Jump to content



Waterblocks Round-Up


spresv

Recommended Posts

Review: Waterblocks Round-Up (Crusader, Cyclone SXT, TDX A64, Oclabs Monoblock Β6)

Reviewer: spresv

Review Editors: stelaras, Hemispasm

Provided by: Multirama (CycloneSXT, TDX A64), Eleven (Crusader), Checkmate (Oclabs Monoblock Β6)

Waterblock Round-Up Review: Introduction

Με την πάροδο του χρόνου, οι επεξεργαστές γίνονται γρηγορότεροι και πολυπλοκότεροι. Αυτό έχει ως επακόλουθο να παράγουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας. Οι συμβατικοί τρόποι ψύξης με αέρα, έχουν αρχίσει να φθάνουν σε ένα όριο, καθώς η θερμότητα που πρέπει να απάγουν από τον επεξεργαστή μεγαλώνει. Κάποιοι χρηστές πριν από αρκετά χρονιά, θέλοντας να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα , άρχισαν να αναζητούν νέους τρόπους για την καλύτερη ψύξη των επεξεργαστών των Η/Υ τους. Σιγά σιγά αυτή η ανάγκη για καλύτερη ψύξη των επεξεργαστών, έγινε αντιληπτή από περισσοτέρους χρηστές. Δεν άργησε πολύ να εμφανιστεί ένας εναλλακτικός τρόπος ψύξης επεξεργαστών... και αυτός είναι η ψύξη με νερό. Η υδρόψυξη, πλέον, είναι κάτι το οποίο μέρα με τη μέρα κερδίζει συνεχώς περισσοτέρους χρηστές Η/Υ.

Λίγα Λόγια για την Υδρόψυξη

Η καρδιά της υδρόψυξης είναι το waterblock. Είναι αυτό που τοποθετείται πάνω στον επεξεργαστή, όπως ακριβώς μια αερόψυκτρα. Η δουλειά τους είναι να απάγουν τη θερμότητα από τον επεξεργαστή και να τη διοχετεύουν στο νερό που κυκλοφορεί μέσα τους. Η συνεχής ροή του νερού γίνεται με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή. Στη συνεχεια η θερμότητα αυτή αποβάλλεται μεσω ενος ψυγείου. Το νερό κάνει τον ιδιο κύκλο ασταμάτητα. Waterblock, ψυγείο και κυκλοφορητής είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με σωλήνες δημιουργώντας ενα απλό κύκλωμα.

WATERBLOCKS

Στο review που διαβάζετε , θα δούμε 4 waterblocks τα οποια μπορεί κάποιος να αγοράσει απο καταστήματα της Ελληνικής αγοράς. Σκοπός ειναι να δούμε και να συγκρίνουμε την απόδοση τους, ωστε να μπορεσει να διαλέξει ενας χρηστής , ανάλογα με τις απαιτήσεις του και το γούστο του ποιο waterblock τον καλυπτει καλυτερα.

Τα waterblock που χρησιμοποιηθήκαν είναι:

  • Crusader από τον Έλληνα Eleven

Το συγκεκριμένο μπλοκ , εστάλη σε εμας απο τον ιδιο τον Eleven. Ο Eleven (Μιχάλης το πραγματικό του όνομα) ειναι γνωστος στους κυκλους των overclocker εδω στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρονια, με επιτυχημένες δημιουργίες στον τομέα της σχεδίασης waterblock.

Τα μπλοκ του μπορείτε να τα βρείτε στο Extremeshop

IMG_0539.jpg

  • Cyclone SXT της Αυστραλέζικης Silverprop

To cyclone έφθασε στα χερια μας από την εταιρεία Multirama (http://www.multirama.gr). Τα Multirama είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εμπορίας/υποστήριξης Η/Υ και υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα .

IMG_0549.jpg

Το TDX εφθασε στα χερια μας , επισης μέσω της εταιρείας Multirama (www.multirama.gr)

IMG_0691.jpg

To MonoblockB6 μας το προμήθευσε η εταιρεία Checkmate. Η Checkmate είναι καθιερωμένη εταιρεία στη χώρα μας όσον αφορά στα συστήματα ψύξης και overclocking των Η/Υ.

IMG_0564.jpg

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι για να έχουμε μια πιο την πιο πλήρη εικόνα της Ελληνικής αγοράς, ζητήσαμε waterblock και από το μέλος του forum μας Skinny13 , ο οποίος και κατασκευάζει waterblock τα τελευταία 3 περίπου χρόνια. Η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή, για λόγους που αφορούν στον κατασκευαστή.

Στη συνέχεια θα περιγράψουμε το σύστημα δοκιμής και τη διάταξη του συστήματος υδρόψυξης που χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές…

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Waterblock Round-Up Review: Περιγραφή Συστήματος και Διαδικασίας

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη δοκιμή αποτελείται από τα ακόλουθα:

CASE: Coolermaster Stacker

PSU:LC Power Scorpio 480

MΟBΟ: DFI SLI-D

CPU:AMD A64 3000+ Venice

RΑΜ:2x512Mb TwinMos BH-5

HDD:Maxtor 60Gb IDE, WD 80Gb SΑΤΑ, Seagate 120Gb SΑΤΑ

VGA: Sapphire X800GTO2@ X850XT

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΟΨΥΞΗΣ Το σύστημα της υδρόψυξης αποτελείται από τα εξής:

PUMP Eheim 1250

IMG_0580.jpg

Προκειται για μια απο τις πιο αξιοπιστες επιλογες που μπορει να κανει ενας χρηστης για την υδροψυξη του . Καλη ποιοτητα κατασκευης , αθορυβη λειτουργια και δοκιμασμενη απο πολλους χρηστες.

RADIATOR Διπλό κυψελωτό

IMG_0584.jpg

Χαλκινο ψυγειο με σχεδιαση κυψελλων για καλυτερη αποδοση.

TANK DangerDen 5.25” Clear Reservoir

IMG_0583.jpg

Απαραίτητο εξάρτημα της υδροψυξης, αφου μας βοηθαει στο να βγαλουμε τον αερα εξω απο το κύκλωμα μας ευκολα και γρηγορα (Εξαερωση)

HOSE ½” Clear

Απλοί σωλήνες σαν αυτους που χρησιμοποιούνται σε υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και πότισμα .

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την αξιολόγηση των waterblock, χρησιμοποιούμε ένα AerocoolAerogateτο οποίο είναι εξοπλισμένο με thermistors και μπορει να μετράει τη θερμοκρασία με ακρίβεια.

Το 1ο thermistor μετράει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Το 2ο thermistor είναι τοποθετημένο επάνω στο heatspreader του επεξεργαστή (το χάλκινο καπάκι του δηλαδή), ακριβώς στην πλαϊνή του μεριά. Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε, γιατί, το heatspreader είναι αυτό που έχει την άμεση επαφή με τον πυρήνα του επεξεργαστή και είναι αυτό που προσπαθεί να απάγει τη θερμότητα του heatspreader.

IMG_0588.jpg

Περαιτέρω μετρήσεις όπως θερμοκρασία του νερού/υγρού, όπως και θερμοκρασία αέρα πριν και μετά απο το ψυγείο δεν πήραμε, γιατί αυτό που παίζει το βασικό ρολό σε μια ψύξη, είναι η τελική θερμοκρασία που μετράμε επάνω στον επεξεργαστή.

Στον υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε, εγκαταστήσαμε τα Windows XP Professional με το ServicePack2. Για το στρεσάρισμα του επεξεργαστή χρησιμοποιήσαμε το S&M V1.7.6 (beta).Tos&m επιλέχθηκε, γιατί ξεχωρίζει για τη δυνατότητα που έχει να ανεβάζει σε πολύ ψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία του επεξεργαστή.

Για την καλύτερη εικόνα της απόδοσης των waterblocks όσον αφορά το ποιο αποδίδει καλυτέρα με τα περισσότερα θερμικά watt ενός επεξεργαστή, ο επεξεργαστής λειτούργησε σε δυο ρυθμίσεις.

  • Defaut (200Mhz X 9 , 1.35Vcore)
  • Overclocked (290Mhz X 9 , 1.66Vcore)

IMG_0586.jpg

Μετρηθήκαν συνολικά δώδεκα (12) τιμές θερμοκρασίας πάνω στο heatspreader του επεξεργαστή.

Α) Τρεις (3) σε idle , μετρημένες ανά 10λεπτα διαστήματα, με το πρώτο να είναι περίπου 10 λεπτά μετά το boot.

Β) Τρεις (3) σε fullload . Oι θερμοκρασίες σε load είναι μετρημένες έχοντας επιλέξει το Longtest του S&M, το οποίο διαρκεί μια ώρα. Οι θερμοκρασίες είναι μετρημένες σε 20λεπτα διαστήματα , με την τελευταία δηλαδή ακριβώς μια ώρα (1ωρα) μετά την 1η μέτρηση .

Οι ίδιες έξι (6) μετρήσεις επαναλήφθηκαν και για την overclocked κατάσταση.

Καθ?ολη τη διάρκεια των μετρήσεων η θερμοκρασία δωματίου , σύμφωνα με το thermistor του aerogate ήταν σταθεροποιημένη στους 21 βαθμούς κελσίου , με τη βοήθεια ενός κλιματιστικού στο χώρο της δοκιμής.

Στην επόμενη σελίδα θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων για το Crusader waterblock

Crusader

WaterblockRound-UpReview: Crusader by Eleven

Το πρώτο block της δοκιμής είναι η τελευταία revision του Crusader από τον “δικό μας” Eleven. Το block είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο από τον ίδιο το Μιχάλη.

IMG_0533.jpg

Όπως βλέπετε το block ήρθε σε ένα (ελαφρώς στραπατσαρισμένο από τη μετακίνηση) χρωματιστό κουτάκι με το logo του 11, σε αντίθεση με τα απλά χαρτονένια κουτάκια που χρησιμοποιούσε παλιότερα.

IMG_0536.jpg

Ανοίγοντας βλέπουμε τις 4 απαραίτητες για τη στήριξη βίδες, και ένα κομμάτι plexiglass με τη βοήθεια του οποίου στηρίζεται το block. Το plexi είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μπαίνει σε όλα τα socket, ακόμα και σε κάποιες ιδιαιτέρες περιπτώσεις οπου υπάρχουν πυκνωτές πολύ κοντά στο socket.

IMG_0538.jpg

Αφού αφαιρέσουμε τις 2 στρώσεις ricoffon από το πακέτο μας αποκαλύπτεται το block. Είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από χαλκό, και όπως φαίνεται από τις βίδες, είναι 2 κομμάτια χαλκού, ώστε το block να μπορεί να καθαριστεί.

IMG_0541.jpg

To block είναι εφοδιασμένο με ρακόρ 1/2”. Για να πούμε την αλήθεια δεν είναι ακριβώς μισή ίντσα, αλλα πολύ λιγο παραπάνω ώστε το λάστιχο να εφαρμόζει καλύτερα και να μην χάνει νερό.

Μια πολύ ωραία αισθητική πινελιά στα τελευταία blocks του 11 είναι το σκαλιστό οβαλ, με το λογότυπο ‘Cooled by Eleven’

IMG_0540.jpg

H βάση είναι απόλυτα λεία, και είναι καλυμμένη από αυτοκόλλητη ζελατινα ώστε να αποφευχθούν τυχον γρατσουνιές μεχρι την τελικη χρηση.

IMG_0542.jpg

IMG_0544.jpg

Καλό θα ήταν αφου βγάλετε τη ζελατίνα να καθαρίσετε την βάση του block με ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με βενζίνη (ή ασετόν) ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα κολλας.

Η τοποθέτηση αν και είναι πολύ ευκολη, χρειαζεται την αφαιρεση της μητρικης για να γινει. Επισης, όπως ειπαμε, το block στηριζεται στις συνοδευομενες βιδες, που σημαινει ότι πρεπει να βγαλετε την ηδη υπαρχουσα βαση. Αφου την βγαλετε περνατε τις 2 βιδες στην μητρικη εχοντας αφησει μονο το πρωτο προστατευτικο μαξιλαρακι.

Στη συνεχεια περνατε και το δευτερο και στην ουσια βιδωνετε τις βιδες πανω στη μητρικη.

IMG_0589.jpg

IMG_0590.jpg

Στη συνεχεία τοποθετείτε το block πάνω στον επεξεργαστή με τέτοιο τρόπο ώστε το plexi να μπαίνει στις 2 βίδες που βιδώσαμε πριν. Μετά χρησιμοποιείτε τις υπόλοιπες ροδέλες και πεταλούδες για να βιδώσετε το block πάνω στη μητρική, με την εξής σειρά:

Plexi – ροδέλα – ελατήριο – ροδέλα - πεταλούδα

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

IMG_0595.jpg

Ο αναλυτικός πίνακας των μετρήσεων, που έγιναν σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ήδη περιγραφεί, για το waterblock του Eleven είναι ο ακόλουθος :

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

<table border="1" bordercolor="#666666" cellpadding="0" cellspacing="0" width="500"><tbody><tr><td bgcolor="#000099" height="22" width="170">

CRUSADER

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 1

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 2

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 3

</td> </tr><tr><td>CPU Default

Idle

</td> <td>

25,1

</td> <td>

25,4

</td> <td>

26,0

</td> </tr><tr><td>CPU Default

Full Load </td> <td>

26,3

</td><td>

26,2

</td> <td>

26,2

</td> </tr><tr><td>CPU Overclocked

Idle</td> <td>

25,1

</td> <td>

25,2

</td> <td>

25,5

</td> </tr><tr><td>CPU Overclocked

Full Load </td> <td>

29,7

</td> <td>

29,2

</td> <td>

29,4

</td> </tr></tbody></table>

Και σε γράφημα:

graph3.gif

Υπέρ

  • Απόδοση
  • Εμφάνιση

Κατά

  • Μη-άμεση διαθεσιμότητα από τον κατασκευαστή

Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις από το CycloneSXT

Cyclone SXT

WaterblockRound-UpReview: Cyclone STX by Silverprop

Το επόμενο block της δοκιμής μας είναι το Cyclone SXT της Αυστραλέζικης Silverprop.

IMG_0545.jpg

Το block είναι πακεταρισμένο σε ένα χαρτονένιο και σχετικά μικρό κουτάκι.

IMG_0546.jpg

Το αυτοκόλλητο μας πληροφορεί ότι το block μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στα sockets 754/939/940.

Ανοιγοντας το κουτι βλεπουμε μονο τα ρακορ του block και ένα manual. Το block εμφανιζεται αφου αφαιρεσουμε τα 2 στρωματα από ricoffon.

IMG_0547.jpg

IMG_0548.jpg

Και αυτό τo block είναι κατασκευασμένο από χαλκό, καθώς και αυτό φέρει ρακορ μισής ιντσας. Το γνωστό λογότυπο της εταιρείας είναι χαραγμένο πάνω στο χαλκό.

IMG_0549.jpg

Ιδιαιτερη εντυπωση κανει το μεγεθος και το βαρος του.

Οι τρυπες στο πανω μερος, δεξια και αριστερα από τα ρακορ υπαρχουν ώστε το block να μπορει να παρει και αλλα λαμακια εκτος από το συμπεριλαμβανομενο, ώστε να μπαινει και στα υπολοιπα socket (αυτά τα λαμακια πωλουνται ξεχωριστα)

Και αυτό είναι διαιρουμενο σε 2 κομματια, αλλα το αυτοκολλητακι από κάθε πλευρα του block μας προειδοποιει ότι αν το block ανοιχτη, η εγγυηση μας αποχαιρετα για παντα.

IMG_0550.jpg

Ο πατος του θα μπορουσε σιγουρα να είναι λιγο πιο λειος.

IMG_0552.jpg

Αφαιρωντας το δεξιο μερος του εσωτερικου του κουτιου μας αποκαλυπτεται ένα σακουλακι με τις απαραιτητες βιδες στηριξης, και ένα λαμακι για τη στηριξη του block στο socket.

IMG_0555.jpg

Ακομα πιο κατω θα βρουμε ένα χαλκινο plate το οποιο μπορει να χρησιμοποιηθει εάν καποιος θελησει να βαλει peltier στον επεξεργαστη του.

IMG_0556.jpg

IMG_0557.jpg

Στο αριστερο σακουλακι περιεχονται οι απαραιτητες βιδες για την στηριξη του plate στο block, μαζι με τα απαραιτητα παξιμαδια και ένα αλεν, σε περιπτεση που σας λειπει. Στο αριστερο περιεχονται οι απαραιτητες βιδες για την στηριξη του block στη μητρικη. Εδώ να σημειωσουμε ότι οι τελευταιες, μαζι με τα παξιμαδια τους είναι πλαστικες και όχι μεταλικες, κατι που βρισκω απαραδεκτο για block τετοιας τιμης.

Σε πρωτη φαση απλα θα βιδωσουμε το plate για τη στηριξη του block. Αυτό γινεται πολύ ευκολα με τις συμπεριλαμβανομενες βιδες και παξιμαδια.

IMG_0629.jpg

IMG_0631.jpg

IMG_0632.jpg

Όπως και το προηγουμενο, και αυτό το block απαιτει την αφαιρεση της μητρικης και της βασης για την τοποθετηση του. Αφου γινει αυτό, απλα περνατε τις μαυρες πλαστικες βιδες στη μητρικη, χωρις να βαλετε καποια προστατευτικη ροδελα στο πισω μερος. Στη συνεχεια την βιδωνετε πανω στη μητρικη, παρεμβαλλοντας μια ροδελα αναμεσα στο πλαστικο παξιμαδι και την μητρικη.

IMG_0636.jpg

Στη συνέχεια ευθυγραμμίζετε το block ανω στον επεξεργαστη και το σταθεροποιείτε στη θεση του με τα απαραίτητα, επισης πλαστικά, παξιμαδια, τα οποια σφιγγονται με το χερι. Το τελικο αποτέλεσμα θα είναι καπως ετσι:

IMG_0633.jpg

IMG_0639.jpg

Σε αυτό το block πρέπει οπωσδήποτε να σφίξετε τους σωλήνες με ρακορ, αλλιώς θα στάζουν.

Τελος να σημειώσω ότι ενώ ειχα σφίξει τις πλαστικές βιδες οσο αυτές μου επέτρεπαν, βγάζοντας το block είδα ότι αυτό δεν είχε κάνει καλή επαφή με το heatspreader του επεξεργαστή.

IMG_0662.jpg

Ο αναλυτικός πίνακας των μετρήσεων για το waterblock της Silverprop είναι ο ακόλουθος :

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

<table border="1" bordercolor="#666666" cellpadding="0" cellspacing="0" width="500"><tbody><tr><td bgcolor="#000099" height="22" width="170">

Cyclone STX

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 1

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 2

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 3

</td> </tr><tr><td>CPU Default

Idle

</td> <td>

24,4

</td> <td>

24,1

</td> <td>

24,2

</td> </tr><tr><td>CPU Default

Full Load </td> <td>

27,5

</td><td>

27,4

</td> <td>

27,1

</td> </tr><tr><td>CPU Overclocked

Idle</td> <td>

25,7

</td> <td>

25,4

</td> <td>

25,7

</td> </tr><tr><td>CPU Overclocked

Full Load </td> <td>

31,1

</td> <td>

33,2

</td> <td>

34,0

</td> </tr></tbody></table> Και σε γράφημα:

graph4.gif

Υπέρ

  • Απόδοση
  • T.E.C. Ready

Κατά

  • Σύστημα στήριξης

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τις μετρήσεις από το TDXA64…

TDX

WaterblockRound-UpReview: TDX A64 by DangerDen

Το επόμενο block που δοκιμάστηκε ήταν το TDX A64 από την DangerDen.

IMG_0685.jpg

Έρχεται συσκευασμένο σε άσπρο χαρτονένιο κουτακι. Το αυτοκόλλητο στο μπροστινό του μέρος μας πληροφορεί ότι συμπεριλαμβάνονται οι βιδες για την τοποθέτηση, και ότι το block φέρει ρακορ 1/2”.

Ανοίγοντας το κουτί, βλέπουμε το block πανω σε ένα κομμάτι χαρτόνι.

IMG_0687.jpg

IMG_0690.jpg

Μαζι με το block συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες βιδες, ροδέλες και παξιμαδια, που θα βοηθησουν στην τοποθετηση. Για να ειμαι ακριβης δεν είναι βιδες, αλλα ντιζες, κατι που μου φανηκε καπως περιεργο.

Το ιδιο το block τωρα, εχει χαλκινη βαση και ένα χοντρο κομματι plexi σαν καπακι, πανω στο οποιο είναι βιδωμενα τα ρακορ.

IMG_0691.jpg

IMG_0692.jpg

Για την τοποθέτηση του χρειάζεται να ξεβιδωθεί το πάνω μέρος της βάσης της μητρικής. Στο κάτω μέρος θα βιδωθούν οι ντίζες. Με τα παξιμάδια που περιλαμβάνονται θα βιδώσετε τις ντίζες στο backplate της μητρικής. Να σημειώσουμε ότι δεν βιδώνεται τελείως, αλλά υπάρχει κάποιο περιθώριο.

IMG_0706.jpg

IMG_0707.jpg

Στη συνεχεία τοποθετείτε το block και το βιδώνετε όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

IMG_0708.jpg

Και εδώ μια τελική:

IMG_0711.jpg

Ο αναλυτικός πίνακας των μετρήσεων για το waterblock της Dangerden είναι ο ακόλουθος : ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

<table border="1" bordercolor="#666666" cellpadding="0" cellspacing="0" width="500"><tbody><tr><td bgcolor="#000099" height="22" width="170">

TDX A64

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 1

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 2

</td> <td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 3

</td> </tr><tr><td>CPU Default

Idle

</td> <td>

25,1

</td> <td>

25,4

</td> <td>

26,0

</td> </tr><tr><td>CPU Default

Full Load </td> <td>

26,3

</td><td>

26,2

</td> <td>

26,2

</td> </tr><tr><td>CPU Overclocked

Idle</td> <td>

24,7

</td> <td>

25,7

</td> <td>

26,2

</td> </tr><tr><td>CPU Overclocked

Full Load </td> <td>

30,2

</td> <td>

30,3

</td> <td>

30,4

</td> </tr></tbody></table>

Και σε γράφημα:

graph5.gif

Υπέρ

  • Εμφάνιση
  • Απόδοση

Κατά

  • Σύστημα Στήριξης
  • Απουσία manual

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το MonoblockMB-06 byOCLabs

Monoblock MB-06 OCLabs

WaterblockRound-UpReview: Monoblock MB-06 by OCLabs

Το τελευταίο block είναι το Monoblock MB-06 της OCLabs.

IMG_0560.jpg

Επίσης σε χαρτονένιο κουτάκι, αλλά αυτή το φορά, για άγνωστο σε μένα λόγο, το σύστημα στήριξης δεν είναι μέσα στο κουτί, αλλά χύμα μέσα στην σακούλα στην οποία μου παραδόθηκε.

IMG_0561.jpg

Όπως πιθανότατα καταλάβατε αυτό το block στηρίζεται εξολοκλήρου στην ήδη υπάρχουσα βάση, χωρίς αυτή να χρειάζεται να αναιρεθεί.

Ανοίγοντας το κουτί βρίσκουμε το block πολύ καλά πακεταρισμένο, σχεδόν εκνευριστικά καλά.

IMG_0562.jpg

IMG_0563.jpg

Αφου ξετυλίξουμε το bubble-wrap μας εμφανίζεται το block. Κατασκευασμένο από χαλκό, και με 1/2" ρακορ.

IMG_0564.jpg

IMG_0565.jpg

Ο πάτος του, αν και χωρίς γρατσουνιές, δεν είναι όσο λείος θα έπρεπε.

IMG_0566.jpg

Η τοποθέτηση δεν νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Απλά τοποθετείτε το block στη μητρική, και το βιδώνετε στη θέση του με το συνοδευμένο bracket που πιάνει πάνω στη βάση της μητρικής. Το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι:

IMG_0663.jpg

IMG_0664.jpg

Ο αναλυτικός πίνακας των μετρήσεων για το waterblock της Oclabsείναι ο ακόλουθος :

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

<table border="1" bordercolor="#666666" cellpadding="0" cellspacing="0" width="500"><tbody><tr><td bgcolor="#000099" height="22" width="170">

Monoblock MB-06

</td><td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 1

</td><td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 2

</td><td bgcolor="#000099" width="110">

TEMP 3

</td></tr><tr><td>CPU Default

Idle

</td><td>

25,3

</td><td>

25,5

</td><td>

26,1

</td></tr><tr><td>CPU Default

Full Load </td><td>

26,6

</td><td>

27,3

</td><td>

27,6

</td></tr><tr><td>CPU Overclocked

Idle</td><td>

25,7

</td><td>

25,4

</td><td>

25,9

</td></tr><tr><td>CPU Overclocked

Full Load </td><td>

30,1

</td><td>

30,5

</td><td>

30,6

</td></tr></tbody></table>

Και σε γράφημα:

graph6.gif

Υπέρ

  • Απόδοση
  • Σύστημα στήριξης

Κατά

  • Απουσία manual

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Waterblock Round-UpReview : Συμπεράσματα

Πριν σας παρουσιάσουμε τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε από τα τέσσερα blocks, θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε το στόχο του παρόντος.

Η ψύξη του επεξεργαστή μας με νερό, πριν λίγο καιρό μπορούσε να θεωρηθεί εξεζητημένη λύση στην οποία θα κατέφευγαν χρήστες για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις τους, χρήστες που είχαν στόχο να απομυζήσουν κάθε διαθέσιμο Hz του επεξεργαστή τους.

Θεωρούμε πως τα προαναφερθέντα ισχύουν μερικώς πλέον. Σήμερα, εκτός από την κατηγορία των hardcore users, στην λύση της υδρόψηξης καταφεύγουν και χρήστες που απλώς θέλουν να αποφύγουν τον θόρυβο που παράγουν οι ταχύτατοι ανεμιστήρες της κλασικής μεθόδου ψύξης με αέρα.

Η παρούσα παρουσίαση καλύπτει την δεύτερη "κατηγορία" χρηστών. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε και το σύστημα των δοκιμών μας. Επομένως, η παρούσα δοκιμή δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, παρά μόνο μετά από το δεύτερο μέρος της, που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες. Στο δεύτερο μέρος, το σύστημα της δοκιμής είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Processor και τα ίδια ακριβώς block, θα κληθούν να αποδείξουν την αξία τους, ψύχοντας έναν πολύ περισσότερο "ζεστό" επεξεργαστή, που έχει οδηγηθεί στα όρια του.

Για τον μέσο χρήστη όμως, που απλά επιθυμεί να μεταβεί από την ψύξη με αέρα στην ψύξη με νερό και να αποκτήσει ένα περισσότερο αθόρυβo και "κρύο" σύστημα, όλα τα block της δοκιμής μας θα τον ικανοποιήσουν. Οι διαφορές μεταξύ τους, δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές και μόνο οι λεπτομέρειες και τα προσωπικά κριτήρια, μπορούν να δημιουργήσουν μία κατάταξη.

Οι απόλυτοι αριθμοί, δημιουργούν την αίσθηση της (έστω και ελαφριάς) υπεροχής για κάποια blocks, έναντι άλλων. Όμως, η δημιουργία σαφώς δυσμενέστερων συνθηκών, ίσως επιδράσει στην συνολική εικόνα. Θα περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα και του δεύτερου μέρους των δοκιμών μας, πριν καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.