδ) και το πολύ να του βάλεις μικρά ψυκτράκια στο chip και τη μνήμη του…

Link to comment
Share on other sites

Η ψύξη στους σκληρούς είναι ζωτικής σημασίας. Δε πρέπει να κοιτάμε μόνο τον επεξεργαστή και να αδιαφορούμε για τους σκληρούς που στο κάτω κάτω εκεί αποθηκεύονται τα πάντα και αλίμονο να πάθει κάτι.

Ψύκτρα πάνω στον σκληρό όπως το περιγράφεις Piratis δε νομίζω να κάνει δουλειά. Αν οι σκληροίσου ζεσταίνονται καλύτερο είναι να υπάρχει κάποιος ανεμιστήρας να τους δροσίζει. Αν δεν έχεις κάποιο κουτί καλό θα σου πρότεινα να πάρεις ένα μελετημένο κουτί το οποίο θα προβλέπει θέσεις για ανεμιστήρες σκληρών. Οι λύσεις τύπου ψύκτρας πχ Zalman κλπ όχι μόνο σου πιάνουν θέσεις αλλά είναι και μάλλον αμφβόλου αποτελέσματος και αδικαιολόγητου κόστους.

Link to comment
Share on other sites

Οι λύσεις τύπου ψύκτρας πχ Zalman κλπ όχι μόνο σου πιάνουν θέσεις αλλά είναι και μάλλον αμφβόλου αποτελέσματος και αδικαιολόγητου κόστους.

Γιατί? Δύο ανεμιστήρες είναι με βάση να βιδώνονται κάτω από το σκληρό και δημιουργούν ροή αέρα. Τι το κακό έχουν?

Προφανώς και η λύση του κουτιού που έχει θέση για ανεμιστήρα πίσω από τους σκληρούς είναι πολύ αλή αλλά μιλάμε για μεγάλο κόστος

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν για την τρύπα δεν ευρέθει. Δυστυχώς δεν μπορώ να την βρω :011: . που ακριβώς είναι δηλαδή; από την άλλη από ότι ξέρω οι σκληροί είναι αεροστεγώς κλεισμένοι εκτός απο την πλακέτα που είναι χύμα από κάτω, οπότε τι νόημα θα είχε μία τρύπα εξαερισμού.

Για τα τσιπάκια τα έχω ακουμπήσει αμέσως μετά που είχα κλείσει το pc και δεν ήταν ζεστά. πιστεύω το θέμα είναι το μοτερ και γενικότερα η θερμότητα από τα κινούμενα μέρη όπου ο μόνος τρόπος που βλέπω για να αποβληθεί είναι διαμέσου τις πάνω μεταλλικής επιφάνειας, η οποία μπορεί να πιάνει περιφερειακά αλλά θυμάμαι σε ένα παλιό σκληρό που είχα ανοίξει ότι είχε επαφή με το κυρίως μεταλλο του σκληρου , τη θήκη που περιέχει τα Platters kai τις κεφαλές. (με την ευκαιρία μέσα είχε τον πιο ισχυρό μαγνητη που έχω δει)

σαν ιδέα φαίνεται απλή λογική και οικονομική (μία μεγαλούτσικη απλή ψύκτρα επάνω + ανεμιστήρας εισαγωγής του κουτιού) σε σχέση με κάτι πανάκριβες λύσεις και θα το δοκίμαζα αλλά με ανησυχεί αυτό που είπατε ότι σχεδόν όλα τα συστήματα ψύξης δεν έρχονται σε επαφή με το σκληρό και η περιβόητη τρύπα...

το αυτοκόλλητο τελικά όντως γράφει warranty void αν βγει.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότινα να αγοράσεις βασούλες 3.5->5.25 και έναν 8άρη σχετικά ήσυχο και να βάλεις τον/τους σκληρό σου στις 5.25 κάπου μεταξύ DVD-CDRW-DVDRW κ.ο.κ. Θα γευτείς και την χαρά του mod...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον ας πω και εγω τα δικα μου....

1. ολα σωστα για τριπουλες και εγγυησεις....

2.με την ψυκτρα που λες δεν θα καταφερεισ τπτ...

3.η καλυτερη λυση ειναι τα ετοιμα δλδ βαση με φανακια...που σου ειπαν τα παιδια..η ακομα καλυτερα μια δικια σου πατεντα...

Εμενα το κουτι μου εχει ενα 12αρι μπροστα απο τις θεσεις των σκληρων οπου κανει πολυ καλη δουλεια...

Link to comment
Share on other sites

το κλουβι μου για τους 4 baracudas πλεον....

καταλαμβανει ομως 3 θεσεις 5,25''...

αλλα υπαρχει πλεον και σε ετοιμη λυση στο εμποριο απο την Coolermaster σαν αξεσουαρ του Stacker με περιπου 25€ και 8αρη fan εμπρος...

more info

post-110-1442173760,3695_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

ok ευχαριστώ για τη βοήθεια τουλάχιστον μετά από τη γενική απόριψη της ιδέας δε θα μπω στον κόπο.

πάντως αυτή η τρύπα πρέπει να είναι μαύρη τρύπα αφού σίγουρα υπάρχει αλλά δε μπορώ να τη δω :030: :033:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.