Jump to content



Καθαρισμος loop


Harrisxr650

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Έχω μια alphacool Eisbaer 240 εδω και 2χρόνια περίπου και πρόσφατα παρατήρησα ότι έχει αρχίσει και θολώνει αρκετά το υγρό εντός του κυκλώματος.

 

https://www.alphacool.com/shop/sets-systeme/eisbaer/20225/alphacool-eisbaer-240-cpu-black

 

Μιας και λύνουν όλα τα εξαρτήματα της και δεν έχω pc αυτές τις μέρες, λόγω rma της μητρικής,  σκέφτηκα να την ανοίξω καθαρίσω.

Tο ερώτημα είναι με τι χημικό καθαρίζει εσωτερικά το κύκλωμα από  άλγη και άλατα?

Από alphacool μου έχουν προτείνει ισοπροπανολη σε αναλογία 10% στο κύκλωμα και λειτουργιά για 2-3 ώρες.  προφανώς μετά θα χρειαστεί και ένα καθάρισμα με δις απεσταγμενο νερό?

το οποίο βρίσκω βρίσκω σε φαρμακείο φαντάζομαι. Ισοπροπανολη δεν έχω ιδέα ιδέα που θα βρω, υπάρχει εναλλακτική?  Διαβάζω για λευκό ξίδι σε αναλογία 50-50 η οινόπνευμα για εντριβές ?

 

Επίσης πως θα την δοκιμάσω εκτός συστήματος για τυχόν διαρροές? (έχω ένα τροφοδοτικό spare που ίσως να φανεί χρήσιμο), πως θα την συνδέσω χωρίς motherboard?

Yγρό για επαναγεμισμα υπάρχει διαθέσιμο το MAYHEMS X1 CLEAR 1L  (clear,, μακριά από χρώματα..) είναι οκ η να πάω στο παρακάτω που μου έχουν προτείνει από alphacool?

https://www.alphacool.com/7437/alphacool-ckc-cape-kelvin-catcher-clear-1000ml

 

Και τελευταίο,  σκέφτομαι να αλλάξω και τους σωλήνες, να καταργήσω το quick connect  και να βάλω clear σωλήνα εύκαμπτη ,  ποια η διάφορα στα υλικά τους?

διαβάζω ότι κάποιοι έχουν πλαστικοποιητη ο οποίος μπορεί να βουλώσει το κύκλωμα.

ποια είναι η καλύτερη επιλογή για set and forget μέχρι τον επόμενο καθαρισμό και κάθε πότε είναι λογικό να γίνεται ο αυτός?

ευχαριστώ 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Harrisxr650
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 1/22/2019 at 4:05 PM, Harrisxr650 said:

σκέφτομαι να αλλάξω και τους σωλήνες, να καταργήσω το quick connect  και να βάλω clear σωλήνα εύκαμπτη ,  ποια η διάφορα στα υλικά τους?

διαβάζω ότι κάποιοι έχουν πλαστικοποιητη ο οποίος μπορεί να βουλώσει το κύκλωμα.

ποια είναι η καλύτερη επιλογή για set and forget μέχρι τον επόμενο καθαρισμό και κάθε πότε είναι λογικό να γίνεται ο αυτός?


αν απάντησαν στις απορίες σου θα μπορούσες να έγραφες τι σου είπαν μη τυχόν τα χρειαστεί κάποιος άλλος;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως.

Για καθαρισμο του loop η alphacool προτεινε να αραιωσω wfi ( water for injection. απο φαρμακειο περιπου 1.5€ το λιτρο) με ισοπροπανολη (απο φαρμκειο περιπου 2€ τα 250ml) σε αναλογία 90/10 . να το αφησω μεσα στο loop 2-3 ωρες εν λειτουργια και θα ειναι οκ.

Το πηγα ενα βημα παραπερα γιατι δεν ημουν σιγουρος οτι θα καθαριζε καλα.

Οποτε αφου το αφησα να δουλεψει το αδειασα,

Ελυσα σωληνες και το block και οντως στα fins του block ειχε πιασει αλατα αλγη και πιθανον plasticizer απο τους σωληνες.

Τα βουτηξα ολα μεσα σε ενα μπωλάκι με ισοπροπανολη παλι, τα αφησα κανα 3 ωρο και μετα με μαλακη οδοντοβουρτσα επεσε τριψιμο καργα μεχρι που γυαλισανε.  

Γεμισα το loop με wfi και ισοπροπανολη και το αφησα να δουλεψει κανα τριωρο εκτος pc,

Ξαναδειασα, ελυσα και ετριψα με οδοντοβουρτσα για να φυγουν και τα τελευταια υπολειματα .

Κατοπιν εδεσα ψυγειο και σωληνες μονο, γεμισα με wfi, το κουνησα κανα 15΄λεπτο σαν να φτιαχνω φραπε απο περιπτερο την δεκαετια του 90',.

Επι της ευκαιριας γυαλισα και το block γιατι ειχε καποια μικρες γρατζουνιες,

ακολουθησα την διαδικασια wet sanding και ξεκινησα απο 1000 γυαλοχαρτο σε 2000 σε 3000 σε 4000  σε 7000 και τελειωτικό φινιρισμα με dremel, δισκο γυαλισματος και την γυαλιστικη παστα που εχει.

Απο νουμερο γυαλοχαρτου σε νουμερο δεν ετριψα πανω απο 1 λεπτο και χωρις να πιεζω πολυ το block,

και για το dremel στην πιο χαμηλη ταχυτητα. 

 

Τελος αδειασα παλι, ξελπυνα με wfi, συνδεσα σωληνες block ψυγειο, γεμισα με wfi, ισοπροπανολη, προπυλενογλυκολη & 1 σταγονα algae killer απο petshop για ενυδρεια γλυκου νερου σε αναλογια 90/5/5 ( δεν ειχα υγρο για υδροψυξη, το αναμενω μαζι με σωληνες και fittings για να τα αλλαξω).

Η θολουρα απο το tank εφυγε εντελώς και λογικα οτι βρωμες ειχε πιασει μεσα σε σωληνες και ψυγειο , αλλα δυστηχως η κιτρινιλα οχι, μαλλον λόγω ποιότητας του ακρυλικου. 

Βασικο, το loop το δοκιμασα μια νυχτα ολοκληρη εκτος pc για να σιγουρευτω για διαρροες.

Σε δοκιμες που εκανα σε περιβαλλον βαρυ gaming για κανα 4ωρο ο επεξεργαστης δεν ανεβηκε πανω απο 35 βαθμους με θερμοκρασια δωματιου περιπου 20, δεν κοιταζα και συνεχεια την θερμοκρασια βεβαια. 

Σαν οδηγο για refill ακολουθησα αυτον εδω.

Αν υπαρχει επιπλεον απορια feel free to ask :)  

 

 

 

  • Like 3
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.