Jump to content



επιδιορθωση ηλεκτροκολλησης inverter


Recommended Posts

καλησπερα σε ολους, επεσε στα χερια μου απο εναν φιλο μια ηλεκτροκολληση inverter mma/tig. αυτου του επεσε απο την σκαλα και απο τοτε δεν δουλευει και μου ειπε να την παρω και αν την φτιαξω να την κρατησω. μολις την εβαλα στην πριζα επεσαν γενικοι ασφαλειες και ολα τα ηλεκτρολογικα του πινακα. την ανοιξα και ειδα οτι εχει transistors και ειπα να τα μετρησω. εχει 4 transistor ixys ixgh40n60b2d1 τα οποια μετρωντας τα ειδα οτι ειναι PNP. ετσι λοιπον στα 2 απο τα 4 ακουμπωντας το πολυμετρο στα ποδαρακια  χτυπαει παντου. στα αλλα δυο μονο οταν εχω το μαυρο στα μεσαιο και το κοκκινο εναλαξ στα ακριανα.  υπαρχει καποιος να μου πει αν κανω σωστα τις μετρησεις και αν πρεπει να τα αποκολλησω ωστε να μετρησω σωστα? γενικα τι αλλο πρεπει να κοιταξω? τους πυκνωτες πως να τους δοκιμασω?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Για να κάνεις οποιαδήποτε μέτρηση πάνω στα τρανζίστορ, είναι απαραίτητο αυτά να είναι αποσυνδεδεμένα απο το υπόλοιπο κύκλωμα, διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λαμβάνεις λάθος μετρήσεις.

Αφού όπως λες, η ηλεκτροκόληση πήγε ...από πέσιμο, στη θέση σου θα κοίταγα πρώτα αν η πλακέτα έχει κάποιο σπάσιμο, και κατά δεύτερον αν έχει πουθενά σημάδια απο arch (σπινθηρισμό) που να εξηγεί και το ότι ρίχνει ασφάλειες.

αυτά τα ολίγα

Έγινε επεξεργασία από colt3003
Link to comment
Share on other sites

η πλακετα γενικα ειναι βρωμικη αλλα δεν εχει συμαδια ουτε σπασημο. το μονο που εχει εναι ενα στραβωμενο πιν απο το ενα τρανσιστορ.σαν καποιος να το τραβηξε ενα πραγμα. αλλα οχι ξεκολημενο

Link to comment
Share on other sites

Για το καθάρισμα, πινέλο στεγνό και φύσημα, και για τους επίμονους λεκέδες ασετόν. Αλλά είναι σημαντικό να δείς αν έχει μαυρίλα απο σπινθηρισμό πρώτα.

Εντιτ: Τώρα που το θυμήθηκα..... λες ότι ρίχνει ασφάλειες... εσωτερικά ασφάλεια δεν έχει ? αν όχι μια καλή ιδέα θα ήταν να δεις τη γέφυρα ανόρθωσης (λογικά στην αρχή του κυκλώματος). Επίσης μερικές φωτογραφίες θα βοηθούσαν.

 

Έγινε επεξεργασία από colt3003
Link to comment
Share on other sites

Εχει 2 ασφαλειες.  Μια κατω διπλα απο το καλωδιο που μπαινει στην πριζα και μια απανω στην πλακετα.   Καμια απο τις 2 δεν ειναι καμμενες.  τωρα στο σπιτι εχω μονο την πλακετα αλλα αν χρειαζεται αυριο θα στειλω και απο το κατω μερως που εχει τους μετασχημετιστες

IMG_20170711_225340.thumb.jpg.d5bc99d3e24afe181c03c2ea8c774c88.jpg

IMG_20170711_225310.thumb.jpg.648abcc091d168f5afe72fa33fc9b753.jpg

Link to comment
Share on other sites

το σχέδιο τους δείχνει ότι τα τρανζίστορ είναι ΝΡΝ αλλά έχουν ενσωματωμένη δίοδο. Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι πέσαν οι ασφάλειες στο σπίτι και δεν κάηκαν οι εσωτερικές. Ρίξε μια ματιά στη γέφυρα ανόρθωσης (δεξιά λίγο πριν την άκρη δίπλα στα καλώδια). Κατά προτίμηση στον αέρα οι ακροδέκτες.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, τώρα που έψαξα λίγο καλύτερα, δεν είναι απλά τρανζίστορ αλλά IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor) Το datasheet τους είναι εδώ https://datasheet.su/datasheet/IXYS/IXGH40N60B2D1 και από όσο ξέρω με πολύμετρο πλήρη μέτρηση δεν μπορείς να τους κάνεις, παρά μόνο αν είναι βραχυκυκλωμένα για τα καλά. Αν τα μετράς στον αέρα και παίρνεις παντού βραχυκύκλωμα πάς για αλλαγή. 

...στη θέση σου όμως θα έκανα παραγγελία 2 σετ (τουλάχιστον)....

Έγινε επεξεργασία από colt3003
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.