Jump to content



RepRap i3


Recommended Posts

Λοιπόν παρήγγειλα ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου από το gearbest με 160 ευρά.

Τον περιμένω πως και πως, και μετά θα γίνει χαμός! Θα δείξει πόσο δύσκολο είναι το calibration του αλλά πιστεύω θα το καταφέρω!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Update! 

Το μοντέλο που πήρα είναι το Anet A8. Έχει επιφάνεια εκτύπωσης 22χ22χ24 (xyz).

Είναι αντίγραφο του i3 prusa.

http://www.gearbest.com/3d-printers-3d-printer-kits/pp_337314.html

 

Για να τον συναρμολογήσω μου πήρε 3 μέρες, όχι ιδιαίτερα σκληρής δουλειάς. Αν λιώσεις το κάνεις σε 1 μέρα, αλλά το έκανα σε 3 απογεύματα. 

 

Ο τρόπος που δουλεύει είναι με 5 βηματικά μοτέρ. Έχει 2 βηματικά για τη z διεύθυνση συνδεδεμένα με κοχλίες ύψους 35 cm που ανεβοκατεβάζουν τον extruder, έχει το βηματικό της y διεύθυνσης που με οδοντωτή ταινία μετακινεί την επιφάνεια εκτύπωσης και άλλο ένα βηματικό για την x διεύθυνση που μετακινεί οριζοντίως το extruder.

Τέλος, έχει ένα βηματικό ο ίδιος ο extruder που ρυθμίζει τη ροή του πλαστικού νήματος.

Ο τρόπος λειτουργίας είναι με μηδενισμό θέσης με διακοπτάκια (έχει 3 switches, για το xyz) και μετά μετρώντας παλμούς υπολογίζει τη θεωρητική θέση που θα κινηθεί ο εκάστοτε άξονας με βάση το βήμα του βηματικού. Επειδή έχω μια σχετική εμπειρία με δικές μου κατασκευές με βηματικά, ο τρόπος που δουλεύει σίγουρα δεν είναι ο πιο αξιόπιστος μιας και χρειάζεται σύστημα ανάδρασης, αλλά είναι μια απλή προσέγγιση.

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στην αρχική βαθμονόμηση και στο τέντωμα των οδοντοτών ταινιών (εφεξής: ιμάντων). Εμένα με παίδεψε πολύ ο ιμάντας της x διεύθυνσης, τελικά τον έπιασα με πένσα και τον τράβηξα για να τεντώσει, γιατί "πηδούσε" δόντια και εκτύπωνα στο κενό. Αν οι ιμάντες είναι επαρκώς τεντωμένοι, τότε η προϋπολογισμένη κίνηση ισχύει και ο εκτυπωτής εκτυπώνει σωστά.

 

Μετά χρειάζεται προσοχή στο calibration του z-άξονα. Είναι μεγάλη μανούρα διότι πρέπει να ρυθμιστεί πρώτα ο διακόπτης του z άξονα (ρυθμίζει το ύψος), και μετά η μικρορύθμιση γίνεται στις 4 γωνίες της επιφάνειας εκτύπωσης με τις βίδες που έχει και τα ελατήρια. Λάθος calibration στον z άξονα σημαίνει ότι πιθανότατα το μοντέλο δεν θα κάτσει στην επιφάνεια και θα κόβει βόλτες.

 

Θέλει προσοχή στη συναρμολόγηση γιατί πολλά εξαρτήματα μπαίνουν και ανάποδα και οι οδηγίες δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς, προσωπικά έβαλα λάθος: 

1. το holder που κρατάει την οθόνη

2. το switch για τον z άξονα, είχα βάλει το plexi που τον κρατάει ανάποδα με συνέπεια την πρώτη φορά που άνοιξα τον εκτυπωτή να μην σταματάνε τα βηματικά του z.

3. το σφίξιμο στους ιμάντες

 

Τώρα πάμε στις εκτυπώσεις. Προσπάθησα να τυπώσω από την SD card αλλά λόγω κακής πρόσφυσης στην επιφάνεια εκτύπωσης έφαγα άκυρο (έκανε βόλτες το μοντέλο μετά από λίγο). Μέσω USB όμως και του software Cura, κατάφερα να τυπώσω το πρώτο σημαντικό κομμάτι, που είναι μια αναβάθμιση του blower τύπου σφυρίχτρας σε περιμετρικό blower το οποίο και ψύχει πολύ καλύτερα τα μοντέλα. Επίσης για να βρω πρόσφυση στην επιφάνεια τύπωσα μια "σχεδία" (raft) στο κάτω μέρος, πράγμα απαραίτητο. Αυτό φυσικά δυσκολεύει τον καθαρισμό μετά, αλλά με ένα σουγιά και ένα κοφτάκι γίνεται και αν το μοντέλο είανι συμπαγές φεύγει πανεύκολα. 

 

Στο 3d_0 φαίνεται ο εκτυπωτής με τα 2 βοηθητικά εξαρτήματα "εγκατεστημένα", στο 3d_1 φαίνονται τα 2 δεξιά που τύπωσα και το 1 αριστερά σαν σφυρίχτρα που ερχόταν μαζί με τον εκτυπωτή (και ήταν τόσο άθλιο που έβρισκε με τα πτερύγια του ανεμιστήρα οπότε ήταν πρακτικά άχρηστο - ενώ στο design με το περιμετρικό blower που βρήκα στο internet έχουν την "τσαχπινιά" στο πλαστικό για να μη χρειάζεται να το λιμάρεις!), 3d_2 είναι το περιμετρικό blower και 3d_3 είναι ένα εξαρτηματάκι που κρατάει το νήμα.

 

Αυτά μέχρι στιγμής.

 

Σαν γενικό σχόλιο να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από το design του 3d_2 μιας και στον προηγούμενο εκτυπωτή που είχα δουλέψει προ διετίας, Stratasys objet 30, η δημιουργία κοιλοτήτων ήταν απαγορευτική (τις γέμιζε με support material λόγω της τεχνολογίας εκτύπωσης). Έχω την εντύπωση ότι το FDM είναι πιο λειτουργικός τρόπος εκτύπωσης για 3D εκτυπώσεις με εσωτερικές δομές. Εννοείται ότι για οικιακή χρήση είναι μονόδρομος, μιας και (ξεχνώντας το αρχικό κόστος αγοράς των >30.000 ευρώ) 4 κιλά υλικό για τον Stratasys στοιχίζουν ~800-1000 ευρώ (μαζί με το support material) ενώ 4 κιλά PLA στοιχίζουν περί τα 80-100 ευρώ).

3d_0.jpg

3d_1.jpg

3d_2.jpg

3d_3.jpg

Έγινε επεξεργασία από sotiris
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

 

Λοιπόν, τις πρώτες μέρες τον έλιωσα, δούλευε 24/7. 

Αγόρασα ένα HIPS filament το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα tricky στην εκτύπωση μιας και έχει έντονο warping, δηλαδή συρρικνώνεται όταν κρυώνει και έτσι το κάτω μέρος με το πάνω έχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Τώρα έχω παραγγείλει ένα PLA που είναι πιο απλό στην εκτύπωση και περιμένω το πότε θα μου το φέρει το eshop!

 

Για να λύσω το πρόβλημα αγόρασα διάφορες αναβαθμίσεις τις οποίες τις περιμένω.

Η πρώτη είναι ένα σενσοράκι που κάνει auto leveling στον z-axis. Η δεύτερη είναι 2 mosfet ισχύος για να δουλεύει το bed και το extruder σε ψηλές θερμοκρασίες άφοβα χωρίς κίνδυνο να κάψω την πλακέτα. Κόστος και των δύο ~ 20 ευρώ από κίνα, οπότε τα περιμένω από Κίνα!

 

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι ένα enclosure μάλλον από πλέξυγκλας, το οποίο θα το σχεδιάσω και θα πάρω τα κομμάτια από πρακτικερ κλπ. Αυτό για να μην αλλάζει πολύ η θερμοκρασία εκτύπωσης, αλλά χρειάζεται πρόβλεψη να κρυώνουν το τροφοδοτικό και οι πλακέτες.

 

Ναι πιστεύω ότι για τα 160 ευρώ που στοιχίζει είναι unbeatable! Τώρα αν το συγκρίνεις με κάτι που στοιχίζει 500 και 1000, άδικη σύγκριση!

Link to comment
Share on other sites

Τελικα δεν αντεξα εριξα παραγγελια απο alexi express με προσφορα απο την εφαρμογη στο κινητο μου βγηκε 156 ευρω  απο γερμανικη αποθηκη ο κινεζος ειπε οτι βαζει και 2 κιλα fillament pla αλλα απο οτι διαβασα στελνει 2 κομματια απο 10 μετρα , στην τιμη που τον πηρα βεβαια δεν εχω παραπονο(θα κυνηγησω βεβαια partial refund εστω οπως εκαναν αρκετοι)

 

αγορασα απο την αρχη διαφορα ψιλο πραγματα εγω

πχ 2 Mosfet

2 χ http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_540280.html?wid=21

http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_540278.html?wid=21

http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_436482.html?wid=21

μερικα http://www.gearbest.com/3d-printer-parts/pp_230623.html(ως που να εκτυπωθουν τα απαραιτητα Upgrades για τους ιμαντες)

http://www.ebay.com/itm/262635712117?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

ακομα σκεφτομε αν πρεπει να αγορασω ιμαντα διαβασα οτι μπορει να κανουν αρκετη διαφορα , σκεφτομε να παρω τους παρακατω

http://www.ebay.com/itm/141938661911?rmvSB=true

βεβαια ακομα το τρεναρο γιατι δεν ξερω αν θα μου φτασουν τα 2 μετρα και ειναι αρκετα ακριβο αν χρειαστει παραπανω

για leveling sensor θα το κοιταξω ισως στο μελλον

 

οσο για enclosure εγω σκεφτομουν να κοιταξω για καποιο φτηνο ετοιμο ντουλαπι απο ικεα πχ με καποιες τρυπες για εξαερισμο και ανεμηστηρα σε μητρικη/τροφοδοτικο(ανεμηστηρες υπαρχουν αρκετοι που καθονται απο υπολογιστη

 

Δεν τον συγκρινο με οτιδηποτε αλλο μιας και θα ειναι η πρωτη επαφη με 3d printers , βεβαια απο οτι βλεπω αν ασχοληθεις με ρυθμισεις και mods δινει παραπανω απο ικανοποιητικα αποτελεσματα στην εκτυπωση

Έγινε επεξεργασία από evolution
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει έτοιμο enclosure tutorial με το έτοιμο τραπεζάκι των 5 ευρώ ikea (lack). Αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να τον περιβάλλω με εύφλεκτο ξύλο γιατί πιάνει θερμοκρασία.

Το PLA έχει 25 ευρώ το κιλό οπότε δύσκολο να στέλνει 2 κιλά filament! Αν είναι τότε είναι επική προσφορά!

 

Για τους ιμάντες καλά κάνεις, αλλά το δύσκολο είναι να τους τεντώσεις. Χρειάζεται κάποιο design τεντωτήρα, εγώ δεν το έχω τυπώσει ακόμα.

 

Η z είναι η πιο σημαντική διάσταση και εγώ ευελπιστώ με τον αυτόματο αισθητήρα να μη χρειάζεται να τυπώνω σε raft.

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος sotiris έγραψε:

Υπάρχει έτοιμο enclosure tutorial με το έτοιμο τραπεζάκι των 5 ευρώ ikea (lack). Αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να τον περιβάλλω με εύφλεκτο ξύλο γιατί πιάνει θερμοκρασία.

Το PLA έχει 25 ευρώ το κιλό οπότε δύσκολο να στέλνει 2 κιλά filament! Αν είναι τότε είναι επική προσφορά!

 

Για τους ιμάντες καλά κάνεις, αλλά το δύσκολο είναι να τους τεντώσεις. Χρειάζεται κάποιο design τεντωτήρα, εγώ δεν το έχω τυπώσει ακόμα.

 

Η z είναι η πιο σημαντική διάσταση και εγώ ευελπιστώ με τον αυτόματο αισθητήρα να μη χρειάζεται να τυπώνω σε

 

Στη περιγραφή γράφει 2roll (1000 gram each)

Είχε και επιλογές με 10 μέτρα  που δεν ήταν διαθέσιμα σε ευρωπαϊκή αποθήκη

Όπως και να έχει ότι και να στείλει καλό είναι έτσι και αλλιώς για τα upgrade Part θέλω να αγοράσω συγκεκριμένο χρώμα για να παίξω με την αντίθεση (καθαρά για αισθητικό λόγο) οπότε ότι και να στείλει θα πάει σε δοκιμές

Στο Facebook group που μου πρότειναν τον πωλητή περνούν partial refund επειδή δεν στέλνει σωστή ποσότητα fillament (όσο λέει στη επιλογή Τουλάχιστον όταν βάζεις παραγγελία

Για enclosure αυτό μου πρότειναν δεν το έψαξα τόσο γιατί διάβασα ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εκτύπωση abs (που για αρχή τουλάχιστον σκέφτομαι να μείνω σε pla)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παρέλαβα έστησα και πάμε αρκετά καλά, τελικά είχε 2 ρολά του μισού κιλού (ένα μέσα στο πακέτο του εκτυπωτή ένα εκτός)

Εχω ανοίξει dispute, γιατί έλειπε και Micro SD +Adapter καθώς και για το 1 κιλό που λείπει σύμφωνα με την περιγραφής της αγγελίας

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.