Jump to content



GUIDE: Media Quality Scans with KProbe and Nero CD Speed


Recommended Posts

Info: Hemispasm

Σημείωση: Ο οδηγός αυτός περιέχει κάποια στοιχεία από το άρθρο "C1/C2 Errors, PI/PO Errors & Media Quality Scans". Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με αυτόν τον τομέα του error detection / correction παρακαλώ όπως διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο. Ο οδηγός που ακολουθεί είναι μια απλή παράθεση/περιγραφή της διαδικασίας σάρωσης των οπτικών μέσων για λάθη.

MEDIA ERRORS – ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Θα πρέπει καταρχάς να αποσαφηνίσουμε τι είναι αυτά τα λεγόμενα λάθη εγγραφής. Τα παρακάτω ισχύουν για τα λάθη που παρατηρούνται τόσο σε CD media όσο και σε DVD media.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εγγραφή των οπτικών μέσων μπορεί να είναι ανωμαλίες στο υπόστρωμα του μέσου (substrate), ασυμμετρία των pits και ελαττώματα στην επίστρωση etc. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία λαθών κατά την εγγραφή και μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε κατασκευαστικού λάθους του μέσου είτε αποτέλεσμα της κακής – πολύχρονης χρήσης του οπτικού μέσου όπως είναι η σκόνη, οι γρατζουνιές και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι τα λάθη στα οποία αναφερόμαστε όταν σκανάρουμε κάποιο οπτικό μέσο με κάποιο πρόγραμμα σαν το kprobe δεν έχουν απαραιτήτως φυσική υπόσταση. Και με αυτό εννοώ ότι τα λάθη αυτά παρατηρούνται και καταγράφονται κατά την ανάγνωση του δίσκου, και χαρακτηρίζουν την αδυναμία η μη του Optical Disc Drive (ODD) να τα παρακάμψει και να διαβάσει / ανακτήσει τα δεδομένα του οπτικού μέσου. Οπότε στην ουσία πρόκειται για λάθη τα οποία παρουσιάζονται κατά την ανάγνωση ενός δίσκου τα οποία μπορεί έχουν τη βάση τους κατά την εγγραφή του ή και αργότερα (πχ κατά τη φύλαξη του οπτικού μέσου).

Τα λάθη τα οποία παρατηρούνται και έχουν μεμονωμένο χαρακτήρα συχνά αναφέρονται και ως random - bit errors. Αυτά κατά κανόνα δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και δεν είναι αιτία απώλειας κάποιων δεδομένων. Όταν τα λάθη όμως αφορούν σε μεγαλύτερη έκταση του οπτικού μέσου και είναι γειτονικά αναφέρονται ως burst errors και είναι αυτά που είναι επικίνδυνα για την ακεραιότητα των δεδομένων, καθώς είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν από το μηχανισμό διόρθωσης λαθών (Error Detection / Correction Mechanism) των ODD. Για παράδειγμα, μια γρατσουνιά η οποία έχει γίνει κατά μήκος της διαμέτρου του δίσκου αναμένεται να δημιουργήσει πολυάριθμα randombiterrors σε διαφορετικά / ανεξάρτητα μεταξύ τους σημεία. Αν η ίδια γρατζουνιά έχει συμβεί με προσανατολισμό κάθετο της διαμέτρου αναμένεται να έχει προξενήσει βλάβες σε πολυάριθμα γειτονικά bits δημιουργώντας έτσι ένα μπλοκ καταστροφικών bursterrors. Για το λόγο αυτό οι κατασκευαστές CD προτρέπουν τους καταναλωτές να καθαρίζουν τα οπτικά μέσα από το κέντρο προς την περιφέρεια.

ΣΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΛΑΘΗ – ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ

Δεδομένων λοιπόν των λαθών αυτών που δυσχεραίνουν την ανάγνωση των οπτικών μέσων και μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν στην απώλεια των πολύτιμων δεδομένων μας, η ανάγκη για αξιολόγηση της ποιότητας εγγραφής των μέσων αυτών είναι εμφανής. Υπάρχουνε λοιπόν προγράμματα που σε συνδυασμό με ένα dvd / cd recorder κάνουν ακριβώς αυτό – σκανάρουν δηλ την επιφάνεια ενός γραμμένου οπτικού μέσου και χρησιμοποιώντας κάποιον αλγόριθμο ποσοτικοποιούν κατά κάποιο τρόπο αριθμητικά την ποιότητα του δίσκου.

Ανεξαρτήτως από το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για τη σάρωση των μέσων και από το είδος του μέσου (CD-DVD) ισχύουν κάποιοι βασικοί κανόνες οι οποίοι θα παρατεθούν εδώ και δε θα επαναληφθούν στο επόμενο μέρος που αφορά στα DVD. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:

Η μέθοδος που θα παρατεθεί εδώ δεν αποτελεί επ’ουδενί επιστημονικό τρόπο αντικειμενικής αξιολόγησης της ποιότητας εγγραφής ενός οπτικού μέσου. Δεν αποτελεί πιστοποιημένη μέθοδο μέτρησης ούτε πρόκειται για CAT scans. Τα αποτελέσματα που μπορεί κανείς να πάρει σκανάροντας το ίδιο μέσο με διαφορετικό drive, ίδιο drive αλλά διαφορετικό firmwareή ακόμα ίδιο drive / firmware αλλά με διαφορετικές ρυθμίσεις θα είναι ποικίλες και ποτέ ίδιες. Αντιθέτως μπορεί να διαφέρουν ριζικά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σάρωση και οι οποίοι είναι στην ουσία αυτοί που εξετάζονται κάθε φορά είναι οι εξής:

  • Το drive / firmware που χρησιμοποιείται στη εγγραφή του μέσου
  • Τα media
  • Η ταχύτητα εγγραφής
  • Το drive / firmware που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση
  • Η ταχύτητα ανάγνωσης

Σταθεροποιώντας κάποιες από αυτές τις παραμέτρους όπως πχ η ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης μπορούμε να εξετάσουμε πώς οι υπόλοιπες παράμετροι επηρεάζουν την ποιότητα εγγραφής. Στην ουσία η σάρωση των μέσων με προγράμματα σαν το Kprobeή το Nero CD DVD Speed μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το πόσο καλά λειτουργεί ένας συνδυασμός μέσου-drive -firmware έτσι ώστε να καταλήξουμε στον καλύτερο δυνατό στο σύστημά μας.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συγκρίνουμε μεταξύ τους scans που έχουν γίνει από διαφορετικά drives με διαφορετικές ρυθμίσεις. Αντιθέτως η σύγκριση scans που γίνονται με το ίδιο drive/firmware μπορεί να δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τη ποιότητα του χρησιμοποιούμενου μέσου και drive εγγραφής αλλά πάντα συγκρινόμενα μεταξύ τους και όχι σαν απόλυτες τιμές.

Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στη περιγραφή της διαδικασίας η οποία θα γίνει τόσο για το kprobe όσο και για το Nero CD DVD Speed, αφού και τα 2 είναι πλέον εξίσου διαδεδομένα. Το 2ο έχει το προτέρημα να είναι συμβατό με τους περισσότερους οδηγούς στην αγορά, ενώ το kprobe λειτουργεί μόνο με Lite-on recorders.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 48
  • Created
  • Last Reply

01.JPG

ΣΑΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ KPROBE

Το kprobe είναι ένα πρόγραμμα δημιουργός του οποίου είναι ένας πρώην υπάλληλος της Lite-on και είναι φτιαγμένο να λειτουργεί μόνο με τους οδηγούς της εταιρείας αυτής. Με λίγα λόγια με το πρόγραμμα αυτό μπορείτε να σκανάρετε δίσκους που έχετε γράψει με οποιοδήποτε recorder αλλά για το σκανάρισμα του μέσου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οδηγό της Lite-on. Αν και η σάρωση είναι δυνατό να γίνει ακόμα και με dvdrom drive δε συνίσταται καθώς η συμπεριφορά των οδηγών αυτών όσον αφορά στο μηχανισμό error detection / correction είναι τελείως διαφορετική από τα recorders και επιστρέφει με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

Την τελευταία έκδοση του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: kprobe

Το μόνο που έχει κανείς να κάνει είναι να κατεβάσει το αντίστοιχο αρχείο και να κάνει την εγκατάσταση. Εκτελώντας την αντίστοιχη εφαρμογή μπορούμε να δούμε και το αρχικό παράθυρο:

02.JPG

Το πρόγραμμα έχει αρκετές λειτουργίες πέραν της σάρωσης για PI / PO (PIF) errors οι οποίες δε θα μας απασχολήσουν εδώ, όπως τα ATER/ADER tests τα οποία βοηθούν στην αναγνώριση προβλημάτων κατά την εστίαση του laser και την ακρίβεια του σερβομηχανισμού (servoaccuracy), το bitsetting και το region setting.

Σκοπός του οδηγού αυτού δεν είναι η συνολική παρουσίαση του προγράμματος. Εμείς θα παρουσιάσουμε εδώ πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το kprobe για να κάνει σαρώσεις στα μέσα που έχει γράψει καθώς επίσης και transfer rate tests ανάλογα με αυτά που μπορεί κανείς να κάνει με το NeroCDSpeed.

CD Media

Απλά τοποθετούμε το προς εξέταση CD στον οδηγό τον οποίο και έχουμε επιλέξει στο kprobe ως τον οδηγό ανάγνωσης

03.JPG

Η εικόνα που θα έχουμε αφού θα έχουμε εισάγει το CDείναι η εξής

04.JPG

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι στο κάτω μέρος φαίνεται ο κατασκευαστής του μέσου. Για να αρχίσει η σάρωση απλά επιλέγετε το κλασικό εικονίδιο “play” ενώ στο τέλος για να αποθηκεύσετε το αποτέλεσμα ως εικόνα επιλέγετε το εικονίδιο που αντιστοιχεί στη δισκέτα. Θα σας ζητήσει απλά την τοποθεσία στην οποία θα σώσει το αρχείο. Δεν αλλάζετε κάποια άλλη ρύθμιση από τις επιλογές που σας δίδονται στο tab settings. Η ταχύτητα ανάγνωσης πρέπει να παραμείνει 4χ ενώ ο λόγος PI/PIF πρέπει να είναι 8/1 ECC, τιμές οι οποίες είναι ούτως ή άλλως default.

05.JPG

Στο τέλος της σάρωσης και έχοντας σώσει το αποτέλεσμα σαν εικόνα θα καταλήξετε σε κάτι ανάλογο του παρακάτω

06.PNG

Πως αξιολογεί κανείς το αποτέλεσμα?

C1 Errors: Δεν υπάρχει ακριβές όριο C1 errors το οποίο μπορούν να θεωρηθεί αποδεκτό. Γενικά ισχύει ότι όσο λιγότερα έχεις τόσο καλύτερα. Τα C1 errors μπορούν να διορθωθούν και γενικά η παρουσία τους είναι αναπόφευκτη και συνήθως όχι ανησυχητική. Με το Kprobe μπορούμε να μετρήσουμε 3 τιμές αναφορικά με τα C1 errors, τις max, total και average. Η τελευταία μπορεί να είναι παραπλανητική και δε πρέπει να της δίδεται ιδιαίτερη σημασία. Περισσότερο εμμένουμε στη τιμή max η οποία εμπειρικά επιθυμούμε να είναι κάτω από 20, ενώ η μέση τιμή (average ) κάτω από 2. Πρακτικά τα όρια αυτά είναι αρκετά αυστηρά καθώς θα βρείτε ότι πολλά CDs με ελαφρώς υψηλότερες τιμές να μην σας δημιουργούν πρόβλημα, ακόμα και pressed CDs έχουν κατά κανόνα υψηλότερες τιμές από τις αναφερόμενες.

C2 Errors: Καθώς τα C2 errors είναι σοβαρά λάθη που υπονομεύουν την ποιότητα του εγγραφόμενου δίσκου, δεν υπάρχει καμία αποδεκτή τιμή για τα συγκεκριμένα λάθη. Πιο απλά, δε θα πρέπει να παρατηρούνται καθόλου C2 errorsστα CDs τα οποία γράφουμε, αν θέλουμε να είναι ασφαλή τα δεδομένα μας.

Γενικά δε θα πρέπει να δίδεται επίσης μεγάλη σημασία σε τυχόν οξυκόρυφα (spikes ) τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν είτε στο C1 είτε στο C2 count.

Link to comment
Share on other sites

DVD Media

Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με την ανάγνωση των μέσων CD. Επιλέγετε τον οδηγό ανάγνωσης από τη λίστα και πατάτε το playicon για να ξεκινήσει η σάρωση. Και πάλι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα στο μενού settings. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο αυτού που ακολουθεί

07.PNG

Πως αξιολογεί κανείς το αποτέλεσμα?

Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια έχουν τεθεί στα 280 PI max errors για 8 συνεχόμενα ECC blocks και 4 PO (PIF) max errors για κάθε ECC block. Οπότε δεδομένου του ότι ισχύει ο λόγος 8/1 για τα PI/PIFerrors κατά τη σάρωση τα νούμερα αυτά παραμένουν ως έχει. Φυσικά τα όρια αυτά έχουν τεθεί σχετικά αυθαίρετα – αν κάποιος πάρει τιμές λίγο μεγαλύτερες αυτό δε σημαίνει ότι ο δίσκος έχει απαραίτητα κακή ποιότητα. Απλά εμπειρικά έχει διαπιστωθεί ότι δίσκοι που τηρούν τα παραπάνω κριτήρια επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά ενώ μέσα με μεγαλύτερες τιμές με τη πάροδο του χρόνου (σε διάστημα συνήθως αντιστρόφως ανάλογο των τιμών PI/PIF) καταστρέφονται.

Το παραπάνω αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, για να έχει κανείς μια εικόνα του τι δε θέλει να δει μπορεί να κοιτάξει το παρακάτω αποτέλεσμα

08.PNG

Link to comment
Share on other sites

Performance Tests

Κάθε αποτέλεσμα σάρωσης που ποστάρετε θα πρέπει να συνοδεύεται από το αντίστοιχο αποτέλεσμα data transfer rate test. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει πρόβλημα κατά την ανάγνωση του μέσου το οποίο είναι και αυτό που στην ουσία μας ενδιαφέρει.

Εισάγετε το μέσο στον οδηγό και επιλέγετε το tabPerformance”. Πατώντας το play icon ξεκινά η διαδικασία ανάγνωσης. Δε χρειάζεται να αλλάξετε κάτι στις ρυθμίσεις.

09.JPG

Το αποτέλεσμα θα είναι κάτι ανάλογο της φωτογραφίας που ακολουθεί. Αυτό που επιθυμούμε είναι να μην υπάρχουν μεγάλες απότομες αυξομειώσεις κατά την ανάγνωση του δίσκου. Μείωση στη ταχύτητα μικρής έκτασης δε πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψιν από τους χρήστες.

10.JPG

Το παραπάνω αποτέλεσμα είναι πολύ καλό δεδομένου ότι το προς δοκιμή μέσο έχει γραφτεί με ταχύτητα 16χ.

Link to comment
Share on other sites

11.JPG

ΣΑΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ NERO CD SPEED

Το Nero CD DVD Speed είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από τον Erik Deppe και ανήκει στο γενικότερο πακέτο του Nero Burning Rom της Ahead. Είναι και αυτό ένα πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει αρκετές λειτουργίες, εμείς θα επικεντρωθούμε σε αυτές που αφορούν τις σαρώσεις των οπτικών μέσω για λάθη PI/PIF καθώς και τα data transfer tests.

Η τελευταία έκδοση του προγράμματος (v4.) είναι διαθέσιμη από την αντίστοιχη ιστοσελίδα: CD Speed homepage

Ένα προτέρημα του NCDS που πολλοί θα εκτιμήσουν είναι ότι συνεργάζεται με μια πληθώρα DVD recordersκαι όχι μόνο μιας εταιρείας όπως το kprobe. Έτσι οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Γενικά το NCDS υποστηρίζει οδηγούς από τις παρακάτω εταιρείες:

AOpen, Asus, BenQ, BTC, Cyberdrive, Lite-on, Memorex, MSI, NU Tech, Philips, Ricoh, Sony, Teac, Toshiba

Για μια πιο αναλυτική παρουσίαση των υποστηριζόμενων μοντέλων μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω τοποθεσία: CD Speed List

Εκτελώντας την εφαρμογή (η οποία δε χρειάζεται εγκατάσταση) και επιλέγοντας το tab Disc Quality έχουμε την έξης αρχική εικόνα

12.JPG

Πηγαίνοντας στο File > Options > Disc Quality μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τη διαδικασία, να αλλάξουμε τα χρώματα των παραστάσεων κτλ. Ουσιαστικά δε χρειάζεται να κάνει κανείς τίποτα.

settings.JPG

Πατώντας το Start ξεκινάει το test. Μετά από κάποια ώρα θα έχουμε την εξής εικόνα

13.JPG

14.JPG

Εδώ ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω με αυτά που αναφέρθηκαν και νωρίτερα για το Kprobe. Θέλουμε οι τιμές PImax < 280 και PIFmax < 4

Στη προκείμενη περίπτωση τα PIF πρέπει να είναι λιγότερα από 5 και όχι 4 γιατί το scanning interval είναι 1.15 ECC οπότε 4 χ 1.15 είναι περίπου 5. Μερικά drives διαβάζουν με διαφορετικές τιμές average scanning intervals γεγονός το οποίο διαφοροποιεί τις οριακές τιμές PIF που θέλουμε να έχουμε. Θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέχουμε ειδικά αν οι τιμές που παίρνουμε τελικά διαφέρουν κατά πολύ από τις αναμενόμενες.

Το NCDS έχει επίσης 2 ακόμα χαρακτηριστικά στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει

  • Quality Score: Ο Erik Deppe έχει ενσωματώσει έναν αλγόριθμο σύμφωνα με τον οποίο βγάζει ένα επί τοις εκατό σκορ ποιότητας για το δίσκο που σαρώθηκε, λύνοντας έτσι τα χέρια στους χρήστες εκείνους που δε ξέρουν ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν να αξιολογούν μόνοι τους τα αποτελέσματα της σάρωσης. Οποιοδήποτε σκορ μεγαλύτερο από 75% πρέπει να θεωρείται ικανοποιητικό ενώ για να πιάσει κανείς >90% θα πρέπει να έχει στα χέρια του μια σχεδόν τέλεια εγγραφή, σαν αυτή που βλέπετε πιο πάνω.

  • Recorded byfeature: Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στην εικόνα το πρόγραμμα μπορεί να παραθέτει πληροφορίες για τον οδηγό με τον οποίο έγινε η εγγραφή του μέσου.

Link to comment
Share on other sites

DATA TRANSFER RATE TESTS

Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν κάθε αποτέλεσμα σάρωσης θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια καμπύλη ανάγνωσης, έτσι ώστε να παρατηρήσουμε εαν υπάρχουν απότομες και μεγάλες μειώσεις στην ταχύτητα κατά την ανάγνωση του του αντίστοιχου μέσου.

Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει φυσικά και με το Nero CD Speed. Πρώτα θα ρυθμίσουμε ποια τεστ θέλουμε ακριβώς να κάνουμε. Πηγαίνουμε File > Options και τικάρουμε όποια διαδικασία θέλουμε να λάβει χώρα.

15.JPG

Αν θέλουμε μόνο το data transfer μπορουμε να ξε-επιλέξουμε όλες τις άλλες επιλογές. Στην καρτέλα Transfer Rate δε χρειάζεται να αλλάξει κανείς τίποτα, το accuracy μπορεί να είναι όπως φαίνεται στην εικόνα.

16.JPG

Μένοντας στο 1ο tab Benchmark πατάμε Start και η διαδικασία ξεκινάει. Σε λίγο θα έχετε μια εικόνα ανάλογη αυτής που ακολουθεί

17.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καταρχήν συγχαριτήρια για την πολύ καλή δουλειά! :038:

Κάπου αναφαίρεις ότι η ταχύτητα ανάγνωσης πρέπει να είναι 4Χ. Άν την βάλω 2Χ θα υπάρξει πρόβλημα; Έχει συμασία σε τι ταχύτητα είχα γράψει το δισκάκι ώστε να βάλω και ανάλογη ταχύτητα ανάγνωσης ή δεν έχει συμασία;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ :)

Προβλημα δε θα υπαρχει αλλα δεν υπαρχει και λόγος να τη βαλεις 2χ :)

Το 4χ εχει τεθει ανεπισημα ως standard ετσι ωστε ολοι οι χρηστες στο διαδικτυο να χρησιμοποιουνε αυτα τα settings και να μπορουν να συγκρινουν καπως τα μεταξυ τους αποτελεσματα χωρις να εχουν να σκεφτονται και την παραμετρο "ταχυτητα αναγνωσης". Ολα τα scans που θα δεις στο Internet να περιφερονται εχουν γινει με ταχυτητα αναγνωσης 4χ.

Δεν εχει σημασια σε τι ταχυτητα ειχες γραψει το μεσο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@Hemispasm να ρωτησω εγω κατι? τα scans τα κανουμε με το dvd-recorder η με το dvd-rom? η δεν παιζει σημασια? με το προγραμμα του nero δεν μπορω να κανω με το plextor px-130a (dvd-rom) αλλα μονο με το nec 3540... ακομα δεν εχει επιλογη για 4χ γι αυτο βαζω 5χ.

δες το αποτελεσμα..

post-859-1442174224,151_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δεν ενδεικνυται η χρησιμοποιηση DVD-Rom για τη σαρωση μεσων, καποια μπορουν να το κανουν αλλα τα αποτελεσματα δεν ειναι consistent σε σχεση με αυτα που επιστρεφουν τα DVD recorders.

Το scan που εχεις ποσταρει δειχνει πολυ καλο - υποθετω απο τα νουμερα οτι η σαρωση εχει γινει με 1ecc interval (εχει σημασια - δεν το αναφερεις πουθενα).

Link to comment
Share on other sites

υποθετω απο τα νουμερα οτι η σαρωση εχει γινει με 1ecc interval (εχει σημασια - δεν το αναφερεις πουθενα).

μου εξηγεις λιγο τι ακριβως εννοεις με το 1ecc interval? ειναι καποια ρυθμιση? κοιταξα αλλα δε βρηκα κατι σχετικο..

Link to comment
Share on other sites

Originally Posted by ErikDeppe:

I haven't been able to test this myself but it seems that NEC fixed a bug with the scanning interval.

To change the scanning interval with Nero CD-DVD Speed the following registry value can be added:

========================================

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Ahead\Nero Toolkit\CD Speed\CD Quality]

"Scanning Interval"=dword:0000001

========================================

To compare with other drives following intervals can be used:

1 ECC (to compare with LiteOn/BTC/Plextor)

8 ECC (to compare with BenQ/Philips/QSI/Pioneer)

32 ECC (to compare with AOpen)

The colored backgrounds and quality score are changed accordingly.

-----------------------------------------------------------------

Σε απλά ελληνικά δηλαδή

Δημιούργησε ένα registry key με το όνομα "Scanning Interval" και δώσε σε αυτό το κλειδί την τιμή "1" ...

τότε θα έχεις "average scanning interval" = 1 ECC και η τιμή των PIF δεν θα πρέπει να ξεπερνά την τιμή "4".

To έχω δοκιμάσει στο ΝΕC 3540a και δουλεύει ...

Αν και τα παραπάνω σου φαίνονται ακαταλαβίστικα πες μου να σου τα κάνω πιο λιανά ... ;)

Link to comment
Share on other sites

Το έχεις γράψει σε μεγαλύτερη ταχύτητα από την ονομαστική ?

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η εικόνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το cd-dvd έχει κάποιο πρόβλημα ...

Δες μια χθεσινή δικιά μου ...

media=TY dvd+ 8x γραμμένο σε 16x

drive=nec3540a

"average scanning interval" = 1 ECC

scanyuden16x6rw.th.jpg

ps

greeklish removed

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι το 3500 δεν μπορει να αναφερει τα PI PIF errors, καθως η NEC δεν ειχε βγαλει fw που να το υποστηριζει. Το 3520 μπορουσε σiγουρα.

Παρολα αυτα η σελιδα του NCDS λεει οτι υποστηριζεται. Δε ξερω, παντως το συγkεκριμενο λαθος απλα σημαινει οτι δε μπορει να κανει αναφορα, οπως θυμαμαι και εγω. Δοκιμασε με αλλο drive ή στειλε ενα mail στον Εrik Deppe.

Link to comment
Share on other sites

Aς ξεθαψω το θεμα μιας και καηκε dual layer δισκακι και οσο ειναι ακριβα καλο ειναι να ξερει ο υποψηφιος αγοραστης τι παιζει με μαρκες-συμβατοτητα-ποιοτητα

Γραφτηκε σε NEC 3500 (Το scan εγινε στο 3520)

media: TDK DVD+R DL @2.4x

post-57-1442174242,785_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εχει οριακο επιπεδο PI errors αλλα τα PIF errors ειναι οκ δεδομενου οτι το scan εχει με 8ECC interval, οποτε το αντιστοιχο οριο ανερχεται στα 32 PIF max. Βottomline εχω δει και χειροτερα scans

ΥΓ: Μου πηρες το DL disc που σου ζητησα?

Link to comment
Share on other sites

Εγραψα ένα δισκάκι με αρχεία βίντεο στο dvdrw του φορητού qsi sdw-042...και μετά έβαλα το δισκάκι στον σταθερό για μέτρηση ταχύτητας και ποιότητας...η δεύτερη βγήκε πολύ χάλια...

...το qsi τα έχει δεί όλα θαρρώ...

Θα γράψω και κάποιο δισκάκι no name taiyo yuden ceramic στο 3540α να δώ τί γίνεται...

post-135-1442174247,8411_thumb.jpg

post-135-1442174247,8964_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.