Jump to content



Nas για Plex/VPN server με 2.5"


Recommended Posts

Κοιταω το DS419 slim και θελω να ακουσω γνωμες κατα ποσο ειναι καλο η αν υπαρχει κατι καλυτερο που να παιρνει 2.5 δισκους και να μπορω στξσιμο διαφορες Sever λειτουργιες οπως Plex και VPN για προσβαση στο home netowkt τοσο εντος οσονκαι εκτος σπιτιου.

 

Δε με νοιαζει το Transcoding καθως εξω σπιτιοτ χρειαζομαι απλα ασφαλη προσβαση στα αεχεια μουνκαι οχι media streaming. Αυτο θα γινεται μονο εντος σπιτιου και ειδα ενα βιντεακι πως σε απλο passthrough μπορει να κανει ταυτοχρονει αναπαραγωγη 2 αρχειων 4k

 

Απο βιντεακια και παρουσιασεις που χω δει κου κανει αν εξαιρεσουμε τη τσιμπημενη του τιμη.

 

Ρψταω μονο αν υπαρζει κατι καλυτερο ή φθηνοτερο ή κατι αλλο που πρεπει να προσεξω.

 

Προσοχη. Θελω αυστηρα NAS και με 2.5 δισκους. Μην αρχισουμε στησε ενα raspberry στησει κατι δικο σου, παρε ενα παλιο πισι κτλ. Ετοιμο προιον με υποδοχες για 2.5 δισκους

 

Link to comment
Share on other sites

Καινε πολυ λιγοτερο, εχω καμμια 10αρια  περισσευουμενους που χω ξυλωσει απο λαπτοπ και εξωτερικες θηκες, και το κουτι ειναι μικρο το βαζεις ευκολα σε ενα τσαντακι και το μεταφερεις, και με βολευει γιατι μεταφερομαι συχνα αναμεσα σε σπιτι και μερος στην επαρχια. Για αυτο λεω ειναι κατι το οποιο εχω συγκεκριμενο λογο που το ζηταω. Ασε που και οι τιμες τους εχουν εξισωθει. 80 κατι παιρνεις τους 3,5 και 80 κατι παιρνεις τους 2,5. Τοσο δηλαδη πηρα 2 εξωτερικους Seagate που τους ξυλωνω και αυτους ανα πασα στιγμη και τους κανω εσωτερικους.

 

Και απο τη στιγμη που δε θελω RAID και η ταχυτητα ειναι δικτυακη του Gigabit δε θα εκμεταλλευτω επιδοσεις.  Εφοσον δεν συνδεονται με usb3 να τρεξουν τερμα και τα αρχεια στην καλυτερη τα παιρνεις με Gigabit

 

Τι ειχες να προτεινεις παντως, και για ποιο λογο πιστευεις η συσκευη με 2,5 δε θα μου κανεις δουλεια

Link to comment
Share on other sites

Ιδανικα αν καποιος εχει να προτεινει κατι θα το εκτιμουσα να χω σημερα πληρη αποψη για να παραγγελιω ωστε να ρθει μεχρι Παρασκευη. Να εχω χρονο ολο το ΣΚ να κατσω να ασχοληθω και να το στησω.

Link to comment
Share on other sites

Να στο θέσω έτσι. Από άποψη χαρακτηριστικών επεξεργαστή και ραμ είναι ολίγο ψοφίμι. Επειδή θα γλυκαθείς και θα θες να του φορτώσεις αρκετούς ρόλους, δε θα κοίταζα για κάτι λιγότερο από 2gb ram. Στο δικό μου TS251A έχω 8 για να καταλάβεις.

 

Εάν το πρόβλημα χώρου δεν είναι τόσο μεγάλο, πάρε ενα κανονικό με Intel cpu και επεκτεινόμενη μνήμη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σαν ρολους τι εννοεις? Εγω περα απο αυτα που ειπα δεν εχω σκεφτει κατι αλλο. Απο την μια δηλαδη θελω plex server να τρεχω media μεσα στο σπιτι και απο την αλλη vpn ωστε να εχω ασφαλη προσβαση στα αρχεια. Τωρα αν και τι θα προκυψει στην πορεια δε μπορω να το φανταστω. Για πες καμμια ιδεα ας πουμε με βαση τη δικη σου υλοποιηση

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή τρέχω το pihole σε container για DNS, εχω το transmision να ανεβοκατεβάζει, έχω μπόλικα shared drives σε όλους τους υπολογιστές, έναν dlna server για παιδικά στη μικρή, μια mysql για να είναι ενιαίο το kodi σε όλες τις συσκευές, παίζουν αυτόματα backup από τους υπολογιστές, ένας ftp, και η κάμερα.

 

Επίσης, είσαι σίγουρος ότι οι εξωτερικοί που λες, εχουν sata και δεν ειναι με τον usb controller κολλημένο;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τους Seaget Expansion εχω και δειχνει εδω πως φτανει το shucking ως το τερμα αφαιροντας και τον Controller

 

01-shucking-seagate-expansion-4tb-stea40
MATTGADIENT.COM

Low heat, power consumption, and price... what's not to love!? Oh right, using sharp knives to get the thing out of the enclosure.

 

Με εβαλες ομως σε σκεψεις τελικα. Οχι για να παρω 3.5" αλλα μηπως δωσω ενα κατοσταρικο επιπλεον και παρω το 620slim που εχει Intel επεξεργαστη 2GB Ram upgradeable ως 6 kai dinei kai 2 εξτρα σλοτ συνολο 6 δισκους, και το μεγεθος ειναι ελαχιστα παραπανω. Δε ξερω, τι λες εσυ

 

mg-325676c0-0b68-4009-a771-w1000h750-sc.

Link to comment
Share on other sites

Με όλο το θάρρος που έχω ως χρήστης του Lab πάνω από 15 χρόνια προς χρήστη του Lab πάνω από 15 χρόνια, ξεκόλλα με το να παίρνει αποκλειστικά 2.5άρηδες και εφόσον θες να δώσεις 500 ευρώ για NAS πάρε κάτι τέτοιο:

 

https://www.skroutz.gr/s/14965519/QNap-TS-453BE-2G.html

 

Ενδεικτικά:

  • HDMI 4K για να παίζεις κατευθείαν από αυτό (ή να βάλεις linux).
  • Θύρα PCIe για να βάλεις κάρτα δικτύου ή m.2 cache (σύντομα βλέπω το gbit να θεωρείται παρωχημένο)
  • real time transcoding
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Γιατι 2.5 και οχι 3.5?  Ολοι οι σοβαροι NAS Δισκοι ειναι 3.5.  
Αν βαλεις SSD θα πεθανουν πολυ πιο συντομα απο εναν HDD, λογω των συνεχομενων read/write. 

 

Εχω Thecus N700Pro Με 7 χ 4ΤΒ WDF κοκκινους κοντα 5 χρονια και ειναι αψογοι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια media αρχεια ειναι και τα πιο σοβαρα μου αρχεια θα τα κραταω και σε εξωτερικο backup, δε μπορω να καταλαβω γιατι σωνει και καλα πρεπει να βαλω 3,5αρηδες, εφοσον ειπα οτι εχω ηδη τοσους 2,5αρηδες να καθονται να σκονιζονται. Το μονο θετικο οπως ειπα ειναι οι καλυτερες ταχυτητες αλλα και αυτο παραμεριζεται αφου τρωνε κοφτη απο το Gigabit. Πραγματικα δε βλεπω νοημα. Ακομα και το λογικο επιχειρημα οτι υπολοιπεται σε hardware βρηκα αυτο που ανεφερα τωρα με hardware οπως θα πρεπε να ναι

 

Το QNAP δε το ξερω σα περιβαλλον. Synology εχω δει τοσα βιντεακια για το πως δουλευει

Link to comment
Share on other sites

Μα μπορείς να βάλεις και 2.5άρηδες. Αλλά θα μπορείς μελλοντικά να βάλεις και 3.5άρηδες. Επίσης τώρα τρως κόφτη από το gigabit, σε μερικά χρόνια εάν θες θα μπορείς να το αναβαθμίσεις με την pci-e σε 2.5 ή 5 ή 10.

 

Όσον αφορά το περιβάλλον της qnap είναι αντίστοιχο με της synology. Και σε τελική εάν ντε και καλά θες synology, να βρούμε ενα synology που να αξίζει πραγματικά τα 500 ευρώ που θα δώσεις.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Παιδια μη λεω ψεμματα το μεγαλυτερο winner ειναι οτι εχει μεγεθος παλαμης και το μεταφερεις και για μενα που πηγαινερχομαι συχνα ειναι gamechanger αυτο.

21 minutes ago, GriGaS said:

Επίσης τώρα τρως κόφτη από το gigabit, σε μερικά χρόνια εάν θες θα μπορείς να το αναβαθμίσεις με την pci-e σε 2.5 ή 5 ή 10.

 

Τι εννοεις γιατι εχεις δυνατοτητα να το συνδεσεις σε υπολογιστη με τροπο περα της ethernet και να μεταφερεις αρχεια με τη μεγαλυτερη ταχυτητα?

 

22 minutes ago, GriGaS said:

Όσον αφορά το περιβάλλον της qnap είναι αντίστοιχο με της synology. Και σε τελική εάν ντε και καλά θες synology, να βρούμε ενα synology που να αξίζει πραγματικά τα 500 ευρώ που θα δώσεις.

 

Δεν εχω καποια συγκεκριμενη προτιμηση απλα απο οσο βλεπω και ξερω τα synology ειναι πιο ευρεως διαδεδομενα και υποστηριζονται περισσοτερα. Τωρα αν ειναι μια η αλλη εγω το καλυτερο θελω να παρω για τα λεφτα του. Αν εχεις ομως, προτεινε σε παρακαλω και ενα synology να χω υποψιν μου

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια γιατι τοσο hate παντως με τους 2,5 αρηδες. Εγω ας πουμε πηρα 2 τετοιους στα 81 σε προσφορα και τωρα εχουν 86 που οπως ειπα ξυλωνουν και παιρνεις τους εσωτερικους. Και αντιστοιχα στα 108ε παιρνεις 5 tb.

 

https://www.skroutz.gr/s/8395454/Seagate-Expansion-Portable-4TB.html

 

Με το 6αρι σλιμ μπορεις ευκολα να χεις ετσι 24-30tb και οικονομικα. Και σε βαθος δεκαετιας να το δω δε μπορω να φαντασρω ενα μελλον που θα θες κατι παραπανω σε χωρητικοτητα. Γιατι να καις παραπανω ρευμα και θορυβους και να κουβαλας μια μεγαλυτερη συσκευη λοιπον. Τωρα απο κει και περα ξεχασα να αναφερω πως εχω ενα κιλο docks και καλωδιοταινιες και μπορω ευκολα να συνδεω 3.5αρηδες. και συγκεκριμενα εχω το 5bay raid της Sharkoon και ενα 4 dock παλι απο την ιδια. Οποτε δε θα μου λειψουν ρε παιδια οι 3.5αρηδες.

 

prod_5-bay_raid_box.thumb.png.f461d260b03c7cce7242523bdcbd8851.pngSharkoon-Strikes-Again-with-Four-Way-HDD-Dock-2.jpg.d9426beff8612a8c590c1ee3f3ef1b75.jpg

 

 

Αυτους χρησιμοποιω για backup και απλα συνδεοντας ενα usb χωρις ρυθμισεις χωρις τιποτα εχω προσβαση στους δισκους. Εχω ηδη την 5αδα ετοιμη και οπλισμενη και το dock για 4 θεσεις που κουμοωνεις ευκολα ορφανους δισκους πουνδε πολυχρησιμοποιεις. Οποτε ξαναλεω για κατι που θα τρεχει 24/7 γιατι να καις περισσοτερα ρευματα και να ακους μεγαλυτερους θορυβους χωρις καν να παιρνεις τις μεγαλυτερες ταχυτητες αυτων των δισκων

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν. Ας το πάμε από την αρχή. Οι εταιρείες που φτιάχνουν NAS δίνουν compatibility list. Eγώ προσωπικά φροντίζω να έχω πάντα δίσκους από τη λίστα το NAS μου. Εδώ και αρκετά χρόνια τόσο η WD όσο και η Seagate βγάζουν σειρές ειδικές για NAS. Aυτές στην ουσία είναι κομμένες εκδόσεις των αντίστοιχων για server, βελτιστοποιημένες για 24/7 λειτουργία. Εγώ στο NAS μου βάζω μόνο τέτοιους δίσκους. Eπίσης εάν δεις την compatibility αυτή αφορά κατά κύριο λόγο SSDs. Αυτά όσον αφορά το θέμα επιλογής δίσκων.

 

Οσον αφορά το θέμα της ταχύτητας δικτύου, εκτός από το απλό gigabit υπάρχει το 2.5gbe, το 5gbe και το 10gbe. Τα 2.5 και 5 έγιναν γιατί με περιορισμούς μήκους μπορούν να δουλέψουν και με cat5e και cat6 καλώδια. Φυσικά θα χρειαστείς αντίστοιχες κάρτες δικτύου και switch. Aλλά η δυνατότητα αναβάθμισης είναι καλό να υπάρχει στο NAS.

 

Προσωπικά θεωρώ QNAP και Synology ισάξια στα φυσιολογικά NAS, με την QNAP να εχει ένα μικρό προβάδισμα στα features που προσφέρει στα "μικρά" μοντέλα της. Mε τα μοντέλα που κοστίζουν 1000άδες ευρώ δεν εχω ασχοληθεί. Λίγο που κοίταξα τα διαθέσιμα μοντέλα της synology δεν βρήκα κάτι ισάξιο του 453be σε αυτά τα χρήματα.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 1/21/2021 at 7:30 PM, GriGaS said:

Λοιπόν. Ας το πάμε από την αρχή. Οι εταιρείες που φτιάχνουν NAS δίνουν compatibility list. Eγώ προσωπικά φροντίζω να έχω πάντα δίσκους από τη λίστα το NAS μου. Εδώ και αρκετά χρόνια τόσο η WD όσο και η Seagate βγάζουν σειρές ειδικές για NAS. Aυτές στην ουσία είναι κομμένες εκδόσεις των αντίστοιχων για server, βελτιστοποιημένες για 24/7 λειτουργία. Εγώ στο NAS μου βάζω μόνο τέτοιους δίσκους. Eπίσης εάν δεις την compatibility αυτή αφορά κατά κύριο λόγο SSDs. Αυτά όσον αφορά το θέμα επιλογής δίσκων.

 

Οσον αφορά το θέμα της ταχύτητας δικτύου, εκτός από το απλό gigabit υπάρχει το 2.5gbe, το 5gbe και το 10gbe. Τα 2.5 και 5 έγιναν γιατί με περιορισμούς μήκους μπορούν να δουλέψουν και με cat5e και cat6 καλώδια. Φυσικά θα χρειαστείς αντίστοιχες κάρτες δικτύου και switch. Aλλά η δυνατότητα αναβάθμισης είναι καλό να υπάρχει στο NAS.

 

Προσωπικά θεωρώ QNAP και Synology ισάξια στα φυσιολογικά NAS, με την QNAP να εχει ένα μικρό προβάδισμα στα features που προσφέρει στα "μικρά" μοντέλα της. Mε τα μοντέλα που κοστίζουν 1000άδες ευρώ δεν εχω ασχοληθεί. Λίγο που κοίταξα τα διαθέσιμα μοντέλα της synology δεν βρήκα κάτι ισάξιο του 453be σε αυτά τα χρήματα.

 

Και το 453BE Gbps θυρες εχει. Πες οτι παιρνω NAS με 2,5/5/10 Gbps και το αντιστοιχο καλωδιο να το κουβαλησει. Στο λαπτοπ μετα τι εξοπλισμο θελω για να λαβω το το σημα στον αντιστοιχο ρυθμο μεταδοσης.

 

Αυτο με τα compatibilty list Που λες με μπερδεψε. Οκ εστεω οτι καποιοι δισκοι προφανως δεν ειναι rated για 24/7 χρησηκαθως και καποιες λειτουργιες τους δεν υποστηριζονται, απο κει και επειτα παιζει ενδεχομενο δισκοι γνωστων εταιρειων (wd/seagate) να μην διαβαζονταςι/υποστηριζονται καν. Δηλαδη πρεπει να ψαχνω το κωδικο part και να δω αν ειναι συμβατο καθε φορα πριν βαλω το δισκο σε τετοια συσκευη

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος therock έγραψε:

Στο λαπτοπ μετα τι εξοπλισμο θελω για να λαβω το το σημα στον αντιστοιχο ρυθμο μεταδοσης.

 

359_1538532554_QNA-T310G1T_Front.png
WWW.QNAP.COM

QNAP designs and delivers high-quality network attached storage (NAS) and professional network video recorder (NVR) solutions to users from home, SOHO to small, medium businesses.

 

395_1553596935_QNA_UC5G1T_Left-angle-of-
WWW.QNAP.COM

QNAP designs and delivers high-quality network attached storage (NAS) and professional network video recorder (NVR) solutions to users from home, SOHO to small, medium businesses.

 

υπάρχουν πολλά τέτοια...

πριν 5 λεπτά, το μέλος therock έγραψε:

απο κει και επειτα παιζει ενδεχομενο δισκοι γνωστων εταιρειων (wd/seagate) να μην διαβαζονταςι/υποστηριζονται

 

όχι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

80-100 ευρω και βαλε για τον ανταπτορα. Αλλα οκ πες παιρνεις ενα και το χεις μονιμως κουμπωμένο στο NAS για την οποια συσκευη θελει να συνδεθει και να παρει την αυξημενη ταχυτητα

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σου είπα αρχικά είναι να πάρεις ένα nas που ή να υποστηρίζει κατευθείαν κάτι γρηγορότερο από το gbit είτε να έχει pci-e ώστε να μπορεί να πάρει μία κάρτα δικτύου εάν σου χρειαστεί.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.