Jump to content



Συντονίζει η αντλία;


Fandom

Recommended Posts

Καλησπέρα παίδες,

 

Μόλις αποσυνέδεσα εντελώς την αντλία Η100 απο την ψύκτρα και την άφησα πάνω σε ενα κομμάτι φελιζόλ. Είχα αποφασίσει να την αντικαταστήσω λόγω του θόρυβου υψηλής συχνότητας που έκανε. Για να επιβεβαιώσω όμως, τη συνέδεσα στο ρεύμα όταν ήταν πανω στο φελιζολ και ως δια μαγείας, όλοι οι ήχοι σταμάτησαν. Την πιάνω στο χέρι, κανένας ήχος. Την ακουμπάω πάνω στο σασί του υπολογιστή όμως, και ΒΙΙΙΙΝΝΝΝΝΝ αρχίσαμε πάλι.

 

Ακούγεται κάπως σα να συντονίζει η αντλία με τα μέταλλα του κουτιού. Τι μπορώ να κάνω για να την κάνω να μη σφυρίζει ρε παίδες;

Link to comment
Share on other sites

Για να μην υπάρχει παρανόηση:  Η αντλία Η100 που λες είναι αντλία+block από ΑΙΟ της Corsair?

Αν είναι έτσι τότε η αντλία κάθεται πάνω στο CPU socket, οπότε αν συντονίζει κάτι αυτό θα είναι η μητρική !

Πες πως έχουν τα πράγματα, μπας και κατεβάσει τίποτε η γκλάβα μας ! :)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι Seafalco -- είναι ΑΙΟ και η αντλία πέφτει πάνω στη CPU σε κάτι μεταλλικές βίδες διπλής όψης που βιδώνουν πάνω στη μητρική.


Παρατήρησα οτι ο ήχος υψηλής συχνότητας προκαλείται και όταν απλά αφήσω την αντλία πάνω στο κουτί να κάθεται -- και φυσικά εξαφανίζεται αν την αφήσω πανω σε ένα βιβλίο πχ.

Link to comment
Share on other sites

Και οταν είναι πάνω στη cpu σφιγμένη καλά, και όταν απλά ακουμπάει πάνω στο σασί και είναι στο ρεύμα. Δεν κάνει θόρυβο όταν ακουμπάει πάνω σε ενα βιβλίο πχ.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι η αντλία παράγει κραδασμούς και αυτοί λογικά είναι κάπως ψηλά σε συχνότητα.

Οπότε όταν ακουμπάει σε "μαλακό" υπόστρωμα και μάλιστα με μεγάλη μάζα, απλά δεν μπορεί να το φέρει σε συντονισμό μαζί της για να αρχίσουν τα τραγούδια ! !

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις "μαλακή" επαφή μεταξύ cold plate και  CPU heat spreader!

 

Εδώ μια λύση μου περνάει από το μυαλό.

Να αλλάξεις τη μάζα της μητρικής, μήπως η ιδιοσυχνότητα αυτής  της νέα μάζας είναι εκτός αυτών που μπορεί να συντονίσει ο κραδασμός της αντλίας.

 

large.594ecff6e8173_--_pse.jpg

 

Θα μετρήσεις το ύψος που τερματίζουν τα αυτιά του retension ring από την μητρική και θα πάρεις αποστάτες πλαστικούς με ίδια  διάσταση.

Θα πάρεις και μακριές βίδες, οι οποίες αφοούσ φίξουν το block πάνω στο CPU back plate, θα περισσεύουν αρκετά , ώστε πάνω σε αυτές να αναρτήσεις μια πλάκα από βαρύ υλικό.

Εναλλακτικά μπορείς να απομονώσεις από την άμεση μηχανική επαφή την πλάκα αυτή με λαστιχιένιες ροδέλες και ένα λαστιχιένιο σωληνάκι σε κάθε μια παό τις τρύπες στήριξής της πλακας (δες τις κίτρινες γραμμές στο επόμενο σκαρίφημα:

 

large.594ed406c2015_--_02c.jpg

 

Όπως καταλαβαίνεις δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά άν κρίνω από την επίδραση που έχουν οι αυτοκόλητες βάτες αποθορυβοποίησης στις πόρτες των αυτοκινήτων ή στους νεροχύτες, υπάρχει μαι καλή πιθανότητα να πάψει αυτός ο συντονισμός να είναι τόσο ενοχλητικός.

Βέβαια όλα αυτά περισσότερο προς χάριν της επιστήμης , γιατί η σωστή λύση είναι η αντικατάσταση, αλλά είπαμε . . . οι καιροί είναι χαλεποί ! :(

 

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Έπος Seafalco. Κλασσίκα! 

 

Αναρωτιέμαι αν αυτό το research να έχει γίνει ήδη απο τους developers της Corsair... και να αποφάσισαν να μη ξοδέψουν παραπάνω σε υλικά για o-rings, αποστάτες και μεγαλύτερα backplate που να αλλάζουν την ιδιοσυχνότητα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος Fandom έγραψε:

Αναρωτιέμαι αν αυτό το research να έχει γίνει ήδη απο τους developers της Corsair... και να αποφάσισαν να μη ξοδέψουν παραπάνω σε υλικά για o-rings, αποστάτες και μεγαλύτερα backplate που να αλλάζουν την ιδιοσυχνότητα.

Το θέμα δεν νομίζω να είναι συστηματικό σφάλμα κατασκευής, μάλλον για το συγκεκριμένο κομμάτι πρόκειται.

Οπότε, καθώς μια καλά ζυγοσταθμισμένη φτερωτή δεν παράγει κραδασμούς, δεν έχει και νόημα η έρευνα για την απαλοιφή τους!

Στην περίπτωση της δική σου , όπου το RMA δεν παίζει, στήνουμε πατέντες ! :p

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος psyber έγραψε:

γιατί να μην παιζει το rma. Αν μη τι άλλο ένας από τους σκοπούς που επιτελει το προιον ειναι μειωμένος θορυβος.

Είχα μείνει με την εντύπωση ότι ήταν κάποια κατασκευή από ένα φίλο σου (συνδυασμός κομματιών) .

Αν δεν συμβαίνει αυτό και είσαι μέσα στους χρόνους εγγύησης . . .  μη το ψάχνεις καθόλου >>>> R.M.A.

Link to comment
Share on other sites

Ναι τελικά έφυγε RMA η Η100 και κατέληξα σε αέρα έναντι. Η αλήθεια είναι ότι γούσταρα πολύ να στήσω engineering project ακολουθώντας τα blueprints του Seafalco! Με φωτογραφίες και λοιπά, θα βγάζαμε κέφι. Όμως τα υλικά που χρειάζονταν είναι λίγο ιδιαίτερα, και είχα φάει ήδη το μισό Σάββατο λύνοντας ένα PlayStation 3 μπας και το αναστήσω... Οπότε κατέφυγα σε RMA πριν λήξει ο χρόνος. Όπως και να έχει ευχαριστώ παίδες! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.