Jump to content

Tα φωτα σας για τους Green WD Caviar EARS

squid

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πηρα εναν 1Τ WD Caviar Green EARS KAI, εχει ενα αυτοκολλητο στην αντιστατικη σακουλιτσα του που λεει αν θελεις να τον χρησιμοποιησεις με ΧP ή και multiple partitions να κατεβασεις απο την WD το WD Align Utility και να τον κανεις Align / Advanced Format

Ειναι αν καταλαβα καλα απο την καινουρια γενια "Advanced Format" Drives των 4k sectors αντι 512

To εκανα, απο ΧP 32, πρωτου κανω οτιδηποτε αλλο στον δισκο, μολις τον συνδεσα, αλλα το utility αναφερει "Νon Advanced Format Drive" ... ??

Eπίσης οντως ο δισκος ειναι πολυ αργος ιδιως στις εγγραφες .....

- Γιατι το Utility δεν τον αγαννωριζει σαν "Αdvanced Format Drive" ?

- Aν καταφερω και τον κανω τελικα align (εχετε καποιον τροπο?) μπορει να γινει αυτο με δεδομενα μεσα στον δισκο?

- Αν γινει align, υπαρχει περιπτωση να μην μπορουν να τον χρησιμοποιουν τα XP ?

http://blog.fosketts.net/2009/12/23/drobo-xp-beware-4k-advanced-format-drives/

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3691&p=2

Για κοίτα μήπως έχει κάποιο jumper που θέλει ρύθμιση ανάλογα.

Πάντως δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό το δίσκο με XP.

Ούτε θα τον πείραζα γιατί κάπου διάβασα ότι το firmware αλλάζει μόνο εργοστασιακά και απορώ που υπάρχει utility που τον αλλάζει από 4Κ που είναι by default σε 512Β (όπως όλοι οι δίσκοι).

Ένα άλλο παράξενο που έχει αυτός ο δίσκος είναι ότι η ταχύτητά του δεν είναι σταθερή, ούτε αναφέρονται οι μέγιστες στροφές.

Κάπου είδα ότι φτάνει μόνο μέχρι 5400 και όχι 7200, οπότε είναι αργός δίσκος.

Τώρα που βγήκαν 2ΤΒ δίσκοι στις 7200 από τη Hitatchi και τη WD είναι προτιμότεροι νομίζω.

Ακόμα είναι ανώριμη η τεχνολογία με 4Κ block size.

Κάπου είδα ότι φτάνει μόνο μέχρι 5400 και όχι 7200, οπότε είναι αργός δίσκος.

Αυτό που λέει ο ent ισχύει... Οι green ως φιλικοί προς το περιβάλλον χάνουν πολύ σε επιδόσεις...

Αυτό που λέει ο ent ισχύει... Οι green ως φιλικοί προς το περιβάλλον χάνουν πολύ σε επιδόσεις...

Αν τους χρησιμοποιεί κανείς για αποθήκευση, τότε είναι μάλλον η καλύτερη λύση λόγω χαμηλότερου θορύβου, δόνησης και κατανάλωσης...αν κανείς έχει και αρκετούς δίσκους στο σύστημα, τότε αυτό καθίσται ακόμη πιο σημαντικό...

Σύνδεσμοι για τις επιδόσεις τους και για τα ακουστικά χαρακτηριστικά τους

ΥΓ: Τον Hitachi 2ΤΒ το eshop τον είχε στα 135€ πριν από 15-20 μέρες περίπου, όταν είχε πρωτοέρθει...αλλά φέρει περισσότερα platter από τους αντίστοιχους 2ΤΒ των άλλων εταιρειών, οπότε υστερεί λίγο...

για αυτο τον πηρα βασικα, με πεντε εσωτερικους στο pc ειμαι αυτη τη στιγμη και τον θελω οντως για backups και αποθηκευση. Eφτασα μαλιστα να αλλαξω και εναν caviar black AAKS με εναν blue ΑΑLS για τους παραπανω λογους, θορυβο. Καπου ακουσα ή διαβασα οτι και καλα με την cache και την ενσωματωμενη τεχνολογια τους αν χρησιμοποιουνται σαν 4k sector drives αναπληρωνουν το χασιμα στις επιδοσεις απο τις μειωμενες στροφες ή κατι τετοιο

Λόγω εξέλιξης/βελτίωσης της τεχνολογίας τους, μπορεί να είναι εξίσου γρήγοροι με σκληρούς δίσκους 2-3 χρόνων με 7200rpm...είναι η σύγκριση με τους σύγχρονους δίσκους που τους κάνει να φαίνονται αρκετά πιο αργοί...(αυτός είναι ο "ανταγωνισμός" τους βέβαια, αλλά και οι απαιτήσεις μας και η κρίση των επιδόσεών τους είναι "σχετικές")

...ο Seagate LP 2TB είναι μια πολύ καλή μέση λύση με τις κατά τί αυξημένες στροφές του έναντι των WD Green...

Πάντως κι εγώ τον WD Green 2TB σκόπευα να πάρω και μόλις πριν από δύο-τρεις μέρες βρήκα την καινούρια έκδοση με τα 64ΜΒ cache...βέβαια δεν ήξερα οτι υπάρχουν κι αυτές οι διαφορές, οπότε ευχαριστώ για την ενημέρωση...

Επίσης να πω ότι διαβάζοντας δοκιμές για δίσκους τελευταία είχα βρει μια αναφορά για ενημέρωση firmware που προσφέρει η WD για εκείνα τα μοντέλα δίσκων που υποστηρίζουν load/unload της κεφαλής ανάγνωσης για την επίτευξη μειωμένης κατανάλωσης...ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό δεν λειτουργούσε τόσο καλά, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με προγράμματα που διαβάζουν στοιχεία smart, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται η κεφαλή με πιθανές επιπτώσεις στην αξιοπιστία...

Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει τον σύνδεσμο για να τον παραθέσω, όσοι έχουν νέα μοντέλα WD (νομίζω της Green σειράς μόνο) καλά θα κάνουν να δουν αν προσφέρεται firmware update για τους δίσκους τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας...

Seagate ειχα εναν χρονο τον 1Τ 7200.11 σε εξωτερικη θηκη esata και αρχισε (παρα το καινουριο firmware) να κανει περιεργα, κατι κλοκ κλακ που και που, μεγαλες καθυστερησεις στο post και τα windows να μην τον βλεπουν μερικες φορες παρα μονο με refresh στο device manager. Εγγυηση 3 χρονων ειχε, ετσι τον αλλαξα μετα τις γιορτες με εναν 1Τ 7200.12 ο οποιος μολις τον συνδεσα (πρωτου τον βαλω στη θηκη) στο PC κατευθειαν εκανε σαν γραφομηχανη ... και μετα απο μερικα boot εξαφανιστηκε κιολας ... Ουτε format δεν προλαβα να του κανω ...

Aυτοι ηταν και οι μονο seagate που ειχα ποτε στο σπιτι. Seagate μου συστηνεις ? :p

Εγώ πάλι έχω μόνο Seagate (4-5 της προβληματικής παρτίδας, με αναβαθμισμένο firmware), όπως και τα τελευταία 4-5 χρόνια, 24/7 ανοιχτό τον υπολογιστή και δεν μού έχει κάτσει καμία στραβή...

...μήπως το εξωτερικό κουτί έχει κάποιο πρόβλημα ή δεν υποστηρίζει τη χωρητικότητα;

Ως προς τον Seagate παρατήρησα πως αποτελεί μια καλή μέση λύση ως προς την ταχύτητα περιστροφής και τις επιδόσεις/ησυχία, κατανάλωση...για μένα αποτελεί οπωσδήποτε μια βασική επιλογή, μια εκ των δύο για την χωρητικότητα και τη χρήση που τους κάνω, οπότε - έχοντας διαβάσει και τα συγκριτικά - θα τον πρότεινα μεταξύ άλλων σε όποιον θέλει ήσυχο και μεγάλης χωρητικότητας δίσκο...

Πάντως εσένα δεν σου πρότεινα να τον αγοράσεις, πολύ περισσότερο μιας και την αγορά σου την έχεις ήδη κάνει και δεν έχεις εκφρασει επιθυμία να τον αλλάξεις...ίσα ίσα που είπα πως κι εγώ τώρα θα αγόραζα WD (σε μεγαλύτερη χωρητικότητα) γιατί με ενδιαφέρει η μέγιστη δυνατή πρόληψη (και μείωση) του θορύβου, ακόμη κι αν οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι μικρές ως προς αυτό...

ΥΓ: Τον Hitachi 2ΤΒ το eshop τον είχε στα 135€ πριν από 15-20 μέρες περίπου, όταν είχε πρωτοέρθει...αλλά φέρει περισσότερα platter από τους αντίστοιχους 2ΤΒ των άλλων εταιρειών, οπότε υστερεί λίγο...

Είσαι σίγουρος για την τιμή? Μου φαίνεται απίστευτη.

Έχω ένα WD Green 2Τ αλλά το πρώτο μοντέλο και πολλούς Hitatchi 2ΤΒ. Πάντα τους προτιμούσα.

Αν θέλεις δώσε μου μια σύγκριση πόσα platters έχουν οι δίσκοι 2TB που λες.

Έχω ένα WD Green 2Τ αλλά το πρώτο μοντέλο και πολλούς Hitatchi 2ΤΒ. Πάντα τους προτιμούσα.

http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200007631 eshop είναι και αυτό ;)

Τεσπα αν και λέει κατόπιν παραγγελίας φαντάζομαι ότι εκεί είναι οι τιμές σήμερα.

Γιατί τον WD Green όταν τον αγόρασα κόστιζε 300 ευρώ στο Πλαίσιο.

Οχι κάποιο eshop αλλά το γνωστό e-shop τον είχε τότε στα 135€ ως "crazy" προσφορά...είχα μπεί σε πειρασμό μεγάλο τότε, αλλά επειδή είχα κολλήσει με το ζήτημα των θερμοκρασιών και του θορύβου, δεν είχα προχωρήσει στην παραγγελία...

Ιδού και ο σύνδεσμος σε ένα σχετικό συγκριτικό....

post-135-1442175633,2428_thumb.jpg

Έχω πέντε Hitatchi 2TB και τους αγόρασα πολύ πιο ακριβά.

Αντικατέστησαν πέντε Hitatchi 1TB που τους είχα πολλά χρόνια και ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος.

Παλιότερα είχα 250GB πάλι Hitachi από την πρώτη στιγμή που βγήκαν (πάνω από 6 χρόνια).

Τους παλιούς τους βάζω εξωτερικούς για backup.

Μέχρι τώρα δουλεύουν όλοι οι δίσκοι, είναι αθόρυβοι και δεν ζεσταίνονται.

Σε ένα υπολογιστή μάλιστα έβαλα δύο από αυτούς σε raid-0 (4ΤΒ).

Οι τιμές έπεσαν γιατί βγήκε ο 7Κ2000.C με 4 Platters.

http://www.hitachigst.com/portal/site/en/products/deskstar/7K1000.C/

HDS721010CLA332

HDS721075CLA332

HDS721064CLA332

HDS721050CLA362

HDS721032CLA362

HDS721025CLA382

HDS721016CLA382

Στον σύνδεσμο που παρέθεσες δεν βλέπω καμία πληροφορία για 2ΤΒ δίσκο από την Hitachi με 4 platter...το όριο χωρητικότητας για το νέο μοντέλο είναι 1ΤΒ...

Σε σχέση με τους δίσκους που είχα πριν και οι Seagate 1.5TB που έχω τώρα είναι αρκετά πιο ήσυχοι, αλλά μάλλον δεν συγκρίνονται με αυτά τα Green / Low Power μοντέλα ως προς τον θόρυβο, την παραγόμενη δόνηση και την θερμοκρασία...

Όταν οι δίσκοι είναι πολλοί, υπάρχει και σωρευτική αύξηση σ' αυτές τις παραμέτρους...

Οπωσδήποτε εγώ, με τα τρέχοντα μελήματα, δεν θα προτιμούσα δίσκο 7200στροφών για τον υπολογιστή μου, ειδικά όταν φαίνεται να υστερεί εν μέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό ως προς αυτά τα μελήματα/επιθυμητά χαρακτηριστικά...

Αν κανείς νοιάζεται για επιδόσεις, τότε ο Hitachi αποτελεί πολύ καλή λύση...

Επίσης να πω ότι διαβάζοντας δοκιμές για δίσκους τελευταία είχα βρει μια αναφορά για ενημέρωση firmware που προσφέρει η WD για εκείνα τα μοντέλα δίσκων που υποστηρίζουν load/unload της κεφαλής ανάγνωσης για την επίτευξη μειωμένης κατανάλωσης...ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό δεν λειτουργούσε τόσο καλά, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με προγράμματα που διαβάζουν στοιχεία smart, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται η κεφαλή με πιθανές επιπτώσεις στην αξιοπιστία...

Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει τον σύνδεσμο για να τον παραθέσω, όσοι έχουν νέα μοντέλα WD (νομίζω της Green σειράς μόνο) καλά θα κάνουν να δουν αν προσφέρεται firmware update για τους δίσκους τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας...

Αυτό ισχύει σε περίπτωση που οι green μπουν σε raid σε περιβάλλον λινουξ, και υπάρχει πρόβλημα αλλά όχι σε όλες τις παρτίδες.

Έχω ένα Qnap TS-439pro με 4 green 1tb, EADS, και το Load Cylce Count σε δυο από αυτούς είχε πάει στο 12000 σε 5 μέρες, οι άλλοι δυο δεν είχαν πρόβλημα.

Άλλαξα το firmware, που είναι της WD αλλά δεν το υποστηρίζει επίσημα, και το πρόβλημα λύθηκε, πάραυτα η WD λέει ότι οι Green είναι για οικιακή χρήση, και κατα συνέπεια όχι για RAID, αν θες RAID πάρε την enterprise σειρά.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση (Raid) θα πρότεινα Hitachi, αν μιλάμε για μονό δίσκο, WD.

Νομίζω μιλάμε για διαφορετικό πρόβλημα ή για διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου προβλήματος...

Στην περίπτωση που ανέφερα εγώ, η κεφαλή εξαναγκαζόταν σε συνεχή φθορά λόγω της ρύθμισής της να "ξεφορτώνει" μετά από 5 δεύτερα για εξοικονόμηση ενέργειας...

Μπορεί σε raid διάταξη αυτή η ρύθμιση να προκαλούσε προβλήματα, αλλά εγώ το διάβασα σε σχέση κυρίως με προγράμματα ανάγνωσης στοιχείων smart του σκληρού δίσκου...

To ίδιο λέμε, αυτό μετράει το LCC, παρκάρισμα, ξεπαρκάρισμα κεφαλών. Το firmware της WD λέει στον δίσκο να παρκάρει για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά το λειτουργικό κάνει seek λίγο πιο μετά. Οπότε η κεφαλή κάνει συνέχεια "σταμάτα-ξεκίνα" και κάποια στιγμή (μετά από κανένα χρόνο δηλ.) τα φτύνει.

Αυτό όπως είπα σε raid και σε λινουξ, σε μονό δίσκο και παράθυρα ή λινουξ δεν υπάρχει θέμα νομίζω.

Κι όμως, το πρόβλημα υφίσταται σε όλες τις περιπτώσεις/λειτουργικά συστήματα...να πώ την αλήθεια νόμιζα πως το ζήτημα αυτό είναι απλό και περιορισμένο, αλλά δεν ισχύει...επίσης, δεν υπάρχει τελικά και οριστική και καθολική λύση, με αποτέλεσμα οι χρήστες να χρειάζεται να αυτοσχεδιάζουν...

Χμ...είχα αποφασίσει να πάρω τον WD20EARS, όμως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσω και το γενικό πρόβλημα των WD Green και να αλλάξω λειτουργικό λόγω advanced disk formatting...γεγονός που με σπρώχνει προς τον Seagate, αλλά στα φόρουμ του silentpcreview διάβασα ότι αναφέρονται πολλές δυσλειτουργίες-αντικαταστάσεις αυτών των δίσκων (βλ. κριτικές στο newegg)...που με κάνει τελικά να βλέπω με μεγαλύτερη συμπάθεια τον Hitachi!

• 2 weeks later...

Τελικα στο υtility δεν ηταν ενημερωμενο με τα τελευταια firmware ενα συνοδευτικο script απο οπου κανει αναγνωριση των δισκων ( http://community.wdc.com/t5/Desktop/1TB-WD10EARS-reported-as-quot-Non-Advanced-Format-quot-drive/m-p/9309#M494 ) το ενημερωσα Manually και εγινε το alignment xωρις παρατραγουδα.

Η βελτιωση στα ΧP δεν εναι ιδιαιτερη αλλα στα 7 ειναι εντυπωσιακη, μπορω να πω οτι ειναι πιο γρηγορος στα 7 και απο τον 7200.11 που αντικατεστησε. αποσυμπιεση ταινιων απο RAR (700Mb - 4.5gb) απο αρχειο που βρισκεται στον EARS με winRAR Temp folder στον EARS και τελικα προορισμο παλι στον EARS γινεται σφαιρα σαν να γινεται η διαδικασια μεταξυ τριων black ή 7200.11-12 .... και δεν ακουγεται τιποτα φυσικα.

Και οι blue ειναι επισης ιδιαιτερα ησυχοι. Εναν 500αρι Black τον ανταλλαξα μαλιστα με 500αρι blue γιατι ο black ακουγοταν σαν ψυγειο

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.