Jump to content



Lapping thermalright / 56k warning lol


god

Recommended Posts

Εψαχνα σε κατι κουτια με παλιο hardware να βρω ενα καλωδιο. Το καλωδιο δεν το βρηκα, αλλα βρηκα μια thermalright  extreme 120 true black(θελει λιγο ακομα για να κλεισει τα 15). Μου φαινεται οτι μπορω να καταφερω να την βαλω σε am4 ή και σε 1700 και μου ρθε να την βαλω σε ryzen 5500 για αρχη.

 

Η βαση της ηταν πολυ γρατζουνισμενη και ηξερα απο οταν την πηρα οτι δεν ηταν ολοισια, οποτε σκεφτηκα να την ισιωσω λιγο. Η thermalright ελεγε οτι επιτηδες δεν ειναι ισια για καλυτερη επαφη στο κεντρο. Ποση ωρα να μου παρει;

 

Πριν ξεκινησω

1.thumb.JPG.8bfe3b04af7e8c4255b01699a3e42d8c.JPG

 

Αρχικα ηθελα να μη φτασω στο χαλκο, να φυγει η μπογια, να ισιωσει, αλλα μεχρι εκει.

Τελικα εφυγε η μπογια πολυ γρηγορα στο κεντρο, ετριβα για ωρα, φανηκε ο χαλκος και ΠΟΛΥ αργοτερα αρχισε να φευγει η μπογια απο τα πλαινα και ισιωσε.

 

Δεν ειχα καταλαβει ποσο στραβος ηταν ο πατος και πηγα στην αρχη με 400αρι γυαλοχαρτο και πεθαναν τα χερια μου απο το τριψιμο. Πιο χοντρο τελικα ειχα ενα πολυ μικρο κομματακι που δεν εφτασε.

Μετα εβαλα 1000αρι,2000,3000,5000 στα γρηγορα, γιατι ειχα βαρεθει. Το 5000 νομιζα οτι θα γυαλιζε τον χαλκο αλλα και αυτο αφηνε μεγαλες γραμμες.

Δοκιμασα να την τριψω και σε ενα κομματι δερμα με την πρασινη παστα που ειναι για ακονισματα, αλλα δεν γινοταν σαν καθρευτης που εβλεπα σε φωτογραφιες πιο παλια.

Μεχρι και η παστα αφηνε γραμμες.

 

Η φωτο ειναι και με φλας και φαινονται πιο εντονα οι γραμμες αλλα και παλι δεν μ αρεσε το αποτελεσμα

2.thumb.JPG.34850572ab69a09793546b814050ed8a.JPG

 

Και μια πολυ κοντινη 2 προς 1

 

3.thumb.JPG.d487c2057f7be43c34ea3bcc976cb571.JPG

 

Και αν τραβηξεις "σωστα" την φωτογραφια, φαινεται πιο καλη η δουλεια..

 

4.thumb.JPG.9241a86397fb60ac7d058aa9e11980f2.JPG

 

Δουλεια 20λεπτων τελικα μου πηρε 2-3 ωρες. Ουτε ο χρονος αξιζε, ουτε το γυαλοχαρτο που ξοδευτηκε. Οποτε εβγαλα μερικες φωτο να εχει λιγο νοημα η δουλεια..

Έγινε επεξεργασία από god
  • Like 7
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, το μέλος god έγραψε:

Ουτε ο χρονος αξιζε, ουτε το γυαλοχαρτο που ξοδευτηκε


Να σου θυμίσω ότι πολλές ψύκτρες, έχουν εσκεμμένα  "άγρια" την επιφάνεια επαφής με το καπάκι του επεξεργαστή.
Αυτό βοηθάει στην καλύτερη επαφή καθώς "απορροφά" ενδεχόμενη περίσσεια θερμοαγώγιμης πάστας.

Η επιφάνεια που βλέπω είναι μεν άγρια αλλά όχι κάτι έξω από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται.
Το γεγονός ότι δεν κατάφερες να δώσεις καλύτερη γυαλάδα, μάλλον οφείλεται στο ότι σε κάποια αρχική φάση χρησιμοποίησες πολύ "χοντρό" γυαλόχαρτο το οποίο χάραξε την επιφάνεια βαθειά και κατόπιν τα πιο ψιλά χαρτιά δεν κατάφεραν να σβήσουν τα αρχικά σημάδια.
Αλλά όπως είπα δεν μας πειράζει!
Το σημαντικό είναι να είναι επίπεδη η επιφάνεια.
Πως εξασφάλισες ότι η λείανση θα δώσει επίπεδη επιφάνεια και πως το τσέκαρες μετά το αποτέλεσμα?

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, το μέλος Seafalco έγραψε:


Πως εξασφάλισες ότι η λείανση θα δώσει επίπεδη επιφάνεια και πως το τσέκαρες μετά το αποτέλεσμα?

Εριξα νερο κατω απο το γυαλοχαρτο και το κολλησα πανω σε ενα χοντρο γυαλι για να το τριψω. Για να το ελεγξω δεν εχω καποιο εργαλειο. Το κοιταξα λιγο με το πισω μερος ενος παχυμετρου. Η αισθηση ηταν πολυ διαφορετικη οταν αρχισαν να πατανε οι ακρες ενω το ισιωνα.

Δεν εχω ιδεα βεβαια, αν το πανω μερος της βασης ειναι τελειως παραλληλο με την βαση ωστε να ασκειτε σωστη πιεση.

 

Ετσι κι αλλιως ουτε την χρειαζομαι, ουτε περιμενω να ειναι καλυτερη απο μια συγχρονη ψυκτρα, οποτε απλα ειμαι περιεργος να δω πως θα αποδιδει.

 

Παντως ειμαι σχεδον σιγουρος οτι απο το 5000 ειναι αυτες οι χαραγματιες. Εβλεπα οτι δεν φευγουν και εκανα μερικες κινησεις καθετα σε σχεση με τις προηγουμενες και γεμισε η βαση χαραγματιες καθετες και ιδιου βαθους. Συνεχισα με τις αρχικες κινησεις και σχεδον εξαφανιστηκαν οι καθετες

 

Έγινε επεξεργασία από god
Link to comment
Share on other sites

Από ότι κατάλαβα, αυτές οι χαρακιές που ξεπερνούσαν σε βάθος τα κατασκευαστικά ίχνη από την CNC κατεργασία της επιφάνειας (με fly cutter), αφενός είναι δύσκολο να φύγουν και αφετέρου δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος να γίνει αυτό! :)
Για τη λείανση καλά το έκανες με το γυαλί.
Γενικά αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι το γυαλί να είναι χοντρό (από 8-10 mm πάχος και πάνω) και ίσιο και να πατάει σε ίσια επιφάνεια!

Η πίεση για τη λείανση δεν πρέπει να είναι μεγάλη για να μην κάμπτεται το γυαλί και οπωσδήποτε , ξεπλένεις καλά την επιφάνεια της ψύκτρας και το γυαλί όταν πας σε πιο ψιλό νούμερο ντουκόχαρτο και πάντα με νερό και αν είναι και τρεχούμενο ακόμα καλύτερα!
Βέβαια υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το κατά πόσον η κίνηση του μέσου λείανσης (ή της λειαινόμενης επιφάνειας πάνω στο μέσο λείανσης) γίνεται απολύτως επίπεδα, γιατί αυτό θα καθορίσει αν η τελική επιφάνεια θα αποτελεί τμήμα επιπέδου ή "σφαίρας", αλλά αυτό το αφήνουμε στην άκρη καθώς δεν έχουμε εύλογα μέσα για να το αντιμετωπίσουμε!  :) 
Για τον έλεγχο της επιπεδότητας ένα απλό μέσο είναι να βάλεις επάνω μια ίσια μεταλλική μηχανουργική ρίγα, γερμένη λίγο έτσι ώστε να πατάει μόνο η μία  ακμή της επάνω στο cold plate (ή το στέλεχος του παχύμετρου που είπες -αν είναι ίσιο- και πάντα με μια μικρή κλίση για να πατάει πάνω στο cold plate μόνο η μία ακμή μιας στενής του πλευράς) και να βάλεις φως από πίσω να δεις αν και που φωτίζει και αν αυτό το φως είναι ομοιόμορφο, .
Υπάρχουν βέβαια και ειδικές ρίγες για τη δουλειά αυτή, αλλά δεν έχει νόημα να πας να την πληρώσεις για μια φορά χρήσης!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπον, την εβαλα σε am4 5500 4.45ghz με pbo και uv. Συμφωνα με το hwmonitor καιει γυρω στα 70watt. Το mounting bracket ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ηταν για socket am2 αλλα ταιριαζει. Εχω και ενα πιο καινουριου τυπου πολυ βολικο και σταθερο για socket 1155,50,51 που ειχε βγει αργοτερα, αλλα φυσικα δεν ταιριαζει.

 

Τα νουμερα πολυ προχειρα, ουτε σταθερες στροφες σε ανεμιστηρα ουτε εκτος κουτιου η μητρικη.

 

-Εβγαλα μια arctic freezer 34(με ενα ανεμιστηρα) ή οποια κοιτουσε προς το πισω μερος του κουτιου. Ο ανεμιστηρας της ηταν πανω απο τις μνημες και στο πισω μερος του κουτιου ειναι ο ανεμιστηρας που βγαζει τον ζεστο αερα.

-Η thermalright κοιταει προς τα πανω. Στο πανω μερος το κουτι δεν εχει ανεμιστηρα και δεν ειναι διατριτο. Τον ανεμιστηρα τον εβαλα πανω απο την ψυκτρα να τραβαει αερα, γιατι δεν ηθελα να βγαλω την καρτα γραφικων.(Το pc το θελω και για δουλεια και ηδη κανω χαζομαρες που το σκαλιζω..)

-Και στις 2 περιπτωσεις το κουτι ηταν πεσμενο στο πλαι, χωρις το πλαινο καπακι

-Ο ανεμιστηρας και στις 2 περιπτωσεις ~1300 στροφες μετα απο 2λεπτα και μεχρι το τελος.

 

Σε cinebench

Arctic πρωτο περασμα(οχι το 10λεπτο) 62,7c. Στα 3,5λεπτα 66,7 αλλα καπου εκει για καποιο λογο επεσε η καταναλωση απο τα 70watt στα 65 με τα ιδια ρολογια και η θερμοκρασια εμεινε σταθερα γυρω στους 65.

 

Thermalright πρωτο περασμα 60,1. Στο 5λεπτο 64,9. Στο τελος του 10λεπτου 66,8. Τα watt 70-71.

 

 

Έγινε επεξεργασία από god
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Από πρώτη ματιά , ένα μικρό κέρδος (~5-7%) φαίνεται, αλλά για να το δείς πραγματικά θέλει πιο σωστές μετρήσεις και να δώσεις τη διαφορά της θερμοκρασίας απο αυτήν του περιβάλλοντος (το Δθ δηλαδή).
Άμα περάσουν και κάποιοι κύκλοι λειτουργίας θα βελτιωθεί λίγο ακόμα.
Καλή διασκέδαση και καλές μετρήσεις ! :) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.