Jump to content



Αναζητηση διανομης Linux


Hamlet

Recommended Posts

Καλησπερα

Αποφασισα να αλλαξω την διανομη Linux που χρησιμοποιω (Linux Mint Xfce) και θελω τα φωτα σας για το ποια να επιλεξω.Πιο αναλυτικα θα με ενδιαφερε να διαθετει:

1)Xfce ή Mate ή καποιο lightweight τελοσπαντων desktop environment.Δεν ειναι χρεπι το pc μου αλλα κατι Gnome/KDE τα θεωρω περιττη πολυτελεια.

2)Ευκολια στην προσθαφαιρεση λογισμικου.Ας πουμε, αν υπηρχε κατι σαν το software manager του mint περα απο τους package managers θα βοηθουσε πολυ.Αν δε, ειχε και ενημερωμενες εκδοσεις των διαθεσιμων προγραμματων και οχι 2-3 ετων οπως το mint θα ηταν καλυτερο.

3)Ευκολια στην εγκατασταση υλικου.Η μονη μου εμπειρια απο λειτουργικα περα απο το Mint (περα απο windows) ηταν αρκετα χρονια με Mandriva, και κατι μηνες με pcBSD (και καποια liveCD που ετρεξα τελευταια) που τα λες διανομες για αρχαριους.Δεν ξερω αν θα μπορουσα να ανταπεξελθω στις απαιτησεις καποιας διανομης τυπου Gentoo που φανταζομαι θα ειναι χρονοβορο να σεταρεις ακομα και την συνδεση στο ιντερνετ(αν και καποια στιγμη θα ηθελα να δοκιμασω)

4)Οσον αφορα την χρηση, αυτη τη στιγμη μονο ενα Android Studio και ενα Eclipse τρεχω και δεν θα αλλαξει συντομα.

Link to comment
Share on other sites

Δε γνωρίζω τις διανομές για να σου προτείνω, θα έρθουν οι "ειδικοί" να απαντήσουν, αλλά αν θέλεις να πειραματιστείς στα 1,2,4, και ίσως και στο 3,  μπορείς πολύ εύκολα με το VMWare ή κάτι αντίστοιχο. Θα σου δώσει σίγουρα μια εικόνα για παραμετροποίηση, ενημερώσεις, ρυθμίσεις, κλπ, χωρίς να χρειαστεί να μπαίνεις στη διαδικασία backup, format, restore, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

1) Οι περισσότερες διανομές που έχουν πακέτα βασισμένες σε debian-ubuntu ή rpm έχουν και τα αντίστοιχα πακέτα με τα συγκεκριμένα desktop environments. Άσχετα με ποιο DE έρχεται η διανομή που εγκαθιστάς, μπορείς μετά να το αλλάξεις.

2) Νομίζω ότι όλες οι διανομές έχουν ένα γραφικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των πακέτων. Ακόμα και να μην έχουν, μπορείς στα γρήγορα να βάλεις ένα.  Για το 2-3 έτη που λες, προφανώς έχεις μείνει πίσω στην έκδοση του Mint. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 18.

3) Δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο θέμα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στο θέμα της webcam ρίχνω μια ματιά αν υποστηρίζεται πριν αγοράσω.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσα να σου προτείνω arch, αλλά θα πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο για να το στησεις και ίσως στην πορεία αλλάξει γνώμη λόγο δυσκολίας.

Αφού έχεις εμπειρία με το mint, μπορείς να παραμείνεις σε αυτό ή να βάλεις το xubuntu που είναι παρόμοιο.

Sent from my Letv X500 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις, τελικα εκανα αυτο που προτεινε ο Wizard και κατεληξα σε Fedora με Xfce.Νομιζω για ατομα που εχουν μια προηγουμενη εμπειρια μεν αλλα δεν θελουν να σπαταλησουν και χρονο για να κανουν απλα πραματα, ειναι οτι πρεπει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.