Jump to content



Πρόβλημα με χρονισμούς στη RAΜ


sakisdog93

Recommended Posts

Γεια σας παιδιά, έχω ένα πρόβλημα με τους χρονισμούς της Ram.

Αυτή τη στιγμή ο επεξεργαστής είναι στα 3.2Ghz με τη ram στα 533Mhz 1066 timings: 7-7-7-20, volt. 1,8. (3:4)

Αυξάνοντας το FSB του CPU στα 420 ας πούμε(γενικά οτιδήποτε πάνω από 400MHz που δίνουν 3.2 με cpu multiplier 8x) δεν bootαρει.

προσπάθησα να τρέξω τη ram σε μικρότερες συχνότητες από 1066, μειώνοντας τα timings αλλά τίποτα. Έχω δώσει ρεύμα στον επεξεργαστή, να σας γλυτώσω από κόπο...

Ό,τι ρύθμιση κι αν κάνω αν δεν έχω τη ram στα 533Mhz 1066 δεν κάνει boot, οπότε δεν μπορώ να αυξήσω το FSB του CPU κι έχω κολλήσει στα 3.2Ghz.

Στη συγκεκριμένη μητρική δε βρίσκω το multiplier της ram, για να κάνω να τρέχει η ram ασύγχρονα με τον επεξεργαστή, πιστεύω αυτή θα είναι η λύση.

Η ram μου είναι ddr3 1066(4gb dual chanel)

Q8400\Asrock P45 DE3\4gb ddr3(dual)

Παρακαλώ βοηθείστε, μιας και θέλω να φθάσω πολύ ψηλότερα από 3.2Ghz...

Link to comment
Share on other sites

Στα bios δε βρίσκω πουθενά το multiplier της ram, και γι αυτό επειδή η ram είνα 1066, μόνο τα 400 FSB που δίνουν ακριβώς 1066 μπορώ να φτάσω. Χρειάζεται να αλλάξω τις ριθμύσεις στο multiplier, για να πάω ψηλότερα, αλλά δεν μπορώ να το βρω στα bios...

Λίγη βοήθεια παιδιά...!

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω τη μητρική σου, αλλά δεν γίνεται στο BIOS να μην έχει σχετικές ρυθμίσεις με κάποιον divider για να ρίξεις το fsb της RAM.

Κοίτα μήπως έχει κάποιο σχετικό πεδίο που πρέπει να το βάλεις στο MANUAL για να σου βγάλει έξτρα ρυθμίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να το βρω. Έψαξα γι αυτό στο google και υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις με το ίδιο πρόβλημα. Γενικά αυτές οι μητρικές δεν είναι καθόλου φιλικές με το overclock. Δεν μπορώ να βρω κάποιon divider, και επειδή η ram δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα του επεξεργαστή δεν κάνει boot. Απευθύνθηκα στην ιστοσελίδα της asrock και ρώτησα πού ακριβώς υπάρχει κάποιο divider και περιμένω απάντηση. Πραγματικά Έλεος, Έλεος!

Καμιά άλλη πρόταση; Κάποια κωδική ονομασία;

Ούτε SPD(System Memory Multiplier), τίποτα τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Τειλικά ο διαιρέτης άλλαξε, έπρεπε πρώτα να φορτώσω στο bios τα deafault settings...

Έπειτα πήγα να βάλω, ας πούμε ενδεικτικά, 440 FSB και η ram με το διαιρέτη πήγαν στα 532Mhz 1052, έτσι κράτησα τα ίδια timings(7-7-7-20) έδωσα μέχρι και 3,5Vcore, στη ram άφησα το ίδιο ρεύμα, παρ' όλα αυτά, το ίδιο πράγμα, το pc δεν έκανε boot.

Αναλυτικά:

Cpu FSB-> 440

DRAM Frequency-> 532Mhz 1052

Timings-> 7-7-7-20 (τα άλλα στο auto)

Voltages:

Core-> 3.5

Dram-> 1.813 (τα άλλα στο auto)

Όταν λοιπόν φόρτωσα αυτές τις ρυθμίσεις δεν έκανε boot, μετά από κανα δυο φορές άνοιξε, και είχε γυρίσει στα 2.6Ghz 333Mhz, στα αρχικά του. Αυτό έκανε εξ' αρχής...

Για ποιο λόγο πιστεύετε γίνετε αυτό;

Λάθος timings; Αφού η ram μου στα 1066 απαιτεί 7-7-7-20, οπότε γιατί να 'ναι από αυτό;

Ρεύμα δε νομίζω, γι αυτές τις ταχύτητες μου φαίνετε υπέρ αρκετό το 3.5Vcore.

Κατατοπίστε με λίγο, γιατί αυτή η κατάσταση με εκνευρίζει δεόντος!

Link to comment
Share on other sites

Στο VCore μάλλον κάποιο λάθος έχεις κάνει γιατί 3.5V είναι υπερβολικά πολλά και χλωμό να μπορεί να δώσει τόσα η μητρική σου.

Ανέβασε το Vtt Voltage σου λίγο. Μάλλον θέμα FSB είναι.

Μπορείς να 'παίξεις' και λίγο με το strap στις μνήμες από το Strap MCH to FSB.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σόρυ λάθος, κοιτούσα τα παραπάνω και δεν είδα ότι μου ξέφυγε, εννοούσα 1.35V...!

Θα ανεβάσω το Vtt να δω αν γίνει κάτι...

Ευχαριστώ που βοηθάς έτσι!!!

EDIT:

Λοιπόν: Ανέβασα το Vtt έως 1.31, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Το strap το έχω στα 1600, που δίνει δηλαδή με 420FSB-> 420Mhz 840 στη ραμ, με 475FSB->475Mhz 950 ραμ.

Δεν πιστεύω να φταίνε οι χρονισμοί, κατάφερα και έκανα boot με τα σταθερά clock(3.2Ghz)στα 533Mhz 1066 με χρονισμούς 5-5-5-15, πράγμα που δείχνει πως ακόμη κι αν δεν είναι σωστοί οι χρονισμοί θα 'πρεπε να bootαρει, αλλά θα ήταν ασταθές.

Το strap δεν το αλλάζω τα 1600 είναι η μόνη σταθερή επιλογή.

Οπότε το έτρεξα με:

FSB Cpu-> 420

DRAM Frequency: 420 Mhz 840

Timings: 6-6-6-18

Voltages:

Vcore-> 1.35

DRAM-> 1.821

Vtt: 1.31

Τι άλλο προτείνεις;

Link to comment
Share on other sites

Μερικές φορές κάποιες μητρικές μπορεί να μη 'χωνεύουν' κάποιο strap ακόμα και αν έχεις εργοστασιακούς χρονισμούς και συχνότητες γι αυτό και το ανέφερα.

Άλλαξε πολλαπλασιαστή, βάλε 6.

Προσπάθησε να ξεκινήσεις με 440x6= 2.64 με τα ρεύματα που έχεις ή με τα στοκ.

Αν είσαι οκ τότε θέλεις κι άλλο VCore, αν δε μπορέσεις να μπουτάρεις έτσι τότε θέλει λίγο ψάξημο η δουλειά γιατί σε 'κόβει' το FSB.

Ευχαριστώ που βοηθάς έτσι!!!

Να σαι καλά.

Θα δείξει η πορεία αν έχω βοηθήσει ή όχι :p

Edit: Πάντως εδώ που τα λέμε 440x8 με 1.35VCore δύσκολο να δεις...

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα και τον πολλαπλασιαστή στο 6x, με 534x6 FSB, κάπου στα 3.2, όσο τον έχω τωρα, αλλά πάλι τίποτα... Δεν ξέρω τι ***** γίνεται πάντως δε νομίζω να γίνει κάτι μ' αυτήν τη μητρική. Τεσπά, ευχαριστώ για τη βοήθεια, όπως και να 'χει...

Υ.Γ. Αν θες να προτείνεις κάτι άλλο, ελεύθερα!

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα και τον πολλαπλασιαστή στο 6x, με 534x6 FSB, κάπου στα 3.2, όσο τον έχω τωρα, αλλά πάλι τίποτα... Δεν ξέρω τι ***** γίνεται πάντως δε νομίζω να γίνει κάτι μ' αυτήν τη μητρική. Τεσπά, ευχαριστώ για τη βοήθεια, όπως και να 'χει...

Υ.Γ. Αν θες να προτείνεις κάτι άλλο, ελεύθερα!

Κάνεις ένα σημαντικό λάθος στην προσπάθειά σου (για να μην παρεξηγηθώ δεν στο λέω προσβλητικά).

Δεν υπάρχουν μόνο η τάση του επεξεργαστή και η τάση των μνημών.

Πολύ λογικό να μην παίξει με αυτές τις ρυθμίσεις γιατί το FSB είναι πάρα πολύ μεγάλο και το VCore δε θα σε βοηθήσει.

Στο BIOS της μητρικής θα βρεις το VTT και PLL Voltage η αύξηση των οποίων θα σε βοηθήσει στο να σταθεροποιήσεις το σύστημα σε μεγάλα FSB.

Η όλη φιλοσοφία στο χαμηλό πολλαπλασιαστή είναι να 'εξαλείψεις' το VCore.

Δηλαδή, αν τα 440MHz FSB (του τέστειν 440x8 για τον επεξεργαστή) είναι ο στόχος σου τότε έχοντας τον πολλαπλασιαστή x6 δε φτάνεις την εργοστασιακή ταχύτητα του επεξεργαστή σου. Αυτό σημαίνει ότι με stock ρεύματα αποκλύεται να σε κόβει ο επεξεργαστής (VCore) και πειραματίζεσαι πόσο VTT (ίσως και λίγο PLL) θέλει για να παίξει εκεί.

Αφού λοιπόν έχεις βρει το κατάλληλο VTT και ξέρεις ότι από FSB είσαι οκ τότε ανεβάζεις τον πολλαπλασιαστή και 'παίζεις' με το VCore.

Καλό θα ήταν να διάβαζες κάποιον οδηγό overclocking αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Πολλά βέβαια κρίνονται και από τη μητρική και τον επεξεργαστή. Οπότε εύχομαι καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε, δε λέω ότι είμαι πολύ εξοικοιωμένος με το oc. Έχω διαβάσει και έχω ψάξει, πίστεψέ με... Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πού με κόβει...

Είπες για vtt και pll voltage, αυτά τα είχα ανεβάσει παράλληλα όταν είχα κατεβάσει τον πολλαπλασιαστή. Έδωσα ρεύμα, οπότε λες να δώσω περισσότερο vtt και pll, και όταν σταθεροποιηθεί να παίξω με τον πολλαπλασιαστή;

Βασικά προτείνεις να δώσω μικρότερο FSB και να αυξήσω το vtt και pll, με πολλαπλασιαστή x6; Και έτσι να συνεχίσω; Απλά προσπαθώ να βρω μια υγιή μέθοδο που αποδίδει, κι έπειτα να τη συνεχίσω μέχρι να πετύχω τα υψηλότερα clocks.

Ευχαριστώ για την κατανόηση, πάντως...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, η πρότασή μου, αν και λίγο μπακαλίστικη, είναι η εξής:

Ξεκινάς με x6 πολλαπλασιαστή.

Ρυθμίζεις τις μνήμες έτσι ώστε όσο FSB και να 'δώσεις' να μην ξεπεράσουν την εργοστασιακή τους ταχύτητα (δηλαδή βάζεις λόγο 1:1).

To PLL το βάζεις 1.5V και το αφήνεις ως έχει.

VTT βάζεις max 1.45V.

ΝΒ Voltage βάζεις max 1.36V.

VCore max 1.36V.

Η τάσεις είναι ασφαλείς για 24/7 overclock.

Αρχίζεις να ανεβάζεις FSB και βλέπεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Εκεί θα έχεις το μέγιστο FSB με αυτές τις ρυθμίσεις. Αν δε μπορέσεις να ξεπεράσεις τα 430MHz τότε ή έχεις μάπα μητρική ή χρειάζεται παραπάνω ψάξημο στις ρυθμίσεις.

Αφού λοιπόν βρεις το μέγιστο FSB τότε:

1. Ή μένεις εκεί αν σε ικανοποιεί η ταχύτητα του επεξεργαστή δοκιμάζοντας αν μπορείς να είσαι σταθερός εκεί με λιγότερη τάση, ξεκινόντας από το VCore.

2. Ή βάζεις πολλαπλασιαστή x8, ξεκινάς από 400MHz FSB και βλέπεις που μπορείς να φθάσεις σε συχνότητα. Αφού λοιπόν βρεις μέχρι που είσαι σταθερός τότε προσπαθείς να δεις αν είσαι σταθερός εκεί με λιγότερη τάση ξεκινόντας από το VTT.

Αν το overclocking δεν είναι για 24/7 αλλά για benching τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Αν τα έχεις δοκιμάσει όλα αυτά τότε έγραφα και διάβασες τσάμπα :p

Edit: Μην ξεχνάς να κοιτάς τις θερμοκρασίες σου.

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε πάνω κάτω είχα δώσει παρόμοιες ρυθμίσεις, αλλά δεν έδωσα τόσο ρεύμα στο vtt και pll... Μην ανησυχείς, εδώ που είμαστε και η παραμικρή παρατήρηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια! Για τις θερμοκρασίες, δεν ανησυχώ, έχω τη noctua με δυο ανεμιστηράκια, κι ένα ακόμη και σε foul load τα πράγματα είναι πολύ κρύα!

Δεν είμαι και τόσο του 24/7, για benching το κάνω, και θέλω να χτυπήσω πολύ... Μιας που θα πάρω και τη gtx 275, θέλω να είναι γρήγορο... Έχω και άλλα δυο συστήματα αν θέλω 24/7 χρήση, οπότε ας είμαι σταθερός για κάποιες ώρες και no worries!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν: Δοκίμασα όσα πρότεινες. Έβαλα τον πολλαπλασιαστή στο 6x ανέβασα τα ρεύματα (vtt, pll, NB volt, vCore) σε αυτά που πρότεινες. Τελικά έκανε boot, με 6x και 400fsb cpu, μνήμες κανονικά δεν είχα πρόβλημα, μία τις έβαζα 1066, κι όταν προσπάθησα να ανεβάσω το FSB κατέβασα τη συχνότητα τους κι έσφηξα τους χρονισμούς, κανένα πρόβλημα, δε με έκοψαν αυτές. Αλλά αυτό που με έκοψε είναι το FSB του cpu.

Κατάφερα να το πάω μόνο μέχρι 415 FSB, και με 6x και με 8x, απλά γινόταν το ίδιο ακριβώς πράγμα και δεν έκανε boot.

Άρα με κόβει σίγουρα από το FSB. Ανεξάρτητα από ram, ρεύματα, πολλαπλασιαστή, αν θέσω πάνω από 415FSB κρασάρει, δε βγάζει καν το logo της μητρικής. Στοιχηματίζω πως η μητρική μας κάνει κόλπα. Τι πιστεύεις; Δε νομίζω να μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο...

Το ρεύμα αποκλείεται να μας κόβει, σου είπα η ram το ίδιο, οπότε τι να συμπεράνω;

Link to comment
Share on other sites

Μ αυτές τις ρυθμίσεις περίμενα να φτάσεις αρκετά παραπάνω σε FSB για να πω την αλήθεια.

Αφού είπες ότι το θες για bench μπορείς να 'τσιμπίσεις' παραπάνω τα ρεύματα.

Δυστυχώς εγώ προσωπικά φθάνω στο συμπέρασμα ότι σε 'κόβει' η μητρική.

Τί να σου πω, περίμενε μήπως κάποιος άλλος μπορεί να σου πει μια γνώμη παραπάνω και ίσως βοηθήσει περισσότερο από μένα.

Edit: Με συγχωρείς άργησα να απαντήσω αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν το είχα δει νωρίτερα.

Link to comment
Share on other sites

Κανένα πρόβλημα, φίλε μου...

Κοίταξε, τα ρεύματα πήρα την πρωτοβουλία και τα ανέβασα, δεν ήταν εκεί το πρόβλημα.

Είμαι σίγουρος πως με κόβει η μητρική, έκανα πολλαπλές προσπάθειες με τις ρυθμίσεις που είπαμε και πίστευα κι εγώ πως θα πετύχαινα πολύ περισσότερο FSB, αλλά πού να 'ξερα...

Η βλακεία είναι πως πήρα την τεράστια ψύκτρα της noctua, ήθελα να φτάσω τα 3.8Ghz, και τώρα που 'χω κολλήσει εδώ μου τη δίνει στα νεύρα.(Ίσως αργότερα αλλάξω mobo)

Πραγματικά, αν κάποιος άλλος έχει να προτείνει κάτι άλλο, ελεύθερα... Αν πιστεύετε πως δεν προκαλείτε απ' τη μητρική, απλά πείτε τη γνώμη σας.

@Hodad σ' ευχαριστώ φίλε μου για τη βοήθειά σου, δεν πειράζει που δεν πετύχαμε κάτι, αλλά εκτιμώ το ότι βοήθησες.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.