Jump to content



virt-manager access denied στη δημιουργεια vm σε δευτερο δισκο.


god

Recommended Posts

Να ρωτησω και εδω γιατι εχω ποση ωρα που ψαχνω και δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται και αρχιζω να νιωθω χαζος.

Λοιπον σε debian 12 εβαλα kvm/qemu virtmanager, εβαλα τον χρηστη μου στο libvirt.

 

Ξεκινωντας τον virt-manager ως user, μπορω να φτιαξω κανονικα vm στο default directory /var/lib/libvirt/images. Σε αλλο φακελο δεν μπορω. Δεν εχει δικαιωματα ο χρηστης με uid ταδε και gid ταδε(libvirt-qemu?)

Ξεκινωντας τον virt-manager ως root φτιαχνω κανονικα vm οπου θελω

 

Το θεμα ειναι. Στο default directory owner ειναι ο root:root και μονο αυτος εχει δικαιωματα rw. Στο volume που δημιουργειται παλι ο root ειναι owner. Σε αλλο directory με owner ειτε τον user ειτε root με ιδια permissions, παλι δημιουργειται το ιδιο αρχειο για το storage του vm και εχει παλι owner τον root κτλ, αλλα βγαζει σφαλμα οτι ο χρηστης ταδε δεν εχει δικαιωματα.

 

Πως γινεται στο /var/lib/libvirt/images με owner τον root να λειτουργει και σε αλλο dir να μην λειτουργει(που ειναι και λογικο)?

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να δεις τι δικαιώματα έχουν οι άλλοι χρήστες (others) αν ο χρήστης δεν είναι στο root group. Επίσης ο χρήστης πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα directories στο absolute path μέχρι την τοποθεσία του αρχείου, πχ. /var /var/something /var/something/else

Έγινε επεξεργασία από trendy
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικα δεν γινοταν κατι περιεργο εγω εκανα χαζομαρα(προφανως..)

 

Ειχα γραψει χτες οτι και τα 2 folders ειχαν ιδια permissions και ειχαν "rw" στον root. Πηγα τωρα που το πες, να επαληθευσω οτι καλα το χα δει, αλλα @@ καλα το χα δει. Φυσικα δεν εχω ιδεα πως δουλευει το ολο συστημα και ειχα σκαλωσει στο "w", που το θεωρουσα αναγκαιο και δεν προσεξα οτι στους others ειχε "x".

 

Οποτε ο libvirt-qemu θελει execute permission

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.