Jump to content


Στοκ ψήκτρα από Ryzen 5 5600


TopCLR

Recommended Posts

Να ενημερώσω αρχικά ότι το παρόν θέμα είναι ενημερωτικό, δεν ψάχνω κάποια λύση.

Σε πρόσφατο σύστημα που στήθηκε μπήκε ο Ryzen 5 5600 με την στοκ ψήκτρα του. Μετά την εγκατάσταση Windows + προγράμματα δοκιμάστηκε σε Time spy και Superposition όπου φάνηκε να χτυπάει 90αρες σε δευτερόλεπτα.

Βγάλσιμο της ψήκτρας και (όχι καλό) καθάρισμα με οινόπνευμα της στοκ πάστας. Στις παρακάτω εικόνες υπάρχουν κάποιες μαύρες σκιές από την κακώς καθαρισμένη πάστα. Η έκπληξη όμως είναι η πολύ κακή (εργοστασιακή) λείανση της επιφάνειας της ψήκτρας!

1319369633_2.thumb.jpg.28eae9c262df8e52db31c01f0970ac9e.jpg

1896782460_1.thumb.jpg.4b29e2fb452c111305292e181860f0a1.jpg

 

Ακόμα και η αφή με το δάχτυλο δείχνει την κακή επιφάνεια. Τελικά η ψήκτρα απέκτησε καλύτερη όψη μετά από στενή επαφή με 800αρι σμυριδόχαρτο! :p

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από TopCLR
Link to comment
Share on other sites

Ε, όχι και lapping. Λίγο του "έσπασα τα δόντια"! Βελτίωση έγινε, πλέον δεν έπιασε τα 90 σε δευτερόλεπτα. Λεπτομέρειες δεν έψαξα (και δεν κατέγραψα) σχετικά με τις θερμοκρασίες.

Link to comment
Share on other sites

Με την φωτογραφία δεν ξέρω/μπορώ να το δείξω καλύτερα. Σκέψου ότι οι τοπικές αντανακλάσεις του φωτός (γύρω από το έντονο κέντρο) είναι ανομοιομορφίες σαν ρίγες-δόντια.

Έχω δει αρκετές στοκ ψήκτρες και από ΑΜ4 και τέτοιο πράγμα δεν ξανάδα! Κατανοώ πως πρέπει να υπάρχει μια κάπως άγρια υφή όπως αναφέρεις την οποία έχουν οι άλλες ψήκτρες που έχω δει.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

οι εργοστασιακες ψυκτρες οσο πανε και χειροτερευουν...! καλυτερα να αφηναν την δυνατοτητα να μπαινουν οι παλιοτερες ψυκτρες, που εχουν μεγαλυτερες δυνατοτητες απαγωγης θερμοτητας (125W), αλλιως η επομενη λυση ειναι Aftermarket. 

 

παρ ολα αυτα ο πελατης που πληρωνει εναν σκασμο λεφτα για εναν καινουριο επεξεργαστη, θα επρεπε να εχει μια σωστη τυπικη ψυξη...! οχι να βραζει ολο το συστημα στους 80-90-100c...!    

 

θυμαμαι παλιοτερα κατι RAdeon 4850-4870 με το μαμα συστημα ψυξης βαραγανε 100-105β.....!!!!!   ΝΤΡΟΠΗ...!!! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου.

Πιθανόν η παραπάνω περίπτωση της ψήκτρας να είναι μεμονωμένη (= όχι σε όλες). Ο δικός μου 5600 (σε διαφορετικό σύστημα όμως) δεν έχει τέτοια συμπεριφορά με την στοκ ψήκτρα, υποθέτω πως δεν συμβαίνει το παραπάνω θέμα στην δική μου ψήκτρα (η αλήθεια είναι πως δεν την έβγαλα ακόμα για να την δω καθαρή).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.