Jump to content



Προβληματισμοί σύνθεσης


nske1442169133

Recommended Posts

Χαίρεται,

Είμαι λίγο "πράσινος" στα σχετικά με overclocking, ωστόσο με αφορμή το overclock-ability των Opteron μου τη βίδωσε πρόσφατα να κάνω μια αναβάθμιση σε ψιλο-high-end σύστημα.

Μέχρι στιγμής έχω παραγγείλει μόνο έναν Opteron 146 από ebay (πριν εξαφανιστεί κι από εκεί :p). Σκοπεύω να τον ανεβάσω όσο πάει (ευελπιστώ γύρω στα 2800-2900 mhz)

Μη θέλοντας να κάνω βιαστικές κινήσεις, θα εκτιμούσα οποιαδήποτε συμβουλή από τους έμπειρους του φόρουμ, σχετικά με:

- Μητρική

Προς το παρών προσανατολίζομαι σε κάποια DFI της σειράς NF4 και στην GIGABYTE K8N PRO SLI. Αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

- Μνήμη

Η πιο φθηνή που έχω βρει να αναφέρεται ότι φθάνει στο εύρος που θέλω (~300 mhz DDR) είναι η mushkin redline XP 4000 (στα 220 euro). Μήπως γνωρίζει κάποιος κάποια φθηνότερη που να είναι σταθερή σε τέτοιες συχνότητες -γιατί η τσέπη μου έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται :p -; Δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι από τα φθηνότερα chipsets που χρειάζονται περισσότερο ρεύμα -αρκεί να μην φάω τη διαφορά στην τιμή για ψύξη! Αλήθεια για να γίνουν overclock οι μνήμες σε τέτοιο βαθμό, χρειάζονται επι πλέον ψύξη από έναν παθητικό spreader?

- Ψύξη επεξεργαστή

Ξέρω πως είναι μεγάλο θέμα και ένα που δεν έχω τον χρόνο να ψάξω όσο χρειάζεται. Μπορεί κάποιος να με "ταΐσει με το κουτάλι" 2-3 δοκιμασμένες οικονομικές προτάσεις για την ψύξη του επεξεργαστή που να μπορούν να ανταποκριθούν; Να σημειωθεί ότι ο επεξεργαστής αναμένεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και για εκτεταμένα διαστήματα στο 100%. Είτε Air-cooling είτε Water-cooling, ελπίζω να μην χρειαστεί να υπερβεί τα 50-100 ευρώ!

- Κάρτα γραφικών

Δεν παίζω συχνά παιχνίδια αλλά αφού θα χρειαστεί να πάρω μια PCI-X κάρτα γραφικών, προσανατολίζομαι στην overclocked έκδοση της geforce 7800 GT, από την eVGA (με core freq. 460mhz). Την έχω βρει 350 e. Υπάρχει κάποια καλύτερη υλοποίηση σε αυτή την τιμή;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΥΣ. Ο πωλητής του opteron 146 μου πρότεινε να διαλέξω ανάμεσα σε boxed έκδοση του opteron 146 CACJE 0546 BPMW και OEM έκδοση του AMD Opteron 146 CABNE 0545 BPMW. Δεν βρήκα αρκετές πληροφορίες για το overclock-ability του πρώτου stepping, μήπως ξέρει κανείς τίποτα;

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν για κάρτα γραφικών, όχι δε βρίσκεις σε αυτήν την τιμή κάτι καλύτερο.

Τον επεξεργαστή αν τον έχεις ήδη καλώς γιατί οι όπτερον είναι κάπως δυσεύρετοι.

Για μητρική επίσης δε νομίζω ότι η gigabyte που αναφέρεις μπορεί να ανταγωνιστεί τη dfi στο overclocking.

Για μνήμες θα σου πρότεινα τις transcend 1GB UCCC του πλαισίου στα 130 ευρώ οι οποίες δεν 300ρίζουν μεν (τουλάχιστον δε νομίζω) αλλά με 260 ευρώ μπορείς να έχεις 2χ1GB μνήμη που απ' ότι έχω δει από ψάξιμο στο internet πάνε και μέχρι 275. Προσοχή όμως πριν τις πάρεις (αν τελικά τις προτιμήσεις) να βεβαιωθείς ότι γράφουν uccc.

Για ψύξη μπορείς να βάλεις μία από τις καλύτερες αερόψυκτρες με ~50 ευρώ ή να φτιάξεις μία πολύ φθηνή υδρόψυξη με 100 ευρώ (μονό ψυγείο, L20 κτλ). Τώρα τι από τα δύο θα αποδώσει καλύτερα δεν ξέρω, θα πάρεις κι άλλες γνώμες.

Αυτά από μένα

Link to comment
Share on other sites

Trascend από Πλαίσιο έχω 1 dimm εγώ σε nforce3 και ένα φίλος μου με Opteron 146 στη Uli Asrock. Και στους 2 μας πάνε σταθερά γύρω στα 270+ 3-4-3-8 2Τ και 280+ με 3-4-4-8. Αλλά με τόσο αργά timmings και 2Τ, οι επιδόσεις είναι περίπου αντίστοιχες με το να τις λειτουργώ ασύνχρονα με 183 διαιρέτη στα 3-3-3-8 1Τ στα 240. Συμπέρασμα: τίμιες μνήμες για 130 ευρώ η μία, αλλά τίποτα παραπάνω, για τον Opteron θα κοίταζα σε κάτι καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Συμπέρασμα: τίμιες μνήμες για 130 ευρώ η μία

Ακριβώς αυτό συν το ότι μπορεί κάποιος με τα ίδια λεφτά να πάρει 2χ512 πολύ πιο γρήγορες για να κάνουν παρέα στον όπτερον αλλά άλλο 2χ512 και άλλο 2χ1 εκτός αν ο φίλος μπορεί να διαθέσει λεφτά για 2χ1 ακόμα πιο γρήγορες ή αν αρκείται σε γρηγορότερες 2χ512 αντί για 2χ1.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την παραπομπή.

Σε ένα άλο thread ανέφερε κάποιος φίλος ότι έχει χρονίσει τις Mushkin redline xp 4000 στα 258 με 2-2-2-5, που ακούγεται μέρα με τη νύχτα. Οπότε εκτός αν υπάρχει κάτι λιγότερο συμβιβαστικό, μάλλον προς το παρόν θα χρησιμοποιήσω 1 dimmaki samsung 1024M pc3200 με cas 2,5 που έχω και θα προσπαθήσω να τα σκάσω για τις mushkin με πρώτη ευκαιρία -εκτός αν υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά βέβαια! :)

Σε μητρική μάλλον κατέληξα στην DFI LANPARTY NF4 DUAL VGA με 130 euro.

Πλέον μόνο η ψύξη επεξεργαστή με προβληματίζει. Όποιες προτάσεις καλοδεχούμενες..!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.