Jump to content



Γρηγορη και ευκολη επισκευη "σκισμενων" ηχειων


AquaSonic1442169069

Recommended Posts

Εκανα μια βλακειουλα και εβαλα τερμα τα μπασα και Xbass στο HiFi μου, με αποτελεσμα να ξεσκισω τα woofer των ηχειων μου, τοσο πολυ, που Δεν ακουγονταν καθολου το μπασο, παροτι εβλεπα οτι ετρεμε το ηχειο. Τελωσπαντων αποφασισα να τα ανοιξω και μουρθε ταμπλας! Ειχε

φυγει ολη η μεμβρανη απο το Χτυπημα (πως βγανει στους μακρυμαλλιδες ο μαλλι απο το χτυπημα? κατι τετοιο...). Σκεφτηκα ομως γιατι η μεμβρανη αυτη να δημιουργει μπασα και οχι αλλες υλες οπως το πολυαγαπημενο μου... σιλοτειπ! :p Ιδου λοιπον ενας μινι οδηγος emergency επαναφορας των ηχειων σας! :)

Τα ηχεια : Trevi 60W RMS normal 100W RMS peak 3Way Square Woofer... Μεταλικα καλυματα :)

060507007cc.th.jpg

1) Ξεβιδωσα τα ηχεια μου και οριστε τι βλεπει κανεις μεσα...

060507010ij.th.jpg

2) Ιδου η ζημια που εγινε στο ηχειο... παραλιγο να μεινω στον τοπο οταν το ειδα...

060507020fv.th.jpg

3) Εδω λοιπον κοβουμε λιγο σιλοτειπ. Δυστηχως το κενο αναμεσα στο κεντρικο και στο μεταλο γυρο γυρο ηταν μεγαλο, οποτε αναγκαστηκα να βαλω το σιλοτειπ σε "στρωματα"...

Το πρωτο...

060507039zf.th.jpg

Το δευτερο...

060507040aj.th.jpg

Το τριτο...

060507050gk.th.jpg

Ετοιμο!!!

4) μετα η δοκιμη... (Εδω ανοιγω μια παρενθεση. Τα Woofers εξαρτωνται πολυ απο το κουτι τους. οταν το δοκιμασα χωρις να κλεισω τα καπακια δεν ακουγοταν καθολου. Οταν τα εκλεισα (απλα βιδωσα το woofer στην βαση του και κατεβασα το κατω καπακι) το woofer δουλεψε κανονικοτατα,μην σας πω και καλυτερα απο πριν!!!! :p)

Ετοιμο! Εφτιαξα και το δευτερο ηχειο και πετανε! (Μπορω αραγε να κολλησω μπλε leds στο σιλοτειπ να τα κανω και μουρικα? :) )

Το προβλημα ειναι οτι μπουκωνουν ευκολα (παλια την 8η σκαλα του HiFi μου, τωρα στην 5η...) Αλλα μαλλον αυτο οφειλεται στο οτι οι "στρωσεις" του σιλοτειπ ξεκολλανε η μια με την αλλη. Θα δοκιμασω αυριο που θα ανοιξουν τα μαγαζια με πλατια χαρτοταινια και την Πρασινη την πολυ πλατια (αυτη που πακεταρουν δεματα...). Παντως για κανονικη χρηση ειναι ικανοποιητικα και ετσι :)

Aποτι φανηκε, το υλικο που ειχαν απο πριν εχει σαπισει, και με την μεγαλη ταλαντωση κοπηκεμια ωρα αρχιτερα... Παλι καλα γιατι υπο αλλες συνθηκες μπορει να μην ασχολομουν μαζι τους και να τα πεταγα... :D

<-AquaSonic->

Link to comment
Share on other sites

εγω παλια ειχα κανει κατι αλλο αλλα ηταν λιγο ποιο ακριβο απο το μοντ σου.

πηγα σε ενα μαγαζακι που εχει ηχεια μαρκας με εκαψες και πηρα ηχεια ιδιας διαμετρου με ποιο πολλα ρμσ για πολυ λιγα λεφτα και αντικατεστισα τα καμενα.

κοστος αν θυμαμε τοτε 4.000 δρχ

φυσικα πουλησα τα ηχεια και δεν καταλαβε κανεις ποτε τπτ.

Link to comment
Share on other sites

Μια και πήρες το κολλάει......

Το μεγάφωνό σου μπορεί να φαίνεται οτι δουλεύει, αλλά όχι σωστά.

Αυτό που σκίστηκε, ήταν η ελαστική ανάρτηση του μεγαφώνου...

Η ανάρτηση έχει ελαστικότητα (και μάλιστα ελεγχόμενη)

Το σελοτέιπ που έβαλες, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ελαστικότητα και υπάρχει κίνδυνος να κάψεις το πηνίο του μεγαφώνου σου από υπερθέρμανση (όπου εκεί τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ δύσκολα για να το επισκευάσεις μόνος σου.)

Θα σου πρότεινα να αντικαταστήσεις το σελοτειπ, με λωρίδα από αφρολέξ (απο αυτές που πουλάνε τα χρωματοπωλεία και χρησιμοποιούνται για να μη περνάει αέρας από τις σχισμές των παραθύρων (όσο το δυνατόν φαρδιά και ψιλή).

Θα βγάλεις και την στρώση με το αυτοκόλλητο χαρτί για να μείνει σκέτη η λωρίδα αφρολέξ. (για να έχει ελαστικότητα)

Θα χρησιμοποιήσεις σιλικόνη (λίγη, ώστε να μην αυξηθεί η μάζα του μεγαφώνου) για να κολλήσεις το αφρολέξ γύρω-γύρω στο μεγάφωνο και στο σασί. Η σιλικόνη, επειδή δεν πήζει αμέσως, σου δίνει το χρόνο να κεντράρεις σωστά το μεγάφωνό σου.

Για να κεντράρεις σωστά το μεγάφωνο, βάλτο να παίξει ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ένταση μόλις το έχεις κολλήσει και βάλε αρκετό μπασάκι.

Δώσε 'αβάντζο' ή τράβα από τη μία ή την άλλη πλευρά. Δέν θα πρέπει να ακούγεται καθόλου "τρίξιμο" . (δηλ. να βρίσκει το πηνίο στο διάκενο του μαγνήτη )

Όσο σφίγγεις το αφρολέξ, τόσο λιγότερα μπάσα θα έχεις. Φρόντισε να του δώσεις λίγο αέρα (όχι πάρα πολύ όμως, γιατί έτσι κι αλλιώς θα χαλαρώσει και από μόνο του)

Ας το να στεγνώσει και μετά είσαι ΟΚ.

Καινούργιο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά θα σου δουλέψει ικανοποιητικά για μερικά χρονάκια

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω την αληθεια, και γω απο τοτε επανεφερα στο HiFi τα original της Sharp γιατι τα ψιλοφοβομουν... οταν μπορεσω θα πεταχτω σε κανα χρωματοπωλειο να παρω τα συμπραγκαλα να το φτιαξω...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.