Jump to content



Stuttering/Pausing In Games


EvilRyu

Recommended Posts

PC Specs:

Abit IP35

Intel Core 2 Duo e4600 2,40 Ghz

2gb ram ddr2 800 corsair 5.0-5-5-18

hdd wd 7200 rpm sata2 16mb cache x2 in raid 0 (intel ich9r)

twintech nvidia 8600gt 256mb ram

audigy player 1

fortron active pfc 650 watt

win xp sp2 + τα τελευταία Updates

Τελευταίοι official drivers για τα πάντα. Όσον αφορά τους forceware δοκίμασα και διάφορους beta καθώς και παλαιότερους forceware.

Επίσης να σημειώσω ότι το σύστημα δεν είναι πουθενά overclocked.

Το πρόβλημα μου είναι ότι αντιμετωπίζω stuttering/pausing σε μερικά Games

FEAR Perseus Mandate

Crysis (δεν το έχω αναβαθμίσει στην 1.1 έκδοση)

Bioshock 1.1 Patch

Oblivion τελευταίο update

Λοιπόν καταρχάς έκανα πολλά Google searches και δοκίμασα αρκετά πράγματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Καταρχάς παρόλο που ξέρω ότι έχω μούφα κάρτα γραφικών πιστεύω ότι το σύστημα μου σε 800χ600 ανάλυση και όλα στα Low για παράδειγμα είναι υπερ-αρκετό για να μην δημιουργούνται stuttering/pausing. Μέσω του Riva Tuner καθώς και του nvidia monitor στο ntune παρακολούθησα την cpu usage, την video ram usage, την system memory usage, το disk usage και τα λοιπά την ώρα που έτρεχα τα παραπάνω games. Ενδεικτικά σε κανένα από τα παραπάνω δεν παρουσίασε κάτι που να δείχνει ότι το πρόβλημα οφείλεται σε απλή αδυναμία hardware και δεν μπορώ να κάνω τίποτα πέρα από αναβάθμιση. Για παράδειγμα Highest disk activity 31%, η memory γύρω στο 1Gb, cpu usage core 0 & 1 γύρω στα 80 με 90% αντίστοιχα, video ram usage 130 mb στο bioshock για παράδειγμα.

Εν ολίγοις δεν πιστεύω ότι ειδικά με βάση τα παραπάνω το σύστημα μένει από μνήμη ή ο σκληρός δίσκος είναι αργός κτλ.

Δοκίμασα και διάφορα άλλα χωρίς αποτέλεσμα όπως

- Χρήση Ide αλλά και ahci μήπως έφταιγε το raid 0.

- Πείραγμα των forceware ρυθμίσεων με βάση κάποια πράγματα που διάβασα.

- format και clean install των XP.

- format και clean install των Vista έτσι για δοκιμή.

- Δοκιμή διαφορών forceware drivers.

- Αλλαγή διαφόρων ρυθμίσεων στο BIOS.

Ας ποστάρω με screen τα voltages (για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν είναι σωστά ρυθμισμένα ή όχι, βασικά άφηνω το bios να τα ρυθμίσει αυτόματα)

clipboard02uq7.th.jpg

Θερμοκρασίες πιστεύω ότι είναι καλές

30 cpu

30 system

40 pwm

62 με 63 για την gpu όταν τρέχω παιχνίδια

Και να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για το stuttering.

Δεν πρόκειται για το ίδιο ενοχλητικό stuttering που είχα παλιά με 512 ή ακόμη και με ένα 1gb ram μιλάω για microstutters αν μπορώ να τα αποκαλέσω έτσι, δηλαδή ούτε καν 1 δευτερόλεπτο στις περισσότερες των περιπτώσεων με πρωταθλητή το Bioshock που είχε stutter 2 δευτερολέπτων όταν έβαζα τις φωτογραφίες στους πίνακες αυτού του ψυχάκια αλλά γενικότερα και το bioshock έχει κάποια microstutters ανά 15 με 20 λεπτά περίπου.

Στο fear perseus mandate άμα το βάλω σε medium αντί σε high τα stutters εκμηδενίζονται.

Ενδεικτικά games που δεν έχω stuttering

- Pes 2008 (duh!)

- fear combat

- dirt (βέβαια για να παίξω με ικανοποιητικό fps πρέπει να τα ρίξω όλα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και απόλυτα λογικό με μια 8600gt)

- call of duty 4. Για το συγκεκριμένο είμαι πολύ εντυπωσιασμένος καθώς πέρα από τις χαμηλές απαιτήσεις δεν κάνει stuttering με τίποτα ακόμη και όταν κάνει το παιχνίδι auto-save!!!

Γιατί να συμβαίνει αυτό? Μήπως τα παραπάνω παιχνίδια δεν είναι και τόσο καλά προγραμματισμένα και σε συνδυασμό με την 8600gt δημιουργούν έστω και ελάχιστο stuttering? Η 8800gt ξέρω ότι θα μου δίνε μεγάλο performance boost αλλά θα εξαφάνιζε εντελώς το stuttering? Ούτως ή άλλως θα την αγοράσω a.s.a.p αλλά τουλάχιστον από όσο ήξερα το stuttering προκαλείται από αυτούς τους 3 παράγοντες κυρίως

- ram

- video ram

- hard disk

Μπορεί μια πιο ισχυρή gpu να βοηθήσει στην εξάλειψη του stuttering αν αναλογιστούμε κιόλας ότι η video ram με τις ρυθμίσεις που βάζω φτάνει τα 150 mb?

Όποιος έχει να προτείνει κάτι ας βοηθήσει ή ότι άλλη πληροφορία θέλετε ρωτήστε.

Link to comment
Share on other sites

Εισαι με C1E / EIST απτο bios ? αν ναι δοκιμασε με αυτα απενεργοποιημενα

Κατεβασε και αυτο το hotfix για dual core http://rapidshare.com/files/90237112/WindowsXP-KB896256-v4-x86-ELL.rar.html

Δεν μου ερχεται τπτ αλλο στο μυαλο εκτος απτο να κλεισεις το antivirus ενω παιζεις, εμενα btw το cod4 κανει stutter συχνα πυκνα και μου την σπαει, μονο αμα βγαλω το C1E ειναι smooth αλλα δεν γουσταρω να δινω 1.43v ολη την ωρα

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από GruntGR [Χθες, στις 22:56]

Εισαι με C1E / EIST απτο bios ? αν ναι δοκιμασε με αυτα απενεργοποιημενα

Κατεβασε και αυτο το hotfix για dual core http://rapidshare.com/files/90237112/WindowsXP-KB896256-v4-x86-ELL.rar.html

Δεν μου ερχεται τπτ αλλο στο μυαλο εκτος απτο να κλεισεις το antivirus ενω παιζεις, εμενα btw το cod4 κανει stutter συχνα πυκνα και μου την σπαει, μονο αμα βγαλω το C1E ειναι smooth αλλα δεν γουσταρω να δινω 1.43v ολη την ωρα

C1E/EIST απενεργοποιημένα. Το fix για dual core το είχα διαβάσει και αλλού και θα το δοκιμάσω και αυτό να δω αν κάνει τίποτα. Antivirus ούτως ή άλλως είναι μόνιμα απενεργοποιημένο.

Τα voltages μου τα κοίταξες έχουν σωστές τιμές?

Edit- Δοκίμασα και το dual core fix αλλά τζίφος.

Edit 2- Αρχίζω και υποψιάζομαι ότι ίσως το πρόβλημα που αντιμετωπίζω να μην είναι ακριβώς stuttering, ότι δηλαδή μένει το σύστημα από μνήμη και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τον δίσκο αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι frame skipping αλλά δεν είμαι σίγουρος. ’ντε να πάρω την 8800gt να δω άμα φεύγει αυτό το πρόβλημα, αλλιώς θα πετάξω το PC από το μπαλκόνι!!! :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από EvilRyu [Σήμερα, στις 03:41] ’ντε να πάρω την 8800gt να δω άμα φεύγει αυτό το πρόβλημα, αλλιώς θα πετάξω το PC από το μπαλκόνι!!! :laughing:

θα δεις.ολα θα πανε ρολοι ;)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από fusion [Χθες, στις 21:59]

Να μην φτανει η μνημη?

Χριστε μου, τι φορτωνεις με το start-up?:p

Ίσα ίσα που δεν φορτώνω τίποτα περιττό στο background αλλά μόνο τα απαραίτητα τα οποία πιάνουν 150 mb μνήμης. ’λλωστε με τα test που έκανα με το riva tuner και το ntune η μέγιστη μνήμη που χρησιμοποιήθηκε ήταν γύρω στο 1 gb.

Αρχική απάντηση από poly [Σήμερα, στις 05:12]

Και ποτε στο κανει?

Με το που bootaris windows και βαζει το παιχνιδι αμεσως ή αφου κανεις κατι για καμποση ωρα

αλλο και επειτα βαζεις το παιχνιδι?

Πάντοτε. Βέβαια όπως είπα δεν είναι έντονο stuttering δύο και τριών δευτερολέπτων αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων κάποια μικρο κολλήματα μερικών δευτέρων.

Edit- Στα Vista (x86) το Bioshock δεν έχει καθόλου stuttering! Ακόμη και στο σημείο εκεί με τους πίνακες που στα XP κόλλαγε για περίπου 2 δευτερόλεπτα δεν κάνει το παραμικρό κόλλημα και γενικότερα είναι εντελώς smooth. Δοκίμασα και με DX10 και με DX9 και τα ίδια αποτελέσματα. Θα δοκιμάσω και το Crysis τώρα να δω τι παίζει και με αυτό

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.