Jump to content



Noctua Redux 900rpm


psyber

Recommended Posts

Σκέφτομαι να αλλάξω τους fans του Fractal Define 7 με τους 900αρηδες redux. Στόχος μου είναι ο χαμηλός θόρυβος με ικανοποιητική απόδοση. Τι άποψη έχετε για τους συγκεκριμένους;

 

https://www.skroutz.gr/s/4929149/Noctua-NF-P14s-redux-900.html

Link to comment
Share on other sites

Αν κρίνω από τους μικρούς άδελφούς τους οι οποίοι είναι εξαιρετικοί θα πρέπει και αυτοί να είναι επίσης πάρα πολύ καλοί!

Στην παρουσίαση που είχαμε κάνει :

Είχε γίνει εκτενέστατη ανάλυση και μετρήσεις και οι συγκεκριμένοι (ΝF-P12 Redux) είχαν έρθει δεύτεροι στην κατάταξη σε πάρα πολλά από τα test, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις συγκρινόμενοι με πολλούς άλλους ανεμιστήρες μεταξύ των οποίων και αρκετά μεγάλα ονόματα της κατηγορίας!

Πριν συνεχίσω να πω ότι δεν ξέρω αν έχεις κάποιον fan controller, ή αν η μητρική σου έχει ελεύθερα fan headers που διαθέτουν έλεγχο PWM για τους ανεμιστήρες του σασί, και θα σου κάνω μια πρόταση που ενδεχομένως την έχεις ήδη σκεφτεί.

Βλέπω ότι διαλέγεις τον 900rpm με Voltage controll και όχι τον 1500rpm που είναι PWM  controll που έχει πολύ πιο εύκολο έλεγχο και μπορεί φυσικά να δουλέψει από πολύ χαμηλά (~450rpm).

Από ότι βλέπω η διαφορά στην τιμή τους είναι ~ 3€ , οπότε αν δεν σκοπεύεις να γεμίσεις το κουτί με τέτοιους αυτή θα παραμείνει -συνολικά- σε "ανεκτά" επίπεδα και σαφώς αντισταθμισμένη με τον καλύτερο τρόπο!

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Seafalco ευχαριστώ όπως πάντα για την πολύ εμπεριστατωμένη απάντηση. Το σκέφτηκα και αυτό που λες. Ο κύριος προβληματισμός αφορά το γεγονός ότι το κουτι μπροστά είναι κλειστό και νομίζω ότι για το λόγο αυτό θα χρειαστούν static pressure ανεμιστήρες. Είναι καλοί για τέτοια χρήση;

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω, από ότι είδα στις μετρήσεις και μιλώντας πάντα για τον ίδιας ακριβώς σχεδίασης 120ρη, τα πράγματα είναι πολύ καλά !

Σου παραθέτω εδώ το τελικό συμπέρασμα από την παρουσίαση που σου προανέφερα και την οποία θα σου συνιστούσα να διαβάσεις γιατί πρακτικά είναι ένα διεξοδικό roundup ανεμιστήρων με στόχευση στους δυο Noctua.

 

Noctua NF-P12 Redux 

Όταν -έχοντας στο νου "το καλό και φτηνό"-  ψάχνουμε για ανεμιστήρα και φτάσουμε σε αυτόν που:

1. Κατατάσσεται δεύτερος στην Ψυκτική Ικανότητα σε "50ρι" radiator, ανάμεσα σε πολλούς επώνυμους και "πιο" εξειδικευμένους ανεμιστήρες.

2. Είναι δεύτερος στην ταχύτητα του air flow που μπορεί να αναπτύξει σε "30ρι" radiator.

3. Πετυχαίνει μια αξιοπρεπή ροή αέρα ακόμα και σαν case fan.

4. O θόρυβος που παράγει σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τα 39 dB(A)* {*Μετρημένα στο μισό μέτρο}.

5. Έχει έξη χρόνια εγγύηση

6. Κοστίζει 16 €

7. Λέγεται Noctua

. . . σταματάμε να ψάχνουμε άλλο !  :) 

 

Ελπίζω να το έπιασες το . . . "υπονοούμενο" ! ! !  :hehe:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά από σχεδίαση είναι σωστά - έχουν δέκα χρόνια εγγύηση, και από ότι έχω δει σε review (για τα 120ρια) τα πάνε πολύ καλά συγκρίσιμα με τον Noctua NF-A12x25!
Η τιμή τους είναι χώμα και οι προοπτικές λαμπρές !  :) 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βλεπω η μητρικη σου εχει 4-πινα, να παρεις αυτους

 

noctua-no-img_7.jpg
NOCTUA.AT

Now available in a square frame version called NF-P14s (s for square frame) that lends itself to use in case and radiator cooling, the classic NF-P14 is a long-standing favourite among enthusiast...

 

Εχω παραγγειλει ενα 80ρι (4-pin) για το HTPC, και ερχεται, και εχω και αλλους 2 120ρηδες (3-pin) παλιους σε αλλο κουτι

 

3-pin ποτέ ξανα, παλια τεχνολογια σε παλιες μητρικες

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@slalom και @Seafalco  τον αργόρασα, τον 1500rpm pwm. Οι πρώτες μου εντυπώσεις, καθότι μόλις τον αντικατέστησα είναι πολύ μέτριες. Πλέον εκτιμώ απίστευτα τον silent wings 3 που μέχρι τώρα θεωρούσα ότι άκουγα. Αρκετά πιο ευχάριστος ο τόνος του bequiet. Ενδεικτικά, ο bequiet ακούγεται λίγο στις 800 στροφές, ο noctua αρκετά, ενώ στις 600 ο bequiet δεν παράγει καθόλου θόρυβο, σε αντίθεση με το noctua που ακούγεται κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, psyber said:

Πλέον εκτιμώ απίστευτα τον silent wings 3 που μέχρι τώρα θεωρούσα ότι άκουγα.

Η αλήθεια είναι ότι δε σε ρώτησα τι ανεμιστήρες θέλεις να αντικαταστήσεις, υπέθεσα ότι θα είναι οι stock του κουτιού!  :) 

Αν πας να συγκρίνεις όπως του BQ SW 3 με τους NF-P redux τότε έχεις θέμα εξαρχής !

Στο linκ που έβαλα όταν πας στα γραφήμματα, το πρώτο αναφέρεται στον Θόρυβο που παράγουν οι ανεμιστήρες (αυτοί βέβαια είναι 120ρηδες, αλλά επειδή αναφερόμαστε στην ίδια σειρά τα συμπεράσματα μπορούν να παρεκταθούν κατ ' αναλογία!)

 

NNF-Graph-A-01_120x25-Radiator-Fans-on-5

 

Στις 1600 rpm ο SW 3 κάνει ~5 dB(A) λιγότερο θόρυβο, και αν εσύ διακρίνεις διαφορές στις 600rpm τότε έχεις θέμα!

Βεβαίως στο θέμα της αποτελεσματικότητας η εικόνα αλλάζει άρδην υπέρ του NF-P12 redux,  αλλά ας μείνουμε στο θέμα του θορύβου:
Η μέτρηση δείχνει ότι ήδη από τις 700rpm ο θόρυβος των δύο ανεμιστήρων είναι ο ίδιος, συνεπώς αυτό που μετράει (και κάνει τη διαφορά πάρα πολλές φορές) είναι η χροιά του θορύβου, πράγμα που το dB(A) meter απλά δεν μπορεί να "αντιληφθεί" !
Και εδώ δυστυχώς μόνο με δοκιμή βγάζεις συμπέρασμα !

Αλλά εδώ θέλω να σε ρωτήσω κάτι που ίσως αποδειχθεί σημαντικό:

Τους ανεμιστήρες τους σύγκρινες πάνω στο κουτί αν κατάλαβα καλά . μήπως έκανες και κάποια σύγκριση με τους ανεμιστήρες ελεύθερους στον αέρα?

Αν και στον αέρα διακρίνεις αυτήν την ίδια σε χροιά και ένταση διαφορά, τότε τους ξεχνάς τους συγκεκριμένους Noctua.

Αν όμως στον ελεύθερο αέρα τα πράγματα εξομαλύνονται τότε υπάρχει ενδεχόμενο οι πολύ διαφορετικές φτερωτές των δύο ανεμιστήρων, να "συνεργάζονται" με αισθητά διαφορετικό τρόπο με το κουτί σου και συγκεκριμένα την τοπογραφία του στο σημείο στήριξης των ανεμιστήρων!

Αν σου είναι εύκολο για βάλε καμιά φωτογραφία που να φαίνεται καλά το πως στηρίζονται οι ανεμιστήρες και τις πέριξ λεπτομέρειες του κουτιού, γιατί μπορεί να έχεις θέμα με το φαινόμενο της "σειρήνας".

:)

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να βγάλω φωτογραφία να σου πω ότι έχω και τους 2 μπροστά στο Fractal Design Define 7. Δεν τους σύγκρινα εκτός κουτιού, με πρώτη ευκαιρία θα το κάνω. Τον sw τον έχω μονταρισμένο με τα πλαστικά καρφάκια που δινει, ενώ τον Noctua με 2 βίδες που δίνει διαγώνια. Τι εννοείς με το φαινόμενο της σειρήνας; Σε ρωτάω γιατί ο ένας από τους δυο που έχω επάνω στη d15 (αυτούς που δίνει μαζί), παράγει έναν υψίσυχνο θόρυβο στις πολλές στροφές, που ο άλλος δεν παράγει...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, psyber said:

Τι εννοείς με το φαινόμενο της σειρήνας;

Αυτό δημιουργείται όταν η φτερωτή περνάει πολύ κοντά από σταθερό αντικείμενο το οποίο βρίσκεται -έστω και μερικώς μέσα στη ροή του αέρα που μπαίνει στην φτερωτή.

Έχω ανεβάσει ένα μικρό video σχετικά.  Δεν έχει λόγια αλλά εύκολα θα καταλάβεις τι παίζει:

 

 

Αν λοιπόν η στήριξη των ανεμιστήρων είναι τέτοια που κάποια μεταλλικά ελάσματα μπαίνουν εμπρός στη φτερωτή και μάλιστα κοντά της , έστω και αν δεν μπαίνουν πολύ, τότε θα παράγεται ένας ανάλογος θόρυβος με αυτόν του video, χαμηλότερος μπορεί αλλά η συχνότητά του θα είναι ο αριθμός των στροφών του ανεμιστήρα επί τ πλήθος  των πτερυγίων του.

 

Αυτό που λες  για τον ανεμιστήρα της Noctua (NF-A15 PWM) για ποιόν ανεμιστήρα πρόκειται για τον εμπρός ή για τον μεσαίο?

Αν είναι ο μεσαίος, σε ποιόν πύργο τον έχεις στηρίξει, τον εμπρός (που είναι και ο άλλος ανεμιστήρας ) ή στον πίσω?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, psyber said:

Το παρατήρησα στον μεσαίο και τους άλλαξα θέση και παραμένει ο ίδιος να είναι αυτός που σφυρίζει.

Για να μην χαρεί το χαλασμένο τηλέφωνο :
Εννοείς ότι ο ανεμιστήρας που ήταν στη μέση έκανε αυτό το θόρυβο και τον έφερες εμπρός και πάλι εμπρός όντας, εξακολουθεί και κάνει το θόρυβο. Ναι?

Αν η ψύκτρα είναι μέσα στη εξαετία, και η διαφορά μεταξύ των δύο ανεμιστήρων είναι αισθητή,  μίλα με τη Noctua, να σου πουν τι γίνεται και αν στον αλλάζουν!

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος Seafalco έγραψε:

Για να μην χαρεί το χαλασμένο τηλέφωνο :
Εννοείς ότι ο ανεμιστήρας που ήταν στη μέση έκανε αυτο το θόρυβο και τον έφερε εμπρός και πάλι εμπ΄ρός όντας εξακολουθεί και κάνει το θόρυβο. Ναι?

Αν η ψύκτρα είναι μέσα στη εξαετία, και η διαφορά μεταξύ των δύο ανεμιστήρων είναι αισθητή,  μίλα με τη Noctua, να σου πουν τι γίνεται και αν στον αλλάζουν!

Ναι αυτό ακριβώς.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.