therock Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 (edited) Γενικά δεν έχω υπάρξει φαν. Μια φορά έκανα ένα RAID0 και ένωσα 2 SSD για να διπλασιασω ταχύτητα και ο ένας εκανε fail, και τα χασα όλα. Εν πάση περίπτωση τώρα θέλω να κάνω RAID1 ώστε να έχω 2 δίσκους και ο καθένας να είναι πανομοιότυπο αντίγραφο ώστε αν χτυπά ξύλο χάσω τον έναν να μείνουν τα δεδομένα στον άλλο. Και σε αυτούς τους δίσκους να βάλω τα πιο βασικά δεδομένα που θέλω να διατηρήσω για πολύ καιρό. Τα ερωτήματα μου που θέλω να ξεκαθαρίσω. -Software vs Hardware Raid? Για παράδειγμα έχω ένα παλιό Sharkoon 5 Disc bay που υποστηρίζει hardware raid με διακοπτακια. Από ότι καταλαβαίνω βάζεις τους δίσκους που θες μέσα, γυρνάς το διακοπτακι, του ανοίγεις και κάνει initialize. Οπότε όταν πχ εσύ κάνεις εγγραφές, αντιγράφεις ένα αρχείο στο δίσκο, μεσολαβεί ο controller, και το γράφει ταυτόχρονα και στους 2 δίσκους. Λογικά αν κατάλαβα καλά έτσι λειτουργεί το σύστημα. Θετικά. Είναι απλό, είναι φθηνό, το έχει ήδη, χρησιμοποιώ τους Δίσκους σε NTFS οπότε μπορώ να τους βγάλω από εκεί μέσα και να τους βάλω απευθείας σε PC αν θέλω. Αρνητικά. 5gbps (Το παλιο Sharkkon που εχω). Απλό backup solution χωρίς να έχεις τα δεδομένα στο δίκτυο, απλά συνδέεις pc μέσω usb3.1 και τραβάς/στέλνεις αυτά που θέλεις Αρνητικά στην όλη hardware raid διαδικασία? Δε ξέρω εσείς θα μου πείτε Software τώρα. Στήνεις PC με truenas/unRAID η ξέρω εγώ τι άλλο υπάρχει, και οι οποίες υλοποιήσεις από τα κουτιά που υπάρχουν Synology gnap κτλ. Θετικά/Αρνητικά? Και κάτι τελευταίο. Συμβατότητα. Αν το σύστημα χαλάσει, πχ Synology, η το PC που χεις στήσει η το Hardware Raid με διακοπτακια. Μετά το κάνεις, χάνεις όλα τα δεδομένα? Οπότε στην ουσία εισια ασφαλισμένος όσο λειτουργεί και το σύστημα που έχεις μέσα τους δίσκους? Αυτό πάντα με φοβίζει TLDR-ΣΥΝΟΨΗ; Θελω να βάλω κάποιους δίσκους σε ένα σύστημα και να κάνω RAID0 ώστε ότι έχει ο ένας να έχει και ο άλλος σε περίπτωση fail του ενος. Και κοιτάζω αυτό να γίνει με ευκολία και ασφάλεια, και εξετάζω τις όποιες πιθανότητες. -Κλασσικη περίπτωση περνω ένα NAS και το κάνω εκεί. Αρκετά λεφτά 500+ -Απλη περίπτωση, χρησιμοποιώ μια παλιά μου συσκευή με Hardware Raid διακοπτακι και τη συνεδεω μεσω USB με το PC. -Παναπλη Περίπτωση. Τους έχω και τους δύο σαν εξωτερικούς και κάθε x χρονικό διάστημα τους συγχρονιζω με software συγχρονισμού και αντιγράφω μέσω file manager τα αρχεία. Σόρρυ είπα πολλά, πείτε μου λίγο τα δικά σας Έγινε επεξεργασία Ιούνιος 26 από therock
slalom Ιούνιος 26 #2 Ιούνιος 26 14 λεπτά πριν, το μέλος therock έγραψε: Τους έχω και τους δύο σαν εξωτερικούς και κάθε x χρονικό διάστημα τους συγχρονιζω με software συγχρονισμού και αντιγράφω μέσω file manager τα αρχεία. Αυτο
therock Ιούνιος 26 Author #3 Ιούνιος 26 Αυτό βασικά είναι το χειρότερο και το ανέφερα έτσι θεωρητικά. Αφενός πρεπεει να θυμάσαι να τους συγχρονίζειε και γενικά τεμπελιαζω μπορεί να περάσει και μήνας που δεν έχω κάνει backup. Συν οτι θέλει συνέχεια προσοχή στο από ποιον θα αντιγράψεις που Τεσπά οι ερωτήσεις μου παραμένουν, για όποιον θέλει να ασχοληθεί
Γιάννης_84 Ιούνιος 26 #4 Ιούνιος 26 Για raid1 λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά το Microsoft Storage Spaces. Αν έχεις σταθερό pc π.χ. με Windows 10 και δύο ελεύθερες θέσεις για δίσκους, μπορείς να επιλέξεις αυτή τη λύση. Προσοχή όμως γιατί το RAID1 ναι μεν είναι mirroring και δεν χάνεις τα δεδομένα σου αν χαλάσει ο ένας από τους δύο δίσκους, αλλά BACKUP ΔΕΝ είναι. Το Backup έχει versioning κλπ, είναι διαφορετικό πράγμα. Για παράδειγμα, αν σβήσεις κάτι κατά λάθος, ή αν μπει ένας ιός κλπ, θα επηρεάσει αυτομάτως και εξίσου και τους δύο δίσκους και πάλι θα χάσεις δεδομένα. 2
slalom Ιούνιος 26 #5 Ιούνιος 26 1 ώρα πριν, το μέλος therock έγραψε: Αυτό βασικά είναι το χειρότερο και το ανέφερα έτσι θεωρητικά. Αφενός πρεπεει να θυμάσαι να τους συγχρονίζειε και γενικά τεμπελιαζω μπορεί να περάσει και μήνας που δεν έχω κάνει backup. Συν οτι θέλει συνέχεια προσοχή στο από ποιον θα αντιγράψεις που Εγω το λειτουργω χρονια προς 2 αλλους υπολογιστες. Απο ποιον σε ποιον, μπορεις να βαλεις ονοματα τοσο δυσκολο ειναι? + τα του απο πανω, RAID is not a backup το ξερουν ολοι αυτο
therock Ιούνιος 26 Author #6 Ιούνιος 26 47 λεπτά πριν, το μέλος Γιάννης_84 έγραψε: Για raid1 λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά το Microsoft Storage Spaces. Αν έχεις σταθερό pc π.χ. με Windows 10 και δύο ελεύθερες θέσεις για δίσκους, μπορείς να επιλέξεις αυτή τη λύση. Προσοχή όμως γιατί το RAID1 ναι μεν είναι mirroring και δεν χάνεις τα δεδομένα σου αν χαλάσει ο ένας από τους δύο δίσκους, αλλά BACKUP ΔΕΝ είναι. Το Backup έχει versioning κλπ, είναι διαφορετικό πράγμα. Για παράδειγμα, αν σβήσεις κάτι κατά λάθος, ή αν μπει ένας ιός κλπ, θα επηρεάσει αυτομάτως και εξίσου και τους δύο δίσκους και πάλι θα χάσεις δεδομένα. Κοίτα θα με ενδιέφερε αυτό, αρκεί να γίνεται με εξωτερικούς γιατί δουλεύω laptop. Και επίσης αν μπορεί να γίνεται σε διαφορετικά συστήματα. Αν βγάλω τον δίσκο από το storage space πχ φαίνεται σαν ένας αυτόνομος NTFS?
therock Ιούνιος 26 Author #7 Ιούνιος 26 Οκ αποτι διαβάζω δεν μπορείς να ελέγξεις τον κάθε δίσκο ως ανεξάρτητο άπαξ και δημιουργήσεις το storage pool, εκτός και αν τρέξεις κάποιο recovery. Ο μόνος τρόπος αν πάθει κάτι το PC που τους τρέχει, είναι να τους ξαναβάλεις σαν ζευγάρι σε άλλο και να αναγνωρίσει κει το pool ειδάλλως να τρέξεις κάποια PowerShell script για discovery και mount εφόσον τα windows δε βρουν από μόνα τους το pool. Μπελαλιδικο και αυτό
Oric Ιούνιος 27 #8 Ιούνιος 27 17 ώρες πριν, το μέλος therock έγραψε: Αρνητικά στην όλη hardware raid διαδικασία? Δε ξέρω εσείς θα μου πείτε Το μόνο μειονέκτημα του HW raid είναι το κόστος. Ο,τιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφθείς, είναι πλεονέκτημα. Οι όροι αντιστρέφονται στο SW raid. Δύο βασικές λύσεις: 1. Αν δεν βαριέσαι και έχεις τη διάθεση να ξοδέψεις λίγα χρήματα, πάρε ένα κουτί με τουλάχιστον 4 θέσεις για 3,5ρηδες δίσκους και ένα τροφοδοτικό, πάρε αυτά, βάλε τους και αυτή, και στήσε έναν file server με Windows 11 Pro, (δεν χρειάζονται καν ενεργοποίηση). Στο YT υποθέτω πως θα βρεις κάποια βίντεο που επιδεικνύουν τη διαδικασία στήσιμου raid-1 πάνω σε Intel chipset σειράς Η ή Z. 2. Πάρε μια συσκευή WD Mycloud με υποδοχές για δύο δίσκους, βάλε της δίσκους και φτιάξε εκεί μια συστοιχία raid-1. Θα έχεις δωρεάν και δικό σου cloud όπου κι αν είσαι, (με όλη τη δυναμική κινδύνου που εμπεριέχει αυτή η λύση).
YDinopoulos Ιούνιος 27 #9 Ιούνιος 27 για μενα η καλυτερη λυση ειναι hardware raid, δηλ ενας dedicated RAID Controller που να τρωει ολο το 'ξυλο' και να μην επιβαρυνεις CPU. Στα συν οτι ΑΝ χρειαστεις να αλλαξεις cpu/motherboard ΔΕΝ θα εχεις πιθανοτητα να τα χασεις ολα. Εγω το εχω στησει ετσι (Raid controller ενας LSI 9240 8i, και τρεχει virtual μεσα σε proxmox)
acct Ιούνιος 27 #10 Ιούνιος 27 Τα θετικά και τα αρνητικά έχουν γραφεί, λιγότερο ή περισσότερο. Το θέμα είναι η στάθμιση που κάνει ο καθένας. Μια χαρά είναι και σε software το RAID, δε ζορίζει υπερβολικά ακόμη και συστήματα χαμηλών προδιαγραφών. Τι κρατάς (κατ' εμέ): • το RAID δεν είναι backup, αλλά είναι redundancy. Αν χάσεις έναν δίσκο, βάζεις στη θέση του έναν άλλο, περιμένεις να γίνει rebuild και είσαι έτοιμος, ξανά με εφεδρικό αντίγραφο. Το αντίστοιχο σενάριο με sync απαιτεί να συνδέσεις χειροκίνητα τον καλό δίσκο και να ξεκινήσεις να επαναφέρεις δεδομένα. • αυτόνομα συστηματάκια disk cloning σαν το Sharkoon που περιγράφεις δεν είναι ούτε RAID ούτε backup. Έχω μηδενική εμπιστοσύνη στον τρόπο που υλοποιούν το cloning και δεν τα βάζω καν στη συζήτηση. Με τις παραμέτρους που έχεις θέσει, τα νέα (2025+) Synology πρακτικά τα ξεχνάς, λόγω κόστους και περιορισμών που πλέον θέτουν σε εξαρτήματα τρίτων. Οι Synology-branded δίσκοι, που πρακτικά απαιτούνται πια, κοστίζουν πολλαπλάσια από WD/Seagate/Toshiba, παρότι είναι ίδιοι δίσκοι με άλλο fw. Τα QNAP έχουν κάποιες ανέσεις, αλλά σίγουρα πιο ανώριμο οικοσύστημα από τα Synology, όμως είναι και αντίστοιχα φτηνότερα. Αξιόλογες επιλογές έχεις πια και σε Asustor και TerraMaster, ενώ κάτι βγάζει πλέον και η UGREEN. Το UnRAID έχει ένα αρχικό κόστος, που όμως δεν είναι απαγορευτικό και σου δίνει μπόλικη ευελιξία. Προσωπικά, θα σου πρότεινα να κάνεις καμιά δοκιμή με παλιότερο hardware και TrueNAS, να δεις αν σε βολεύει. Αν σου φανεί λίγο δύστροπο στη ρύθμιση, αλλά ο τρόπος χρήσης σου ταιριάζει, σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να μεταπηδήσεις σε Unraid, πληρώνοντας μια άδεια. 1 1
therock Ιούλιος 4 Author #11 Ιούλιος 4 Λοιπον παιδια ηρθαν οι δισκοι πριν λιγες μερες, και ολο αυτο το καιρο σε συδνδυασμο με τις αποψεις και τις προτασεις σας, σκεφτομουν σε ποια λυση να καταληξω. Αρχικα Σκεφτομουν να παιρνα ενα Terramaster F4 και να βαζα τους δισκους, εκει αλλα με κολλαει το θεμα, οτι δε θελω να εχω δισκους σε καποιο Linux Filesystem και δεσμευμενους σε συνδυασμο με RAID οποτε να ειναι παντρεμενοι με το συστημα... Οποτε με λιγα λογια λεω να καταληξω σε αυτ που ειπωθηκε αρχικα. Τους συνδεω σαν εξωτερικους, και απλα πρεπει να θυμαμαι μια στο τοσο να κανω ενα sync ωστε ο primary να μεταφερει τα παντα στον Backup... Επειδη αυτο το Sharkoon που ανεφερα στο πρωτο ποστ μου, ειναι Αρχαιο, ψαχνω ενα μοντερο dock, με usbc 3.1 gen 2 και να ειναι dual slot. Μεχρι στιγμης οτι βρισκω ειναι 3.1g1 Μονο αυτο βρισκω με 3.1g2 αλλα ειναι πανακριβο και ειναι και απο εξωτερικο https://www.skroutz.gr/s/17384660/OWC-Drive-Dock-USB-C.html Μια ισως καλυτερη λυση και ακομα πιο φθηνη ειναι να φερω απο κινα το Orico Mini Tower https://orico.global/products/orico-m435?srsltid=AfmBOop9Iwn77omFF46nuVcl3jHan4sfTicigyDtgnmTTZrS_TAiCwRy
slalom Ιούλιος 4 #14 Ιούλιος 4 3 ώρες πριν, το μέλος therock έγραψε: Μεχρι στιγμης οτι βρισκω ειναι 3.1g1 5 Gbps ειναι αυτο? Δε σου φτανει?
therock Ιούλιος 4 Author #15 Ιούλιος 4 Το συγκεκριμένο αυτό που λέω το παλιό είχε κάποια θέματακια ο controller και αποσυνδέσεις κτλ. Τεσπα αφού κοιτάζω να πάρω καινούριο γιατί να μη βρω ένα με 10gbps, ώστε να μπορώ να Βάζω και ssd αν θέλω
slalom Ιούλιος 4 #16 Ιούλιος 4 Μην περιμένεις ονομαστικες ταχύτητες σε συγχρονισμους αρχειων. Αν βαρας 200ρια να εισαι ευχαριστημενος
therock Ιούλιος 5 Author #17 Ιούλιος 5 Εψαξα λίγο παραπάνω και εχώ βρει ένα startech και λογικά για εκεί με βλεπω.. 15 ώρες πριν, το μέλος slalom έγραψε: Μην περιμένεις ονομαστικες ταχύτητες σε συγχρονισμους αρχειων. Αν βαρας 200ρια να εισαι ευχαριστημενος Το συζητάμε πολύ αόριστα. 5gbps είναι 625MB/s θεωρητικό μέγιστο 400/450 στην πράξη. Εφόσον έχεις δύο δίσκους μέσα αυτό μοιράζεται οπότε Μαξ πάει 200/225 ο καθένας αν δουλεύουν και οι δύο μαζί. Οπότε οριακά εισαι μια η αλλη, σε HDD, και τα πιάνεις σε περίπτωση που θες να αντιγράφεις μεγάλα αρχεία, γιατί αν θες να αντιγράφεις φακέλους με εκατοντάδες μικρά αρχεία η ταχύτητα πέφτει πολύ. Αλλά σε περίπτωση που έχω SSD η πολλή γρήγορους HDD, και θέλω πχ να αντιγράφω κάτι από τον εσωτερικό δίσκο του laptop (m2 που γράφει/διαβάζει 5000MB/s) και θέλω να κάνω διπλή αντιγραφή στους εξωτερικούς την ίδια στιγμη, δηλαδή να πάρω ένα φάκελο και να τον πάει τάπα σε ένα γρήγορο δίσκο, και άλλο φάκελο ή αρχείο να τον πάει τάπα στον δεύτερο δίσκο, γιατί να μην έχω dock με Gen2...
therock Ιούλιος 5 Author #19 Ιούλιος 5 Ρώτησα πριν πάρω κάτι μήπως κάποιος ήξερε κάποιο εγγυημένο προϊόν πριν ψαξω. Τεσπά αυτό είναι σάλτσα. Αλλά Τα πιο βασικά που με προβληματίζουν τωρα και θα χρειαστώ τη βοήθεια σας... -Ειπαμε Raid δεν είναι backup, και sync πάλι ισως όχι στο 100%. Τι θεωρούμε Backup σε περίπτωση που δε θέλω με τίποτα να χάσω βασικά αρχεία? Έστω ότι έχω 8-10TB με υλικό (φωτογραφίες, αρχεία προσωπικά μου, αρχεία δουλειά, αρχεία από κινητά, backup υπολογιστών και συσκευών κτλ) Πως φροντίζω να τα διατηρήσω. 1)Μια λύση είναι το offsite backup. Ένας δίσκος που να έχει το 100% να βρίσκεται σε άλλο μέρος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής κτλ. Οκ έστω ότι το προσπαθώ αυτο. 2)online Backup. Πολύ σίγουρη λύση, αλλά δε παίζουν 150+ το χρονο και να ανεβάζεις τόσο υλικο με 5mbps upload στην Ελλάδα 3)Κάνετε κάτι άλλο? -ειχα μέχρι στιγμής έναν Exos 18tb. Και τώρα πήρα τους 2x 22tb Toshiba. Σκοπός μου είναι να περάσω ότι σοβαρό αρχείο έχω στους Toshiba. Ένας master ένας backup κάι τον Exos να τον έχω πλέον για media (ταινίες/gamesκτλ) ώστε χτύπα ξυλο και να γίνει κάτι να μη με νοιάζει... Αλλά και πάλι και 2 που είναι οι Toshiba με τρομάζει. -Στο σκρουτζ ένας λέει ότι είναι remanufactured, αν και δεν γράφουν κάτι τέτοιο τα καταστήματα. Έτρεξε Σμαρτ και στους 2 και οι ώρες είναι λειτουργίας είναι σωστες. Εκτός αν τις μηδένισαν οι πωλητές που διαβάζω ότι είναι παράνομο. -Επισηε στο ένα dock μου κάνει ένα τριβελισμα, ακόμα και όταν δε χρησιμοποιείται ο δίσκος. Δεν ξέρω αν είναι λίγο παλιού controller, η επειδή έχω το everything και κάνει indexing όταν τον συνδέω και κατά άκυρα διαστήματα για να διαβάζει τι έχει.. -Άλλος πάλι λέει του χάλασε και του κάνε φορμάτ... Σόρρυ για το πρήξιμο μάγκες αλλά προφανώς με έχει αγχώδεις η φάση γιατί θέλω να περάσω ότι αρχείο έχει αξία για μένα σε ένα δίσκο, μαζί με ένα αντίγραφο στον δεύτερο και δε θέλω με τίποτα να πάθω ζημιά. Στην ουσία θα ξεφόρτωσω αρχειακά από δίσκους αριστερά και δεξιά για να τα έχω όλα κεντρικά να μη ψάχνω σε ποιο δίσκο έχω τι
Recommended Posts