Jump to content


Σκληρος δισκος και S.M.A.R.T.


emm_stra

Recommended Posts

Καλησπερα

αντιμετωπιζω τα παρακατω προβληματα (δεν ξερω βεβαια να ειναι οντος προβλημα)

-Εχω 2 σκληρους δισκους SATA 120αρηδες σε raid 0 και εχω καταλαβει οτι δεν δουλευει το S.M.A.R.T. και συγκεκριμενα μεσα απο το everest δεν φαινεται η θερμοκρασια των σκληρων..

Οταν τους εχω κανονικα σαν IDE (ξεχωριστους δισκους) ολα δουλευουν καλα.... και το everest δειχνει τις θερμοκρασιες...

Ξερει κανεις γιατι γινεται αυτο και αν διορθωνεται???

-Οαταν κανω shutdown τον Η/Υ λιγο πριν σβησει η οθονη και κλειση το μηχανημα ακουγονται δυο ηχοι σαν να σταματουν να γυριζουν οι δισκοι (κατι που μαλλον ειναι φυσιολογικο). Σαν να κλεινει πρωτα ο ενας και μετα ο αλλος...

Να πω οτι εχω και τριτο δισκο SATA 250αρι οχι σε raid. Εχω δοκιμασει τα παντα.. Μονο αν ειναι ενας μονο δισκος οποιοσδηποτε, ακουγεται ενας θορυβος. Αν εχω συνδεδεμενους 2 ή και παραπανω ακουγονται δυο ηχοι..

Δεν ξερω αν ειναι προβλημα αυτο γιατι ποτε δεν ειχα πανω απο 1 δισκο.. Τον ενα (250αρι) τον ειχα απο παλια. Τους αλλους τους αγορασα προσφατα. Ετρεξα το διαγνωστικο εργαλειο της εταιρειας σε ολους και δεν υπαρχουν λαθη!!

Ευχαριστω εκ των προτερων για οποια βοηθεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από emm_stra [Σήμερα, στις 22:38]

Καλησπερα

αντιμετωπιζω τα παρακατω προβληματα (δεν ξερω βεβαια να ειναι οντος προβλημα)

-Εχω 2 σκληρους δισκους SATA 120αρηδες σε raid 0 και εχω καταλαβει οτι δεν δουλευει το S.M.A.R.T. και συγκεκριμενα μεσα απο το everest δεν φαινεται η θερμοκρασια των σκληρων..

Οταν τους εχω κανονικα σαν IDE (ξεχωριστους δισκους) ολα δουλευουν καλα.... και το everest δειχνει τις θερμοκρασιες...

Ξερει κανεις γιατι γινεται αυτο και αν διορθωνεται???

-Οαταν κανω shutdown τον Η/Υ λιγο πριν σβησει η οθονη και κλειση το μηχανημα ακουγονται δυο ηχοι σαν να σταματουν να γυριζουν οι δισκοι (κατι που μαλλον ειναι φυσιολογικο). Σαν να κλεινει πρωτα ο ενας και μετα ο αλλος...

Να πω οτι εχω και τριτο δισκο SATA 250αρι οχι σε raid. Εχω δοκιμασει τα παντα.. Μονο αν ειναι ενας μονο δισκος οποιοσδηποτε, ακουγεται ενας θορυβος. Αν εχω συνδεδεμενους 2 ή και παραπανω ακουγονται δυο ηχοι..

Δεν ξερω αν ειναι προβλημα αυτο γιατι ποτε δεν ειχα πανω απο 1 δισκο.. Τον ενα (250αρι) τον ειχα απο παλια. Τους αλλους τους αγορασα προσφατα. Ετρεξα το διαγνωστικο εργαλειο της εταιρειας σε ολους και δεν υπαρχουν λαθη!!

Ευχαριστω εκ των προτερων για οποια βοηθεια!!!

Απο το bios εχεις κανει enable το S.M.A.R.T;

Link to comment
Share on other sites

ναι ειναι ενεργοποιημενο....

υπρχει ακποιος αλλος τροπος να δουμε την θερμοκρασια σε raid? καποιο προγραμμα??

ευχαριστω για τις απαντησεις!!!

Link to comment
Share on other sites

Δοκιμασε τα παρακατω προγραμματακια μπας και... Το Active Smart πιστευω πως ειναι το καλυτερο απο ολα:

Active Smart 2.51

http://www.ariolic.com/download.html

Smart Monitor 2.1

http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/SMART-Monitor.shtml

Smartmontools 5.37

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=64297&package_id=61413&release_id=472756

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις 2 Seagate δίσκους σε RAID0 πάνω σε έναν ελεγκτή Silicon Image, μέσα στα Windows, στον Device Manager, δεν θα δεις 2 δίσκους Seagate, αλλά έναν δίσκο "Silicon Image". Από κει και πέρα το θέμα είναι αν ο ελεγκτής υποστηρίζει το SMART monitoring.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...