Jump to content



hardware raid 5


tsapi

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Θέλω να στήσω ένα filserver για το δίκτυο του σπιτιού μου. Το δίκτυο είναι gigabit και αποτελείται από 5-6 υπολογιστές. Για λόγους χωρητικότητας, αξιοπιστίας, ταχύτητας και κόστους θέλω να στήσω raid5 με τρεις 500άρηδες sata δίσκους. O fileserver θα τρέχει debian etch με kernel 2.6.x.

Το μηχάνημα θα αγοραστεί εντός των ημερών, με καινούριο hardware (πιθανώς θα αποτελέσει αντικείμενο άλλου topic.. :) ). Δεν είμαι κροίσος, οπότε θέλω να κρατήσω το κόστος σε λογικό επίπεδο (γύρω στο χιλιάρικο - άντε ενάμιση, χωρίς monitor - πληκτρολόγιο - ποντίκι, με ξεφτελισμένη κάρτα γραφικών και μετριοπαθή cpu - μνήμη).

Από υλοποίηση raid δεν έχω ιδέα.

Φαντάζομαι ότι software raid δεν "λέει". Έτσι είναι ή λέω βλακείες?

Ψάχνοντας δεξιά - αριστερά στο ίντερνετ αποκόμισα την εντύπωση ότι οι raid controllers που είναι ενσωματωμένες στα περισσότερα σύγχρονα motherboards δεν κάνουν true hardware raid και δεν υποστηρίζονται από τους τελευταίους linux kernels. Έτσι είναι ή κατάλαβα λάθος / υπάρχουν εξαιρέσεις?

Μπορείτε να μου προτείνετε true hardware raid controllers που να παίζουν/υποστηρίζονται σε λίνουξ? Για sata δίσκους, 3 κατ ελάχιστον, αλλά κατά προτίμηση περισσότερους (για να μπορώ να επεκτείνω το array αργότερα), pci ή pci X ή pci express (μήπως pci δεν αξίζει?). Κρίσιμο σημείο είναι το κόστος - άκουσα κάτι για 500άρια και 600άρια και μου έφυγαν πολλές από τις λίγες τρίχες της κεφαλής μου.. :boxed:

ΤΙΑ.

Link to comment
Share on other sites

Χωρις να το έχω ψάξει διεξοδικά, απο μετρήσεις σε windows, το ich8r δείχνει οτι δεν δουλεύει άσχημα σε RAID 5. Οι λινουξάδες καλούν τα onboard raid "fakeraid" γιατι την πιο πολλή δουλειά την κάνει η CPU. Πιθανότατα έχουν δίκιο, αλλά και το λίγο που μπορει να προσφέρει το chipset δεν ειναι κακό. Γενικά το αδυνατο σημειο στο raid 5 ειναι η εγγραφη, καθοτι πρεπει να υπολογιζεται το XOR.

Η προτεινόμενη λύση για linux ειναι software raid, εφόσον θες να αποφυγεις την λύση hardware controller με Onboard CPU, RAM κλπ που οπως ειπες εχει 500-600. ’λλωστε αν το θες μονο για fileserver δε σε νοιαζει να φορτώνει τη CPU, και εδώ που τα λέμε ενας core 2 duo δε νομιζω να εχει πρόβλημα. Επιπλέον ισως μπορεις να χρησιμοποιησεις μερος της ram ως cache ώστε σε εγγραφή μικρών αρχειων (μεχρι πχ 1GB, αν εχεις 2GB ram και διαθεσεις το 1 για cache) να φορτώνονται στη RAM, και να γραφονται σιγα σιγα στους δισκους (με το αντιστοιχο κοστος αξιοπιστις, αν πεσει το ρευμα εκεινη την ώρα - αλλα υποθετω θα εχεις UPS)

Πάντως δεν εχω καταφερει να βρω benchmarks με σύγχρονο εξοπλισμο σε RAID 5 vs software RAID.

Δλδ που κυμαινεται σε ταχυτητα ενας hardware raid controller, συγκριτικα με εναν συγχρονο onboard (ich8r, nforce 680) και με πλήρως software raid (στο ιδιο λειτουργικο ολα, κατα προτιμηση linux). Και βεβαια CPU usage για όλες τις περιπτώσεις.

Δεδομένου παντως οτι το δίκτυο (ακόμα και 1000αρι) θα περιοριζει την ταχυτητα, δεν ειναι τοσο μεγαλη σημασιας. Επιπλέον εφοσον μιλας (σωστά) για linux, το software raid ειναι ισως πιο αξιοπιστο, απο τους onboard controllers που εξαρτώνται απο την ποιότητα του driver. Μπορεις δε αν εχεις Linux software raid να μεταφερεις τη συστοιχια σε άλλο PC αν αλλάξεις motherboard ευκολα.

Ένα τελευταιο θεμα που με απασχολει και εμενα (θελω καποια στιγμή να στησω εναν fileserver) ειναι τι δυνατοτητα προσθηκης δισκων δινει η καθε λύση. Συγκεκριμενα αν εχουμε πχ 3 δισκους και θελουμε να προσθεσουμε αλλον 1 η 2, θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε το raid? Οι περισσότεροι hardware controllers εχουν τετοια λειτουργια μεσω του software τους, για onboard και software δεν ξερω

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από NoDsl [Σήμερα, στις 17:39]

ARC 1210 4 port

ARC 1220 8port

Αλλά μιλάμε για πολλά λεφτά. Πάντως είναι pci-e και hardware

indeed...

αν και τωρα η Areca εβγαλε και καποια νεα μοντελα με τον iOP333 με 256mb onboard memory

οποτε θα υπαρξουν ανακαταταξεις στους τιμοκαταλογους

εναλλακτικα κοιτας και τον LSI sata300x8 της υπογραφης μου με τον iOP331 και 128mb ram

μτχ στο e-bay παιζει να τον βρεις λιγο πανω απο τα 300

και εχει πολυ καλη υποστηριξη για οτι λειτουργικο μπορει να σκεφτεις

εναλλακτικα αλλα πιο ακριβα πας σε intel controllers

αν εχεις γνωστο στο Αμερικα χτυπας open box προσφορες απο newegg

ιδιαιτερα σε areca.... ειναι πολυ καλες ευκαιριες συνηθως

σκεψου τους νεους sata2 500αρηδες της samsung στα 150

και ψαξε καλα μηπως πετυχεις σε τρελλη τιμη κανεναν μτχ controller pci-x

απο e-bay απο καμια διαλυση server

τσιμπας και μια asus p5wdg2-WS pro που εχει pci-x 64bit 133mhz

και παιζει να την βγαλεις αρκετα φτηνα

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από subzero

εγω παντος εχω στησει φαιλ σερβερ με χβοχ .για τα τραγουδια τισ ταινιες και τα ενγραφα μου ειναι μια χαρα.με gentoox linux

Για πες λεπτομέρειες, επιδοσεις κλπ. Γιατι αν μιλας απλα για εναν δισκο τοτε δεν έχει σχέση με αυτο που συζητάμε

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από NoDsl [19-01-2007 15:39]

ARC 1210 4 port

ARC 1220 8port

Αλλά μιλάμε για πολλά λεφτά. Πάντως είναι pci-e και hardware

Ψάχνοντας πρόχειρα στο νετ τον 1210 τον βρήκα 320 δολάρια!! Δεν πιστεύω πως είναι και πολλά για την δουλειά που κάνει!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν ψευτοHW 4πορτοι γύρω στα 120 ευρώ. Οπότε για κάποιον που θέλει να στήσει κάτι φτηνό έιναι πολλά λεφτά. 320 δολαρια+μεταφοφορικά+τελωνεία; Γιατί απο Ελλάδα αυτομάτως ΑΝ τον βρείς μιλάμε για 320 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.