Jump to content



Asetek VapoChill Micro


spresv

Recommended Posts

Review Product: Asetek VapoChill Micro

Reviewer: spresv

Review Editors: Stelaras, Hemispasm

Manufacturer: Asetek

Provided by: Checkmate

attachment.php?attachmentid=10728&d=1146140912

VapoChill Micro Review: Introduction

Η προσπάθεια για να επιτευχθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στους επεξεργαστές των προσωπικών μας υπολογιστών έχουν ένα αρνητικό επακόλουθο: την αύξηση της κατανάλωσης τους, και συνεπώς την αύξηση της εκλυόμενης θερμότητας από αυτούς, η οποία μονό καλό δεν κάνει στην υγειά τους, αλλά και στην υγειά και άλλων επιμέρους υποσυστημάτων του υπολογιστή μας. Γι’ αυτό και ένα μεγάλο μέρος χρηστών θέλοντας να μειώσουν την θερμοκρασία των επεξεργαστών τους, αυξάνοντας παράλληλα τον χρόνο ζώνης τους, καταφεύγουν στην αλλαγή της εργοστασιακής ψήκτρας με κάποια άλλη πιο αποδοτική και ίσως πιο αθόρυβη. Μια τέτοια λύση από την Asetek θα σας παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Company Information

H Asetek είναι μια καταξιωμένη εταιρία στο χώρο της πληροφορικής, χωρίς να μετράει ιδιαιτέρα πολλά χρονιά στο ενεργητικό της. Από το 1997 λοιπόν κατασκευάζει παντός είδους συστήματα ψύξης για τους προσωπικούς μας υπολογιστές, κρατώντας όσο το δυνατόν την ποιότητα υψηλά, συνδυάζοντας παράλληλα όμως και τις χαμηλές τιμές. Στη γκάμα των προϊόντων της θα βρείτε από απλές αερόψυκτρες μέχρι και πολύ ποιοτικά watercooling parts αλλά και προϊόντα extreme cooling.

Hardware Setup

To PC που χρησιμοποιήσαμε για την δοκιμή απαρτίζεται από τα κάτωθι κομμάτια.

• DFI LanParty SLI-D Nf4

• AMD Athlon64 3000+ @ 2618Mhz @ 1.638 Vcore

• Sapphire X800GTO2 @ X850XT

• HDD: Maxtor 60Gb, WD 80Gb

• Nec 3540A, Plextor 716A

• Coolermaster Stacker

• LC Power Scorpio 480W

• 2 intake 120mm Fans

• 1 80mm & 1 120mm exhaust fans

Photos, Packaging and Features

Asetek VapoChill Micro Review: Photos, Packaging and Features

Packaging

H ψύκτρα μας έρχεται σε πλαστικό διαφανές κουτάκι το οποίο μας επιτρέπει να την περιεργαστούμε. Στο πίσω μέρος αναγράφονται τα key features του προϊόντος.

01%20photos.JPG

02%20photos.JPG

Στη συσκευασία περιλαμβάνονται εκτός από την ψύκτρα, ο ανεμιστήρας, ένα PCI backplate με ρυθμιστή στροφών και τα απαραίτητα καλώδια για τη σύνδεση του με τον ανεμιστήρα, μια βάση στήριξης και πλαστικά bolts για τον ανεμιστήρα. Με μια πρώτη ματιά δεν είδα κάποιο manual. Κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά όμως, παρατήρησα ότι το ρολό του manual έπαιζε ένα χαρτάκι στον πάτο της συσκευασίας, κάτι που θεωρώ μάλλον ελλιπές.

03%20photos.JPG

Product Photos

Η ψύκτρα χρησιμοποιεί την ευρέως χρησιμοποιημένη αλλά και αποδοτική τεχνολογία των heatpipes, τα οποία είναι κατασκευασμένα από χαλκό, σε αντίθεση με τα fins τα οποία είναι αλουμινένια. Επίσης διακρίνουμε και το shroud από plexiglass το οποίο χρησιμεύει στην στήριξη του ανεμιστήρα.

04%20photos.JPG

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η ψήκτρα έχει μια ελαφρά κλίση.

05%20photos.JPG

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το μέγεθος των heatpipes, τα οποία είναι ασυνήθιστα μεγάλα σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι συμφωνά με την Asetek, τα heatpipes περιέχουν το αέριο R134a.

06%20photos.JPG

Στην επόμενη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε το σωληνάκι μέσω του οποίου γίνεται η γόμωση της ψήκτρας με αέριο.

07%20photos.JPG

Η βάση της βρίσκεται σε μια αρκετά ικανοποιητική κατάσταση, χωρίς να φέρει γρατζουνιές η σημάδια, κάτι που εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή επαφή με τον επεξεργαστή.

08%20photos.JPG

Ο ανεμιστήρας φέρει το λογότυπο της Asetek και στην πίσω μεριά αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του: 0.2A στα 12V.

Product Features

Στην επόμενη σελίδα θα δούμε πως εγκαθιστούμε την Vapochill Micro.

vapochill.jpg

Installation

Asetek VapoChill Micro Review: Installation

Σε πρώτη φάση πρέπει να τοποθετήσουμε τον ανεμιστήρα στην ψύκτρα. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των πλαστικών bolts που φαίνονται στη φωτογραφία.

01%20installation.JPG

Απλώς τα τοποθετούμε στις τρύπες του ανεμιστήρα, και αφού τα ευθυγραμμίσουμε με τις τρύπες του shroud, απλά πιέζουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

02%20installation.JPG

03%20installation.JPG

Η ψύκτρα αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται την αφαίρεση της βάσης της μητρικής για την τοποθέτηση της. Έτσι απλά περνάτε την συνοδευμένη βάση από τον πάτο της ψήκτρας και βιδώνετε με της ήδη υπάρχουσες βίδες της μητρικής.

03%20installation.jpg

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την εγκατάσταση της ψήκτρας.

04%20installation.JPG

05%20installation.JPG

06%20installation.JPG

Ένα αρνητικό που παρατηρήθηκε είναι ότι παρόλο που η βάση της ψήκτρας ήταν πολύ σφιχτά βιδωμένη, η ιδία η ψήκτρα ήταν πολύ χαλαρή, και μπορούσε κανείς να την γυρίσει χωρίς καθόλου προσπάθεια.

Στην επόμενη σελίδα θα δούμε την απόδοση του προϊόντος, καθώς και θα πάρουμε μετρήσεις θερμοκρασίας.

Testing

Asetek VapoChill Micro Review: Testing

Σε αυτή τη σελίδα θα σας παρουσιάσουμε την απόδοση του προϊόντος. Για τις μετρήσεις σε Idle απλά το μηχάνημα ήταν ανοιχτό για μισή ώρα χωρίς να κάνει τίποτα, και σε Load χρησιμοποιήθηκε το Long test του προγράμματος S&M v1.7.6.

pinakas1.JPG

pinakas2.JPG

Στην επόμενη σελίδα θα διατυπώσουμε τα συμπεράσματά μας και θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά.

Conclusion

Asetek VapoChill Micro Review: Conclusion

Η απόδοση του προϊόντος κρίνεται ως ικανοποιητική, και μας άφησε μια αρκετά καλή εντύπωση. Τα μονά αρνητικά σημεία είναι στην τοποθέτηση του. Εκτός του ότι δεν ήταν σταθερή, πρέπει να είναι τοποθετημένη με ένα συγκεκριμένο τρόπο (τα heatpipes να ‘κοιτούν’ προς τα πάνω) αλλιώς η θερμοκρασία αυξάνεται δραματικά. Επίσης να σημειώσουμε ότι ο ανεμιστήρας του με εξαίρεση τις πολύ υψηλές στροφές, ήταν αρκετά αθόρυβος. Γενικά είναι ένα πολύ προσεγμένο και καλοφτιαγμένο προϊόν σε αρκετά προσιτή τιμή.

Υπέρ

• Απόδοση

• Ρυθμιζόμενος ανεμιστήρας

• Ευκολία τοποθέτησης

Κατά

• Έλλειψη manual

• Περιορισμός ως προς την τοποθέτηση

Special Thanks

Θα ήθελα να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρία Checkmate για την παραχώρηση της ψύκτρας της δοκιμής.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.