Jump to content



Akasa Evo 120 Review


spresv

Recommended Posts

Evo 120 Reviewer: spresv

Supplier: Akasa UK

H Evo 120 είναι το τελευταίο δημιούργημα της Akasa, μιας αναγνωρισμένης εταιρίας που στην γκάμα της περιλαμβάνει τροφοδοτικά, κουτιά ψήκτρες και προϊόντα Case modding. H Evo 120 είναι και αυτή βασισμένη στην τεχνολογία των heatpipes, τεχνολογία που έχει αποδειχτεί πολύ επιτυχημένη και αποδοτική. Ξεφεύγει λίγο από το συνηθισμένο βεβαία καθώς χρησιμοποιεί ταχυτέρα heatpipes 8mm. To άλλο δυνατό σημείο της ψήκτρας είναι τα ονομαστικά 15dB(A) του ανεμιστήρα της στις χαμηλότερες συφορές, οι οποίες ρυθμίζονται από το ποτενσιόμετρο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Επίσης να σημειώσουμε ότι μπορεί να μπει στα τελευταία sockets τόσο της Intel όσο και της AMD (INTEL Socket 478 & Socket 775 AMD Socket 754, socket 939 & socket 940)

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Η ψύκτρα έρχεται σε ένα μαύρο-πορτοκαλί κουτί με ένα μικρό παράθυρο από το οποίο μπορείς να δεις την ψύκτρα.

DSC01455.JPG

Εκτός από την ψήκτρα, στο κουτί περιέχονται οι απαραίτητες βίδες και τα απαραίτητα plates για την εγκατάσταση, το fan controller και τα καλώδια του, και ένα αναλυτικότατο manual, όλα προστατευμένα και σε αρίστη κατάσταση.

DSC01461.JPG

Η ΨΥΚΤΡΑ

Η βάση και τα heatpipes της ψύκτρας είναι κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από χαλκό, ενώ τα fins είναι αλουμινένια. Οφείλω να ομολογήσω ότι με μια πρώτη ματιά η ψήκτρα δεν μου ‘γέμισε το μάτι’. Θα δούμε αν τελικά οι μετρήσεις θα με διαψεύσουν.

DSC01466.JPG

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η ψήκτρα έχει μια ελαφρά κλίση, αλλά δεν νομίζω αυτό να είναι πρόβλημα.

DSC01467.JPG

Κλασική και δοκιμασμένη σχεδίαση. Τα heat pipes αρχίζουν από την βάση και περνούν μέσα από τα fins, οπού και τα φυσά ο ανεμιστήρας.

DSC01468.JPG

Ο πάτος είναι σε καλή κατάσταση, αν και σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί.

DSC01471.JPG

DSC01475.JPG

Στην βάση επίσης μπορούμε να δούμε ‘γραμμένο’ στο χαλκό το όνομα της Akasa.

DSC01477.JPG

H καρδιά του συστήματος είναι ο ανεμιστήρας 12cm της σειράς Amber. Αποδίδει 32.2CFM στα 15dB(A) και 67.5CFM στα 29.8dB(A), από τις 1000 έως και τις 2000 rpm. Το διάφανο σώμα με τα πορτοκαλί πτερύγια τον κάνουν να ξεχωρίζει.

DSC01469.JPG

Το όνομα του μοντέλου είναι γραμμένο στο πάνω μέρος της ψήκτρας ώστε να φαίνεται από το πλαϊνό του κουτιού.

DSC01474.JPG

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

DSC01483.JPG

Η εγκατάσταση, αν και απλή, απαιτεί την αφαίρεση της μητρικής από το κουτί. Η διαδικασία είναι απλή. Για τοποθέτηση σε Α64 όπως αυτός της δοκιμής, το πρώτο βήμα είναι να αναιρέσετε το πάνω τμήμα της βάσης ξεβιδώνοντάς το. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τις παρακάτω βίδες με τα ελατήρια βιδώνετε την ψύκτρα στις κατάλληλες τρύπες.

DSC01484.JPG

Στο τέλος θα φαίνεται κάπως έτσι:

DSC01490.JPG

Στην DFI της δοκιμής το shroud της ψήκτρας ‘έβρισκε’ στην πλακέτα που είναι υπεύθυνη για τον ήχο, με αποτέλεσμα αυτή να μην κάνει καλή επαφή. Γι’ αυτό την τοποθετήσαμε ανάποδα. Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε είναι ότι πιθανόν σε μερικές μητρικές που έχουν τις μνήμες πιο κοντά να υπάρχει πάλι πρόβλημα στην τοποθέτηση. Εδώ φαίνεται τοποθετημένη στο κουτί.

DSC01506.JPG

ΔΟΚΙΜΗ

Το σύστημα της δοκιμής είναι το γνωστό με κάποιες αλλαγές.

  • AMD A64 3200+ Venice core
  • DFI SLI-D nForce 4
  • 512mb TwinMos bh-5
  • Asus Extreme 6600GT
  • LC Power Scorpio 480
  • Coolermaster Stacker

Στο κουτί υπήρχε πολύ καλός αερισμός και η θερμοκρασία δωματίου κυμαίνονταν στους περίπου 27 βαθμούς κελσίου. Σε over clocked συχνότητα ο επεξεργαστής ήταν χρονισμένος στα 2400MHz με 1.500 Vcore στον πυρήνα.

graph_default.png

graph_oc.png

Η ψύκτρα τα πήγε εξαιρετικά καλά, δεδομένης της υψηλής θερμοκρασίας του δωματίου. Ο ανεμιστήρας στις χαμηλές στροφές ήταν απόλυτα αθόρυβος και αποδοτικός, ενώ στις μεσαίες γινόταν πιο θορυβώδης, αλλά με ανάλογα αποτελέσματα στη θερμοκρασία. Από τις μεσαίες στις υψηλές στροφές η διαφορά τις περισσότερες φορές ήταν αμελητέα στη θερμοκρασία, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στο θόρυβο.

Η ψύκτρα ήταν εξαιρετική στο θέμα των επιδόσεων, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ανταγωνιστές της. Μάλιστα έχει το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει ένα πολύ καλό fan, κάτι που άλλες δεν έχουν. Είναι μια πολύ καλή αγορά και θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.

Υπέρ

• Επιδόσεις

• Περιλαμβάνεται ρυθμίζομενο fan

• Ησυχία

Κατά

• Απαιτείται αφαίρεση μητρικής για την τοποθέτηση

• Πιθανή ασυμβατότητα με ορισμένες μητρικές.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.