Jump to content



T.E.C. Guide!


Elu Thingol1442169091

Recommended Posts

Reference: xtremesystems

Aυτος ο οδηγος γραφτηκε ετσι ωστε οσοι εχουν υδροψυξη η αεροψυξη στον επεξεργαστη τους και θελουν να την αναβαθμισουν χωρις να πανε σε κατι το πιο extreme, πχ phase-change, chiller, να εχουν μια βαση για το πως στηνεται ενα συστημα ψυξης με πελτιερ.

Καταρχην θα παραθεσω ενα τυπολογιο με επεξηγησεις για τον καθε ορο (πρεπει να το διαβασετε και να ανατρεχεται σε αυτο καθολη τη διαρκεια του οδηγου) ετσι ωστε να υπαρχουν συγκεντρωμενα και με εκτενεις περιγραφες. Συντομη αναλυση θα γινετε στους τυπους παρακατω στον οδηγο. Δεν θα χρησιμοποιηθουν ολοι οι τυποι που παραθετονται εδω.

Δt: Η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές του TEC

ΔΘmax:Η μέγιστη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές του TEC όταν αυτό λειτουργεί χωρίς θερμικό φορτίο και κυμαίνεται απο 67º C ~ 70º C

Η Dt (max):δεν είναι σταθερή και μεγιστοποιείται όταν η θερμή πλευρά του TEC βρίσκεται περίπου στους 50º C . Προφανώς είναι και η πιό αποδοτική θερμοκρασία λειτουργίας

Tcold: Η θερμοκρασία στην ψυχρή πλευρά του TEC

Thot: Η θερμοκρασία στην θερμή πλευρά του TEC

Vmax: Δεν είναι η μέγιστη τάση τροφοδοσίας , αλλά η τάση που επιτυγχάνεται η μέγιστη Δt

Σε τάση λειτουργίας μικρότερη από Vmax δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη Δt , ενώ σε τάσεις μεγαλύτερες η κατανάλωση ισχύος ανεβάζει την θερμοκρασία του TEC μειώνοντας την Δt

Imax: Δεν είναι το μέγιστο ρεύμα του TEC , αλλά το ρεύμα που επιτυγχάνεται η μέγιστη Δt

Σε ρεύμα λειτουργίας μικρότερο από Imax δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη Δt , ενώ σε ρεύμα μεγαλύτερο από Imax η κατανάλωση ισχύος ανεβάζει την θερμοκρασία του TEC μειώνοντας την Δt

Qmax: Η μέγιστη θερμική ισχύς που μπορεί να μεταφερθεί σε Watt

Δεν πρέπει να συγχέεται με την ηλεκτρική ισχύ η οποία τροφοδοτεί το στοιχείο η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη

Αν το θερμικό φορτίο του TEC γίνει ίσο με το Qmax το Δt μηδενίζεται , δηλαδή και οι δύο πλευρές του TEC έχουν την ίδια θερμοκρασία

Αν ξεπεραστεί το Qmax το TEC θα εξακολουθήσει να αντλεί θερμότητα αλλά το εξάρτημα θα καταλήξει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτήν του θερμοαπαγωγού

-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WATT-

Watt (στον ηλεκτρισμο)= Ρευμα*Ενεργεια(Amperes*Volts=Watts)

Watt (στην θερμοτητα)= Ενεργεια*Χρονος(Joule per second)

Για καλυτερη κατανοηση 4 περιπου Joule ειναι μια θερμιδα (1 cal). 1 θερμιδα οριζεται ως η ενεργεια που χρειαζεται για να ανεβασουμε την θερμοκρασια, ενος κυβικου εκατοστου (1 cc), κατα εναν βαθμο.

Μια πηγη θερμοτητας των 60 watt, εκπεμπει 60 joule το δευτερολεπτο. Πχ ενας επεξεργαστης τοσων watt χρειαζεται περιπου δυο ωρες για να βρασει 1 λιτρο νερου. Ενω ενας των 70 μονο 36 λεπτα.

Παμε στην ουσια τωρα...

Αρχη λειτουργιας των TEC (thermoelectric coolers) η αλλιως πελτιερ.

Οταν μια θερμοηλεκρικη συσκευη συνδεεται με συνεχες ρευμα(DC) χαμηλης τασεως, τοτε θερμοτητα ειναι δυνατον να μεταφερθει απο τη μια πλευρα του TEC στην αλλη. Aποτελεσμα η μια πλευρα να θερμαινεται (hot side) και η αλλη να ψυχεται(cold side). Οι διαφορες θερμοκρασιες μπορει να φτασουν, σε πραγματικες/πρακτικες συνθηκες μεχρι και τους 50C διαφορα! Τα πελτιερ, ουσιαστικα, βοηθουν στην βελτιστοποιηση της ψυκτικης ικανοτητας διαμιουργοντας θερμοκρασιες ανεκτες (στην ζεστη πλευρα) ετσι ωστε να απαγεται απο ενα καλο συστημα υδροψυξης, αν θελουμε τα μεγιστα η (σε μικρες εφαρμογες) αεροψυξη. Αν καποιος θελει απλα μια πτωση θερμοκρασιας αρκει να παρει καποιο πελτιερ και να το ψυξει με την ψυκτρα του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτο δεν ειναι τοσο απλο οπως θα δουμε παρακατω...Ολες οι υδροψυξεις, μπορουν να ψυξουν κατι, το ΠΟΛΥ μεχρι τη θερμοκρασια περιβαλλοντος. Απαραιτητο φυσικα ενα πολυ καλο ψυγειο και το καταλληλο airflow…με τα πελτιερ επεκτεινεται η ψυκτικη ικανοτητα. Ετσι απλα.

Τα TEC(η αλλιως πελτιερ το ιδιο ειναι) διεπονται απο δυο βασικους παραγοντες που επηρεαζουν την τελικη τους αποδοση. 1. Η μεγιστη Διαφορα Θερμοκρασιας, και τα μεγιστα απαγομενα βαττ θερμοτητας.

Μεγιστη Διαφορα θερμοκρασιας (θα τη συμβολιζουμε ως ΔΘmax )

Τα πελτιερ λειτουργουν δημιουργοντας, οπως ειπαμε παραπανω, διαφορα θερμοκρασιας. Προσοχη! Η ΔΘmax ειναι η θεωρητικη και μονο διαφορα θερμοκρασιας που μπορει να επιτευχθει κατα απο τελειες συνθηκες, κοινως χωρις φορτιο (στην περιπτωση μας ο επεξεργστης μας η η καρτα γραφικων). Η πραγματικη εξαρταται απο....

....Μεγιστα απαγομενα watt

Μας δειχνουν ποσο κοντα στην ΔΘmax μπορει να φτασει το TEC με ενα φορτιο.

Επεξηγηση...

· Πολλα TEC των 40watt επιτυγχανουν ΔΘmax =69C

· Πολλα TEC των 226wattεπιτυγχανουν ΔΘmax =69C

· Απο το παραπανω βγαινει το συμπερασμα οτι, λαμβανοντας υποψιν και τα watt που καταναλωνει ενα πελτιερ, το 40αρι ειναι πιο αποδοτικο απο το 226αρι. Μην χαιρεστε! Αυτο δεν ισχυει στην πρακτικη. Η ΔΘmax επιτυχνανεται ΜΟΝΟ αν το φορτιο(se watt) στην κρυα πλευρα ειναι 0. Αυτο ΠΟΤΕ δεν συμβαινει.

· Οσο υψηλοτερα τα watt τοσο υψηλοτερο το πσοστο της ΔΘmax που μπορει να επιτυχει. Η πραγματικη διαφορα θερμοκρασιας θα συμβολιζεται ως ΔΤ. Και τωρα...μαθηματικα! (ας προσεχατε στην αλγεβρα, λολ)

Ο τυπος για να βρειτε την ΔΤ

ΔΤ=[1-(φορτιο/μεγιστη ικανοτητα ψυξης)x ΔΘmax

· ΔΤ= Η πραγματικη μεγιστη διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ κρυας και ζεστης πλακας υπο πραγματικες συνθηκες.

· Φορτιο= Η θερμοτητα που παραγει ο επεξεργαστης μετρουμενο σε watt(κοινως τα watt του επεξεργαστη)

· Μεγιστη ικανοτητα ψυξης= Τα watt του πελτιερ

· Δθmax= Η μεγιστη διαφορα θερμοκρασιας σε βαθμους C (η θεωρητικη ΔΤ)

Ακολουθουν επεξηγοπαραδειγματα (λολ) J

Εδω ειναι μερικα παραδειγματα με TECs να κρυωνουν εναν νορμαλ CPU των 90 watt. Εξασκηθειτε πανω στον τυπο καποιες φορες πχ με τα παρακατω και μετα εφαρμοστε τον στη δικη σας περιπτωση.

1) Ενα πελτιερ των 70watt κρυωνει εναν επεξεργαστη των 90watt. ΔΤ=-14C. Αυτο ειναι μια αυξηση θερμοκρασιας στην κρυα πλευρα οποτε ο επεξεργαστης θα ηταν πιο ζεστος αποτι πριν. Ειναι ενας απο τους καλυτερους τροπους να ψησετε τον επεξεργαστη.

2) Ενα TEC των 90watt κρυωνει εναν επεξεργαστη των 90watt. ΔΤ=0C Συγχαρητηρια!!! Δεν καταφερατε απολυτως τιποτα!

3) Ενα ΤEC των 175watt να κρυωνει επεξεργαστη των 90watt. ΔΤ=25C. Αυτο σημαινει μειωση θερμοκρασιας στην κρυα πλευρα, κανοντας την 25 βαθμους πιο κρυα απο την ζεστη. Χμ, καλουτσικα...

4) Ενα TEC των 226watt ψυχει εναν επεξεργαστη των 90 watt. ΔΤ=30C. Παλι μειωση θερμοκρασιας και η κρυα πλακα 30 βαθμους πιο κρυα απο την ζεστη. Ακομα πιο καλα!

5) Φυσικα υπαρχουν και πολυ μεγαλυτερα TEC αλλα αυτα ειναι τα πιο κοινα. Ενδεικτικα εμπορικα διαθεσιμο εγω εχω δει μεχρι και 480 watt. Σε καποιο φορουμ ειχα διαβασει και για ενα concept αλλα δεν ξερω αν υλοποιηθηκε. Ξεχασα και ποσα watt ηταν, αλλα...μου φαινεται 800κατι watt.

Συμπερασματα:

Οσο πιο πολλα τa watt τοσο πλησιαζουμε την Δθmax αλλα και τοσο πιο πολυ ενεργεια χρειαζομαστε. Ας παρουμε σαν παραδειγμα το παραπανω. Το πελτιερ των 226 watt χρειαστηκε 27% περισσοτερη ενεργεια για να επιτυχει ΔΤ 5 βαθμους μεγαλυτερη απο αυτο των 176watt, δηλαδη 10%.

Κινδυνοι προς αποφυγη:

Ο μεγαλυτερος κινδυνος ειναι η τοποθετηση μικρου σε watt peltier. Παρα πολλοι εχουν καψει τους επεξεργαστες τους ετσι. Αυτο αποφευγεται ευκολα. Απλα μην επιχειρησετε να ψυξετε τον επεξεργαστη σας με ενα TEC λιγοτερων watt απο αυτα που εκπεμπει ο επεξεργαστης!!! ROFL Για την ακριβεια κυριως για οσους θελουν να κανουν overclocking και θελουν τα μεγιστα απο το συστημα ψυξης τους, προτεινετε πελτιερ υπερδιπλασιο απο τα watt του επεξεργαστη.

Πχ ο επεξεργαστης μου εμενα στα 4,25ghz καταναλωνει 153watt, οποτε χρειαζομαι ενα peltier τουλαχιστον 300watt, ειδικα αν θελω να παω παραπανω σε mhz. Παρακατω υπαρχει και λινκ με εναν υπολογιστη για να μετρησετε τα watt του επεξεργαστη σας σε overclοcked η οχι συνθηκες.

Η δευτερη καλυτερη μεθοδος για να ψησετε τον επεξεργαστη σας ειναι να μην εχετε καποια ικανη ψυξη για να ψυξει τη θερμη πλευρα του πελτιερ. Η ζεστη πλευρα θα υπερθερμανθει τοσο ωστε θα αρχισει να ζεσταινει ακομα και την κρυα, στην οποια προσθετεται και η θερμοτητα απο τον επεξεργαστη η οποια προσθετεται στη ζεστη και....το ψησιμο ξεκιναει!! Δεν λεει.

Βρισκοντας την θερμοκρασια της κρυας πλευρας.(προς αποφυγη παρεξηγησεων: αυτη που ακουμπαει στον επεξεργαστη)

Για να την βρειτε, καταρχην πρεπει να βρειτε την ΔΤ. Η ΔΤ δεν ειναι η θερμοκρασια της κρυας πλακας. Θα ηταν μονο αν η θερμοκρασια της ζεστης βρισκοταν στους 0C. Μπερδευτηκατε? J Λοιπον...

...Η ΔΤ, οπως προαναφερθηκε ειναι η διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ κρυας/ζεστης πλακας. Εστω οτι εχουμε ΔΤ=50C. Οποτε αν η ζεστη πλακα βρισκεται στους 50 βαθμους(ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ πολυ) τοτε η θερμοκρασια στην κρυα θα ειναι στους 0. Αν ειναι στους 25 τοτε στην κρυα θαναι –25(συνηθισμενο σε TEC ανω των 300watt). Παραπανω απο 50 βαθμους αρχιζει να παιζει το φαινομενο προσθηκης θερμοτητας που προαναφερθηκε.(μην το παρετε τοις μετρητης, μπορει να γινει και πιο πριν)

Το βασικοτερο...πως να κοντρολαρετε την ζεστη πλευρα. Εκει παιζεται ολο το παιχνιδι και φυσικα ειναι και το πιο δυσκολο. Το να διαλεξετε ενα tec των 500watt και πατε να το ψηξετε με μια ΟΠΟΙΑΔΗΠΩΤΕ αεροψυξη, στην κυριολεξια και χωρις καμια υπερβολη θα λιωσει τα παντα εκει μεσα!

Ας πουμε οτι ο γιαννακης θελει να ψυξει εναν Prescott που εκπεμπει περιπου 100watt. Ο γιαννακης εχει μια μαγικη ψυκτρα που ψυχει τον επεξεργαστη στους 25 βαθμους(θερμοκρασια δωματιου). Οποτε σκεφτεται :” Αν σταμπαρω την ψυκτρα στην ζεστη πλευρα του tec μου των 226 watt και μπορεσω να κρατησω θερμοκρασια δωματιου στους 25 τοτε η κρυα θαναι στους –25!!(λεγε με ΔΤ=50C)...μαλλον θα παθει την πλακα του γιατι...

...τωρα πια δεν εχει να ψυξει τον επεξεργαστη. Εχει να ψυξει τον επεξεργαστη μαζι με το πελτιερ που ολο μαζι μας κανει 226+100=326 watt!

Ο τυπος ειναι απλος: ΤHL= Heat load + Max cooling power(φορτιο σε watt+ watt του tec).

Δηλαδη ακομα και με πελτιερ κανετε αυτο που κανατε πριν. Μονο που τωρα εχετε να τα βαλετε με πολυ περισσοτερα watt και subzero καταστασεις...

Link to comment
Share on other sites

Το μεγαλύτερο σας “ στοίχημα” είναι να βρείτε άλλους σε forum με παρόμοια set up (που να έχουν βάλει ήδη tec ) σκεφτείτε και βρείτε πως αυτοί έχουν στήσει τα ανάλογα συστήματα και προσαρμόστε τα στις δικές σας ανάγκες! Αν δεν γνωρίζετε πολλά για να προχωρήσετε ή έχετε κάποιες αμφιβολίες τότε σκεφτείτε ``μεγάλα``!! μεγάλο radiator , μεγάλο flow rate(ρυθμός διέλευσης ) κλπ!

Air cooled tec?θα λέγατε δύσκολα εφικτό? θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε α clk 112 ή Hyper 6 και 2 χ9cm fans,πολύ καλό αερισμό κουτιού!

-ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ-

Όταν χρησιμοποιείς ένα tec για να ρίξεις τις θερμοκρασίες και συνήθως κάτω από τις θερμοκρασίες χώρου τότε η υγροποίηση είναι αναποφευχθη! Υγροποίηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η υγρασία μετατρέπεται σε σταγόνες νερού πάνω στο hardware μας(στην δική μας περίπτωση , πράγμα το οποίο στοιχίζει όταν βραχυκυκλώσουν τα ``πράγματα``! η καλή μόνωση είναι υποχρεωτική!)

Η μόνωση που θα χρειασθείτε εξαρτάτε αποκλείσθηκα από 2 πράγματα! Πρώτον από το πόσο χαμηλά θα ρίξετε την θερμοκρασία του επεξεργαστή και από τα επίπεδα θερμοκρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε και τα επίπεδα υγρασίας!!

-ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ-

Ένα 226-watt tec μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι 25amps για να δουλέψει! Όποτε θα χρειασθείτε ένα επιπλέον τροφοδοτικό για το tec.θυμηθείτε τίποτα δεν είναι 100% σίγουρο δαύτο τον κόσμο όποτε ένα tec με την 226watt δυνατότητα απαγωγής θερμότητας μπορεί να χρειαστεί και 350watt σε ενέργεια!!

Αν αλλάξετε την φορά του ρεύματος (αντί το κόκκινο καλώδιο στο κίτρινο του psu και το μαύρο στο μαύρο τα βάλετε ανάποδα !) τότε το tec θα δουλέψει ανάποδα και ψήσετε τον επεξεργαστή άρα να είστε προσεκτικοί!!

Κοινά tec 40-80-176-226 watt όλα με μέγιστη διάφορα θερμοκρασίας τους 69C(συμβολικό εε!!ΛΟΛ)

Αν και δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την έκκληση θερμότητας μιας vpu(gpu) πιστεύουμε ότι ένα 80watt πελτιερ μπορεί να κάνει την δουλεία που θέλουμε!!

Επίσης να σημειώσουμε ότι επειδή η κρύα πλευρά έχει κάτω από 0 C αν βάλετε κάποιο θερμόμετρο με sensor εκεί δεν θα έχετε αντικειμενικά αποτελέσματα!

Πολλά peltier δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα σε θερμοκρασίες κάτω των –40. οπότε γενικά βάζοντας ένα απλό tec σε phase-change δεν κερδίζετε κάτι από τη δύναμη του!!

Γενικοτερα για την τροφοδοτηση:

Η τροφοδοτηση παιζει και αυτη σημαντικο ρολο στην αποδωση. Κυριαρχο θα λεγαμε...παρακατω καποιες συμβουλες...

Εχει ακολουθηθει καποιες φορες αυτη η μεθοδος αλλα εμεις δεν την προτεινουμε. Το να συνδεσετε το πελτιερ στο psu του συστηματος μπορει να προκαλεσει ασταθειες αφηστε που δεν θα παρετε ποτε τα πεγιστα. Πιο αναλυτικα; Ενα πελτιερ των πχ 400watt εχει στοιχεια 26Α@15,4volts. Αυτο σημαινει οτι χρειαζομαστε ενα τροφοδσοτικο που να μπορει να το τροφοδοτησει με 15,4volt ΣΥΝΕΧΕΙΑ και ταυτοχρονα να δινει 26Α τουλαχιστον στην ταση αυτη. Αυτο σημαινει οτι για ασφαλεια χρειαζομαστε psu με στοιχεια 17V και 30Α για να υπαρχει και μια ασφαλεια.

Αυτο που μπορειτε να κανετε αν εχετε προβλημα χωρου(θα καταλαβετε παρακατω γιατι το λεμε χεχε!) ειναι να παρετε ενα νορμαλ τροφοδοτικο μονο για το πελτιερ (πχ fortron, enermax, ocz κλπ). Αυτο ομως ειναι μια...”μετριοπαθεις” λυση καθοτι ολα τα τροφοδοτικα εχουν θετικες γραμμες +3.3,+5,+12. Αυτο σημαινει οτι και θα ξεζουμιζεται συνεχεια το τροφοδοδοτικο μας(ασφαλεια 0) αλλα και δεν θα παρουμε τα μεγιστα απο το pelt καθοτι στα 12volts βγαζει...12x20,2=242watt...σχεδον τα μισα δηλαδη. Οποτε εδω μπαινουν στο παιχνιδι οι masters του χωρου, τα dedicated τσοφοδοτικα. Aυτα τα τροφοδοτικα διαθετουν μια μονο γραμμη μεν, η οποια ομως ειναι ρυθμιζομενη και μπορει να δωσει 5-15volt και απο amperes...αφηστε το! Ξεκινανε απο τα νορμαλ των 25 Α, πανε 40,60,120 και φτανουν μεχρι 240 Αmpere!!!!! Περνεις ενα για ολο το σπιτι και το σπιτι του γειτονα! Να δω τι θα γινει αν σκασει κανα τετοιο!...λολ! Φυσικα εμας ενα τροφοδοτικο των 25 Α μας φτανει, η αν εχετε προοπτικη και για δευτερο)πχ. Vga με ενα των 40 Α ειστε καλυμμενοι απολυτα, γιατι ακομη και αυτα δεν μπορουν (η πλειοψηφια) δεν μπορει να δωσουν τα 15,4 volts. Με 14,5 volts και κατω δουλευονται αυτα τα τροφοδοτικα, και για ακομα καλυτερα 14. Μην εχουμε τρεχαματα...αυτο μας κανει 355watt(14,5) η 330watt(14).

Αυτα τα τροφοδοτικα αξιζουν απο πλευρας χρηματων γιατι πχ ενα των 25 Α κανει οσο ενα κανονικο καλο τροφοδοτικο, 100 ευρω.

Καλο διαβασμα Elu Thingol, benhour.

YΓ Σε αυτον τον οδηγο θα προστεθουν λινκς με διαφορα site για το πελτιερ. Αν θελετε να προσθεσετε κατι...καντε το!

Link to comment
Share on other sites

για γενικες πληροφοριες πανω στα tec(peltier) δειτε και εδω!

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=6635

ενας απλος αλλα αποτελεσματικος τροπος αποτροπης του φαινομενου της υγροποιησης ειναι η τοποθετηση σφουγαριου(με οσο μικροτερους πορους) γυρο απο το socket!οπως φαινεται και στις παρακατω φοτο!(υψος +1cm απο τον επεξεργαστη!(για καλυπτει το tec!)

post-842-1442174053,8968_thumb.jpg

post-842-1442174053,9777_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ενα γυρω στα 250W αν θυμαμαι καλα πρεπει να κανει περιπου 30Ε

αλλα θεσ και πολυ καλη υδροψυξη...Σκεψου γυρω στα 2 transit radiator...

τωρα για VGA αμα σκεφτεσαι να βαλεισ πελτιερ δεν θα στο συμβουλευα

γιατι θα επιβαρυνεισ πολυ το συστημα τησ υδροψυξησ και θα χρειαστεισ

αρκετα καλο και δυνατο τροφοδοτικο.

Link to comment
Share on other sites

Αν ειναι να παρω 10 τροφοδοτικα 5 ψυγεια 15 ανεμιστηρες να διαβαζω 50 σελιδες με οδηγους και να τρεμω μην μου ξεφυγει κανενα vatt η καμια σταγονα και στειλω το PC μου στα θυμαρακια καλυτερα να το εχω να σιγοψηνετε στους 70C :072: παρα τοση ταλαιπωρια και ανασφαλεια.

Απορω με το κουραγιο και την υπομονη των παιδιων που ασχολουνται με αυτα τα πραγματα μπραβο παντως :023: :023: :023: .

Εγω σε νερακι το πολυ να παω και αυτο αμα.

Link to comment
Share on other sites

Αναλογα το που θα το παρεις. Πχ εγω ferrotec απο ebay βρηκα και με 20 ευρω ενω στη checkmate εχει ενα Qmax=130 (260 πραγματικα) εκανε 60 μου φαινεται.

Εγω ενδεικτικα το δικο μου που ειναι 400+watt το πηρα πολυ φθηνα! γυρω στα 40. αλλα θελει και **** τις υδροψυξεις...τωρα περιμενω αλλο ενα ψυγειο τρανσιτ για να καταλαβεις

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχεις δικιο. Καταρχην δεν χρειαζεσαι 50 τροφοδοτικα ουτε 15 ανεμιστηρες. Ενα dedicated psu που αν το ψαξεις υπαρχει και με 70 ευρω και εχεις ακριβως τους ιδιους κινδυνους με την υδροψυξη. Καμια απολυτως διαφορα.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα δεν ξερω ακριβως τι παιζει με αυτα τα tec αλλα πολυ ταλαιπωρια το βλεπω.

Και δεν νομιζω να στηριχθεις σε τροφοδοτικο 70Ε να σου κρατησει 400W tec και σιγουρα δεν ειναι ιδιο με την υδροψυξη αλλιως ολοι θα ειχαν tec.

Και δεν εχουν τους ιδιους κινδυνους, η υδροψυξη δεν θελει extreme μονωση μονο προσοχη θελει.

Δεν νομιζω να μπαινει συγκριση, αλλα εν παση περιπτωση καλη τυχη και με προσοχη αν ασχοληθεις με τετοιες extreme μοντες(αν δεν εχεις ηδη)

:023: :023: :023:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω. Αλλα το τροφοδοτικο που λεω, αν στο δειξω θα αλλαξεις αμεσως γνωμη, για το αν "μπορω να στηριχθω"...:):):):):) Αν διαβαζες τον οδηγο(που μαλλον δεν το εκανες) θα εβλεπες οτι μιλουσαμε για dedicated τροφοδοτικα...διαβασε και θα καταλαβεις...αν θες!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Ευχαριστω. Αλλα το τροφοδοτικο που λεω, αν στο δειξω θα αλλαξεις αμεσως γνωμη, για το αν "μπορω να στηριχθω"...:):):):):) Αν διαβαζες τον οδηγο(που μαλλον δεν το εκανες) θα εβλεπες οτι μιλουσαμε για dedicated τροφοδοτικα...διαβασε και θα καταλαβεις...αν θες!

Μήπως μπορείς να μου πείς που μπορώ να βρώ dedicated τροφοδοτικό?

(σκοπεύω να βάλω peltier)

Link to comment
Share on other sites

Ενα μεγαλο μπραβο κι απο εμενα για την υπομονη,το "ψαξιμο" και πανω απ'ολα για την ορεξη σας.Για το θεμα της υγροποιησης τωρα...το μονο προβλημα που κανει δυσκολη την μονωση της μητρικης ειναι ο περιορισμενος χωρος που υπαρχει γυρω απο το socket (γνωμη μου),με λιγη προσοχη ομως περισσοτερο στα σημεια που ειναι πιο ευαισθητα δεν θα υπαρξει κανενα προβλημα.Τωρα για το αν αξιζει να ασχοληθει κανεις με το extreme cooling αυτο πιστευω πως βρισκεται στην κριση του καθενος....Αυτα απο εμενα καλη τυχη και καλη συνεχεια.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλός ο οδηγός σας παλικάρια αλλά έχει μια μεγάλη παράλειψη.

Όταν μεταφράζουμε ένα ήδη υπάρχον οδηγό...το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ειναι να αναφέρουμε τον αρχικό συγγραφέα. U know....αυτόν που έκατσε και μάζεψε τα στοιχεία και έκανε όλη τη δουλειά.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=38367

Εδώ είναι ο αρχικός οδηγός από τον eweast

Παρόλαυτα η μετάφραση σας είναι πολυ χρήσιμη και διαφωτιστική.

Link to comment
Share on other sites

καλα εκανες ενα ποστ για να μας πεις αυτο?καταρχην εχει αναφερθει ρητα και κατηγορηματικα απο που προερχονται καποιες πληροφοριες!(εχει λεχθει οτι προερχεται απο εκει αρα μπορουν να δουν οποτε θελουν)!δεν ειναι μεταφραση γιατι αν δεις εχει επιπλεον πραγματα ή εχουν αφερεθει πραγματα τα οποια δεν θεωρηθηκαν "καταληλα"!αλλα πιστευω οτι ουτε καν μπηκες στον κοπο να διαβασεις τι λεει!

Link to comment
Share on other sites

Ισως να κανω λαθος, και αν κανω συγχωρεστε με :) αλλα στα πρωτα 2 ποστ δε βλεπω αναφορα στο αρθρο του xtremesystems ουτε καν σαν πηγη αναφορας.

Θα παρακαλουσα λοιπον τον συγγραφεα των 2 πρωτων ποστ οπως κανει την καταλληλη τροποποιηση ωστε να φαινεται ειτε ως αρχικη πηγη ειτε ως reference.

Αν για καποιο λογο αδυνατει να το κανει, ας επικοινωνησει μαζι μου, μπορω ευχαριστως να κανω εγω την απαραιτητη τροποποιηση.

Edit: Εγιναν οι απαραιτητες αλλαγες/προσθηκες και το thread εγινε sticky

Link to comment
Share on other sites

Παιδια συγγνωμη που δεν μπορεσα να κανω την τροποποιηση, αλλα δεν ειχα(και ουτε εχω ακομη) σκληρο,αρα και υπλογιστη, ο παλιος ταφτησε). Πραγματι ξεχαστηκε να αναφερθει. Βεβαια η αρχικη πηγη της extremesystems περιειχε πολλα πραγματα που τα θεωρησαμε...οχι σημαντικα, αλλα και επισης προστεθηκαν παρα πολλα ακομη. Ειχε αναφερθει οτι θα γινοταν σε μια συζητηση πριν την δημιουργια αυτου του thread. Τεσπα. Ευχαριστουμε παρα πολυ για το sticky!!:):):)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.