Jump to content



Portable οθονη για λαπτοπ και linux


god

Recommended Posts

Καλησπερα. Θελω να παρω μια portable οθονη γιατι δεν βγαινει δουλεια με μια 14" στο λαπτοπ. Κοιταω ειτε για την 14" Dell c1422h ειτε για την 16" LG Gram +View. Και οι 2 συνδεονται με type c με το laptop και η φωτεινοτητα λογικα ελεγχεται μεσω software (DDC/CI ?). Εχει κανεις ιδεα σε linux τι γινεται με τη φωτεινοτητα;

 

edit: μαλλον καλυτερα θα ηταν στη κατηγορια linux

Έγινε επεξεργασία από god
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παρελαβα την 16" LG Gram +View. Ειναι οπως την περιμενα, με αυτα που ειχα διαβασει.

 

Τα αλουμινια δεν ειναι για πολλα πολλα. Ετσι κι αλλιως θα θελει προσοχη ετσι οπως ειναι απροστατευτη απο μπροστα. Πιο ελαφρια απο οτι φαινεται. Η βαση-καλυμμα πιο βαρια απο οτι φαινεται, χωρις να σημαινει οτι νιωθω ανετα με μια μαγνητικη βαση-θηκη.

 

Λειτουργει χωρις προβλημα με την type c ρυθμισμενη στα 7.5watt ενω υποτιθεται τραβαει μεχρι 8watt. Η type c συμφωνα με τη dell μπορει να δωσει μεχρι 15watt με ρυθμιση απο το bios, αλλα μπορει να μην φτανει το ρευμα για το turbo του λαπτοπ(το εχω κλειστο το turbo). Δεν ξερω αν η ρυθμιση για τα watt οντως περιοριζει την θυρα ή απλα δινει προτεραιοτητα σε usb ή cpu-turbo. Το λαπτοπ ζεσταινεται περισσοτερο και σε idle. Απο οτι λεει τραβαει σε idle 14watt απο την μπαταρια ενω αλλιως τραβαει 6. Θα δοκιμασω και το ρευμα στην οθονη και να περναει απο εκει στο laptop, αν και πολυ πιθανο να νομιζει το λαπτοπ οτι ειναι μικρο το τροφοδοτικο και να θελει μεγαλυτερο.

 

Η εικονα ειναι πολυ καλυτερη απο την 14" fhd ips του dell. Ειναι 16" 2560x1600 16/10 99% dci-p3(απο οτι λεει). ΔΕΝ κανει για παιχνιδια. Ειναι αργη. Εχει κακες γωνιες θεασης για ips. Επειδη υπερ καλυπτει το srgb αλλα χρωματα βλεπεις σ αυτη και αλλα στη dell και δεν ξερω αν μπορω να βρω κανα icc profile.

 

Το περιεργο ειναι οτι μου φαινεται, οτι ο καημενος ο i7 8650u με την 620 δεν περναει καλα. Με αλλη 1080p οθονη συνδεδεμενη με hdmi δεν ειχα καταλαβει διαφορα, αλλα μου φαινεται οτι ζοριζεται καπως παραπανω με αυτη. Ετσι κι αλλιως ειναι σαν να laggarei σε σχεση με το desktop ειτε εχω ανοιχτο το turbo ειτε οχι, αλλα τωρα μου φανηκε πιο εντονο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με το  lag στο linux παίζει να είναι θέμα κάποιας ρύθμισης του intel driver. Είχα το ίδιο θέμα πριν κάποια χρόνια με dell dock που είχε 2*1080p οθόνες απάνω μέχρι που βρήκα τη σωστή ρύθμιση. Δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς τι και πως, αλλά θα ρίξω μια ματιά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλα δεν ειναι οτι δεν μπορω να δουλεψω, απλα εχω την εντυπωση οτι υπαρχει μια ελαφρα καθυστερηση. Ισως ειναι και η ιδεα μου επειδη ειναι αργη η οθονη.

 

Επισης να προσθεσω οτι η περισσοτερη εξτρα ζεστη στο λαπτοπ, ειναι απο εκει διπλα απο την type c θυρα. Οχι υπερβολικη για λαπτοπ, αλλα το καταλαβαινεις οτι κατι κατω απο τα πλαστικα κανει υπερωριες.

Link to comment
Share on other sites

Αν και ουτε αυτο το ποστ εχει καμια σχεση με το θεμα(προσωπικο ημερολογιο το εκανα), θα το γραψω μπας και ενδιαφερει κανενα.

 

Η δευτερη οθονη ειναι wide gamut, οποτε επρεπε να χρησιμοποιησω καποιο icc profile. Φυσικα δεν βρηκα και χρησιμοποιησα profile για το lg gram laptop, που απο οτι φαινεται ειναι σχεδον ιδιο πανελ. Δεν μπηκα στον κοπο να βαλω το profile στο kde και το εβαλα μονο στο gimp και στον firefox. Το gimp θα το χρησιμοποιω μονο σε εκεινη την οθονη, αλλα για τον firefox ηθελα διαφορετικο προφιλ για καθε οθονη.

Στη taskbar της δευτερη οθονης εβαλα ενα shortcut που ανοιγει δευτερο profile στον firefox(firefox profile οχι icc), με διαφορετικα settings. /usr/lib/firefox-esr/firefox-esr -no-remote -P "COLOR_MANAGED" . Δεν ξερω αν υπαρχει αλλος τροπος, αλλα η πατεντα με βολεψε με δυο διαφορετικες οθονες.

 

Για το lag στο λαπτοπ μου φαινεται φταιει και το kde εκτος απο το hardware. Στο desktop εχω xfce και windows. Οποτε βλεπω συγκριτικο για το πιο γρηγορο και ελαφρυ γραφικο, παντα ολοι κοιτανε ποση ram τρωει σε διαφορες καταστασεις. Δυστυχως δεν εχω τροπο να το μετρησω, αλλα το latency απο τη στιγμη που θα πατησω το κουμπι μεχρι να ανοιξει για παραδειγμα ο παναλαφρος file manager ειναι αισθητα μικροτερο στο xfce. xfce<windows<kde απο οτι μου φαινεται.

 

Επισης εβαλα στον firefox hw acceleration στο youtube που απο default δεν εχει και απο οτι ειδα ουτε στο desktop με rdna καρτα(σε debian). Το 1440p τον ζοριζει αρκετα οταν κανεις και κατι αλλο ταυτοχρονα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.