Jump to content



Θερμοκρασίες δύο δισ. βαθμών Κελσίου δημιουργήθηκαν σε αμερικανικό εργαστήριο


helloween

Recommended Posts

Μια μηχανή που χρησιμοποιείται στη μελέτη του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ δημιουργεί μικροσκοπικά σύνμεφα ιονισμένου αερίου με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους δύο δισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου -πιο ζεστά και από το εσωτερικό των άστρων.

Το φαινόμενο παραμένει προς το παρόν δυσεξήγητο, θα μπορούσε όμως να αποκαλύψει πώς εμφανίζονται οι ηλιακές εκλάμψεις -πίδακες διάπυρου υλικού από την επιφάνεια του Ήλιου-, αλλά και να αξιοποιηθεί στο μέλλον σε εγκαταστάσεις πυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή ενέργειας.

Η Μηχανή Ζ των αμερικανικών Εθνικών Εργαστηρίων Sandia χρησιμοποείται για την δημιουργία συνθηκών υψηλής θερμοκρασίας και ακτινοβολίας για τον έλεγχο πυρηνικών υλικών (τα εργαστήρια Sandia υπάγονται στο υπουργείο Ενέργειας και είναι ενταγμένα στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας).

Στο εσωτερικό της μηχανής, ηλεκτρικό ρεύμα με ένταση 20 εκατομμυρίων ampere διέρχεται μέσα από έναν πυρήνα από καλώδια βολφραμίου τα οποία έχουν πάχος λιγότερο από μια ανθρώπινη τρίχα. Ακαριαία, ο πυρήνας εξαερώνεται σε ένα σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων που ονομάζεται πλάσμα. Το πλάσμα αυτό παγιδεύεται από ισχυρό μαγνητικό πεδίο και συμπιέζεται μέχρι να φτάσει το πάχος της μύτης ενός μολυβιού.

Η εξωφρενική άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 2 δισ. βαθμούς καταγράφηκε με φασματόμετρα και μελετήθηκε για 14 μήνες προκειμένου να σιγουρευτούν οι ερευνητές για τις μετρήσεις.

Το παράξενο είναι ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από το πλάσμα με την μορφή ακτίνων Χ ήταν τέσσερις φορές περισσότερη από την κινητική ενέργεια που εισήλθε στο σύστημα. Κανονικά, στις μη πυρηνικές αντιδράσεις, η ενέργεια που εκλύεται είναι λιγότερη από την αρχική.

Αν και σαφής εξήγηση δεν υπάρχει, η ερευνητές προτείνουν τη θεωρία ότι η αυξημένη εκπομπή ενέργειας προκλήθηκε από μικροδιαταράξεις του μαγνητικού πεδίου που αυξάνουν την κινητική ενέργεια των παγιδευμένων σωματιδίων. Ενώ το πλάσμα θα έπρεπε να έχει απελευθερώσει όλη του την ενέργεια, συνεχίζει να εκλύει θερμότητα λόγω «τριβής» ανάμεσα σε ιόντα και ηλεκτρόνια.

Οι μελέτες συνεχίζονται τώρα τόσο στα εργαστήρια Sandia όσο και στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρένο.

http://tech.pathfinder.gr/tech/167285.html

Link to comment
Share on other sites

οχι ρε, μην τρελαινεσαι... για αποψίλωση θα το χουν! αντί να βάζουν τους φαντάροι, πετάνε μερικά δις βαθμών στην πλαγιά και δεν μένει κολυμπηθρόξυλο, ούτε και η πλαγιά! :p

Link to comment
Share on other sites

LOL

Τι μου θυμισες τωρα καλοκαιρακι στην Ροδο 40 βαθμοι κελσιου και εγω παρεα με μια ο θεος να την κανει τσαπα + μια "φουντωτη" βουνοπλαγια ...η στρατιωτικη εκπαιδευση σε ολο της το μεγαλειο ...μαλλον μας προοριζουν για κηπουρους του "εχθρου"

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.