Jump to content



Γνώμες/προτάσεις για ψύξη σε ITX Ryzen σύστημα


Toxic

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, παρότι είμαι μέλος χρόνια δεν γράφω συχνά πια. Χρειάζομαι όμως τα φώτα σας και θεώρησα πως εδώ είναι το καταλληλότερο community για την απορία που έχω.
Αρχικά να πω πως τέλη Δεκέμβρη έστησα ένα ITX PCάκι βασισμένο σε Ryzen. Συγκεκριμένα, τα specs μου είναι τα παρακάτω:

CPU: Ryzen 3 1200
RAM: 16GB (2x8GB) G.Skill RipJaws V 3000MHz CL15
Motherboard: ASRock AB350 Gaming-ITX/AC
GPU: Powercolor RX 480 Red Devil 8GB
SSD: Crucial MX300 525GB M.2
Case: Fractal Design Define Nano S

Δεν ξέρω πόσοι το προλάβατε τον Δεκέμβρη, αλλά το κουτί υπήρχε σε προσφορά μόλις 35 ευρώ, το ζαχάρωνα άσχημα να χτίσω ITX εδώ και κάποιον καιρό και έτσι και έγινε. Είμαι αρκετά χαρούμενος με την αγορά αυτή και γενικότερα την στροφή σε ITX, ενώ το κουτάκι είναι αρκετά ευρύχωρο και έτσι παίρνει και το γομάρι την κάρτα. Έχω επίσης τους δύο ανεμιστήρες που είχε από μόνο του το κουτί και δεν σκοπεύω να τους αλλάξω. Τώρα στο θέμα μας, μόλις κυκλοφορήσουν οι νέοι Ryzen 2000, έχω σκοπό να μεταβώ στον αντίστοιχο value for money εξαπύρηνο, ο οποίος πιθανότατα θα λέγεται R5 2600. Με την αλλαγή του επεξεργαστή, σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να πάρω και μία aftermarket ψύκτρα, καθώς αυτή την στιγμή είμαι με την stock, η οποία είναι συμπαθητική και κάνει αρκετά καλή δουλειά σε ότι αφορά την ψύξη, αλλά είναι με διαφορά το πλέον θορυβώδες κομμάτι του υπολογιστή, ιδιαίτερα σε load συνθήκες.

Να πω πως με overclocking δεν θα ασχοληθώ εκτενώς ακόμα και όταν πάω στον εξαπύρηνο, τουναντίον μου αρέσει να κάνω undervolt και να έχω δυο προφίλ, ένα στοκ συχνότητες με το χαμηλότερο δυνατό ρεύμα και ένα OC με undervolt. Χωρίς να ξέρω τις συχνότητες που θα τρέχει ο 2600, εγώ προσωπικά δεν θέλω πάνω από 4GHz, κάτι το οποίο λογικά θα είναι πολύ εύκολο στην νέα σειρά και μάλλον θα το κάνω με το εύκολο προγραμματάκι Ryzen Master. Για να μην κάνουμε όμως προβλέψεις, πάμε στο ζήτημα.

Δεν ξέρω σε ποια ψύκτρα πρέπει να κινηθώ. Η αλήθεια είναι πως με το που έχτισα το σύστημα είχα βάλει στο μάτι την Noctua NH-L9a AM4, κυρίως χάρις στο εκπληκτικό review που έχει γίνει σε αυτό το site. Χαζέυοντας όμως πριν λίγο καιρό, είδα και review για την επίσης εκπληκτική Noctua NH L12S, η οποία απ' ότι κατάλαβα αφήνει την L9a πολύ πίσω σε κάθε τομέα. Γενικά, αν δεν με ένοιαζαν τα λεφτά, ξεκάθαρα θα τσίμπαγα την NH L12S, όμως επειδή κάθε εξοικονόμηση είναι και καλή, αμφιταλαντεύομαι. Αξίζει έναντι της NH-L9a; Θα έχει νόημα στην περίπτωση μου, όπως σας την περιέγραψα πιο πάνω;
Και επιπλέον, οι ψύκτρες αυτές είναι ό,τι πρέπει για ITX, έλα μου όμως που εμένα το κουτί είναι αρκετά μεγάλο και έτσι δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει ανάγκη για τέτοια ψύκτρα ή αν πρέπει να κοιτάξω για ψύκτρα μεγαλύτερων διαστάσεων με airflow που θα βγάζει τον αέρα στην πίσω μεριά του κουτιού.
Κύριος γνώμονας μου είναι να είναι αρκετά ήσυχη και από εκεί και ύστερα να κάνει καλή δουλειά σε θέματα ψύξης, χωρίς να περιμένω top performance, αφού όπως είπαμε δεν παίζει να κάνω σοβαρό overclock ποτέ, ακόμα και την κάρτα undervolted την έχω.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για όποια συμβουλή και γνώμη.

Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το link, όπου είχα κάνει ένα μικρό build log για ένα άλλο forum στο οποίο είμαι μέλος.

https://ragequit.gr/Forum/index.php/topic,7506.msg222534.html#msg222534

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Toxic έγραψε:

Κύριος γνώμονας μου είναι να είναι αρκετά ήσυχη και από εκεί και ύστερα να κάνει καλή δουλειά σε θέματα ψύξης

 

Με βάση τα παραπάνω εδώ είσαι:

https://www.skroutz.gr/s/4334627/Be-Quiet-Dark-Rock-Pro-3.html?from=catspan

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου με συγχωρείς, κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη, αλλά με το post σου μου δίνεις να καταλάβω πως δεν διάβασες ολόκληρο το κείμενο και επικεντρώθηκες σε αυτό που έκανες quote.

Εκτός και αν μου λες πως όταν ένας άνθρωπος σου λέει πως δεν θα κάνει overclock σοβαρό, θα κάνει undervolt, τον ικανοποιεί η stock ψύκτρα σε θέματα ψύξης και κοιτάει aftermarket στα 40+ ευρώ και στο 50+ το σκέφτεται σοβαρά από άποψη χρημάτων, τότε η λύση είναι να του προτείνεις μία ψύκτρα που βρίσκεται οικονομικά ξεκάθαρα ένα σκαλί κάτω από τις πιο ακριβές ψύκτρες της αγοράς.
Επιπλέον, δεν είμαι καν σίγουρος αν χωράει αυτή η ψύκτρα στο κουτί μου, οπότε ούτε στην ερώτηση μου αν πρέπει να κινηθώ σε low profile και "flower" στυλ ψύκτρας ή αν χωράνε κλασσικές ψύκτρες που βγάζουν τον αέρα στο πίσω μέρος του κουτιού με βοηθάς με κάποιον τρόπο.

Έγινε επεξεργασία από Toxic
Link to comment
Share on other sites

Στο κουτι που εχεις , δε βλεπω τον λογο να βαλεις μια τετιου ειδους ψυχτρα .... 

 

Η προταση του @virus777 με την bequiet ειναι πιστολι .Ειχα την ιδια σε κουτι mATX και ειδικα οταν λες πως εχεις σκοπο να βαλεις μεγαλυτερο CPU , μονο κερδισμενος θα βγεις απο μια τοπ ψυχτρα . 

Αν παλι θελεις να μεινεις σε μαζεμενα επιπεδα , σου προτινω και την https://www.skroutz.gr/s/5997156/Noctua-NH-D9L.html την οποια και εχω εδω και κατι χρονια στο ITX μου , περιττο να πω πως δεν βγαζει κιχ . 

Έγινε επεξεργασία από kpetros
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, θα την έχω υπόψιν μου. Μήπως γνωρίζεις πως τα πάει σε σύγκριση με τις δύο low profile Noctua που παρέθεσα παραπάνω;

Υπόψιν πως ο R3 1200 που έχω τώρα είναι 65W και δεν έχω σκοπό να πάω σε κάτι μεγαλύτερο σε θέματα TDP, ο 2600 θα είναι 65W όπως και ο 1600, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά.

Link to comment
Share on other sites

Με βαση το TDP που δινει η μαμα Noctua , μοιαζει στην L12S . Μαλλον ο διπλος πυργος κανει καλυτερη δουλεια , παρα το γεγονος του 90mm ανεμιστηρα.

 

https://noctua.at/en/tdp-guide

 

Το υψος την D9L ειναι ΑΚΡΙΒΟΣ οσο το υψος μιας τυπικης GPU 

Έγινε επεξεργασία από kpetros
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως εστίασα κυρίως στο θέμα των dB σε σχέση με την άριστη ψύξη.

H αγορά μιας τέτοιας ψύκτρας είναι επένδυση και για μελλοντικά συστήματα.

Το ποσό που θα ήθελες να δώσεις για την αγορά του cooler, θα βοηθούσε αυτούς που περιμένεις να σε βοηθήσουν, αν το έγραφες πιο καθαρά στο πρώτο post ;)

 

Ωραία λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον το κουτί σου πέρνει cooler μέχρι 160mm, θα σου πρότεινα να αφήσεις κατά μέρος τις flower ψύκτρες και να βάλεις tower type.

Σίγουρα είναι πιο αποδοτικές, και κατά κανόνα πιο ήσυχες.

 

Η noctua που πρότεινε ο kpetros είναι μια καλή περίπτωση, και αν θες να μείνεις κάτω από 40-45€ θα σου πρότεινα τις εξής:

Cryorig H7 (αν και είναι λίγο δύσκολο να τη βρεις Ελλάδα)

Cooler Master 212 Evo ή Χ

Scythe Fuma (επίσης δεν ξέρω αν θα τη βρεις εδώ).

 

Πολύ καλή στα λεφτά της είναι και η

https://www.skroutz.gr/s/4314723/Raijintek-Themis.html

απλά όχι και τόσο ήσυχη, από όσο διαπίστωσα επειδή την έβαλα σε σύστημα φίλου.

 

YΓ. Οποιo cooler και να επιλέξεις, βεβαιώσου οτί από εκεί που θα το πάρεις έχει το AM4 bracket μέσα.

Αν δεν κάνω λάθος, στις cooler master θα το έβαζαν σε όσες φτιαχνόνουσαν από τον Νοέμβριο και μετά στη συσκευασία, για τις άλλες πρέπει να ρωτήσεις.

 

 

Έγινε επεξεργασία από virus777
Link to comment
Share on other sites

Άψογοι αμφότεροι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προτάσεις, θα τις κοιτάξω ενδελεχώς, αυτό που συμπεραίνω είναι πως σταματάω να κοιτάω για low-profile/flower και εστιάζω σε tower.

Την Raijintek Themis την έχω χρησιμοποιήσει και εγώ και είναι εξαιρετικό value for money αλλά... δεν με καλύπτει προσωπικά σε θέμα θορύβου όπως λες.

Link to comment
Share on other sites

Μακρυά από την themis... Δεν θα μπω σε διαδικασία να εξηγήσω γιατί... Κάποτε την πρότεινα και εγώ ,αλλά μέγα λάθος. 

 

Αν βρεις κάποια alpenfohn, θα την πρότεινα. Είμαι απείρως ευχαριστημένος με την himalaya II, απλά δεν υπάρχει πλέον, καθώς και είναι και 17cm σε ύψος.

 Πχ αυτή φαντάζει σούπερ για τις απαιτήσεις σου :) Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει bracket για ΑΜ4 :( Αν υπάρχει, βουρ, είναι ήσυχη και αποδοτική. Θεωρώ πολύ ακριβές μόνο και μόνο για το όνομά τους τις noctua...

 

Ύστερα θα κοιτούσα και κάποια arctic. Όπως αυτή. Υποστηρίζει από "μαμά" ΑΜ4. Δεν γνωρίζω για τα ανεμιστήρια (έχει 2 σε push-pull ), αλλά για την τιμή της φαίνεται καλή και είναι και διαθέσιμη (αν και από ότι είπες ουσιαστικά δεν καίγεσαι για άμεση αγορά). 

 

Κι άλλα θα μου έρθουν στον νου, που θα πάει :p 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.