Jump to content



How to: Mod your PSU


spresv

Recommended Posts

Σημερα θα modαρουμε ενα τροφοδοτικο μεσω των sense wires του. Αυτο σημαινει οτι θα μπορειτε να ρυθμιζετε και τις 3 κυριες τασεις του τροφοδοτικου (12+, 3.3+, 5+) απο 3 διαφορετικα τριμμερακια. Θα ξεκινησω λιγο αναποδα απο τις παρατηρησεις&προφυλαξεις.

1) Το ρευμα που περναει μεσα απο το τροφοδοτικο σας ειναι θανατηφορο. Πριν αρχισετε να ειστε απολυτα σιγουροι οτι το τροφοδοτικο ειναι αποσυνδεδεμενο απο την πριζα, και οτι δεν διατρεχει ρευμα μεσα του. Επισης το ρευμα που αποθηκευουν οι πυκνωτες μπορει στην καλυτερη περιπτωση να σας δωσει ενα ισχυρο σοκ, η ακομα και να σας σκοτωσει, εαν ειστε απροσεκτοι. Αφηστε τους να αδειασουν πριν το ανοιξετε, και μην επιδιωξετε την επαφη μαζι τους.

2) Για να προχωρησετε στο modαρισμα του τροφοδοτικου θα πρεπει να σκισετε το αυτοκολητο της εγγυησης, που σημαινει αμεση αρση αυτης. Το κανετε με δικη σας ευθυνη.

3) Δεν ειμαι σε καμια περιπτωση υπευθυνος σε οτι συμβει σε εσας η στο hardware σας. Εσεις ειστε ο μονος υπευθυνος, καθως η μεθοδος αυτη ειναι χιλιοεφαρμοσμενη.

4) κατα τη γνωμη μου δεν θα πρεπει να το επιχειρησετε εαν δεν εχετε ενα εστω και απλο πολυμετρο.

Αντε παμε να ξεκινησουμε. Σε μια πρωτη ποζα το "θυμα" Antec TruePower 550.

to_8uma.jpg

Και μια φωτο απο τα υλικα που θα χρειαστουμε. 3 αντιστασεις 47Ω 1/2, και 3 τριμμερακια 10k 25 στροφων. Αποφυγετε τα απλα τριμμερ 1 στροφης γιατι δεν ειναι το ιδιο σταθερα με τα 25 στροφων που ειναι πιο ακριβη (αλλα και πιο ακριβα)

ulika.jpg

Να και μια απο το εσωτερικο του τροφοδοτικου:

psu_ka8aro.jpg

Τωρα θα πρεπει να εντοπισουμε τα sense wires των αντιστοιχων γραμμων. Θα τα βρειτε στις 3 απο τις 4 γωνιες του 20pin βυσματος του τροφοδοτικου. Ειναι το ψιλοτερο καλωδιο ιδιου χρωματος που καταληγει μαζι με την αντιστοιχη γραμμη σε 1 πινακι. Σημειωστε οτι το sense wire της 3.3 μπορει να ειναι και καφε.

3s.jpg5%2C12s.jpg

Επομενο βημα να εντοπισουμε τα συγκεκριμενα καλωδια στο πανω μερος της πλεξουδας κοντα στο τροφοδοτικο

senses.jpg

Κοβουμε και περναμε ενα κομματι θερμοσυστελλομενο. Εγω δεν ειχα το σωστο μεγεθος και χρησιμοποιησα μεγαλο, που οπως θα δειτε αργοτερα δεν εχει τα επιθυμητα αποτελεσματα. Φροντιστε να παρετε το σωστο μεγεθος.

shrink_1.jpg

Στα 2 κομματια που κοψαμε κολλαμε την αντισταση. (δεν εχει σημασια απο ποια μερια θα την κολλησουμε) Τωρα θα κολλησετε ενα κομματι καλωδιο απο τη μερια της αντιστασης που ειναι πιο κοντα στο τροφοδοτικο.. Το αποτελεσμα θα ειναι καπως ετσι:

shrink_2.jpg

Μετα ζεστανετε το θερμοσυστελλομενο ωστε να μονωσει τα γυμνα μερη. Βλεπετε οτι το συστελλομενο απο ενα σημειο και μετα δεν "μαζευει" αλλο. Γι' αυτο ειπα πριν να φροντισετε να παρετε το σωστο μεγεθος.

shrink_c.jpg

Ακολουθηστε την ιδια διαδικασια και για τα 2 αλλα καλωδια, και στο τελος θα φαινεται καπως ετσι:

shrink_c_a.jpg

Περαστε τα καλωδια που κολλησατε πριν μεσα στο τροφοδοτικο και συμαζεψτε λιγο τα καλωδια απ'εξω. Αφου τα περασετε μεσα, κολληστε το καθενα στο μεσαιο ποδαρακι των τριμμερ.

trimmer_h.jpg

Αν παρατηρησετε προσεχτικα το τριμμερ εχει 3 ποδαρακια. εμεις θελουμε να χρησιμοποιησουμε 2 μονο. Το μεσαιο ειναι το στανταρ. Εαν συνδεσετε το 2ο καλωδιο στο αριστερο ποδι σημαινει οτι γυριζοντας δεξιοστροφα την βιδα θα μικραινει η αντισταση και συνεπως θα αυξανεται η ταση. Αν το συνδεσετε στο δεξιο ποδαρακι θα συμβαινει το αντιστροφο, δηλαδη γυριζοντας την βιδα δεξιοστροφα θα μεγαλωνει η αντισταση και θα μικραινει η ταση. Εμεις θελουμε τον πρωτο τροπο γι αυτο κοβουμε τελειως το δεξι ποδαρακι για να μην εμποδιζει. Στο αριστερο που εμεινε συνδεοουμε το καλωδιο της γειωσης.

trimmer_c.jpg

Το μαυρο καλωδιο απο την αλλη του μερια θα κολληθει σε ενα γειωμενο σημειο στο τροφοδοτικο. Εγω επελεξα να τα κολλησω ετσι οπως φαινονται στη φωτογραφια.

gnd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ειμαστε σχεδον ετοιμοι. Πριν κλεισετε το τροφοδοτικο, δοκιμαστε το ωστε αν εχει γινει καποιο λαθος να μην χρειαστει να το ξανανοιξετε. με πολυ μεγαλη προσοχη βαλτε το στην πριζα και σε καμια περιπτωση μην ακουμπησετε οτιδηποτε απο το εσωτερικο του. Πριν το βαλετε σε λειτουργια προσθεστε του ενα φορτιο, εστω και ενα ανεμιστηρακι. Για να ανοιξει το τροφοδοτικο χωρις να ειναι συνδεδεμενο στον υπολογιστη, συνδεστε το 14ο πινακι απο το 20πινο βυσμα με μια οποιαδηποτε γειωση. Ετσι οταν πατησετε το διακοπτη του τροφοδοτικου αυτο θα αρχισει να δουλευει.

Αρχιστε σιγα σιγα να γυρνατε δεξιοστροφα τη βιδα, φυσικα εχοντας το πολυμετρο συνδεδεμενο στην αντιστοιχη ταση ωστε να βλεπετε τι κανετε. Το πιο πιθανο ειναι αρχικα στις πρωτες στροφες η μεταβολη να ειναι πολυ μικρη, η ακομα και η τιμη που βλεπετε στο τροφοδοικο να μην μεταβαλλεται καθολου. Συνεχιστε να γυρνατε αργα την βιδα, και σε καποιο σημειο θα αρχισει να μεταβαλεται η ταση (στην αρχη οχι πολυ). Μην παρασυρθειτε ομως και γυρισετε πιο γρηγορα την βιδα, γιατι απο καποιο σημειο και μετα ακομα και μιση στροφη μπορει να δωσει στιγμιαια μισο volt. Να μεχρι που ειχα το κουραγιο να δοκιμασω τις τασεις του (μετα το ψιλοφοβομουνα)

*Σημειωστε οτι εαν ανεβασετε πολυ γρηγορα ταση, η αν δωσετε πολυ μεγαλη ταση, θα μπει η προστασια του τροφοδοτικου και αυτο θα κλεισει αυτοματα. Βγαλτε το απο την πριζα, αφηστε το λιγο και μετα επανασυνδεστε.

12v

12ara.jpg

5v

5ara.jpg

3.3v

3ara.jpg

Δυστυχως η ψηφιακη εφυγε μαζι με τον αδερφο μου για πατρα, οποτε τερμα οι φωτογραφιες. Μονωστε με ζεστη σιλικονη τα ποδαρακια και τα γυμνα σημεια σταο τριμμερακια, και κολληστε τα σε ενα ευκολα προσβασιμο σημειο στο τροφοδοτικο (εχει πολλες εγκοπες εξαερισμου, οποτε δεν θα ειναι δυσκολο)

Το Antec μετατραπηκε με επιτυχια σε TruePower(stream) :003:. Δουλεψτε με προσοχη και μην κανετε βιαστικες κινησεις. Καλη επιτυχια και καλα overvoltages.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω ολους για τα καλα σας λογια!

ξεχασα να αναφερω το κοστος των εξαρτηματων. Οι αντιστασεις εχουν απο 2 λεπτα η καθεμια, και τα τριμμερακια 1-1.5 ευρω εκαστο (εξαρταται απο το μαγαζι)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.