Jump to content



RAID 1. Δεν είμαι σίγουρος αν το έστησα σωστά.


iterator

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους Labίτες.

Χθές αγόρασα 2 WD 250G SATA 2 για να τους βάλω σε RAID 1 και επιτέλους να ησυχάσω με την ασφάλεια. Μητρική DFI Lanparty nF4.

Μη γνωρίζοντας τίποτα για τη διαδικασία μπήκα στο site της DFI και ακολούθησα τα εξής βήματα:

1. Enable SATA RAID in BIOS.

2. BIOS >> Integrated Peripherals >> RAID Configuration.

3. Enable the hard disks expected to be created RAID in here, save, exit, and then reboot.

4. Hit "F10" to enter RAID BIOS when the RAID detecting screen appears; follow the hint bar in the bottom of screen to create RAID. Finish setting, hit "Crtl + X" to exit RAID BIOS.

5. Hit F6 immediately when Windows Blue Setup Screen appears and put the RAID utility diskette into floppy.

6. The following step is extremely crucial, there are two essential files must be installed. Please hit "S" for installing one RAID driver, and then hit "S" again to install another one. Please be sure both of them have been installed completely, or Windows Setup will be failure with RAID.

7. After installing operating system, just check the partition in hardware management if it is correct or not.

Τα βήματα 1-4 πήγαν τέλεια αλλά όταν μπήκα στα Win δε μου εμφάνισε τίποτα με αποτέλεσμα τα 5, 6 να μη γίνουν ποτέ. Στο Device Manager, κατηγορία Unknown Device (ή κάπως έτσι, που έχει και το θαυμαστικό) μου εμφάνισε τους 2 σκληρούς και μια άγνωστη συσκευή). Έκανα update driver στην άγνωστη συσκευή απο τη RAID utility diskette.

Τέλος απο Partition Magic έκανα create partition. Το αποτέλεσμα ένας δίσκος προστέθηκε sto MyComputer 232G πλήρως λειτουργικός. Στο Device Manager εξαφανίστηκαν τα θαυμαστικά και αυτά που μας ενδιαφέρουν έχουν ως εξής:

th_97697_Disk_drives_217lo.JPG

th_99283_SCSI_and_RAID_controllers_214lo.JPG

Τι γνώμη έχετε για τα παραπάνω; Είναι όλα σωστά κι ας μη γίναν όπως προτείνεται;

Επίσης μήπως θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσω 2 partitions στον εικονικό δίσκο γιατί κάπου διάβασα για προβλήματα με partition πάνω απο 137G;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το κατεβατό αλλά ήθελα να είμαι συγκεκριμένος.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως από την στιγμή που δεν είναι bootdisk το raid array δεν θα έχεις πρόβλημα

το 137GB είναι ο περιορισμός των XP χωρίς Service Pack 1... Δεν θα έχεις πρόβλημα....

Εγώ είμαι με raid0 2x250 χωρίς partitions... Βέβαια μόλις γεμίσει θα τα δω όλα αλλά λέμε τώρα...

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση όμως που βάλω φρέσκο λειτουργικό και έχω ξεχάσει τους δίσκους συνδεδεμένους, όταν ξεκινήσουν τα Win θα αναγνωρίσουν μόνο τα 137G και θα κάνουν τα δεδομένα άνω κάτω ή επειδή η μητρική μπορεί να αναγνωρίσει τους δίσκους κανονικά δε θα υπάρχει πρόβλημα;

Ακόμα δεν είμαι σίγουρος απο τα γραφόμενα σου αν τελικά έχω στήσει το RAID σωστά (με μπέρδεψες λιγάκι). Αν μπορείς να είσαι πιο συγκεκριμένος θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

captaingr εάν δεν πρόκειτε να βάλεις λειτουργικό στο RAID1 τότε το έχεις βάλει σωστά (βέβαια μπορείς και με τον τρόπο που λες στην αρχή)

Εάν θες να βάλεις τώρα λειτουργικό θα πρέπει να το ορίσεις όπως σου λένε τα βήματα 5-6. Εάν δεν σου εμφανίζει το f10 κατά την εκκίνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το σχετικό boot-rom

Θα πρέπει να έχεις cd των xp με ενσωματομένο το SP1 για να πας εξ αρχής πάνω από 137 GB. Εάν δεν έχεις τέτοιο cd φτίαξε ένα με το nlite και μιας και θα το φτιάξεις βάλε μέσα και τους drivers του raid.. για να μην μπλέκεις με δισκέτες...

Σε μπέρδεψα

Link to comment
Share on other sites

να κάνω μια διόρθωση εδώ, δεν νομίζω οτι το σερβις πακ 1 δεν ειναι απαραίτητο για υποστήριξη 137 γκικα. ειχα την υποψία οτι το θεμα ειναι να υπάρχει υποστήριξη στο low level δηλαδη bios και οδηγοί raid controller,δες εδώ το σχετικό αρθρό απο το knowledge base της seagate

http://www.seagate.com/support/kb/disc/tp/137gb.pdf

απο την αλλη μερια η microsoft λεει το αντιθετο, δηλαδη οτι χρειάζετε

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;303013

μηπως η δισκοι εχουν μπει σε large mode η κατι άλλο και όχι σε LBA?

και εδω για καποιον που εχει σπ1 αλλα παλι δεν μπορει να δει 137Γκικα...

http://www.techspot.com/vb/all/windows/t-6526-137-GB-128-GB-binary-limit-Help.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

για σας. εγώ θέλω να στήσω raid1 με 2 hitachi t7k250. τον ένα τον έχω ήδη

πάνω στην μητρική με data μέσα. τον άλλο θα τον πάρο σύντομα. έχω winxp προ

με sp1. θα στηθούνε πάνω σε μια κάρτα σατα raid equip PCI SERIAL ΑΤΑ

CONTROLLER 4 PORT RAID@50. θέλω να ρωτήσω για την διαδικασία. απλά συνδέω και τους 2 δίσκους πάνω στον controller και μετά μέσα από software τις equip θα αναλάβει να κάνει τον νέο δίσκο mirror αυτού που ήδη έχω? και πως θα μπορώ να τους ξεχωρίσω αφού θα είναι

ίδιοι- φοβάμαι μην κάνω κανένα λάθος και και πω στην κάρτα να κάνει τον

γεμάτο δίσκο mirror του αλλου που θα είναι άδειος και έτσι χάσω τα δεδομένα.

η μήπως θέλει να είναι και οι 2 δίσκοι άδειοι από data για νa γίνει mirroring-

γιατί τότε υπάρχει πρόβλημα μιας και δεν έχω που να χωρέσω όλα τα data του

ενός hitachi.

στο λειτουργικό θα βλέπω και τους 2 δίσκους η μονο έναν? και σε πιο θα πηγαίνω

να σώσω αρχεία υπάρχει πχ κάποιος που είναι master εκ τον 2 και εκεί τα σώζω όλα

και αυτόματα γράφονται και στον άλλο που είναι mirror του?

ευχάριστω

Link to comment
Share on other sites

Όταν κάνεις mirroring η διαδικασία περιγράφεται ακριβώς από τη λέξη αυτή. Βλέπεις τον έναν δίσκο μόνο και ότι κάνεις στον έναν γίνεται και στον άλλο, απ'οτι ξέρω πρέπει να είναι και οι δύο formatted κατάσταση πριν τα βάλεις σε οποιοδήποτε array. για 0,0+1,5,6 είναι σίγουρο. για 1 δε θυμάμαι γιατί από συνήθεια πάντα formatted τους έβαζα. Πολλοί βάζουν raid 1, σε περίπτωση που σβήσουν τα αρχεία τους από τον ένα δίσκο, να έχουν σωθεί στον άλλο. Αλλά το raid 1 δε κάνει backup, απλά συγχρονισμένο duplicate το δίσκο, οπότε όποιος σβήσει αρχεία από τον έναν τα σβήνει κ από τον άλλον.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

ξεθάβω λίγο αυτό το θέμα γιατί είμαι μαλόν έτοιμος να κάνω το raid1.

τελικά για το mirroring και κατά την διαδικασία εφαρμογής του μέσα από το βίος σβήνονται όλα τα αρχεία από τον source δίσκο η μπορείς να του πεις πάρτα από τον τάδε δίσκο και πηγαίνετε τα στον άλλο?ρωτάω για να δω αν χρειάζομαι να βρω και τρίτο δίσκο για να μεταφέρω όλα τα data πριν τι δημιουργία raid1 και μετά να τα ξαναβάλω στο raid1.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Έχουμε καμμια τεκμηριωμένη απάντηση στο παραπάνω θέμα?

Έχω ένα δίσκο 250GΒ στημένο σε AHCI (είχα προβλέψει για μετάβαση σε RAID) με 70 + 180 partitions (στα 70 έχω WinXPSP2 και εφαρμογές - στο μεγάλο τα data/games/κτλ). Σκέφτομαι να πάρω ένα 320GB με σκοπό να βάλω τα 250 σε RAID 1 με τον παλιό δίσκο και τα υπολοιπα 70 να βρίσκονται για non-critical data. Διαβάζω στο web ότι αυτά τα επιπλέον 70 του 320 δίσκου θα τα χάσω (λόγω RAID 1) αλλά θυμάμαι ότι όταν έστεινα το PC στο documentation του Intel Matrix Storage Utility είχα διαβάσει ότι το σενάριο που θέλω είναι εφικτό. Έχει κανείς άποψη στο θέμα (μεχρι να βρω χρόνο να ξαναδιαβάσω το documentation του Matrix Storage...)?

thanks

Link to comment
Share on other sites

Βασικά θα ήταν καλό να τον αποφύγουμε αυτό τον μπελά.... Έτρεξα πριν λίγο το Intel Matrix Storage Console και ενώ παλιά έτρεχε ok (είχα μερικούς μήνες να το τρέξω) τώρα μου λέει ότι "plugins faild to load" και τέτοιες π@π@ρι3ς, ενώ το chipset identification util. της Intel λέει ότι είμαι σε IDE mode. Βγάλε άκρη τώρα...

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, πρέπει να έχασε το BIOS μια ρύθμιση γιατί έκανα ένα BIOS reset κάποτε, ...βουρ για reset!

edit: ok, επανέφερα το RAID (με non-RAID λειτουργεία λόγω ενός δίσκου) - το Intel Matrix Storage Console δουλεύει ok και δίνει επιλογές για να φτιάξω RAID. Οπότε να ετοιμάζω δίσκο.

Το θέμα με τον μεγαλύτερο δίσκο το ξέρει κανείς? Aν βάλω 320 δίσκο θα μπορέσω να δςσς τα 250 σε RAID 1 και τα υπόλοιπα GB να είναι διαθέσιμα?

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από firefox [03-01-2008 21:21]

το στησιμο τελικά έγινε αφού μετέφερα όλα τα δεδομένα αλλου, μετά έκανα τη συστοιχία και τα ξαναμετεφερα όλα μετά στo raid1.

Τελικά firefox όταν έκανες το RAID1 ο source δίσκος σβήστηκε? Η΄μήπως δεν το δοκίμασες καθόλου επειδή βρήκες 3ο δίσκο?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.