Jump to content



Thermaltake Heatsink Review


spresv

Recommended Posts

Αυτό που προβληματίζει τους περισσοτέρους που ασχολούνται με τον υπερχρονισμό, είναι η ψύξη. Και έτσι όπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των κεντρικών επεξεργαστών, μια καλή ψύξη είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία και τη μακροζωία του επεξεργαστή μας. Σήμερα θα τεστάρουμε τρεις πολλά υποσχόμενες υλοποιήσεις της εταιρίας Thermaltake που αναλαμβάνουν το δύσκολο αυτό έργο.

Πρώτα και κύρια πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις συνθήκες μέτρησης. Οι θερμοκρασίες μετρηθήκαν με το Aerogate της Coolermaster, και η θερμοκρασία δωματίου σε όλα τα τεστ ήταν ανάμεσα στους 21.5 και 22 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες σε ηρεμία (idle) μετρήθηκαν μετά από μισή ώρα surfing, ενώ οι θερμοκρασίες σε πλήρες φορτίο (full load) μετρήθηκαν τρέχοντας Prime95 σε Large FFT’s για μια ώρα. Σημαντικό επίσης είναι ότι σε όλες τις ψύκτρες το σύστημα ήταν εκτός κουτιού. Σα θερμοαγώγιμη πάστα, χρησιμοποιήθηκε η εκάστοτε πάστα που περιλάμβανε η κάθε ψύκτρα. Το hardware setup είναι το εξής:

CPU : AMD Athlon XP 2400+ @ 11x200 1.750 vcore

Motherboard : Asus A7N8X-E Deluxe

Memory : 2x256 PC3200 Samsung sticks

VGA : Gigabyte 9600Pro w/ Ati Silencer

Hard Drives : WD 40Gb IDE, WD 80Gb Sata

Power Supply : Coolermaster RealPower 450W

Παρακάτω βλέπουμε ένα διάγραμμα που μας δείχνει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή (default και overclocked) με την εργοστασιακή ψύκτρα της AMD.

AMDheatsink.gif

THERMALTAKE POLO 735

Η πρώτη μας ψύκτρα είναι η Thermaltake Polo 735. Η συγκεκριμένη ψύκτρα μοιάζει πολύ με τη Volcano 12. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι με Polo παρέχονται κλιψάκια στήριξης, που της δίνουν την δυνατότητα να μπει σε παραπάνω από ένα socket. Τα τέσσερα κλιψάκια που συμπεριλαμβάνονται, την καθιστούν ικανή να τοποθετηθεί σε Socket A, Socket 487, και Socket 754/939/940.

DSC00637.jpg

Χαρακτηριστικά:

  • Συμβατότητα: Intel P4 478 Prescott FMB1.5 3.6GHz, AMD Athlon XP up to 3200+, AMD Athlon 64
  • Διαστάσεις ψύκτρας: 82x65.6x49mm (66 fins)
  • Διαστάσεις ανεμιστήρα: 80x80x32mm
  • Περιοχή λειτουργίας (volts): 7 – 12
  • Καταναλωση (Amperes): 0.08 – 0.45
  • Ταχύτητα ανεμιστήρα: 2000 – 5500 rpm
  • Air flow: 26.50 – 72.92 CFM
  • Θόρυβος : 21dbA at 2000rpm – 48dbA at 5500rpm
  • Βάρος: 732gr

Τι περιλαμβάνει:

Στη συσκευασία περιλαμβάνονται, εκτός από την ψύκτρα, ροοστάτης για φατνίο 3.5’’, ροοστάτης για PCI, κλιψάκια και ελατήρια για την τοποθέτηση της ψύκτρας, ένα Thermal probe, ταινία διπλής όψεως, και ένα πολύ σαφές user manual, με πολλές φωτογραφίες, που καθιστά την εγκατάσταση της ψύκτρας παιχνίδι.

DSC00680.jpg

Η ψύκτρα:

Η Polo 735 είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από χαλκό, αριθμώντας 66 χάλκινα fins κολλημένα στη βάση. Το βάρος της συγκεκριμένης υλοποίησης φτάνει τα 732 γραμμάρια, αλλά είναι δυσανάλογο με τις επιδόσεις που προσφέρει.

DSC00684.jpgDSC00686.jpg

Απογοητεύτηκα λίγο με τον πάτο της, καθώς ήταν λείος, αλλά αν κρίνουμε από το πόσο λεία και γυαλισμένα είναι τα fins της, ο πάτος δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση.

IMG_1682.jpgIMG_1681.jpg

Η ροή του αέρα στo εσωτερικό της ψύκτρας βασίζεται στον καινοτομικό 3-blade fan της Thermaltake. Είναι παχύτερος από έναν κοινό ανεμιστήρα 8 εκατοστών, με διαστάσεις 80x80x35mm, και η δακτυλιοειδής σχεδίασή του στέλνει τον αέρα ακριβώς στον πάτο της ψύκτρας. Ο καινοτομικός αυτός ανεμιστήρας προσφέρει μεγαλύτερο airflow, αλλά και, δυστυχώς, αρκετό θόρυβο.

DSC00687.jpg

Η εγκατάσταση της ψύκτρας είναι αρκετά απλή. Ξεβιδώνετε το shroud της και τοποθετείτε τα κλιψάκια που χρειάζεται στον επεξεργασή σας. Στην προκειμένη περίπτωση βάζουμε αυτό που χρειάζεται για το socket A. Τέλος, ξαναβιδώνουμε το shroud και εγκαθιστούμε την ψύκτρα.

IMG_1684.jpgIMG_1687.jpgIMG_1691.jpg

Επιδόσεις:

Η Polo 735 δεν απέδωσε τα προσδωκώμενα. Με τον ρυθμιστή στροφών στην ελάχιστη τιμή, τα επίπεδα θορύβου ήταν αρκετά καλά, μα και τα αποτελέσματα που μας έδωσε απογοητευτικά. Στην μέγιστη τιμή του ρυθμιστή, παράγοντας 48dbA, ο θόρυβος ήταν εκνευριστικά δυνατός, αλλά οι θερμοκρασίες έπεσαν αρκετά. Εάν θέλετε να έχετε την ησυχία σας, και παράλληλα καλές επιδόσεις, μη σκεφτείτε τη Thermaltake Polo σαν πρώτη επιλογή.

polo735_default.gifpolo735_overclocked.gif

Επίλογος:

Η Thermaltake έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά με την Polo 735. Η εγκατάστασή της είναι πολύ εύκολη, ακόμα και για έναν πρωτάρη. Η universal εφαρμογή της σε 3 διαφορετικές πλατφόρμες, δεν σας περιορίζει σε αλλαγή ψύκτρας κάθε φορά που αλλάζετε επεξεργαστή. Αποφύγετε, όμως, να ξεβιδώσετε τις βίδες του shroud πολλές φορές, καθώς ο χαλκός είναι αρκετά μαλακός σαν μέταλλο, και είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν οι βόλτες του, και συνεπώς να αχρηστευτεί η ψύκτρα. Η Thermaltake πάντως θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά με τον πάτο της ψύκτρας.

Υπέρ:

  • Εξ’ ολοκλήρου χάλκινη κατασκευή
  • Θόρυβος σε χαμηλές στροφές
  • Δυνατότητα ρύθμισης στροφών
  • Ταιριάζει στα περισσότερα socket
  • Εύκολη εγκατάσταση

Κατά:

  • Θόρυβος σε υψηλές στροφές
  • Η βάση θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη κατάσταση

THERMALTAKE SILENT TOWER

DSC00636.jpg

Μια άλλη υλοποίηση της Thermaltake, αυτή τη φορά για λίγο πιο extreme users, είναι η Silent Tower. Η συγκεκριμένη ψύκτρα βασίζεται στην τεχνολογία των heat pipes, την οποία χρησιμοποιούσαν πιο πολύ τα laptops, αλλά πλέον χρησιμοποιείται ευρέως και στα desktop. Στη λειτουργία τους θα αναφερθούμε στη συνεχεία.

Χαρακτηριστικά:

  • Compatibility: AMD Athlon 64 / Athlon 64 FX, AMD Athlon XP, Intel P4 478, Intel P4 Socket T
  • Dimensions: 86x80x138mm (59 fins)
  • Material: Copper Base & Aluminum Fin
  • Fan Dimensions: 90x90x25mm
  • Fan Speed: 2500 ±10% RPM
  • Max. Air Flow: 52.24 CFM
  • Noise: 21 dBA
  • Connector: 3pin

Τι περιλαμβάνει:

DSC00650.jpg

Στο κουτί περιλαμβάνονται, εκτός από την ψύκτρα, τα brackets και οι βίδες που απαιτούνται για την τοποθέτησή της, ένα σωληνάριο σιλικονούχας θερμοαγώγιμης πάστας, και ένα αρκετά χρήσιμο manual με πολλές φωτογραφίες για την εγκατάσταση της ψύκτρας βήμα-βήμα.

Η ψύκτρα:

DSC00673.jpgDSC00674.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε, το μέγεθός της δικαιολογεί απόλυτα το όνομα της. Αριθμεί 59 αλουμινένια fins 80x86mm, τα οποία είναι παράλληλα τοποθετημένα πάνω στα heat pipes, και ζυγίζει 732 γραμμάρια.

DSC00676.jpg

Τα fins περιβάλλονται από ένα αλουμινένιο shroud το οποίο εξυπηρετεί 2 σκοπούς. Ο ένας είναι να μπορείτε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα όπου σας βολεύει ή ακόμα και να προσθέσετε 2ο ανεμιστήρα. Το shroud δέχεται ανεμιστήρες 80 και 92mm. Ο δεύτερος σκοπός είναι να κατευθύνει τον αέρα προς ένα σημείο, και να μην τον αφήνει να διαχέεται σε όλο το κουτί.

Εύλογα οι περισσότεροι θα αναρωτηθούν τί είναι τα heat pipes. Είναι ένας άκαμπτος αεροστεγώς κλεισμένος χαλκοσωλήνας, ο οποίος περιέχει ένα υγρό. Ο σωλήνας αυτός αρχίζει από τα fins, περνάει από τη βάση της ψύκτρας και καταλήγει ξανά στα fins. Η επόμενη εικόνα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την πορεία του υγρού και πώς αυτό βοηθά στην ψύξη, καθώς και την πορεία των heat pipes πάνω στην ψύκτρα. Όπως φαίνεται, τα pipes προεξέχουν 7mm από το τελευταίο fin.

heatpipes.gif

Ο πάτος της ψύκτρας, παρά τα εμφανή σημάδια μηχανής, είναι λείος και χωρίς σκαμπανεβάσματα. Για όσους έχουν την όρεξη, ένα lapping θα έκανε τον πάτο της ψύκτρας ακόμα πιο λείο. Έτσι κατορθώνουμε να κάνουμε την επιφάνεια πιο λεία, ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερη επαφή μεταξύ της ψύκτρας και του πυρήνα της cpu.

IMG_1616.jpgIMG_1614.jpg

Εγκατάσταση:

Δεδομένου του βάρους της, θα ήταν τουλάχιστον επικίνδυνο να στηρίζεται στο socket του επεξεργαστή. Έτσι αποκλείεται η χρήση της σε μητρικές χωρίς τρύπες γύρω από το socket. Η φωτογραφία που ακολουθεί περιγράφει τη σειρά με την οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν τα μαξιλαράκια που έχει.

filmstrip1.jpgfilmstrip2.jpg

Αφού ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, θα πρέπει να τοποθετήσετε τις τέσσερις ροδελίτσες και τις τέσσερις βίδες βιδώνοντας ουσιαστικά το backplate πάνω στη μητρική.

Όπως είδατε στη φωτογραφία παραπάνω, υπάρχουν 2 ειδών λαμάκια που συγκρατούν την ψύκτρα. Το μεγάλο, που είναι ακριβώς ίδιο, ενδεχομένως, δε χωράει σε ορισμένες μητρικές, όπως στην δική μου, καθώς “βρίσκει” στους πυκνωτές της.

IMG_1648.jpgIMG_1652.jpgDSC00706.jpg

Η Thermaltake έχει προνοήσει και παρέχει μικρότερα λαμάκια για όσα sockets ενδέχεται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα το Socket T (LGA 775).

Επιδόσεις:

silenttower.gif

Οφείλω να ομολογήσω ότι η Silent Tower με εντυπωσίασε, όχι μόνο με το μέγεθός της, αλλά και με τις επιδόσεις της. Το γεγονός ότι είναι και αυτή universal, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, αλλά και με τις επιδόσεις της, την κάνει σίγουρα νικητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την προσθήκη 2ου silent fan η θερμοκρασία σε φορτίο έπεσε 2.5 βαθμούς.

Υπέρ:

  • Υψηλή απόδοση
  • Χαμηλά επίπεδα θορύβου
  • Τεχνολογία heatpipes

Κατά:

  • Βάρος
  • Χρειάζεται να βγει η μητρική για την τοποθέτηση

THERMALTAKE TOWER 112

Η τελευταία ψύκτρα σε αυτή μας την παρουσίαση είναι η Thermaltake Tower 112. Όπως και οι δύο προηγούμενες που εξετάσαμε, και αυτή μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα μέχρι στιγμής γνωστά sockets. Ας ρίξουμε μια ματία στα χαρακτηριστικά:

DSC00640.jpg

Χαρακτηριστικά:

  • Διαστάσεις: 60x60x145.5 mm (59 fins)
  • Υλικό κατασκευής: Χαλκός
  • Συμβατότητα: Socket 478, Socket T (LGA-775), Socket A, Socket 754/939/940
  • Heatpipes: Copper Tube (diameter of 6 mm) x 3pcs

Τι περιλαμβάνει:

Η Tower 112, σε αντίθεση με τις άλλες ψύκτρες της παρουσίασης αυτής, ήρθε σε χαρτονένιο κουτί, προστατευμένη από δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια αφρολέξ. Η συσκευασία είναι αρκετά λιτή, καθώς δεν περιλαμβάνει ανεμιστήρα, και θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον της αρεσκείας σας. Περιλαμβάνει, εκτός από την ψύκτρα, λαμάκια και βίδες για την τοποθέτησή της, ένα σωληνάριο θερμοαγώγιμης πάστας, και ένα ξεκάθαρο, όπως μας έχει συνηθίσει η Thermaltake, εγχειρίδιο εγκατάστασης.

IMG_1700.jpg

Η ψύκτρα:

Όπως σίγουρα θα παρατηρήσατε, η Tower 112 είναι ίδια σε μέγεθος και σχήμα με το μικρότερο αδερφάκι της, την Silent Tower, που κοιτάξαμε πριν. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί. Η Tower 112 είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από χαλκό, σε αντίθεση με την Silent Tower, η οποία έχει αλουμινένια fins. Το γεγονός αυτό εκτοξεύει το βάρος της στα 1400 γραμμάρια περίπου, κάτι το οποίο εσκεμμένα (κατά τη γνώμη μου) αποφεύγει να αναφέρει στο site της η Thermaltake. Πολλοί φαντάζομαι ότι τρομάζουν και μόνο στην ιδέα να τοποθετήσουν τη συγκεκριμένη ψύκτρα σε γωνία 90 μοιρών πάνω στο motherboard τους. Σας διαβεβαιώνω ότι εάν γίνει σωστή και προσεγμένη εγκατάσταση, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

dokimi.jpg

Παραθέτουμε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες της ψύκτρας:

IMG_1721.jpgIMG_1727.jpgIMG_1728.jpg

Εγκατάσταση:

Η εγκατάστασή της είναι πανομοιότυπη με την εγκατάσταση της Silent Tower, οπότε δεν υπάρχει λόγος επανάληψης της διαδικασίας.

Επιδόσεις:

Καθώς η ψύκτρα δεν περιλαμβάνει ανεμιστήρα, για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε ένα Thermaltake Smart Fan 9cm. Η Tower 112 με εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της. Ήταν ικανή να ρίξει την θερμοκρασία του υπερχρονισμένου Athlon μου στους 36 βαθμούς Κελσίου υπό φορτίο! Φαντάζομαι ότι θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα σε Α64, καθώς έχουν πολύ καλύτερη θερμική συμπεριφορά.

tower112.giftower112_overclocked.gif

Για άλλη μια φορά η Thermaltake τα κατάφερε, καθιστώντας την ψύκτρα ικανή να μπει σε οποιοδήποτε socket κυκλοφορεί. Το μόνο αρνητικό στην εγκατάστασή της είναι ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η μητρική.

Υπέρ:

  • Κατασκευή εξ’ ολοκλήρου χάλκινη
  • Επιδόσεις
  • Heatpipes

Κατά:

  • Βάρος
  • Δεν περιλαμβάνει ανεμιστήρα
  • Απαραίτητη η αφαίρεση μητρικής για την τοποθέτηση

SPECIAL tHANKS

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία Checkmate για την παραχώρηση των ψυκτρών της δοκιμής και το χρήστη _daemon_ για την πολύτιμη βοήθειά του.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.