Jump to content


Seagate 7200.11 Recovery SOS


Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι γεια σας,

"Έχασα" έναν δίσκο μου seagate 7200.11, με το ελλαττωματικό firmware και δυστυχώς έχω πολύ σημαντικά δεδομένα μέσα..

Στο net βρήκα αυτόν τον οδηγό, σύμφωνα με τον οποίο μπορείς να ξεκολλήσεις το δίσκο αφού συνδεθείς με hyper terminal και στείλεις κάποιες εντολές στην πλακέτα του.

Απ' ότι διάβασα παίζει, συνεπώς ίσως αυτό το θέμα βοηθήσει μελλοντικά και άλλους άτυχους συμφορουμίτες.

Το πρόβλημά μου είναι ότι μου είναι πολύ επείγον να βρω τα δεδομένα μου και στην ελληνική αγορά ΔΕΝ βρίσκω ΑΜΕΣΑ τον RS232 to TTL converter ο οποίος χρειάζεται για να κάνω το recovery.

Σας παρακαλώ όποιος έχει και μπορεί, να μου τον δανείσει για λίγο ή να τον αγοράσω ή να μου πείτε κάποιο κατάστημα που να τον έχει και να τον βρώ (γιατί και το ebw.gr γράφει άμεσα και μετά μου λέει 1+ βδομάδες)

Ευχαριστώ πάρα πολύ,

Λευτέρης

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον βιάζεσαι και με κάθε επιφύλαξη μιας και πιθανόν να κάνω λάθος - ας με διορθώσει κάποιος σε αυτή τη περίπτωση - μπορείς να πας να αγοράσεις ένα ίδιο δίσκο και να αλλάξεις τις πλακέτες τους και να σώσεις τα δεδομένα σου. Απλά θα πρέπει να βρεις δίσκο με ίδιο pcb.

Βρήκα τυχαία και ένα video που ίσως να σε βοηθήσει. Από μια δύο βιαστικές ματιές στον οδηγό που έχεις βρει και το video μάλλον κάνουν την ίδια πατέντα

http://www.youtube.com/watch?v=29FztWJVxbM

Link to comment
Share on other sites

Έκανα την ίδια δουλειά σε έναν ST1500341AS πριν δυο-τρεις μήνες.

Η αλλαγή πλακέτας σίγουρα δε θα δουλέψει, μπορεί μάλιστα να κάνει και ζημιά, ακόμα και αν ο δίσκος είναι ίδιο μοντέλο, ίδιο batch. Ένας λόγος είναι ότι στην eprom της πλακέτας τηρείται το index με τους ελλατωματικούς sectors για τα συγκεκριμένα platters, καθώς και το mapping των ελαττωματικών σε κάποιους spare. Τα ελαττώματα υπάρχουν από το εργοστάσιο σε όλους σχεδόν τους δίσκους. Ίσως υπάρχουν και πρόσθετοι λόγοι, πάντως στο net είναι κατηγορηματικοί ότι αυτό δεν παίζει.

Για RS232 - TTL interface κανιβάλισα ένα καλώδιο FBMus από παλιό Nokia

Έχεις pm για τα περαιτέρω αν ακόμα σε ενδιαφέρει.

υγ. Είχα δύο ST341 από το ίδιο batch. Είχε χτυπήσει μόνο ο ένας. Δεν κατάφερα να τον συνεφέρω, καθότι πριν δω τη λύση με το firmware του έριξα κανα δυο δυνατές φάπες μπας και συνέλθει, και άρχισε τα κλακ-κλακ, προφανώς τον αποτελείωσα. Στον άλλο όμως άλλαξα το firmware με το καλώδιο επιτυχώς (με κάποιο παίδεμα) και εξακολουθεί να παίζει μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Είχα και εγώ έναν 7200.11, αλλά δεν θυμάμαι, απλώς δεν τον βρίσκει το BIOS ή χτυπάει;

Στην δεύτερη περίπτωση, θα ακουστεί λίγο γελοίο, αλλά όσους δίσκους είχα που μου χτύπαγαν τους άφηνα στην κατάψηξη για μερικές ωρίτσες (σε σακούλα πάντα για να μην μπει υγρασία) και δούλευαν για αρκετή ώρα ώστε να πάρω όσα αρχεία χρειαζόμουν! Δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις, με έχει σώσει αρκετές φορές!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ πολύ, αγόρασα αυτόν τον μετατροπέα απο το συγκεκριμένο μαγαζί στο Αιγάλεω που το είχε διαθέσιμο. Επίσης ένα adaptor Rs232->usb, ακολούθησα τον οδηγό που βρήκα εδώ και ο δίσκος ξαναδούλεψε, τον είδα μέσα από bios & windows και έκανα backup τα αρχεία μου. Επειδή δεν είχα ξανακάνει τη διαδικασία, μου πήρε 3 ώρες περίπου αλλά είναι πραγματικά σωτήριο αν σε αφήσει η πλακέτα μόνο λόγω κλειδωμένου firmware που συμβαίνει συχνά, είναι σωτήρια λύση...αν δεν έχεις backup. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας! Ίσως πρέπει να φτιάξουμε έναν τέτοιο οδηγό μιας και είναι πολλοί ακόμα που μπορεί να έχουν ελλατωματικό firmware σε Seagate 7200.11..

740859_img_0077.jpg

740924_img_0080.jpgeaimg0077jpj

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αντιμετωπίζω ένα παρόμοιο πρόβλημα. Ο δίσκος Seagate είναι. Δεν τον βλέπει η Mobo στο Post και "κολλάει" για αρκετά λεπτά πριν προχωρήσει. Μπορώ κι εγώ να τον σώσω με αυτόν τον τρόπο?

Link to comment
Share on other sites

Ναι Θοδωρή, είχα το ίδιο πρόβλημα. Αν έχεις 7200,11 σειρά όμως. PM me και πες μου πού μένεις, έκανα τη διαδικασία προχθές και έχω και τα υλικά να σου δανείσω για να μην τα αγοράζεις ξανά..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.