Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα....επειδή ήθελα να δοκιμάσω το linux σε εναν αδυναμο υπολογιστή του επαγγελματικού μου δικτύου για βασικές δουλείες έκανα το εξής:
Εβαλα εναν δίσκο ssd  μεσα στο κουτί όντας συνδεδεμένος ο βασικός ssd με τα windows και εκανα εγκατάσταση με το στικάκι κανονικά στο δεύτερο καινούργιο δίσκο.
Δεν μπορώ να μπώ όμως τώρα και να μπουτάρω από τον βασικό δίσκο με τα windows και δείχνει θέμα με το UEFI  το οποίο δεν το κατέχω...τελικά για να μπουτάρω σε λίνουξ

τσέκαρα στο μενού το bios μια επιλογή για boot αλλων λειτουργικών και μπαίνει εκει...τι ρύθμιση πρέπει να κάνω για να μπορέσω να μπουτάρω και στον άλλο δίσκο;

Δηλαδή, έκανες τον υπολογιστή να είναι dual boot από ξεχωριστούς δίσκους. 

Δεν ξέρω για ποιον λόγο επέλεξες το Libretto. Το μήνυμα αυτό το εμφανίζει το UEFI, προφανώς διότι το Libretto δεν υποστηρίζει secure boot, (το οποίον έχεις ενεργοποιημένο προφανώς διότι ο υπολογιστής έτρεχε εξ αρχής Windows 11). Έχεις δύο επιλογές: 

1. Να απενεργοποιήσεις το secure boot μέσα από το UEFI, ώστε το τελευταίο  να επιτρέπει στο Libretto να φορτώνει, λύση την οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να αγνοήσεις τελείως.
  2. Να αφήσεις το secure boot, ως έχει, ενεργοποιημένο, και να αντικαταστήσεις το Libretto με κάποια διανομή Linux που υποστηρίζει secure boot, όπως το τρέχον Ubuntu LTS (24.04.xx), ή το (direct link) Debian 13, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία install στον καινούργιο SSD.  
  3. Μέσα στο UEFI, να καθορίσεις ως προεπιλεγμένο δίσκο εκκίνησης αυτόν των Windows, ενώ πατώντας κατά τη διαδικασία POST το ανάλογο πλήκτρο (F2, F8, F12, που εξαρτάται από τον κατασκευαστή του motherboard), να εμφανίζεις το μενού επιλογής δίσκου εκκίνησης και να επιλέγεις την εκκίνηση του Linux, όποτε θέλεις. 
  • Like 2
2 ώρες πριν, το μέλος Oric έγραψε:

Δηλαδή, έκανες τον υπολογιστή να είναι dual boot από ξεχωριστούς δίσκους. 

Δεν ξέρω για ποιον λόγο επέλεξες το Libretto. Το μήνυμα αυτό το εμφανίζει το UEFI, προφανώς διότι το Libretto δεν υποστηρίζει secure boot, (το οποίον έχεις ενεργοποιημένο προφανώς διότι ο υπολογιστής έτρεχε εξ αρχής Windows 11). Έχεις δύο επιλογές: 

1. Να απενεργοποιήσεις το secure boot μέσα από το UEFI, ώστε το τελευταίο  να επιτρέπει στο Libretto να φορτώνει, λύση την οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να αγνοήσεις τελείως.
  2. Να αφήσεις το secure boot, ως έχει, ενεργοποιημένο, και να αντικαταστήσεις το Libretto με κάποια διανομή Linux που υποστηρίζει secure boot, όπως το τρέχον Ubuntu LTS (24.04.xx), ή το (direct link) Debian 13, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία install στον καινούργιο SSD.  
  3. Μέσα στο UEFI, να καθορίσεις ως προεπιλεγμένο δίσκο εκκίνησης αυτόν των Windows, ενώ πατώντας κατά τη διαδικασία POST το ανάλογο πλήκτρο (F2, F8, F12, που εξαρτάται από τον κατασκευαστή του motherboard), να εμφανίζεις το μενού επιλογής δίσκου εκκίνησης και να επιλέγεις την εκκίνηση του Linux, όποτε θέλεις. 

Θελω να ρωτήσω το εξής: Ο αρχικός δίσκος samsung ssd (με win7 - μη με ρωτήσεις γιατί : έχει κάποιες εφαρμογές που εξακολουθώ να τρέχω εκεί και δεν αναβαθμίζονται) και ο δεύτερος ssd patriot που εβαλα το librettο. Στο μενού εμφανίζεται samsung με mx libretto samsung με windows και οι υπόλοιποι δίσκοι. Δεν βλέπω καθόλου τον Patriot. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είμαι σχεδόν σίγουρος 99% πως εκανα εγκατάσταση στον patriot...γιατί αυτό το χάλι; Έχει να κάνει με το uefi?

Ίσως το setup του libretto να επενέβη στα αρχεία εκκίνησης των windows, ώστε να κάνει τον Samsung dual boot. Τουλαχιστον, τα windows εκκινούν κανονικα;

Όχι έχω κάνει τις αλλαγές στο boot sto bios και δεν μπουταρει και δεδομένου του ότι είναι win7 που δεν έχω dvd rom κτλ δεν ξέρω πως μπορώ να το επαναφέρω... Υποθέτω δεν γίνεται από το repair από στιλ των win10? Υπάρχει άλλη λύση? Αύριο που θα είμαι στο μηχάνημα θα σας δείξω τι εμφανίζει το bios...