Jump to content


Τι αλλάζει στους Nehalem και το Overclocking


Dr.Paneas1442169080

Recommended Posts

Συγκέντρωσα κάποια σημαντικά (και τα μετάφρασα) στοιχεία εν όψη της νέα χρονιάς. Δεν είναι δική μου δουλειά, απλά τα συγκετρωσα εδώ. Πειτε αν ειναι κατι να διορθωσω ή κατι να προσθέσω. Σιγουρα πολλοί θα έχουν απορίες καθώς αλλάζει πράγματα η Intel.

Περιεχόμενα:

Α' Μερος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

1. Η Ιστορια

- Η αποτυχία του X38

- Το X48 - ο αντικαστάτης του X38

2. To νεο chipset X58

- Core i7

- Λίγα λόγια

- Μερικά Χαρακτηριστικά

- Τα μοντέλα

- Οι επιδόσεις

3. Intel Nehalem (microarchitecture)

- Λίγα λόγια

- Τεχνολογία Nehalem

- Nehalem vs Penryn

- Ονόματα και Επεξεργαστές

4. Intel QuickPath Interconnect (QPI)

Β' Μέρος : Οδηγός overclocking Nehalem CPU

1. Ρίσκο

2. Penryn vs Nehalem

3. H Θεωρεία

- bclock

- uncore

- memory clock

- QPI clock

- CPU clock

4. Ρεύματα και Τάσεις

5. Κλειδωμένοι & Ξεκλείδωτοι Multipliers

6. Ψύξη

7. Stress Testing

8. Turbo Mode & HyperThreading

9. Βρίσκοντα τα μέγιστα clocks

10. Πηγές - Credits

Γ' Μέρος : Μερικά αποτελέσματα

A Μέρος:

1. Η Ιστορία

  • Η Αποτυχία του X38

Ας είμαστε ειλικρινείς εδώ, το X38 προσπάθησε δόλια και επίμονα να μας πείσει για τις δυνατότητές του. Πριν την έκθεση CeBit, μας υποσχέθηκαν άνευ προηγουμένου αύξηση στις επιδόσεις από το DDR3 και νέα χαρακτηριστικά, όπως PCI-Express 2.0 . Όχι μόνο άργησε να βγει στην αγορά, αλλά τα boards τα ψάχναμε με το σταγονόμετρο για να τα βρούμε. Στην τελική, δεν ήταν τίποτα παρά μια απογοήτευση για τους εξής λόγους:

  1. • Είδαμε ότι είναι λίγο καλύτερο στον τομέα του overclocking, αλλά μερικοί κατασκευαστές πετυχαίνουν ισάξια overclocks με P35 boards.
  2. • Η απόδοση του DDR2 ήταν φτωχή και μερικές φορές χειρότερη από το P35.
  3. • Το Χ38 αφοσιώθηκε στο DDR3 – η Intel και οι κατασκευαστές RAM προωθούν μαζικά το DDR3 επειδή είναι πιο εύκολο στην κατασκευή και συν το γεγονός ότι όλοι όσοι φτιάχνουν DDR2 μνήμες βλέπουν το κόκκινο φως (στοπ) πλέον λόγω του ότι οι τιμές έχουν πέσει στο πάτωμα (και δεν θα έχουν πλέον τόσα κέρδη όσα είχαν στην αρχή). Αυτό είναι πολύ καλό για τους καταναλωτές που θέλουν 4GB ποιότητας DDR2 που θα κοστίσει κάτω από 100 €, αλλά οι τιμές για DDR3 είναι απλησίαστες προς το παρόν.
  4. • Όπως άρμοζε και με όλες τις προηγούμενα μεταβατικά στάδια των γραφικών: AGP 4x σε 8x, AGP 8x σε PCI-Express 1.0 τώρα έχουμε PCI-E Gen 1 σε Gen 2 . Δεν υπάρχει ουσιαστική πραγματική αύξηση επίδοσης στον περισσότερο κόσμο, αλλά υπάρχει περισσότερο εύρος.
  5. • Έχοντας σταθερότητα με DDR2 μητρικές ήταν πιο δύσκολη/ρίσκο, η μετάβαση σε λίγα δοκιμασμένα DDR2-based X38 boards που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Παρόλα αυτά τα DDR3 X38 ήταν μια χαρά!
  6. • Φήμες λέγανε ότι γρήγορα θα πάρει την θέση του το X48 λείαν συντόμως. Οπότε ο περισσότερος κόσμος προτίμησε να μην δοκιμάσει X38.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, το X38 ενώ ήταν αυτό που όλοι περίμεναν, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν μια αναπάντεχη απογοήτευση για αρκετούς. Για αυτό την δεδομένη στιγμή της κυκλοφορίας του αρκετός κόσμος προτίμησε την αγορά ενός P35 board λόγο καλύτερου λόγου τιμής/απόδοσης.

  • Το X48 - αντικαταστάτης του X38

x48northbridgeam5.jpg

x48prosdokiestb6.jpg

Ως αποτέλεσμα, η Intel έχει στρέψει την προσοχή της στο νέο chipset: X48 northbridge. Τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά του X38 northbridge, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης της τεχνολογίας XMP. Όμως φαίνεται τελικά ότι η XMP λειτουργεί μόνο από 2 DIMMs. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις 4GBs χρησιμοποιώντας και τα 4 DIMMs τότε είστε άτυχος γιατί δεν παίζει η XMP.

To X48 «φοράει» ακόμα το ίδιο ICH9 southbridge που πρωτοεμφανίστηκε στο P35. Έχει

  • ·Εξι PCI-Express Gen 1.0 slots
  • ·Εξι SATA των 3Gbps με υποστήριξη Intel Matrix Raid
  • ·HD Azalia Audio
  • ·12 USB 2.0

To Intel Extreme Tuning Utility έχει εφαρμογή και στο X48 και έχει ένα ενδιαφέρον για την κόντρα του OverDrive (αντίστοιχα) της AMD.

Οι πυρήνες είναι σχεδόν όμοιοι αφού είναι ίδια 90nm όπως στο X38. Το πλεονέκτημα του X48 είναι ότι όταν κάνεις overclock την μνήμη, μπορεις να έχεις memory speed μέχρι 1800 ή 2000 Mhz.

Οριστε το X48

x48-3.jpg

Για μισό λεπτό … Μου λες δηλαδή ότι το μόνο πλεονέκτημα που έχει το X48 το βλέπω μόνο όταν δώσω εξτρά χρήματα για να αγοράσω μία DDR3 που θα δουλέψει στα 2000-1800Mhz ; Τελικά το X48 είναι αυτό που περιμένουμε ή θα βγεί μπανάνα ;

Οι κατασκευαστές θα βγάλουν μόνο τις top-end μητρικές του με το X48 ενώ θα προτιμήσουν το X38 για πιο mainstream αγοραστές.

2. Νέο chipset X58

Το Intel X58 (codename: Tylersburg ) είναι ένα I/O Hub chipset από την Intel για desktop PC που προορίζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Νοέμβριο του 2008, σε συνδυασμό με τον Core i7 . To chipset υποστηρίζει επεξεργαστές οι οποίοι χρησιμοποιούν το QuickPath Architecture, και είναι επίσης το πρώτο chipset που παρέχει υποστήριξη για το QuickPath interface των επεξεργαστών αυτών. Δυστυχώς δεν έχει συμβατότητα με προγενέστερους επεξεργαστές της Intel. Παρόλα αυτά, οι υποστηριζόμενοι από το chipset επεξεργαστές θέτουν σε εφαρμογή την Nehalem micro architecture και συνεπώς έχουν (ενσωματωμένο) integrated memory controller. Αυτό σημαίνει, ότι το X58 δεν έχει memory interface όπως όλα τα προηγούμενα chipsets, γιατί πολύ απλά δε χρειάζεται επειδή έχει ενσωματωθεί στην καρδιά του επεξεργαστή.

Η αρχιτεκτονική QuickPath διαφέρει αρκετά από τις προγενέστερες αρχιτεκτονικές της Intel και είναι πιο κοντά στην φιλοσοφία του HyperTransport της AMD. Σαν αποτέλεσμα, ο ρόλος του X58 δεν είναι άμεσα συγκρίσιμος με τα τους ρόλους των προγενέστερων chipsets της Intel. Ο ρόλος του, λοιπόν, είναι κάτι έμμεσα παρόμοιο με το “MCH” (Northbridge): η δουλειά του είναι να:

  1. επικοινωνεί με τον επεξεργαστή μέσω μιας υψηλής ταχύτητας διασύνδεση.
  2. Να επικοινωνεί με το Southbridge μέσω διασυνδετικής διάταξης DMI,
  3. και να επικοινωνεί με υψηλής ταχύτητας περιφερειακά μέσω του PCI-Express.

Όμως, το X58 δεν είναι Memory Controller Hub (MCH) αφού δεν έχει διάταξη memory interface controller. Το μπέρδεμα είναι στο γεγονός ότι η Intel περιγράφει το X58 ως ένα “I/O Hub”, πράγμα που έχει προκαλέσει μία σύγχυση αφού ο όρος αυτός αναφέρεται (εδώ και καιρός ως συνήθεια) για το southbridge (μέρος του chipset), ενώ το X58 είναι περισσότερο ανάλογο με το northbridge .

Αντίθετα με το FSB, το καινούριο QuickPath Interface (QPI) είναι μία point2point διάταξη. Το X58 έχει δύο QPIs και μπορούν να συνδέονται απευθείας μέσω αυτών δύο επεξεργαστές σε multi-socket motherboard. Όταν το QPI συνδυάζεται με τους Intel Core i7, το δεύτερο QPI μένει αχρησιμοποίητο. Όταν συνδυάζεται με τους επεξεργαστές “Gainstown DP” το X58 και οι δύο επεξεργαστές συνδέονται σε τρίγωνο με δύο QPI. Για MP επεξεργαστές όπως ο “Beckton” που έχουν περισσότερα από ένα QPIs, το X58 είναι συνδεμένο με δύο επεξεργαστές, που είναι συνδεμένοι στον βρόγχο των QPIs με τους υπόλοιπους επεξεργαστές.

Οι κατασκευαστές X58 είναι έτοιμοι να φτιάξουν SLI Intel μητρικές, αποστέλλοντας τα σχέδιά τους στην nVidia για επικύρωση. Όμως οι χρήστες που θέλουν να τρέξουν περισσότερες από δύο κάρτες nVidia σε PCIe x16 θα εξακολουθούν να χρειάζονται να αγοράσουν μητρική που είναι εξοπλισμένη με ένα ή περισσότερα nVidia nForce chipsets. Είναι δυνατό να τρέξετε περισσότερες από δύο κάρτες σε συνδεσμολογία SLI με λιγότερα PCIe lane widths. Το X58 chipset παρέχει από μόνο του μέχρι και 36 PCI-Express 2.0 lanes (16+16 = 32 lanes από τα 2 βασικά PCI-E 2.0), άρα καθιστά δυνατή την ύπαρξη να έχετε 2 PCI-Express x16 και μία PCI-Express x4 στην ίδια μητρική. Βασικα μετα από παρατήρηση του Mariosalice δεν υπάρχει καρτα nVidia που να μπαινει σε 4 lines. Οποτε αυτό θα αλλάξει σύμφωνα με τον κατασκευαστή της μητρική (πχ 8-8-8-8 για QuadSLI ή 16-8-8 για TripleWay SLI).

Intel X58 I/O Hub CPU

Υποστηριζόμενοι CPU: Core i7 ,Gainestown ,Beckton

Socket support LGA1366

Process 45nm

Southbridge ICH10

Predecessor Intel X48

  • Intel Core i7

To καλυτερο review που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο net : http://www.pcper.com/article.php?aid=634

Το Intel Core i7 είναι η οικογένεια των τριών Intel Desktop x86-64. Η πρώτη οικογένεια των Core i7 θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Intel Nehalem microarchitecture που είναι η διάδοχος της αρχιτεκτονικής των Intel Core 2. Και τα τρία αυτά μοντέλα είναι quad-core. Η ταυτότητα του Core i7 αρχίζει με τον πυρήνα Bloomfield.

Η συχνότητες του Bloomfield Μέχρι στιγμής αρχίζουν από τα 2.66 GHz και φτάνουν στο πιο extreme μοντέλο της σειράς, τα 3.2GHz. Η τεχνολογία είναι στα 45nm και σημαντικό είναι ότι στο Instruction Set έχουμε καινούριες οδηγίες στο SSE 4.1 και SSE 4.2 αντίστοιχα. Οι πυρήνες θα είναι 4 και το socket λέγεται Socket B (LGA 1366) .

02.jpg

Μερικά χαρακτηριστικά:

Η τεχνολογία Turbo Mode μπορεί να αυξήσει τον ένα πυρήνα κατά 400MHz .

Το μοντέλο 965XE και ξεχωριστό ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΟ multiplier για μνήμη και πυρήνες.

Η ταχύτητα της μνήμης φτάνει τα DDR3 2000 αλλά δεν υποστηρίζεται ακόμα από κατασκευαστές.

Επίσης core clocks μπορούν να φτάσουν τα 4GHz αλλά ακόμα δεν υποστηρίζεται από την Intel.

Ο επεξεργαστή θα έχει μια ιδιότητα που λέγεται TDP (Thermal Design Power) που αν η ισχύς ξεπεράσει τα 130W τότε αυτόματα την μειώνει. Φυσικά έχετε την δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε και να την απενεργοποιήσετε.

Τα μοντέλα:

icoremodelsbp9.jpg

Οι επιδόσεις:

  • Ο iCore 940 στα 2.93Mhz έτρεξε ένα 3DMark Vantage και μας έδωσε CPU score : 17.966 . O αντίστοιχος επεξεργαστής στα 2.66MHz, ο Core i7 920, έδωσε score 16.294.Ενώ ο παλιός επεξεργαστής στα 2.66GHz Core 2 Quad Q9450 έδωσε score 11.131 .

  • Το AnandTech δοκίμασε την έκδοση 4.8GT/s του QPI και είδε ότι με το τριπλό κανάλι για τις μνήμες DDR3 στα 1066MHz πέτυχε bandwidth κατά την αντιγραφή δεδομένων στα 12GB/s την στιγμή που ένας 3.0GHz Core 2 Quad με dual channel 1066Mhz DDR3 πετυχαίνει μόλις 6.9 GB/s (δηλαδή το μισό περιπου! ).

  • Κάποια πρόσφατα reviews υποστηρίζουν ότι η αρχιτεκτονική του i7 δεν είναι ιδανική για gaming. Σε ένα τεστ που έγινε με leaked hardware, ο Core i940 συγκρινόμενος με τον QX9770, έδειξε ότι ο Core i7 είναι αργότερος από τον Yorkfield σε 2 PC Games. Γενικά όμως, οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Παρόλα αυτά όμως, πιο πρόσφατα tests που έχει με επίσημους drivers και BIOS έδειξαν ότι ο Core i7 είχε κατά 17% καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια από τον Yorkfield.

  • Στα single-threaded Super-PI 1M test ο Core i7 των 2.66GHz τερμάτισε με 15.36 s ενώ ο QX9770 (3.2GHz) το έκανε σε 14.42 s. Άρα ο Core i7 εκτέλεσε 20% περισσότερες πληροφορίες σε χρόνος μιας περιόδου σε αυτό το τεστ.

  • Ο Core i7 έχει τρία memory channels και η ταχύτητα το channel μπορεί να αλλάξει από τον memory multiplier. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι σε μεγάλες ταχύτητες φαίνεται να πάει άχρηστο το επιπλέον (3ο ) channel αφού σε τεστ που έγιναν σε 965XE με 3xDDR3-1333 είχε καλύτερη απόδοση από ένα 3xDDR3-1600 το οποίο μάλιστα είχε την ίδια απόδοση με 2xDDR3-1600. Περίεργο ;

  • Από την στιγμή που ο Core i7 είναι τετραπύρηνος, το HyperThreading δεν μπορεί να δώσει παραπάνω επιδόσεις σε εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν πάνω από 5 simultaneous threads όταν γίνεται χρήση και των 4αρων πυρήνων. Από την άλλη θα υπάρχει μείωση των επιδόσεων σε αρκετές εφαρμογές που δεν το υποστηρίζουν από την στιγμή που θα έχετε ενεργοποιημένο το HyperThreading. Παρόλα αυτά, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν και τα 8 threads σε κατάσταση φόρτου, το HyperThreading όντως αυξάνει τις επιδόσεις.

3. Intel Nehalem (microarchitecture)

Nehalem είναι το codename για την καινούρια μικροτεχνολογία επεξεργαστών της Ιntel.

Ο πρώτος επεξεργαστής που θα κυκλοφορήσει με την αρχιτεκτονική Nehalem θα είναι ο desktop Core i7. Οι επεξεργαστές Nehalem για φορητούς και servers θα βγουν στην αγορά το 2009 – 2010.

Οι πρώτοι επεξεργαστές Nehalem (πχ Bloomfield) χρησιμοποιούν 45nm όπως και οι Penryn. Τέτοια συστήματα πήραν μέρος στην Computex τον Ιούνιο 2008.

Η αρχιτεκτονική πήρε το όνομά της από τον ποταμό Nehalem που βρίσκεται βορειοδυτικά του Oregon. Η αρχιτεκτονική αυτή φαίνεται να αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εξέλιξη της αρχιτεκτονικής NetBurst.

746pxintelprocessorroadba6.th.pngthpix.gif

Τεχνολογία Nehalem:

Σύμφωνα με το IDF 2008, ο Nehalem αλλάζει ριζικά κάποια πράγματα για την Intel.

  1. Δύο, Τέσσερις (731 εκατομμύρια transistors), ή Οχτώ πυρήνες
  2. 45 nm
  3. Ενσωματωμένος integrated memory controller με υποστήριξη DDR3 SDRAM και τρία memory channels.
  4. Ενσωματωμένος integrated graphics processor (IGP) που βρίσκεται στην off-die, αλλά στο ίδιο CPU package.
  5. Μία νέα Point To Point διασύνδεση , το Quick Path Interconnect, που αντικαθιστά το FSB.
  6. Simultaneous Multithreading με πολλαπλούς πυρήνες και HyperThreading.
  7. 7.L1 cache (32 KB και 32KB ανά πυρήνα)
  8. L2 cache (256 KB ανά πυρήνα)
  9. L3 cache (2-3 MB ανά πυρήνα που μοιράζονται με όλους τους πυρήνες).

Ο Bloomfield που παρουσιάστηκε στην Σαγκάη έχει συχνότητα 3.2GHz , L1 32KB instruction και L1 32KB data, L2 256KB ανά πυρήνα, και L3 8MB shared cache.

  • Nehalem vs Penryn

Από 1.1x σε 1.25x single-threaded performance στα ίδια επίπεδα ενέργειας.

Από 1.2 σε 2x multithreaded performance στα ίδια επίπεδα ενέργειας .

30% λιγότερη χρήση ενέργειας για την ίδια απόδοση.

Σύμφωνα με το AnandTech περιμένουμε 20-30% καλύτερη επίδοση από τους Penryn, με κόστος την αύξηση 10% της ενέργειας.

roadmaplz8.th.jpgthpix.gif

  • Ονόματα και επεξεργαστές:

4 socket server CPU : Codename Beckton

2 socket server CPU: Codename Gainestown

single-socket desktop CPU: Bloomfield

H νέα γενιά Nehalem (μετά τους Bloomfield και Gainestown) θα ονομάζεται Westmere (αλλιώςNehalem-C) και θα είναι τεχνολογίας 32 nm. Υπολογίζεται να βγουν στην αγορά για το 2010 για Desktop PC. Θα έχει 6 πυρήνες και 3x κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση του Advanced Encryption Standard (AES) και βελτιωμένη virtualization latency.

O διάδοχος του Westmere θα λέγεται Sandy Bridge και ο διάδοχος αυτού ( 2012) Haswell.

Και όλα αυτά αν όλα πάνε σύμφωνα με τα Intel Roadmaps.

4. Intel QuickPath Interconnect - QPI

Από την Wikipedia, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Intel QuickPath Interconnect ("QuickPath", "QPI") είναι μία point-to-point διασύνδεση με τον επεξεργαστή της Intel για να ανταγωνιστεί το HyperTransport της AMD. Προτού καθιερωθεί η σημερινή ονομασία του, η Intel το ονόμαζε Common System Interface ή "CSI". Αυτό είναι ο αντικαταστάτης του Front Side Bus (FSB) για τα Desktop PC. Η Intel θα το λανσάρει στην αγορά τον Νοέμβριο του 2008 μαζί με τον επεξεργαστή Intel Core i7 και το X58 chipset.

Το QPI είναι ένα τμήμα της αρχιτεκτονικής του συστήματος που η Intel αποκαλεί QuickPath architecture χρησιμοποιώντας την QuickPath technology. Στην απλούστερη μορφή του, σε μία single-processor motherboard, ένα single QPI χρησιμοποιείται προκειμένου να συνδέσει τον επεξεργαστή με στο IO Hub (πχ, να συνδέσει έναν επεξεργαστή Core i7 σ’ ένα chipset X58.). Όπως και το HyperTransport της AMD, έτσι και το QuickPath Architecture προϋποθέτει ότι ο επεξεργαστής έχει integrated memory controllers .

Κάθε QPI αποτελείται από δύο 20-bit point-to-point συνδέσμους, έναν για κάθε κατεύθυνση (γραψε, διάβασε), με ένα ξεχωριστό ρολόι επίσης για κάθε κατεύθυνση (δηλαδή 2 clocks). Στο σύνολο έχουμε 2 (που είναι οι κατευθύνσεις) επί 20 συνδέσμους, συν 2 clocks = 42 σήματα. Επειδή έχουμε διαφορικά σήματα, τότε ο συνολικός αριθμός των pins είναι 2x42 = 84.

Σχετικά με τις επιδόσεις του QuickPath φαίνεται να κυμαίνονται από 4.8 μέχρι 6.4 Gigatransfers per second (GT/s) ανά κατεύθυνση. Άρα το εύρος θα κυμαίνεται από 12.0 μέχρι 16.0 GB/s ανά κατεύθυνση, ή 24.0 μέχρι 32.0 GB/s ανά σύνδεσμο.

Η αρχική εφαρμογή του Nehalem χρησιμοποιεί ένα 20-bit με εύρος 25.6 GB/s link . Αυτό το 25.6 GB/s link παρέχει ακριβώς το διπλάσιο (θεωρητικά) εύρος από ένα 1600 MHz FSB που χρησιμοποιείται σε X48 chipset.

Β Μέρος:

Οδηγός Overclocking Nehalem CPU

από τον Vito Cassisi

7 Νοεμβρίου 2008

Το Overclocking (υπερχρονισμός) είναι μία θαυμάσια διαδικασία με την οποία ο χρήστης ξεπερνάει τις αρχικές τιμή του clock speed που έχει θέσει ο κατασκευαστής, ταυτόχρονα βελτιώνοντας την απόδοση της συγκεκριμένης συσκευής (σε αυτή την περίπτωση των νέων επεξεργαστών της Intel τεχνολογίας Nehalem). Η τέχνη του Overclocking παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη στις μέρες μας, και παρόλο που ακούγεται δύσκολο σαν κατόρθωμα, είναι πλέον κάτι αρκετά εύκολο χάρις την καλή δουλειά των κατασκευαστών motherboards που φροντίζουν να φτιάχνουν hardware με αναπτυγμένες δυνατότητες υπερχρονισμού. Αυτό ο οδηγός θα αποτελέσει βοήθημα για το Overclocking των καινούριων επεξεργαστών της Intel βασισμένους στην μικροτεχνολογία Nehalem. Πάρτε λοιπόν ένα φλιτζάνι καφέ ή μία κούπα (ότι προτιμάτε) και διαβάστε παρακάτω. . . .

:gyrosbanana:gyrosbanana:gyrosbananaThis is Sparta

  • 1. Ρίσκο

Εξαιτίας του ότι το Overclocking ξεπερνάει τις αρχικές/προτεινόμενες/συνιστώμενες τιμές για το clock speed και την τάση, υπάρχουν κάποια ρίσκο. Αυξάνοντας υπερβολικά το CPU clock speed υπάρχει κίνδυνος αστάθειας του συστήματος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους:

  1. Μειώνοντας λίγο το CPU clock speed μέχρι να έχουμε σταθερή λειτουργία
  2. Αυξάνοντας την τάση, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο hardware.

Για να αποφύγετε τυχόν δυσλειτουργίες όπως οι παραπάνω, σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε τον οδηγό βήμα-βήμα και να πραγματοποιείται μικρές αλλαγές (όσο το δυνατόν μικρότερα βήματα) με υπομονή και υπευθυνότητα. Να τονίσω ότι δεν φέρω καμία ευθύνη για ότι ζημιά πάθει ο υπολογιστής σας.

  • 2. Penryn vs Nehalem

Ο Penryn είναι τωρινός (πλέον παλιός) επεξεργαστής της Intel, βασισμένος στην αρχιτεκτονική Core, γνωστή ως Core 2 ή Core 2 Duo και Core 2 Quad. Ο Penryn είναι ο τελευταίος της Intel που υποστηρίζει το FSB (Front Side Bus) και εξωτερικό MCH (Memory Controller Hub). Στον καινούριο έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές, αλλάζουν δραστικά την διαδικασία του Overclocking στους Nehalem, τόσο πολύ, που μάλλον θα λέγαμε ότι προσεγγίζει την μεθοδολογία για Overclocking AMD. Ο Nehalem έχει το χαρακτηριστικά:

  1. Ενσωματωμένο MCH
  2. QPI (QuickPath Interconnect)
  3. Ένα Uncore clock
  4. Συχνότητα του base bas η οποία επηρεάζει το καθένα clock speed.

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε εκτενέστερα για αυτούς τους όρους.

  • 3. Η Θεωρεία

Ο Nehalem είναι λίγο πιο περίπλοκος στο Overclocking από τον Penryn . Παρόλα αυτά η διαδικασία έχει γίνει πιο λεπτομερής και μας δίνει περισσότερες επιλογές να πειράξουμε στον επεξεργαστή μας (πράγμα που δεν γινόταν σε καμία από τις προηγούμενες γενιές επεξεργαστών της Intel). Οι ακόλουθες πληροφορίες περιγράφουν κάθε στοιχείο, και τον τρόπο αλλαγή του clock speed που έχουν. Παρακαλώ, έχετε κατά νου, ότι οι ορολογίες διαφέρουν από μητρική σε μητρική και από BIOS σε BIOS.

Bclock:To Bclock είναι κάτι σαν το βοηθητικό ρολόι (reference clock) των AMD CPUs. Το Bclock είναι το base clock των:

  1. Uncore
  2. Μemory clock
  3. QPI clock
  4. CPU clock.

Όπως βλέπετε το Bclock, επηρεάζει όλα τα 4 παραπάνω clocks. Συνεπώς αυξάνοντας το Bclock, τότε είναι σαν να κανείς overclock και στα 4 στοιχεία με κίνηση. Το Bclock έχει αρχική συχνότητα 133MHz.

Uncore:

Το Uncore είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος όρος, που περιγράφει core speed που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του επεξεργαστή. Το Uncore καθορίζει:

  1. Την ταχύτητα της L3 cache (8MB)
  2. Την ταχύτητα το on-die MCH.

Ο υπολογισμός του Uncore γίνεται:

Uncore clock speed = Bclock x Uncore multiplier

Επίσης το Uncore clock πρέπει πάντα να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του memory clock. Δηλαδή:

Uncore clock speed >= 2 x memory clock speed

Από την στιγμή που και τα δύο, memory και Uncore clocks, μοιράζονται το ίδιο βοηθητικό/reference clock (δηλαδή το Bclock), αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι ο Uncore multiplier πρέπει να είναι διπλάσιος (ή ακόμα μεγαλύτερος) από τον memory multiplier.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο memory multiplier θα είναι σε μορφή memory divider (διαιρέτη). Οι περισσότερες μητρικές θα ρυθμίσουν αυτόματα τον Uncore multiplier να είναι διπλάσιος από τον memory multiplier.

Για παράδειγμα:

Έστω ότι έχω : Bclock = 133Mhz, Memory clock = 1600Mhz, Memory multiplier = 12

Τότε το Uncore θα είναι: Uncore = 133Mhz (

Bclock) x24 (Uncore multiplier) = 3192MHz

Προσέξτε ότι ο Uncore multiplier προέκυψε διπλασιάζοντας τον memory multiplier. Άρα εδώ επαληθεύουμε τα όσα διαβάσετε νωρίτερα.

Memory clock

To Memory clock αναφέρεται στην ταχύτητα της RAM (Random Access Memory) . Ο τύπος που μας δίνει το memory clock speed είναι:

Memory clock speed = memory multiplier x Bclock

Αν είστε ήδη overclocker, τότε ίσως παρατηρήσατε ότι μέσα στην εξίσωση δεν υπάρχει το DDR (Double Data Rate). Γιατί συμβαίνει αυτό, δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Απλά σκέφτομαι ότι ίσως ο όρος αντισταθμίζεται επειδή κάθε ακέραιος multiplier έχει την τιμή 2.

Για παράδειγμα:

Έστω ότι έχω: Bclock = 133Mhz, Memory multiplier = 12

Άρα έχω : Memory clock = 12 (memory multiplier) x 133MHz (Bclock)

QPI clock:

Το QPI (Quick Path Interconnect) είναι η τελευταία τεχνολογική πατέντα της Intel για την επικοινωνία το northbridge chipset (που είναι υπεύθυνο για την RAM και GPU) με τον CPU. Άρα το QPI clock καθορίζει το διαθέσιμο εύρος σε όλα αυτά τα στοιχεία που είναι συνδεμένα με αυτό, όπως ο CPU, RAM, GPU . Το QPI συνιστάται να μην το πειράζετε έτσι ώστε να παραμένει στα stock speeds αφού το εύρος που ήδη προσφέρει είναι αρκετά μεγάλο (25GB/s link).

Ο υπολογισμός του QPI γίνεται:

QPI clock speed = Bclock x QPI multiplier

Για παράδειγμα, έστω ότι έχω: Bclock = 133MHz, QPI multiplier = 18

Τότε : QPI clock speed = 133 MHz (Bclock) x 18 (QPI multiplier) = 2394MHz

Από την στιγμή που το QPI bus πρέπει να το κρατάμε κοντά στα stock speeds (όπως το HTT στους AMD), τότε θα πρέπει να μειώνετε τον QPI multiplier σε περίπτωση που το Bclock είναι αρκετά μεγάλο, έτσι ώστε να το κρατήσετε κοντά στα stock.

CPU clock:

To CPU clock speed είναι το κύριο στοιχείο που όλοι θέλουμε να ενισχύσουμε.

Ο υπολογισμός του CPU clock γίνεται:

CPU clock speed = Bclock x CPU multiplier

Για παράδειγμα έστω ότι έχω: Βclock = 133MHz, CPU multiplier = 25

Τότε : CPU clock speed = 133MHz (Bclock) x 25 (CPU multiplier) = 3325MHz (3.325GHz)

  • 4. Ρεύματα και Τάσεις

Τα Voltages τα αυξάνουμε για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως η αστάθεια του συστήματος κατά τη διαδικασία του Overclocking. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει ότι όσο πιο πολύ τάση τόσο πιο σταθερό σύστημα. Γιατί από κάποιο σημείο και μετά, το κέρδος που έχεις σε σταθερότητα σε αναλογία με το ποσοστό που έχεις αυξήσει την τάση (και υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψεις το hardware) είναι ανούσιο. Οπότε η αύξηση της τάσης μέχρι ενός σημείου – ναι, όντως- είναι αποδοτική και βοηθάει στην σταθερότητα του συστήματος. Προσοχή όμως, αν αυξήσετε πάρα πολύ την τάση τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνετε ζημιά στο hardware. Προτείνω λοιπόν, να κάνετε μία σχετική αναζήτηση γύρω από το μοντέλο του CPU σας για να πάρετε μία ιδέα μέχρι που είναι τα ασφαλή όρια που μπορείτε να αυξήσετε την τάση. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει πχ μέσω του Google ή σε κάποια forums.

Μονο να προσθεσω, οτι λογω του υψηλου TDP (εχουμε 4 πυρηνες ΚΑΙ τον ελεγκτη μνημης μεσα στη CPU), οι θερμοκρασιες ειναι ΠΟΛΥ δυσκολο να κρατηθουν κατω απο τους 65 βαθμους.

Μαλιστα, σε ενα review που ειδα, χρησιμοποιωντας μια μετρια aftermarket ψυκτρα (καλυτερη ομως απο την stock), και σε overclock, ο reviewer ειδε κατι ωραια 90ρια θερμοκρασιας και δε προχωρησε αλλο.

Είναι καλύτερο να μάθετε μέσα από τα λάθη των άλλον αφού τα δικά σας λάθη ίσως αποβούν μοιραία.

  • vCore = η τάση που τροφοδοτείς τους CPU cores
  • vTT = η τάση για το Uncore και MCH
  • vdimm = η τάση για το RAM module

  • 5. Κλειδωμένοι/Ξεκλείδωτοι multipliers

Low με mid-range CPUs, συχνά έχουν κλειδωμένους CPU multipliers. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορείς να αυξήσεις τον multiplier πάνω από ένα όριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο μόνος τρόπος να κάνεις overclocking τους CPU cores, είναι αυξάνοντας το Bclock. Παρόλα αυτά, οι κλειδωμένοι multipliers μπορούν (ευτυχώς) να μειωθούν, καθώς ο μόνος περιορισμός/κλείδωμα που υπάρχει είναι στην αύξησή τους.

  • 6. Ψύξη

Αυξάνοντας την τάση του CPU ή άλλων στοιχείων τότε αυτόματα έχουμε περισσότερη έκκληση θερμότητας από αυτά τα στοιχεία. Η τεχνολογία Nehalem έχει καλές επιδόσεις στην ψύξη με αέρα ακόμα και σε καταστάσεις υπερχρονισμού – παρόλα αυτά υπάρχει ένα όριο όπου αν το ξεπεράσει η θερμοκρασία τότε είναι υπέρμετρη και υπερβολική. Γενικός η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 65 βαθμούς Κελσίου υπό φορτίο (δηλαδή τρέχοντας κάποιο stress test). Η ένδειξη της θερμοκρασίας υπάρχει μέσω του BIOS της μητρικής σας ή μέσω ειδικευμένων προγραμμάτων όπως είναι το Real Temp για Windows OS. Για ακραίες περιπτώσεις overclocking, χρειαζόμαστε ακραίες μεθόδους ψύξης. Αυτές μπορεί να είναι υδρόψυξη , vapour phase, dice (Ξηρό Πάγο) και Ln2 (υγρό άζωτο). Εκτός από το water cooling, οι υπόλοιπες μέθοδοι ψύξης θα πρέπει να εφαρμοστούν όταν είστε πολύ έμπειροι με την διαδικασία του overclocking και όχι αρχάριοι .

Μονο να προσθεσω, οτι λογω του υψηλου TDP (εχουμε 4 πυρηνες ΚΑΙ τον ελεγκτη μνημης μεσα στη CPU), οι θερμοκρασιες ειναι ΠΟΛΥ δυσκολο να κρατηθουν κατω απο τους 65 βαθμους.

Μαλιστα, σε ενα review που ειδα, χρησιμοποιωντας μια μετρια aftermarket ψυκτρα (καλυτερη ομως απο την stock), και σε overclock, ο reviewer ειδε κατι ωραια 90ρια θερμοκρασιας και δε προχωρησε αλλο.

-- Από τον κύριο GeorgeMan του Insomnia.gr (http://www.insomnia.gr/forum/member.php?u=32637)

  • 7. Stress Testing

Για να σιγουρευτείτε ότι ο CPU σας είναι σταθερός (rock stable), τα stress test είναι αυτά που πρέπει να τρέξετε μέσω των Windows για να το διαπιστώσετε. Είναι προγράμματα όπως το Prime95 και το OCCT. Η αστάθεια του υπολογιστεί συνήθως οδηγεί σε ανεπιθύμητα κολλήματα ή κρασαρίσματα, σε περίεργη συμπεριφορά ή ακόμα να μην μπορέσει να κάνει boot καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση της αστάθειας, πρέπει να αυξήσετε είτε την τάση, είτε να μειώσετε το clock speed του στοιχείου πας σας προκαλεί την αστάθεια.

  • 8. Turbo Mode και HyperThreading

Το Turbo Mode είναι ένα χαρακτηριστικό που απενεργοποιεί πυρήνες που δεν χρησιμοποιούνται. Έτσι επιπλέον ενέργεια μπορεί να παραχωρηθεί στις ενεργές περιοχές. Οι πυρήνες που είναι σε λειτουργία/ενεργοί παραμετροποιούνται ή υφίστανται overclocking έτσι ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα γρηγορότερα. Αυτό το Turbo Mode είναι χρήσιμο για εφαρμογές που είναι παλιές και χρησιμοποιούν μονάχα ένα πυρήνα. Μην ξεχνάτε όμως ότι ενεργοποιώντας το Turbo Mode θα επηρεαστεί το manual overclocking που έχετε κάνει αν και το αυτόματο overclocking που κάνει το Turbo Mode συνήθως δεν παρουσιάζει προβλήματα (γιατί είναι σχετικά μικρό το ποσοστό αύξησης των clock speed).

To HyperThreading είναι ουσιαστικά ο άσωτος υιός της Intel. Έκανε την ******ική του εμφάνιση με τους Pentium 4, και απέφυγε τελείως την σειρά Core/Core 2 και να που τώρα βρέθηκε ξανά στον δρόμο των Nehalem. Θα πρέπει να λοιπόν να πειραματιστείτε στο overclocking έχοντας το ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο, για να δείτε μήπως και παίζει κάποιο ρόλο.

  • 9. Βρίσκοντας τα Μέγιστα Clocks

Το να βρείτε το όριο του CPU σας προϋποθέτει να γνωρίζετε λίγα μαθηματικά για τους παραπάνω τύπους. Θα πρέπει να βάλετε στόχο ένα συγκεκριμένο στοιχείο, πχ το CPU core clock, και δοκιμάσετε να το αυξήσετε στο μέγιστο δυνατό χωρίς να έχετε πρόβλημα αστάθειας από τα υπόλοιπα στοιχεία (θα τα βάλετε τέτοιες τιμές ώστε το μόνο που σας νοιάζει να τεστάρετε είναι το CPU core clock).

Αυτό επιτυγχάνεται είτε αυξάνοντας αντίστοιχα τον multiplier είτε μειώνοντας τους multipliers όλων των στοιχείων και αυξάνοντας στο Bclock. Μερικά παραδείγματα:

MAX CPU CLOCK SPEED:

Για ξεκλείδωτο multiplier:

  1. Αυξάνω το multiplier κατά ένα
  2. Τσεκάρω για αστάθεια και για θερμοκρασία
  3. Επαναλαμβάνω το 1 και το 2 μέχρι να συναντήσω αστάθεια
  4. Αυξάνω το vCore μέχρι να γίνει σταθερό (όχι υπερβολικά όμως)
  5. Ελέγχω τις θερμοκρασίες
  6. Επαναλαμβάνω τα βήματα 1- 5 μέχρι εκεί που νομίζω ότι είναι ασφαλές το vCore ή μέχρι η θερμοκρασία να παραμείνει κάτω από τους 65 υπό φορτίο.

Για κλειδωμένο multiplier:

  1. Μειώνω το QPI multiplier στο 18x (είναι η κατώτατη τιμή)
  2. Σιγουρεύομαι ότι ο CPU multiplier είναι το μέγιστο.
  3. Ελέγχω για αστάθεια και θερμοκρασία
  4. Αν είναι ασταθές, αυξάνω το vCore και επαναλαμβάνω τα ίδια, αλλιώς συνεχίζω.
  5. Αυξάνω το Bclock κατά 10MHz
  6. Ελέγχω για αστάθεια και θερμοκρασία
  7. Επαναλαμβάνω τα 5-6 μέχρι να είμαι ασταθής.
  8. Αυξάνω το vCore (αν είναι ασφαλές)
  9. Επαναλαμβάνω τα 5-8 μέχρι το vCore να φτάσει εκεί που θέλω ή μέχρι το σημείο που δεν έχει νόημα να το αυξάνω για να αποκτήσω σταθερότητα.
  10. Αν το QPI και/ή το Uncore τα έχω overclocked, αυξάνω το vTT ή προσπαθώ να χαμηλώσω τον Uncore multiplier
  11. Επαναλαμβάνω τα βήματα 5-10 μέχρι η θερμοκρασία να είναι πολύ υψηλή ή η τάση να είναι πολύ μεγάλη (προσοχή ε ; ).

Για να βοηθηθείτε στον υπολογισμό όλων αυτών, κατεβάστε το πρόγραμμα NehalemCalc από τον icrontic.

http://icrontic.com/downloads/nehalem-overclocking-calculator

Μην διστάσετε για:

Διορθώσεις/Προσθήκες/Παρατηρησεις/Σχόλια :suicide:

  • 10. Πηγές - Credits

Wikipedia

http://www.cyb3rglitch.com/tutorials/Overclock-Nehalem/

GeorgeMan - http://www.insomnia.gr/forum/member.php?u=32637

Γ Μέρος:

Όπως φαίνεται αρκετοί τρελαμένοι και ζάμπλουτοι overclockers έχουν ήδη στα χέρια τους δείγματα από τους iCore αλλά έχουν προλαβεί να πετύχουν στο boot της νέας γενιάς του Nehalem τρελά κλόκια.

Να σημειώσω εδώ ότι στα κλειδωμένα μοντέλα, η ενεργοποιήσει του Turbo Mode αυξάνει κατά 1 τον Multiplier (21) και δίνει έτσι καλύτερα αποτελέσματα.

Πάμε να δούμε μερικά:

Intel Core i7 920

Core Speed: 190 [bclk] x 20 = 3.800MHz

QPI Clock: 190 [bclk] x 18 = 3420MHz

Με vCore : 1.296V

Με DRAM: 1.792V

Ψύξη: Aircooling

Stepping 4, Revision C0

Μητρική: Gigabyte

============================

Intel Core i7 965 EX

Core Speed: 160 [bclk] x 31 = 4955MHz

QPI Clock : 160 [bclk] x 24 = 3850MHz

Με Vcore: 1.547V

Ψύξη: 3xCascade

Channels: Tripple

FSB:DRAM: 2:10

8-7-7-24-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq: 801 MHz

============================

Intel Core i7 965 EX

Core Speed: 200[bclk] x 23 = 4618MHz

QPI Clock: 200 [bclk] x 18 = 3600MHz

με vCore: 1.592

Μητρική: ASUS P6T Deluxe

Channels: Single

FSB:DRAM: 2:8

13-9-9-24-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq: 803 MHz

============================

Intel Core i7 965 EX

Core Speed: 175[bclk] x 24 = 4200MHz

QPI Speed: 175 [bclk] x 18 = 3150MHz

με vCore = 1.440V

Μητρική: ASUS Rampage II Extreme

Channels: Triple

FSB:DRAM: 2:8

7-6-5-15-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq:700 MHz

Χωρίς φορτίο θερμοκρασίες:

Θερμοκρασία Core0: 39 C

Θερμοκρασία Core1: 35 C

Θερμοκρασία Core2: 35 C

Θερμοκρασία Core3: 32 C

===========================

Intel Core i7 940

Core Speed: 200 [bclk] x 21 = 3.603MHz

QPI Speed: 200 [bclk] x 18 = 3600MHz

με vCore: 1.5V

Μητρική: Intel DX58S0

Channels: Triple

FSB:DRAM: 2:6

7-6-6-20-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq:600 MHz

Ψύξη: STOCK !!!!!

==========================

Intel Core i7 920

Core Speed: 216 [bclk] x 20 = 4.320MHz

QPI Speed: 216 [bclk] x 18 = 3888MHz

με VCore: 1.576V

Μητρική: EVGA 132-BL-E758

Ψύξη: Aircooling 100%

Channels: Triple

FSB:DRAM: 2:8

7-6-6-18-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq:805 MHz

==========================

Intel Core i7 920

Core Speed: 216 x 21 = 4544MHz [Turbo Mode ON]

QPI Speed: 216 x 18 = 3888 MHz

με VCore: 1.59V

με DRAM: 1.72V

CPU vTT: 1.61V

NB Core: 1.46V

Revision: C0/C1

Μητρική : EVGA 132-BL-E758

NB: X58 rev 12

SB: ICH10R rev 00

RAM : 3064MB DDR Dual Channel

RAM Speed: 649.5MHz (2:6) @ 6-6-6-15

BIOS: 6.00 PG 11/07/2008

Θερμοκρασίες: 57C οι πυρήνες

NB: 38 C

VREG: 73 C

System: 26 C

Ψυξη: Aircooling Tuniq Tower Socket 775 cooler with modified with tie

===========================

Intel Core i7 920

Core Voltage :1.376V

Core Speed: 3779 Mhz (20 x 190)

QPI Link: 3419MHz

Corsair RAM

Channels: Triple

FSB:DRAM: 2:8

7-6-6-18-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq: 760MHz

Μητρική: ASUS P6T Deluxe

Μέσα από το BIOS:

Αi Overclock Tuner: Manual

CPU Ration Setting: AUTO

Intel SpeedStep : Disable (είναι το Turbo Mode)

BCLK Freq: 190

PCIE Freq: 100

DRAM Freq: DDR3-1523MHz

CPU Voltage: 1.35V

DRAM BUS Voltage: 1.66V ή 1.65 (max safe)

===========================

Intel Core i7 920(ES)

Core Speed: 201(bclk) x 21 = 4226 MHz

QPI Speed: 201 (bclk) x 18 - 3623 Mhz

Μητρική Gigabyte EX58-UD5, bios F2

Τροφοδοτικό:Corsair 1000W

RAM: Corsair 3x1GB DDR3 XM3 2133 VDimm 1.7

Channels: Triple

FSB:DRAM: 2:8

10-9-9-24-1T [CL-RCD-RP-RAS-CR)

DRAM Freq:805 MHz

Ψύξη:Air Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme RT

Τέλος:

Αξίζει να δείτε το εξής βίντεο:

http://www.hardocp.com/news.html?news=MzYwMTAsLCxoZW50aHVzaWFzdCwsLDE=

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη παρουσιαση.Ωστοσο θα ηθελα να ρωτησω κατι.Μηπως θα ηταν καλυτερο να περιμενουμε κανα 6μηνο ακομα να ωριμασει η τεχνολογια των corei7 ??Νομιζω οτι ειναι ακομα νωρις να μιλαμε γι αυτους μιας κ περιμενουμε δραματικες αλλαγες στο hardware τον επομενο χρονο.Οπως κ να χει παντως ηταν μια πολυ οργανομενη παρουσιαση που αξιζε τον κοπο.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ιδέα να συγκεντρώσεις το υλικό ... για το συγκεκριμένο thread.

Μπράβο σου για τον κόπο και χρόνο που αφιέρωσες.

Τώρα,σχετικά με το θέμα ... πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τα παρακάτω ....

1)Η συμπεριφορά των Nehalem όσον αφορά την ενέργεια που είναι ικανοί να διαχειριστούν ... καθώς και η συμπεριφορά τους στο όριο του TDP που έχει ορίσει η Intel.

Από τις μέχρι τώρα πρώιμες δοκιμές με ότι αυτό συνεπάγεται (αρχικό revision cpu,μή ολοκληρωμένα και έτοιμα bios & μητρικές) ...

Εχουμε δεί ότι υπάρχει κάτι σαν "κλείδωμα" από την Intel ? ... όταν ο επεξεργαστής φτάσει και ξεπεράσει τα Watt λειτουργίας του.

Ο επεξεργαστής δείχνει να κάνει κάποιο είδος throtling ... και να μήν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες ταχύτητες ... ακόμη και με εξωτικές μεθόδους ψύξης.

2)Υπάρχει όντως αδυναμία ή κατασκευαστικός περιορισμός όσον αφορά την τάση τροφοδοσίας των μνημών ???

Γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται να αρχίζουν προβλήματα μετά τα 1,70 volt.

3)Τα μέχρι στιγμής πακέτα (mobo+bios+cpu) δείχνουν περιορισμούς στην τιμή του Bblock (κάτι σαν το FSB που ξέραμε) ... με συνέπεια να χρειάζεσαι το Extreme μοντέλο cpu με τα ξεκλείδωτα multi.

Link to comment
Share on other sites

1)Η συμπεριφορά των Nehalem όσον αφορά την ενέργεια που είναι ικανοί να διαχειριστούν ... καθώς και η συμπεριφορά τους στο όριο του TDP που έχει ορίσει η Intel.

Εχουμε δεί ότι υπάρχει κάτι σαν "κλείδωμα" από την Intel ? ... όταν ο επεξεργαστής φτάσει και ξεπεράσει τα Watt λειτουργίας του.

Ο επεξεργαστής δείχνει να κάνει κάποιο είδος throtling ... και να μήν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες ταχύτητες ... ακόμη και με εξωτικές μεθόδους ψύξης.

Eδω οι λογοι ειναι προφανεις,τον κλειδωσε για να μας αναγκασει να παμε στον ακριβοτερο αλλιως γιατι να χαλασεις 1000$ να αγορασεις τον Extreme οταν μπορεις να παρεις εναν μικροτερο με πολυ λιγοτερα χρηματα και να τον ανεβαζεις στα ρολογια του Extreme?

2)Υπάρχει όντως αδυναμία ή κατασκευαστικός περιορισμός όσον αφορά την τάση τροφοδοσίας των μνημών ???

Γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται να αρχίζουν προβλήματα μετά τα 1,70 volt.

Aυτο δεν μπορω να το καταλαβω και δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα των κατασκευαστων μνημων αλλα αρχιτεκτονικης του επεξεργαστη,απο οτι ειχε ακουστει αν δωσεις παραπανω ρευμα στις μνημες μπορει να καψεις τον επεξεργαστη,μαλλον εχει να κανει με τον IMC.

stealth

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα...Είμαι καινούρια εδώ και αυτό είναι το πρώτο μου ποστ...

Διαβάζοντας τα παραπώνω είδα οδηγίες για Overclocking των καινούριων(από ότι κατάλαβα) μητρικών χ58.

Ψάχνοντας στο νετ πληροφορίες σχετικά με αυτά τα νέα προϊόντα (επεξεργαστή ι7, μητρικές χ58...κ.α.), είδα κάπου ότι υποστηρίζουν auto Overclocking.

Τελικά, υποστιρήζουν ή όχι αυτο Overclocking??? Και με τις εγγυήσεις τι γίνετε?? Όποις γνωρίζει ας με ενημερώσει...Ευχαριστώ.

Αααα...και κάτι ακόμα...οι τρεις επεξεργαστές που κυκλοφορούνε ι7 είναι τετραπύρηνοι με 2 απειλές ο καθένας...σωστά??ή δυπύρινοι??

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον αναφερεσε στο turbo mode το οποίο ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή ανάλογα με το πόσοι πυρήνες λειτουργούν εκείνη την στιγμή κατά 1 ή 2 (σε έναν Ι7 920 δηλαδή που εχει πολλαπλασιαστή 20Χ θα τον ανεβάσει σε 21Χ ή 22Χ ανάλογα με το πόσοι πυρήνες χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή αλλα και το πόσα Watt καταναλώνει ο επεξεργαστής). Η λειτουργια αυτη υποστηρίζετε επίσημα απο την Intel οποτε θεμα εγγύησης δεν υφιστατε. Ολοι οι Ι7 επεξεργαστές για socket 1366 είναι και θα ειναι τετραπυρινοι με 2 νήματα (Hyperthreading) σε καθε πυρήνα πραγμα που τους κανει να φαινονται σαν οκταπυρινοι.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.