Jump to content



«Pεσάλτο» πειρατών στο Σουηδικό Kοινοβούλιο


sotiris

Recommended Posts

Αναδημοσίευση από Τα Νέα:

link

Είναι το πιο καινούργιο από τα σουηδικά πολιτικά κόμματα, το πιο εικονοκλαστικό και αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη σύγχυση στα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία έχουν πάρει θέσεις μάχης για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου. Το Piratpartiet, το Πειρατικό Κόμμα, σύμβολο του οποίου είναι ένα φουσκωμένο μαύρο πανί που σχηματίζει ένα Ρ, αποφάσισε να κάνει ρεσάλτο στο Κοινοβούλιο για να ακουστούν τα επιχειρήματά του για την ελεύθερη διανομή φακέλων στο Ίντερνετ, έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ νόμος με τον οποίο ποινικοποιείται το κατέβασμα φακέλων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Μολονότι ο νόμος αυτός λίγο εφαρμόζεται _ μόνο τρεις χρήστες του Ίντερνετ έχουν καταδικαστεί _, το θέμα συζητείται. Εκτός από τη νομοθεσία για το κατέβασμα φακέλων και την κατάργηση του κοπιράιτ έπειτα από πέντε χρόνια, το Πειρατικό Κόμμα θέλει επίσης να καταργήσει κάθε σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα οποία θεωρεί τροχοπέδη στους νεωτερισμούς, και θέλει να προστατεύεται καλύτερα η ιδιωτική ζωή.

Το κόμμα. «Το μόνο μέσο για να διασφαλίσει το κράτος ότι οι άνθρωποι δεν θα αντιγράψουν μια ταινία είναι να επιτηρεί όλες τις ιδιωτικές επικοινωνίες. Δεν θέλουμε μια τέτοια κοινωνία. Αλλά εδώ και δύο χρόνια, είκοσι δύο προτάσεις νόμου στη Σουηδία προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση», λέει ο Ρίκαρντ Φαλκφίνγκε, πρώην εργαζόμενος της Microsoft και ιδρυτής του κόμματος. Αν ένας πολιτικός συνασπισμός, της Δεξιάς ή της Αριστεράς, προσυπογράψει τις τρεις θεμελιώδεις διεκδικήσεις του, το Πειρατικό Κόμμα θα το υποστηρίξει ανεπιφύλακτα σε όλα τα άλλα θέματα. Ο Ρίκαρντ Φαλκφίνγκε, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα τον Ιανουάριο και δίνει τα ραντεβού του στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης «επειδή το Ίντερνετ είναι η βιβλιοθήκη της σύγχρονης εποχής», είναι αισιόδοξος για τις εκλογές: «Υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ που μοιράζονται φακέλους στη Σουηδία και χρειάζονται 225.000 ψήφοι για να μπούμε στο Κοινοβούλιο, άρα είναι εφικτό».

Εγώ θα τους ψήφιζα πάντως :)

Όπως έχω δηλώσει και στις εκάστοτε συζητήσεις, πιστεύω πάρα πολύ στην ελεύθερη ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας, θεμελιώδεις αρχές την δημοκρατίας που με έντεχνο τρόπο γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησής τους με θεωρίες και νομικά πλαίσια του τύπου "πνευματικά δικαιώματα (copyright)" etc.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δυστυχώς δεν καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται, η ταύτιση της πειρατίας με το "κατέβασμα" είναι μια θλιβερή μεταμοντέρνα θεωρία των τελευταίων 5-10 χρόνων (κυρίως από τότε που βγήκε το mp3 και έγινε το πρώτο μεγάλο μπαμ).

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά αλλά το να λένε:

''Αν ένας πολιτικός συνασπισμός, της Δεξιάς ή της Αριστεράς, προσυπογράψει τις τρεις θεμελιώδεις διεκδικήσεις του, το Πειρατικό Κόμμα θα το υποστηρίξει ανεπιφύλακτα σε όλα τα άλλα θέματα.''

Είναι απλώς τραγικό και μηδενίζει την προσπάθεια εξ' αρχής.

Δλδ αν πχ ο Λεπέν προσυπογράψει τις τρεις θεμελιώδεις διεκδικήσεις του, οκ βουρ και τους φάγαμε τους μαύρους αρκεί να μην έχουμε ευρεσιτεχνίες.

:TD:

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες δεν ισχύει.

Δεν είπε ότι θα ενώσει τη φωνή του ούτε με την άκρα αριστερά ούτε με την άκρα δεξιά.

Η άσκηση πολιτικής επί παντός επιστητού δε νομίζω ότι είναι το θέμα του συγκεκριμένου κόμματος.

Είναι η προσπάθεια να δώσει ένα μήνυμα ;)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από sotiris [Σήμερα, στις 20:12]

Αυτό που λες δεν ισχύει.

Δεν είπε ότι θα ενώσει τη φωνή του ούτε με την άκρα αριστερά ούτε με την άκρα δεξιά.

Δλδ το

''το Πειρατικό Κόμμα θα το υποστηρίξει ανεπιφύλακτα σε όλα τα άλλα θέματα.''

τί σημαίνει;

Αρχική απάντηση από sotiris [Σήμερα, στις 20:12]

Η άσκηση πολιτικής επί παντός επιστητού δε νομίζω ότι είναι το θέμα του συγκεκριμένου κόμματος.

Είναι η προσπάθεια να δώσει ένα μήνυμα ;)

Κατανοητό αυτό αλλά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.