Jump to content



Εφαρμογή μηχανογράφησης μικρομεσαίας επιχείρησης


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλη την παρέα και καλό Σαββατοκύριακο.

 

Τρέχω εδώ και αρκετά χρόνια μια οικογενειακή μικρή βιοτεχνία (6 άτομα προσωπικό). Πλέον επειδή το χειρόγραφο δεν εξυπηρετεί και επειδή παλεύουμε να αναβαθμίσουμε και την εικόνα της επιχείρησης μας προς τους συνεργάτες μας αλλά παράλληλα να μπορούμε να έχουμε και μια πιο σαφή εικόνα για το πως κινούμαστε εμείς, έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη για μηχανογράφηση της εταιρείας μας. Αρχικά μας ενδιαφέρουν καρτέλες πελατών και προμηθευτών, τιμολόγηση, καθώς επίσης και τήρηση αποθήκης. Στην εταιρεία έχουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι παραγωγής προϊόντων, πρώτες ύλες χημικές, φόρμουλες παραγωγής και μέσω αυτών σύνθεση των τελικών προϊόντων. Παράλληλα πολλά από τα προϊόντα είναι σε χύμα μορφή και συνθέτουμε εμείς τα τελικά προϊόντα (χύμα πρώτη ύλη, βαζάκια, ετικέτες, καπάκια -> τελικό προϊόν). Λογιστικά δεν απαιτείται κάτι να έχω εντός καθώς υπάρχει εξωτερικός λογιστής που συνεργάζομαι. Θα μπορούσα όμως να έχω και ένα κομμάτι εσόδων-εξόδων-δαπανών που να καταχωρώ και εγώ για να έχω μια σαφή εικόνα για τα οικονομικά μου, το ΦΠΑ κλπ. Όλα τα παραπάνω που περιγράφω θεωρώ ότι δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο για τις πλατφόρμες που κυκλοφορούν. Για αρχή με ενδιαφέρουν σίγουρα δύο θέσεις παράλληλης εργασίας. 

 

Έχω μιλήσει και έχω λάβει προσφορές από αρκετές εταιρείες του χώρου που παράγουν ή εμπορεύονται τέτοια συστήματα:

Entersoft

Softone

Singular -> Galaxy ERP

Megasoft -> PrismaWin Max

Epsilon Net -> Pylon

και το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της Altec

 

οφείλω να ομολογήσω ότι κάθε φορά που έβλεπα και ένα πωλητή ακόμα μπερδευόμουν όλο και περισσότερο. Έχω λάβει προσφορές από όλους. Κάποια είναι οικονομικά αρκετά για την αγορά της εφαρμογής κάποια άλλα είναι αρκετά ακριβά αλλά όχι απαγορευτικά. Κάποια στη βασική τους έκδοση προσφέρουν λίγα και προσθέτοντας modules (όπως για παράδειγμα τα σετάκια για να φτιάχνω τα παραγόμενα μου προϊόντα) ανεβάζουν το κόστος ενώ άλλα έχουν ήδη μέσα στην τιμή και κομμάτι παραγωγής που εισάγεις φόρμουλα και  βγάζεις κόστος προϊόντος και κάνεις και την παραγωγή σου από εκεί. Το ακριβό της υπόθεσης μου φαίνεται οι ώρες 10-15-20 για εκπαίδευση και στήσιμο κλπ. Κοστίζει περίπου 50€ /ώρα. Παρότι σε όλους είπα ότι αρκετά μεγάλη πληροφορία είναι ήδη έτοιμη σε excel για να περαστεί στη βάση. 

 

Έχω ακούσει σχόλια από του πωλητές "εμείς είμαστε οι καλύτεροι", "εμείς έχουμε το καλύτερο support", " μην πας σε μικρούς με φτηνές λύσεις, δε θα τους βρίσκεις με τίποτα αν τους θες για υποστήριξη", "εγώ έχω την πιο καινούργια τεχνολογία και θα σε υποστηρίζω για χρόνια, ενώ η χχχ εταιρεία έχει φτάσει ταβάνι στην πλατφόρμα που δουλεύει", "σε όλους μας θα βρεις προβλήματα", "μην πας στους πολυ μεγάλους, είναι βαριές οι εφαρμογές χωρίς λόγο" κ.ο.κ.

 

Δε σας ζαλίζω περισσότερο. Ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τα παραπάνω προγράμματα που μπορεί να τυχαίνει να χρησιμοποιείτε και εσείς. Κι αν τυχόν υπάρχει κάποια εταιρεία με πάνω κάτω κοινές ανάγκες με τις δικές μου και έχει και κομμάτι παραγωγής τι θα πρότεινε (set kit ή παραγωγή).

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

ΥΓ αν θεωρηθεί ότι έχει γραφτεί σε λαθος σημείο του φορουμ ας το μεταφέρουν οι moderator σε κάποιο πιο σωστό. Δεν γνώριζα που να γράψω και επειδή αφορά εφαρμογή για windows το έγραψα εδώ.

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος SetoS έγραψε:

 Το ακριβό της υπόθεσης μου φαίνεται οι ώρες 10-15-20 για εκπαίδευση και στήσιμο κλπ. Κοστίζει περίπου 50€ /ώρα. Παρότι σε όλους είπα ότι αρκετά μεγάλη πληροφορία είναι ήδη έτοιμη σε excel για να περαστεί στη βάση.

Οι τιμές είναι νορμάλ όπως περίπου και οι ώρες που σου ζήτησαν. (ανάλογα με την εφαρμογή)

 

Εδώ δεν αγοράζεις ΜΟΝΟ το s/w αλλά ΚΑΙ τις υπηρεσίες εγκατάστασης/εκπαίδευσης και ΚΥΡΙΩΣ και την μετέπειτα υποστήριξη οπότε θεώρησε τα κόστη που σου είπαν απαραίτητα.

Εστίασε ιδιαίτερα στο after sales κομμάτι και κυρίως στο κόστος της ετήσιας υποστήριξης και τυχόν ετήσιας ανανέωσης της άδειας χρήσης. (π.χ. φθηνή αγορά της εφαρμογής αλλά μετά πληρώνεις κάθε χρόνο για πάντα)

Θα πληρώνεις πάντα ένα ποσό κάθε χρόνο για αναβαθμίσεις/επιδιορθώσεις/αλλαγές κλπ στο πρόγραμμα που θα αγοράσεις όπως επίσης και την δυνατότητα να έχεις άμεση τηλεφωνική υποστήριξη help desk σε περίπτωση προβλήματος.

 

Όσο έτοιμος και αν νομίζεις ότι είσαι πάντα κάτι προκύπτει οπότε μην συμπιέσεις τον χρόνο εγκατ./εκπαίδευσης με τίποτα, το μεγαλύτερο κομμάτι θα στο φάει η παραμετροποίηση της εφαρμογής έτσι ώστε να έρθει στα μέτρα σας.

Το καλό είναι πως η υπάρχουσα υποδομή σας σε ERP είναι ανύπαρκτη (σόρρυ που το λέω έτσι) οπότε η μετάβαση θα είναι ευκολότερη.

 

Επίσης υπολόγισε ότι μάλλον θα χρειαστείς και κάποιον αξιόπιστο & επώνυμο server, ψάξε λίγο και τις απαιτήσεις σε h/w τώρα αλλά και στο μέλλον και κάνε την αγορά σου ανάλογα.

ΚΑΙ ΕΔΩ πρέπει να λάβεις υπόψιν έξτρα έξοδα help desk και άμεσης επισκευής για αυτό προτίμησε εταιρεία τύπου DELL,HP κλπ και όχι μαγαζάκι.

 

 

 

Μερικές σκόρπιες σκέψεις:

 

- ΔΕΝ αγοράζεις εφαρμογή τύπου Windows οπότε αν κολλήσεις κάπου θα ψαχτείς στο νετ ή σε forums για απαντήσεις. Αναγκαστικά θα μιλάς με την εταιρεία.

 

- Προτίμησε κάποια εταιρεία με μεγάλη βάση πελατών και όχι μαγαζάκι που θα στα κάνει όλα με 500ευρώ (παράδειγμα λέω, εσύ έχεις ήδη αναφέρει μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες).

 

- Ρώτησε άλλες εταιρείες, ανταγωνιστές και μή, να σου πούν τις απόψεις και την γνώμη τους αλλά ως προς το πρόγραμμα που έχουν και όχι γενικά και αόριστα.

Ψάξε στα sites των εταιρειών που ανέφερες να βρείς case studies σε πελάτες τους, πάρε τηλέφωνο σε αυτούς και ζήτα πληροφορίες ως προς την εφαρμογή αλλά ΚΑΙ την after sales υποστήριξη.

Το αν είναι ευχαριστημένοι ή όχι είναι μεγάλη κουβέντα, μην κολλήσεις σε αυτό οπωσδήποτε.

 

- Το τί θα προτιμήσεις εξαρτάται από το μπάτζετ που έχεις τώρα και τις ανάγκες που θα καλύψεις, ίσως θα ήταν καλύτερα να επιλέξεις modular εφαρμογή και αν προσθέσεις κομμάτια αγρότερα αν είσαι με στενό μπάτζετ αλλά αυτό θα σου κοστίσει περισσότερο σε βάθος χρόνου παρά αν πάρεις μία που τα έχει όλα διαθέσιμα από την αρχή.

Αν το μακροπρόθεσμο πλάνο της εταιρείας σου δεν προβλέπει ιδιαίτερη ανάπτυξη τότε αγοράσε μόνο τα απαραίτητα modules που χρειάζεσαι τώρα και μην πέσεις στην παγίδα του αγοράζω τώρα για να το έχω και βλέπουμε.

 

- Απέφυγε τις customιές και ότι τυχόν σου προτείνουν να φτιαχθεί μόνο για σένα γιατί έτσι θα παντρευτείς μία εφαρμογή και την αντίστοιχη εταιρεία για πάντα.

 

- Καλό είναι να εκπαιδευτείται όσο το δυνατόν περισσότεροι από το προσωπικό σου έτσι ώστε να μην μείνει η γνώση μόνο σε έναν που αν κάνει πως φεύγει την πάτησε όλη η εταιρεία μετά.

 

- Η αγορά εφαρμογής ERP μπορεί μεν να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες αλλά ΔΕΝ τρέχει μόνη της, ίσως δημιουργηθούν νέες απαιτήσεις που για να καλυφθούν θα απαιτηθεί πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Με ΤΙΠΟΤΑ μην το πάρεις όλο επάνω σου, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσεις αρμοδιότητες σε άλλους γιατί θα χάσεις όποιον ελεύθερο χρόνο έχεις (αν έχεις δηλαδή :) )

 

Αν σκεφτώ κι άλλα θα επανέλθω.

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πολύ σημαντικές οι συμβουλές. 

 

Όποιος άλλος έχει εμπειρία επί του θέματος ας μας δώσει τα φώτα του.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι μακράν σοφότερο να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που θα θέλατε και όχι αυτήν που έχει ελκυστική τιμή, απαιτώντας σε κάθε περίπτωση κορυφαία ευχρηστία και σαφήνεια στο interface. Γι' αυτόν το λόγο προτείνω να ξεκινήσετε από την αρχή με το Κεφάλαιο. 


Η εφαρμογή είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί σε λειτουργικό σύστημα που τρέχει επάνω σε συστοιχία RAID-1, την οποία ελέγχει επεξεργαστής με επιδόσεις επιπέδου Intel i3-6100 (δεν χρειάζεται ισχυρότερος). Αυτή εδώ η μηχανή είναι ό,τι πρέπει. Αν αντί για συμβατικούς δίσκους προτιμήσετε SSD, μιας που φοριούνται πλέον πολύ, προτιμήστε οπωσδήποτε SSD με μνήμη MLC, (ενδεικτικά, Kingston KC400, Samsung 850 Pro). Επίσης, ένα καλής ποιότητας UPS (ας πούμε APC) είναι απαραίτητο. 


Επειδή είναι σοφότερο να μαθαίνουμε από τα παθήματα των άλλων, πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι χρειάζεστε οπωσδήποτε δύο εξωτερικούς δίσκους σημαδεμένους καταλλήλως, ώστε στον ένα να αποθηκεύετε backup τις περιττές, και στον άλλο τις άρτιες ημερομηνίες, ενώ αμφότεροι θα διανυκτερεύουν στο σπίτι και ποτέ στο μαγαζί. Δηλαδή, καθημερινό backup με τους δίσκους εναλλάξ. Βεβαίως, η συχνότητα του backup εξαρτάται από τον ημερήσιο φόρτο. Για παράδειγμα, αν κόβετε κατά μέσον όρο πέντε τιμολόγια τη μέρα, με το 3 πράγματα το καθένα, μπορείτε να παίρνετε backup σε πιο αραιά διαστήματα, οπωσδήποτε όμως μια φορά την εβδομάδα, και εναλλάσσοντας δύο διαφορετικά μέσα αποθήκευσης.  


Ενδείκνυται να ξεκινήσετε εξ αρχής με κωδικοποίηση των προϊόντων με barcode, ενδεικτικά τύπου data matrix ή UPC, είτε σε κάποια άλλη μορφή, αναλόγως των απαιτήσεων και αναγκών, τόσο στη λιανική όσο και στην χονδρική συσκευασία. Συνεννοηθείτε με τον κατασκευαστή της εφαρμογής επ' αυτού. Μπορείτε από εδώ να κατεβάσετε μια δοκιμαστική εφαρμογή (direct link) και να πειραματισθείτε, καθώς δεν ταιριάζουν όλοι οι κωδικοί με όλες τις μορφές.  


Όσον αφορά την κοστολόγηση, αυτό σε επίπεδο εφαρμογών CRM/ERP προϋποθέτει διπλογραφικό σύστημα, δηλαδή λογιστικό κύκλωμα Γ' κατηγορίας, κάτι που αν δεν γνωρίζετε, μην το κάνετε. Καλύτερα να συνεχίσετε στο Excel, όπου μπορείτε να κάνετε και άμεση και πλήρη κοστολόγηση, ακόμη και ανάλυση νεκρού σημείου και πρακτικά ό,τι άλλο θέλετε, με στοιχεία που θα εξάγονται από την εμπορική διαχείριση σε μορφή αρχείου excel, μια δυνατότητα που πρέπει να απαιτήσετε σε κάθε περίπτωση.

 

Τέλος, θα ήταν σοφή απόφαση αυτός ο υπολογιστής, καθώς και οι δίσκοι του backup του, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον γι' αυτήν τη δουλειά, και τίποτε άλλο.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kefalaio ffs ρε είμαστε 2017 και ακόμα με keyboard δουλεύει.

Επίσης νομίζω για κατασκευή υλικού δεν είναι ενσωματωμένο αλλά θέλει έξτρα παραμετροποίηση.

Επίσης η Altec έγινε ξανά Unisoft και αρχίζει και μου μυρίζει ότι δε θα βγει σε καλό.

Γενικά όσο λιγότερο customization τόσο καλύτερο. 

Αν και τα έχω αφήσει καιρό τώρα τις εμπορικές εφαρμογές θα σου πω και εγώ την πρόταση μου όταν βρω λίγο χρόνο και ευκαιρία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δοκίμασε την παρακάτω ίσως σου κάνει.

Moneyfest WebApp
 

Δημιουργήσαμε μια web εφαρμογή μέσα απο την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις βασικές λειτουργίες του Moneyfest αλλά και με την δυνατότητα δημιουργίας και εκτύπωσης παραστατικών. H πρόσβαση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε Smartphone ή Tablet ή υπολογιστή μέσω του εκάστοτε φυλλομετρητή.

 

Η εφαρμογή εγκαθίσταται σε έναν δικό σας υπολογιστή ο οποίος έχει τη βάση δεδομένων του Moneyfest. Έτσι δεν έχετε έξοδα φιλοξενίας σε διακομιστή.

H υποστήριξη του καλύπτεται από την υποστήριξη του Moneyfest.

 



Στάλθηκε από το SGP621 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.