Jump to content



Πολλά λειτουργικά και partitions - ποιος ο καλύτερος συνδυασμός?


ilpanos

Recommended Posts

Μιας και πήρα ένα καινούργιο δίσκο (τον Samsung που αναφέρω παρακάτω), και αφού αποφάσισα να δοκιμάσω vista & linux, είμαι στη φάση του τεμαχισμού των δίσκων του συστήματος. Οι δίσκοι που έχω πάνω αυτή τη στιγμή είναι οι εξής:

Maxtor 7L300R0 (PATA, 300 GB, 7200rpm, 16MB cache)

Maxtor 6L250R0 (PATA, 250 GB, 7200rpm, 16MB cache)

Samsung HD401LJ (SATA, 400GB, 7200rpm, 16MB cache)

(και 2 usb εξωτερικοί:

WD400AB - 40GB & WD800JB - 80GB).

Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα είναι όπως φαίνονται στην εικόνα:

hds1iu6.th.jpg

O 300GB είναι master και στο πρώτο partition κάθονται τα XP. Όλα τα υπόλοιπα partitions όλων των δίσκων έχουν απλά δεδομένα (όχι δηλαδή λειτουργικά συστήματα).

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα είναι καλύτερα τα λειτουργικά να είναι σε άλλο δίσκο από αυτόν που θα αποθηκεύουν δεδομένα τα προγράμματα που κατεβάζουν πράγματα από το internet γιατί κάνουν πολλές και συχνές εγγραφές. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι αν τα downloads είναι στον ίδιο δίσκο με το λειτουργικό θα μετακινούνται αρκετά περισσότερο οι κεφαλές με αποτέλεσμα την "κούραση" του δίσκου. Και με αυτό το σκεπτικό λέω να κάνω αυτό:

hdsjd0.th.jpg

Να μπουν δηλαδή όλα τα λειτουργικά στον μικρότερο, τον 250GB, και στο τελευταίο partition να μπουν δεδομένα που δεν χρησιμοποιούνται πολύ.

Η ερώτηση είναι αν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω του αριθμού των partitions που θα δημιουργηθούν στον 250GB, από άποψη απόδοσης/ταχύτητας ή αξιοπιστίας.

Ποια η γνώμη σας? Εσείς ποιός θεωρείτε ότι θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός?

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από panosst [Χθες, στις 21:59]

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα είναι καλύτερα τα λειτουργικά να είναι σε άλλο δίσκο από αυτόν που θα αποθηκεύουν δεδομένα τα προγράμματα που κατεβάζουν πράγματα από το internet γιατί κάνουν πολλές και συχνές εγγραφές.

Βεβαίως είναι καλύτερα.

Αρχική απάντηση από panosst [Χθες, στις 21:59]

Η ερώτηση είναι αν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω του αριθμού των partitions που θα δημιουργηθούν στον 250GB, από άποψη απόδοσης/ταχύτητας ή αξιοπιστίας.

Πρόβλημα αξιοπιστίας όχι. Ελάττωση της ταχύτητας ναι. Πάντως, σε έναν δίσκο μπορείς να δημιουργήσεις όσα partition θέλεις, 2, 3, 10, 20, ακόμα και 30, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, (εκτός ίσως από ένα γερό πονοκέφαλο).

Πάντως, ένας καλός συνδυασμός είναι, καθένα από τα λειτουργικά στο δικό του primary partition σε κάποιον από τους δίσκους, και οι υπόλοιποι δύο να περιέχουν δεδομένα. Αυτή η λύση είναι κάπως περίπλοκη, οπότε κάνε το εξής: Στήσε καθένα από τα τρία λειτουργικά σε δικό του, διαφορετικό δίσκο. Για να μη σε μπερδεύω με boot manager, στήσε πρώτα τα XP, μετά τα Vista και τελευταίο το Linux.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.